Vaření

Jarní salát s rukolou, máslovou mrkvičkou a sedmikráskami

jarní salát

Jarní příroda je plná jedlé krásy. Sedmikrásky, fialky, pampelišky, medvědí česnek, kopřivy. To všechno roste volně na louce či v lese. Většina těchto rostlin má v sobě mnoho léčivých účinků a také dobrou chuť. Vyzkoušejte s námi dnes pampeliškové listy a sedmikrásky.

Původně jsem chtěla připravit salát ředkvičkový. Ale chyběly mi k němu doma ředkvičky. Ty u nás každé jaro frčí a z lednice mizí rychlostí blesku. Takže člověk počítá, že je v lednici najde, pěkně připravené na pracovní jarní salát a nejsou tam. Proto jsem použila suroviny dostupné doma a na zahradě.

Salát, který vznikl, byl opravdová pecka. Chtěla jsem se rozdělit a nechat trochu rodině, ale nešlo to :-)

Nebojte se použít mladé pampeliškové listy a sedmikrásky ze zahrádky, stejně jako já. Stačí je jen omýt a přidat do salátu.

jarní salát

Suroviny

  • 3 mrkve
  • 250 g drobných těstovin (já jsem použila ditalini rigati)
  • sůl
  • kousek másla
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g rukoly
  • 150 g cherry rajčátek
  • 2 hrsti mladých pampeliškových listů
  • hrst sedmikráskových květů

Postup

Těstoviny dejte uvařit do osolené vody. Na skus. Mrkev oloupejte a škrabkou naloupejte tenké plátky.

mrkev do salátu

V kastrolku si rozpusťte kousek másla (asi 1 - 2 lžíce) a vsypejte mrkev. Poduste, asi pět, sedm minut. Mrkev pěkně změkne. Stáhněte z plotny a přidejte omyté pampeliškové listy.

jarní salát

Uvařené, scezené těstoviny, dejte do mísy. Přidejte mrkev s pampeliškovými listy, nakrájená rajčátka, omytou a osušenou rukolu a natrhanou mozzarellu. Smíchejte, dokud jsou těstoviny ještě teplé. Mozzarella se lehce rozpustí.

Nakonec dejte sedmikráskové květy. Promíchejte a podávejte. Salát může být klidně vlažný, ale i studený.

jarní salát

Dobrou chuť přeje Elly.

Výborné saláty na našem magazínu

Luštěninový salát s kuskusem

salát z kuskusu a luštěnin Bonduelle Vapeur

Grilovaný siven s lehkým salátem

siven s lehkým salátem

Listové saláty s olivami a sušenými rajčaty

salát

   
13.04.2016 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [16] peetrax [*]

    Jandywoman — #12 co je to za pověru s květy sedmikrásky? Sice je netrhám, ale nikdy jsem o tom neslyšela...

    superkarma: 0 13.04.2016, 21:31:57
  2. avatar
    [15] AmeA [*]

    Játra si pročisťuji každoročně pampeliškou - květy se stopkou Sml59

    superkarma: 0 13.04.2016, 20:56:10
  3. avatar
    [14] Jandywoman [*]

    Eva_CZ — #13 Jj, já vím, Sml16 to mě jen takhle hezky zblbla jedna bylinkářka v TV. Ta to tam ďobala na procházce s botanikem, panem profesorem Větvičkou, a jeho jméno, to je u nás pojem. Tak teď ďobu taky Sml30

    superkarma: 0 13.04.2016, 17:54:45
  4. avatar
    [13] Eva_CZ [*]

    Jandywoman — #12 jatra se procistuji sama. Sml58

    1. na komentář reaguje Jandywoman — #14
    superkarma: 0 13.04.2016, 15:31:19
  5. avatar
    [12] Jandywoman [*]

    Ty saláty jsou supr, taky nějaký udělám, jen ty květy sedmikrásky z pověrčivosti nikdy netrhámSml23. A k těm ml. listům pampelišky,... těch se fakt nebojte, nač kupovat drahou rukolu?... vždyť je to skoro totéž. Já si občas ďobnu v sezóně i květ na pročištění jater Sml16

    1. na komentář reaguje Eva_CZ — #13
    2. na komentář reaguje peetrax — #16
    superkarma: 0 13.04.2016, 14:15:44
  6. avatar
    [11] elly [*]

    tetička25 — #9šotek :-) V textu receptu už jsou květy správně :-)

    superkarma: 0 13.04.2016, 11:17:01
  7. [10] pajakr [*]

    Sml80

    superkarma: 0 13.04.2016, 10:00:53
  8. [9] tetička25 [*]

    elly — #7tak proč máš v receptu napsáno hrst sedmikráskových listů

    na fotce květy jsou, ale v rozpisu surovin jsou sedmikráskové listy ne květy

    1. na komentář reaguje elly — #11
    superkarma: 0 13.04.2016, 09:37:26
  9. avatar
    [8] elly [*]

    Maria28 — #6Jsou chuťově hodně podobné jako rukola, lehce nahořklé. Musíte vybírat ty mladé, menší. Jsou moc dobré :-)

    superkarma: 0 13.04.2016, 09:26:03
  10. avatar
    [7] elly [*]

    tetička25 — #3Pampeliškové listy a sedmikráskové květy. Přesně ty se tam dávají...

    1. na komentář reaguje tetička25 — #9
    superkarma: 0 13.04.2016, 09:25:33
  11. [6] Maria28 [*]

    Rukolu mám ráda, ale jak je to s těmi pampeliškovými listy? Pokukuju po nich, ale nejsou hořké? Nemám ani odvahu je ochutnat...

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 13.04.2016, 09:16:48
  12. [5] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 13.04.2016, 09:11:29
  13. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    Sml14 copak jsem kralik? A rukolu nenavidim.

    superkarma: 0 13.04.2016, 08:59:35
  14. [3] tetička25 [*]

    Proč se tam dávají ze sedmikrásky listy nejsou lepší květy? Teď kvetou jako o život, tak proč to nevyužít.

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 13.04.2016, 08:20:06
  15. [2] knihovna [*]

    sbíhají

    superkarma: 0 13.04.2016, 07:20:20
  16. [1] knihovna [*]

    paráda, nádherná a zdravá inspirace. Už se mi zbíhají sliny. určitě tento týden nějaký salátek vyrobím.

    superkarma: 0 13.04.2016, 07:20:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme