Reklama

jarní slepičí polévka

Poctivě uvařená polévka je pravým balzámem pro tělo i duši. Když je pěkně horká, s výbornou zavářkou, voňavou zeleninou a skvěle dochucená. Není nad to si takovou polévku užít pěkně venku, při krásném jarním dnu. Protože je to slepičí jarní polévka...

Základem pro tuto polévku je silný slepičí nebo kuřecí vývar. Ten si můžete uvařit do zásoby a potom jen z mrazáku vytáhnout jednu krabičku, rozpustit a připravit jakoukoliv polévku. A nejen tu. U nás v mrazáku máme vývary vždycky do zásoby - na risotto, jen tak na polévku, do různých dalších receptů.

Slepičí vývar dělám podobně jako ostatní vývary a přiznám se, že se s ním moc nemažu. Do velkého hrnce dám naporcovanou celou slepici (v případě kuřecího prostě kousky kuřecího masa - většinou hřbety, srdce, játra, skelety). Na jednu slepici tak 2 mrkve, 2 petržele, kousek řapíkatého celeru, jednu velkou cibuli, kus zeleného - petržele, libečku. Zeleninu nikdy neloupu, pouze odrhnu hrubou rukavicí pod vodou. Cibuli i se slupkou jen rozpůlím.

Všechno tohle dám ke slepici do hrnce. Přidám nové koření (tak 5 kuliček), černý pepř (asi 10 kuliček), 2 bobkové listy a 3 kuličky jalovce. Ten dávám do každého vývaru. Je to prý divné, ale já ho tam přidávám ráda :-) Samozřejmě sůl. Tady odměřovat nebudu. Musíte sami, podle vlastní chuti.

jarní polévka

Když mám doma nějakou jarní cibulku, co už není v kondici, nebo místo řapíkatého celer bulvový, tak je přidám taky. Někdy i více mrkve, ale pozor, aby potom nebyl vývar moc sladký. To si musíte vychytat také podle vlastní chuti.

Přiklopíme poklicí a vaříme. Dlouho. Mnoho hodin :-) Slepici déle než kuře, až vám, začne maso odpadávat od kosti, vývar bude mít skvělou chuť a vy hlad.

Vývar sceďte. Maso oberte. Zbytek vyhoďte. V zelenině už nic dobrého určitě nezůstalo. Uděláme si zbrusu novou, čerstvou :-)

jarní polévka

A začneme si chystat mističky na jarní polévku. Do si dáme obrané, na kousky nakrájené maso. Do druhé nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Do další si můžeme dát směs bylinek - petrželku, pažitku, klidně koriandr. Další misku si připravte na nakrájený vaječný svítek a máslovou zeleninu. Ta je naprosto jedinečná a už si bez ní nedokážeme představit žádný vývar.

Vaječný svítek

  • 2 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce pažitky nebo jiných zelených bylinek
  • sůl a pepř

vaječný svítek

Oddělte si bílek a žloutek. Ve větší misce prošlehejte bílky metličkou. Lehce osolte. Vyšlehejte bílkovou pěnu, nemusí být tak tuhá jako klasický sníh. Opatrně přidejte žloutky, špetku pepře. Po jedné přidejte 2 lžíce mouku. Vmíchejte do směsi. Nakonec přisypejte nadrobno nasekané bylinky.

jarní vaječný svítek

Na teflonové pánvi s kapkou oleje nebo másla osmahněte pozvolna dvě placky. Nesmažte dlouho, ať povrch příliš neztuhne. Ještě zatepla smotejte do roládky.

Nechejte trochu vychladnout a nakrájejte z rolády plátky. Dejte do misky k polévce.

jarní vaječný svítek

Teď už vám zbývá připravit jen jarní zeleninu na másle.

Jarní máslová zelenina

  • 1 kedluben
  • 1 ředkvička
  • kousek cukety
  • 1 mrkev
  • 1 malá petržel
  • 1 velká lžíce másla
  • špetka soli

Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Mrkev a petržel na nudličky. Vhoďte do kastrolu, spolu s máslem a opékejte asi pět až deset minut. Jen krátce. Zelenina musí trochu změknout, ale pořád zůstat křupavá.

Hotovou zeleninu dejte do další připravené misky.

jarní polévka

Máme hotovo, uvařeno, připraveno.

Horkou polévku podávejte v hrnci, na talíři si každý z mističek nachystá co má rád. Připravenou směs si jen zalije horkou polévkou a je hotovo.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zdroj fotek: Alena Kolaříková

Milujete polévky? Na našem magazínu najdete skvělé recepty i na ně!

dršťková polévka

hráškový krém s mátou

  • Krémová polévka z chřestu

chřest