V nové knize najdete bohatý receptář tradičních, typických i oblíbených valašských pokrmů. Polévky, předkrmy, speciality, hlavní jídla z masa, ale i zajímavý slovníček pojmů!

Vítejte na Valašsku!

Svébytný národopisný region lze vymezit přibližně územím okresu Vsetín a severní, severovýchodní a východní částí okresu Zlín. V Rožnově pod Radhoštěm se nachází skanzen valašské lidové kultury a řemesel. Dodnes jsou lidé žijící na Valašsku na svou odolnost vůči tvrdé přírodě pyšní. Charakteristickou složku výživy představovaly produkty salašnictví. Na horských salaších se pásla stáda ovcí a koz. Jejich mléko se zpracovávalo na ovčí sýr, brynzu, žinčici. Bačování velmi často přecházelo z otce na syna...

kuch

Bohatý receptář tradičních, typických i oblíbených pokrmů

  • Polévky: areštanská s klobásou, bačova studená, domikát z kyselé smetany, havířská kyselica, chabašťová s uzeným masem, štramberačka, valašská ščedračka, vsetínská rybí
  • Omáčky: angrešlová máčka, Fojtova s klobásou, hovězí česneková, koprová, jabčenica, pravá valašská trnková, valašská sýrová
  • Speciality: barkus, beskydské brambory, bystřický špíz, jelení biftek po židlochovicku, kraple špenátové, pagáče, paprika starého bači, podlesníky, salašnická maškrta, tvarůžnica, trnčenica
  • Pokrmy z masa: beskydské jehněčí kotletky, rožnovské zámotky, vsetínský rendlík, čečůvka s párkem a sázeným vejcem, bigus, bystřický řízek, havířské kotlety, hukvaldský závitek, kutrna po valašsku
  • Sladké: jáhlový pudink s ovocnou omáčkou, koláč z kysané smetany, ovesné vločky s mrkví, pohankové lívanečky, smažené myši, švestkové kuličky s tvarohem, zaváté švestky
  • Dezerty, přílohy, saláty, nápoje...
  • Valašský gastronomický slovníček

Vydala Euromedia Group k.s., Ikar
Více na: http://www.bux.cz/knihy/118088-kraj-spec-valasska-kuchyne.html
Koupíte v knihkupectví a na www.bux.cz.

Reklama