Zimní měsíce nás vždy potrápí, trávíme více času v uzavřených prostorách, bojujeme s virovými onemocněními, chybí nám sluneční světlo. S příchodem jara se vše mění. Je čas provětrat šatník, odlehčit jídelníček, dopřát si pravidelný pohyb, jednoduše celkově nastartovat tělo i mysl. Vše potřebné ke kompletní jarní očitě najdete v obchodech Tesco, nebo doručíme pohodlně k Vašim dveřím.
 
Půst v moderním pojetí

Čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi je nejen křesťanskou tradicí, znají ho i ostatní náboženství. Přičemž naši předkové půst nechápali jako hladovění, či striktní dietu, ale přistupovali k danému období jako k celkové duševní očistě. V posledních letech se postní období především přetavilo do nejrůznějších jarních detoxů, restartů a diet.

Jídlo jako hnací motor, nebo brzda

V chladných jarních dnech, stejně jako v zimě, jsou stále ještě vhodné teplé snídaně, ideálně obilné kaše doplněné ovocem. V teplejších dnech, anebo jako doplněk teplé snídaně, výborně poslouží také různé ovocné či ovocno-zeleninové koktejly - smoothie, a šťávy neboli freshe. Inspiraci na kombinaci různých druhů ovoce a zeleniny naleznete například na www.tescorecepty.cz

„Na rozdíl od bílého pečiva dodají smoothie nebo freshe cenné látky v podobě vitamínů, minerálů, ale i enzymů. Tedy látky, které pozitivně ovlivňují fungování veškerých procesů v našem těle. Proto lidé po zařazení syrové zeleniny a ovoce do svého jídelníčku pociťují doslova příliv energie. Ráno navíc naše tělo kvůli nízké hladině cukru v krvi potřebuje přijmout určité množství jednoduchého cukru. A právě ovoce, ovocný fresh či smoothie jsou tím nejlepším prostředkem,“ vysvětluje Zuzana Pavelková Šafářová, výživová poradkyně.

Ale i v tomto případě platí, že všeho moc škodí. Jen u čistě ovocných freshů se nedoporučuje pít příliš velké množství, ale v přiměřené míře (tj. 3 - 4 dcl denně) budou doslova zázračným nápojem. U smoothie na rozdíl od freshe se přírodní cukr díky obsažené vláknině vstřebává postupně a je možné ho vypít o trochu větší množství.

Na jaře platí obecná zásada, že co vyroste ze země, to konzumujeme syrové a tepelně neupravujeme. „Mezi první jarní zeleninu patří ředkvičky, jarní cibulka, listové saláty, špenát, kedlubna a mladá cibule. Jídlo můžeme dochucovat zelenými potraviny jako je petržel, pažitka či medvědí česnek,“ doporučuje Lenka Bačinská, nákupčí zeleniny společnosti Tesco.

Reklama