Vaření

Jarní vajíčková pomazánka

jarní vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka je hit od jara až do zimy. S každým ročním obdobím může být maličko jiná. Velikonoční je plná barevných bílků, do podzimní můžete přidat nasekané ořechy a sýr s modrou plísní. Co do té jarní verze? No přece křupavou jarní zeleninu a čerstvé bylinky.

Základ je jasně daný: vajíčka vařená natvrdo, ochucená solí a pepřem. K tomu do pomazánky patří trocha majonézy, tatarské omáčky, zakysané smetany, pomazánkového másla nebo jogurtu. Co má kdo rád, tyto přísady se dají libovolně kombinovat a pomazánka bude mít vždycky trochu jinou chuť. Kdo chce pomazánku odlehčit, může použít pouze jogurt.

Jarní zelenina použitá v pomazánce je také libovolná a záleží na obsahu lednice, spíže a sezóně. Ředkvičky, okurky, mrkev, mladá cuketa, listové saláty, kedlubna, jarní cibulka a hlavně bylinky. Výborná je hlavně pažitka a čerstvá zelená petrželka.

Suroviny

  • 8 vajíček uvařených natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce jogurtu
  • sůl a pepř
  • 5 ředkviček
  • 1 kedlubna
  • 2 - 3 malé jarní cibulky
  • 1/2 salátové okurky
  • pažitka a zelená petrželová nať
  • 100 g nastrouhané goudy

Postup

Vajíčka nechejte vychladnout a nastrouhejte do mísy, na hrubém struhadle. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte majonézu a jogurt. Klidně trochu více než je v rozpisu surovin. Každý má pomazánku rád jinak hustou.

jarní pomazánka

Zeleninu nakrájejte na malé kousky a přimíchejte do pomazánky.

Nakonec přidejte nasekané bylinky, nastrouhanou goudu a ještě dolaďte chuť i hustotu pomazánky.

Podávejte vychlazené na čerstvém pečivu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte rádi pomazánky? Inspirujte se na našem magazínu

pomazánka s ricottou

pomazánka ze pstruha

lososová pomazánka

Zdroj fotek: Alena Kolaříková

   
20.04.2016 - Sýr a vejce - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [15] Majoranka1997 [*]

    elly — #14 Kdo umí, umí, a já se ráda přiučím Sml16

    superkarma: 0 22.04.2016, 20:09:56
  2. avatar
    [14] elly [*]

    Majoranka1997 — #13Jsem moc ráda, že jarní polévka měla takový úspěch. U nás taky :-) Děkuji za hezká slova :-)

    1. na komentář reaguje Majoranka1997 — #15
    superkarma: 0 21.04.2016, 07:40:33
  3. avatar
    [13] Majoranka1997 [*]

    elly — #3 Já vajíčka moc nemusím a stejně tak majolku ne. Ale musím vyseknout poklonu za včerejší polévku, kterou jsem dnes vyzkoušela s malou obměnou a tím byl vývar z králíka. Vyhodila jsem zeleninu, která se s vývarem celou dobu vařila, přidala jalovec, což jinak nedělám a udělala svítek se směsy bylin (kopřiva, meduňka, cibule sibiřská - nať, máta marocká) a dozdobila na talíři ještě bazalkou. Ve svítku se byliny pěkně spojili a výsledek byl super.

    A poněvadž jsem tady nedlouho, tak nevím, jak se reaguje na starší příspěvky a třeba poděkuje za tip, nápad, inspiraci. Tak jsem to Elly udělala takto a doufám, že mě neukamenujete, případně poradíte Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #14
    superkarma: 0 20.04.2016, 20:24:53
  4. avatar
    [12] AmeA [*]

    Mňaaaam Sml67

    superkarma: 0 20.04.2016, 20:09:52
  5. avatar
    [11] Gloria [*]

    kobližka — #7 Sml67 Je vyborna jen tak, zelenina atd patri vedle na talirSml30

    superkarma: 0 20.04.2016, 16:00:40
  6. avatar
    [10] Ľubica [*]

    Tu vajičkovou pomazánku jsem udělala a je opravdu vynikajícíSml67Sml59

    superkarma: 0 20.04.2016, 15:54:05
  7. avatar
    [9] gituška [*]

    Vajíčkovou pomazánku mám ráda

    superkarma: 0 20.04.2016, 15:36:57
  8. [8] slávenka [*]

    Díky za připomenutí. Vajíčkovou pomazánku máme rádi.Sml67

    superkarma: 0 20.04.2016, 10:58:52
  9. avatar
    [7] kobližka [*]

    Gloria — #1 Taky do vajíčkovky nedávám nic navíc,stejně jako ty Sml22 Ředkvičky,nebo jinou vhodnou zeleninu dám na talíř jako přílohu.

    1. na komentář reaguje Gloria — #11
    superkarma: 0 20.04.2016, 10:39:00
  10. avatar
    [6] RenataMor [*]

    mňam

    superkarma: 0 20.04.2016, 09:51:53
  11. [5] bobani [*]

    Sml22

    superkarma: 0 20.04.2016, 09:30:11
  12. [4] Oska [*]

    super inspiraceSml67

    superkarma: 0 20.04.2016, 08:42:38
  13. avatar
    [3] elly [*]

    Gloria — #1Není řídká a na fotce je namazaná na chlebu Sml16

    1. na komentář reaguje Majoranka1997 — #13
    superkarma: 0 20.04.2016, 08:17:09
  14. [2] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 20.04.2016, 06:51:33
  15. avatar
    [1] Gloria [*]

    Mam dojem ze pomazanka na fotce je hodne ridka, to se neda na chleba ani namazat. Delam ji casto pouze z vajec, majonezy, trochu smetany, jarni cibulku, sul a pepr, zadnou zeleninu a je vyborna! Okurka ma hodne vody a proto se mi zda pomazanka na fotce ridkaSml30

    1. na komentář reaguje elly — #3
    2. na komentář reaguje kobližka — #7
    superkarma: 0 20.04.2016, 04:44:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme