jarní vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka je hit od jara až do zimy. S každým ročním obdobím může být maličko jiná. Velikonoční je plná barevných bílků, do podzimní můžete přidat nasekané ořechy a sýr s modrou plísní. Co do té jarní verze? No přece křupavou jarní zeleninu a čerstvé bylinky.

Základ je jasně daný: vajíčka vařená natvrdo, ochucená solí a pepřem. K tomu do pomazánky patří trocha majonézy, tatarské omáčky, zakysané smetany, pomazánkového másla nebo jogurtu. Co má kdo rád, tyto přísady se dají libovolně kombinovat a pomazánka bude mít vždycky trochu jinou chuť. Kdo chce pomazánku odlehčit, může použít pouze jogurt.

Jarní zelenina použitá v pomazánce je také libovolná a záleží na obsahu lednice, spíže a sezóně. Ředkvičky, okurky, mrkev, mladá cuketa, listové saláty, kedlubna, jarní cibulka a hlavně bylinky. Výborná je hlavně pažitka a čerstvá zelená petrželka.

Suroviny

  • 8 vajíček uvařených natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce jogurtu
  • sůl a pepř
  • 5 ředkviček
  • 1 kedlubna
  • 2 - 3 malé jarní cibulky
  • 1/2 salátové okurky
  • pažitka a zelená petrželová nať
  • 100 g nastrouhané goudy

Postup

Vajíčka nechejte vychladnout a nastrouhejte do mísy, na hrubém struhadle. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte majonézu a jogurt. Klidně trochu více než je v rozpisu surovin. Každý má pomazánku rád jinak hustou.

jarní pomazánka

Zeleninu nakrájejte na malé kousky a přimíchejte do pomazánky.

Nakonec přidejte nasekané bylinky, nastrouhanou goudu a ještě dolaďte chuť i hustotu pomazánky.

Podávejte vychlazené na čerstvém pečivu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte rádi pomazánky? Inspirujte se na našem magazínu

pomazánka s ricottou

pomazánka ze pstruha

lososová pomazánka

Zdroj fotek: Alena Kolaříková

Reklama