Pečené jarní kuře s nádivkou

Víte, že francouzské kuře chutná úplně jinak než to české? Má jinou barvu kůže, ale také jinou barvu a pevnější strukturu masa. Podle našeho receptu zasytíte dvěma malými jarními kuřátky dva dospělé a dvě děti. Nevěříte? Tak vyzkoušejte náš nový recept.

Když jsem v Makru narazila na krásná žlutá jarní mini kuřátka, tak jsem nemohla odolat. Koupila jsem dvě a najedla se celá rodina. Připravila jsem k nim totiž výbornou nádivkou a moc dobrou přílohu - zapečené brambory se smetanou a goudou.

pečené kuře s nádivkou

Nádivku jsem tentokrát nedělala z kostiček bílého pečiva, jak je většina z nás zvyklá. Jednoduše jsem neměla doma ani kousek rohlíku, ani kousek toastového chleba, ani kousek bagety. Rozhodla jsem se improvizovat a jít na nádivku postaru. Připravit ji z pšeničné krupice. Na její dochucení jsem použila hromádku žampionů, které ji krásně provoněly.

Komu se nepodaří sehnat malá jarní kuřátka, může stejný postup použít na kuře klasické velikosti.

jarní kuře s bramborami

Suroviny

  • 2 jarní kuřátka

na potření kuřat

  • 80 g másla
  • čerstvý tymián
  • sůl a čerstvě mletý pepř

nádivka

  • 6 žampionů
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • 150 mléka
  • 8 lžic hrubé krupice
  • sůl a pepř
  • zelené bylinky - ideální je petrželka
  • trocha kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce

Postup

Nejprve si připravte nádivku. Cibuli nakrájejte nadrobno, žampiony také na menší kousky. Česnek nasekejte nadrobno.

jarní kuřátka

Ve větší pánvi nebo hrnci rozehřejte kousek másla, na kterém osmahnete cibuli, česnek a následně přidáte a podusíte žampiony. Tuto směs ochuťte solí, pepřem a kmínem. Zalijte mlékem a rozmíchejte ve směsi krupici. Míchejte na středním plameni, dokud směs nezhoustne. Nechejte vychladnout. Zamíchejte vajíčka a nasekané zelené bylinky.

pečené jarní kuřátka

Kuřata si omyjte, osušte, zbavte případných zbytků peří. Zevnitř lehce osolte. Dovnitř kuřete dejte nádivku. Aby pěkně držela, je dobré svázat nohy provázkem, jak vidíte na obrázku.

pečené kuře s nádivkou

Celé kuře potřete ze všech stran rozpuštěným máslem, které jste dochutili solí, pepřem a čerstvým tymiánem.

Pečte 40 minut při teplotě 150 °C a potom 10 minut na 200 °C. Průběžně polévejte výpekem.

pečené kuře

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama