Bulvár

jazuzinka: Hlavní je rum!

Venku je chumelivo, zataženo a vůbec sněživo. Náš pejsan odmítá vycházet ven a tulí se na gauči k polštáři. Manžel vrčí, že musí jít zatopit a děti loudí nějakou dobrotu. Nejvyšší čas začít péct.

Vzhledem k tomu, že dnešní téma mi přišlo rovnou do rány, tak se před odchodem do práce podělím se čtenářkami o recept na perníčky (nejvyšší čas je upéct, já je mám už týden schované v krabici pod postelí ;-) ) a recept na linecké spirálky - také potřeba nechat uležet.
Přeji veselé pečení a hezký den!
jazuzinka
p.s. Nezapomeňte, že ke každému receptu je potřeba rum! Do těsta však většinou ne, ale na kuráž do kuchařky ;-)

Perníčky:
650 g hladké mouky, 250g moučkového cukru, 4 vejce, 50g tuku (hera), 2 lžíce medu, 1 lžička skořice, 2 lžíce kakaa, jeden sáček prdoper (prášek do perníku) a půl lžičky jedlé sody.
Vše smícháme, vypracujeme tuhé těsto, vyválíme, vykrájíme, dáme na vymaštěný plech upéci do středně vyhřáté trouby (175°C) asi na 5-8 min. Po upečení ještě teplé potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou mléka. Doporučuji dělat dvojitou nebo trojitou dávku, jsou žravé rovnou po upečení, při procesu vlhnutí i po opětovném změknutí. Před nenechavou rodinou schovejte, jinak na vánoce nebudou. :-D

p

p

Dvoubarevné spirálky
Světlé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, citrónová kůra a lžička citrónové šťávy, 1 balíček vanilkového cukru.
Tmavé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2-3 žloutky, 140 g Hery, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 1 balíček vanilkového cukru.
Bílek na potření těsta.
Obě těsta vypracujeme, necháme odpočinout a pak z každého zvlášť vyválíme slabší obdélníkový plát. Spodní plát potřeme rozšlehaným bílkem, nahoru položíme druhý plát a válečkem vytlačíme případné vzduchové bubliny. Horní plát rovněž potřeme bílkem a svineme pevnou roládu, kterou zatočíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Potom ostrým nožem rovně nakrájíme asi 5 mm silné plátky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170°C 8-10 minut. Dále už nezdobíme ani necukrujeme.

p

 

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.

Zuzanko, to je zajímavý nápad. A ty spirálky jsou jako od cukráře. Píšu si. :-) M.

Dnešní téma pro vaše e-maily a příspěvky zní: Pečete vůbec na Vánoce cukroví? Jaké? Anebo si ho objednáte u profesionálů? Máte lepší recept na perníčky než náš Guru ? Máte nějaký jiný originální recept na vánoční cukroví?

Vaše příspěvky zasílejte, jako pokaždé na redakce@zena-in.cz.

Samozřejmě ještě dnes najdeme chcípáka a borce a na konci dne odměníme váš vylosovaný příspěvek. A čím? No přece přepychovou marmeládou na vánoční cukroví!

 

   
24.11.2010 - Společnost - autor: Michaela Kudláčková

Komentáře:

  1. avatar
    [17] hubajda [*]

    Spiralky na pohled supr ale chutove nic moc manzel radeji buchty a cukrovi kde je krem a samozrejme do kremu vzdy dam trochu rumu je pak lepsi vlastne davam ho vsude kam jen se da dat

    superkarma: 0 27.11.2010, 18:33:07
  2. [16] jija [*]

    Jeden rok jsem se nechala vyprovokovat dcerami k upečení spirálek a šachovnic. Pro oko lahodící kousky, ale pro chuťové pohárky, nic moc. Napříště jsme se bez nich obešly

    superkarma: 0 25.11.2010, 16:07:43
  3. avatar
    [15] kobližka [*]

