Reklama

Venku je chumelivo, zataženo a vůbec sněživo. Náš pejsan odmítá vycházet ven a tulí se na gauči k polštáři. Manžel vrčí, že musí jít zatopit a děti loudí nějakou dobrotu. Nejvyšší čas začít péct.

Vzhledem k tomu, že dnešní téma mi přišlo rovnou do rány, tak se před odchodem do práce podělím se čtenářkami o recept na perníčky (nejvyšší čas je upéct, já je mám už týden schované v krabici pod postelí ;-) ) a recept na linecké spirálky - také potřeba nechat uležet.
Přeji veselé pečení a hezký den!
jazuzinka
p.s. Nezapomeňte, že ke každému receptu je potřeba rum! Do těsta však většinou ne, ale na kuráž do kuchařky ;-)

Perníčky:
650 g hladké mouky, 250g moučkového cukru, 4 vejce, 50g tuku (hera), 2 lžíce medu, 1 lžička skořice, 2 lžíce kakaa, jeden sáček prdoper (prášek do perníku) a půl lžičky jedlé sody.
Vše smícháme, vypracujeme tuhé těsto, vyválíme, vykrájíme, dáme na vymaštěný plech upéci do středně vyhřáté trouby (175°C) asi na 5-8 min. Po upečení ještě teplé potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou mléka. Doporučuji dělat dvojitou nebo trojitou dávku, jsou žravé rovnou po upečení, při procesu vlhnutí i po opětovném změknutí. Před nenechavou rodinou schovejte, jinak na vánoce nebudou. :-D

p

p

Dvoubarevné spirálky
Světlé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, citrónová kůra a lžička citrónové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru.
Tmavé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2-3 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 1 balíček vanilkového cukru.
Bílek na potření těsta.
Obě těsta vypracujeme, necháme odpočinout a pak z každého zvlášť vyválíme slabší obdélníkový plát. Spodní plát potřeme rozšlehaným bílkem, nahoru položíme druhý plát a válečkem vytlačíme případné vzduchové bubliny. Horní plát rovněž potřeme bílkem a svineme pevnou roládu, kterou zatočíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Potom ostrým nožem rovně nakrájíme asi 5 mm silné plátky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170°C 8-10 minut. Dále už nezdobíme ani necukrujeme.

p

 

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.

Zuzanko, to je zajímavý nápad. A ty spirálky jsou jako od cukráře. Píšu si. :-) M.

Dnešní téma pro vaše e-maily a příspěvky zní: Pečete vůbec na Vánoce cukroví? Jaké? Anebo si ho objednáte u profesionálů? Máte lepší recept na perníčky než náš Guru ? Máte nějaký jiný originální recept na vánoční cukroví?

Vaše příspěvky zasílejte, jako pokaždé na redakce@zena-in.cz.

Samozřejmě ještě dnes najdeme chcípáka a borce a na konci dne odměníme váš vylosovaný příspěvek. A čím? No přece přepychovou marmeládou na vánoční cukroví!