    Ty spirálky vypadají úžasně Sml59

    superkarma: 0 24.11.2010, 21:31:55
  4. avatar
    [14] marry.lu [*]

    manža rum ve sladkém nerad Sml80

    ale jinak souhlas

    superkarma: 0 24.11.2010, 19:58:01
  5. avatar
    [13] vlskorepa [*]

    Souhlasím, rumu není nikdy dostSml52 Já ho cpu snad do všehoSml30

    superkarma: 0 24.11.2010, 19:07:08
  6. [12] anina4 [*]

    nadenica — #9 to tedy rum v zimě  opravdu chybět nesmí ,nejen na grog pro zahřátí,ale i na to pečení

    superkarma: 0 24.11.2010, 18:15:58
  7. [11] motylek1 [*]

    spirálky zkusímSml59

    superkarma: 0 24.11.2010, 18:07:22
  8. [10] ivetinkav [*]

    tu roládu jsme z holkou dělali v neděli, a už není, ani jsme na Vánoce nečekali

    superkarma: 0 24.11.2010, 13:35:08
  9. avatar
    [9] nadenica [*]

    perníčky na špejli, dost dobrý nápad!!! perníky pečem, tak jich pár napíchnu.

     a s tím rumem - jako bych slyšela svou mamču. Hlavně kupte rum, bez toho se péci nedá!!!

    jednou volala na bráchu: "Peťo, mám citron a čaj, zvu tě, ale kup rum!" myslím, že toto je základní surovina, která v zimě doma chybět jednoznačně nesmí!!!!Sml67Sml67Sml67

    1. na komentář reaguje anina4 — #12
    superkarma: 0 24.11.2010, 13:34:38
  10. [8] zázvor [*]

    dadma — #3 Jak by vám dokázal každý muž přesvědčivě vysvětlit a náležitě vědecky zdůvodnit-- Rum (všeobecně každý alkohol )se rychle odpařuje. Ještě jsem nepekl (a nebuduSml57) a flaška už je prázdná.Jinak nezbývá než obdivovat.Co dokážete,jedno která,vytvořit.Na to sladké nejsem,ale chutě mi to dělá.Pochvala všem šikulkám.

    superkarma: 0 24.11.2010, 13:12:55
  11. [7] pusina [*]

    spirálky jsem pekla předloni podle receptu z časopisu. Dopadlo to katastrofálně. Nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu, ale těsto se lepilo jako prase, po upečení se obě barvy promíchaly a chuť taky nic moc. Tyhle na fotce vypadají úžasně, tiše závidím!

    superkarma: 0 24.11.2010, 13:00:39
  12. avatar
    [6] Věrulinka [*]

    Sml67 umíšššššššš, RUM je už koupený, ale perníčky nebudu péct Sml23, raději si dám groček, hodně citroni Sml67Sml30

    superkarma: 0 24.11.2010, 12:40:37
  13. avatar
    [5] kuzle [*]

    spiralky super, rum jsem dneska koupila a zadelala na pernicky, budeme s detmi tvorit Sml67

    superkarma: 0 24.11.2010, 12:35:00
  14. avatar
    [4] Introvertka [*]

    Nejlepší je čaj s rumem Sml24

    superkarma: 0 24.11.2010, 12:24:24
  15. [3] dadma [*]

    Moc pěkné a s tím rumem máš pravdu.Jednou jsme pomáhaly kolegyni péct koláčky na svatbu.Jejda, to na ně padlo rumu.

    1. na komentář reaguje zázvor — #8
    superkarma: 0 24.11.2010, 12:16:39
  16. avatar
    [2] 13042000 [*]

    spirálky jsou moc krásné, už jsem si uložila recept

    superkarma: 0 24.11.2010, 12:16:34
  17. avatar
    [1] delfi.na [*]

    spirálky vypadají krásně. Sml22

    superkarma: 0 24.11.2010, 12:06:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme