Vaření

Japonská ryba Fugu, jediný pokrm, který nesmí nikdy pozřít japonský císař

Jedna ryba fugu obsahuje takové množství jedu, že by stačilo usmrtit třicet dospělých. Tělo tohoto čtverzubce totiž obsahuje smrtelně jedovatý alkaloid tetrodotoxin, jehož účinky jsou velmi silné a rychlé a neexistuje proti nim žádná protilátka.

fugu

Kvůli těmto skutečnostem se proto jedná o jediný pokrm, který nesmí nikdy pozřít japonský císař, byť jde o pokrm, který je výsadou luxusu a vyšší společnosti. Jedna malá porce fugu vyjde v přepočtu na našich zhruba 2 500 korun.
Zaplatíte sumu, a ještě také nemusíte přežít, pokud nebyla ryba správně připravená.

Jen nezabít hosty

Státní správa uděluje licenci na přípravu ryby od roku 1958. Kuchaři s povolením připravovat fugu se považují za elitu v oboru. Musí nejprve projít náročným dvouletým kurzem praktických cvičení a poté skládají zkoušku, kterou pořádá Tokijské sdružení fugu na rybím trhu ve čtvrti Cukidži. Zkouška se skládá ze tří částí, včetně neomylného rozeznání více než dvaceti druhů čtverzubců, z nichž se fugu připravuje. Zájemce se musí naučit připravit rybu tak, aby své hosty nezabil.

Japonská ryba fugu je jedním z nejjedovatějších zvířat na světě. Přísná pravidla k udělení licence jsou často citována jako důvod nízkého počtu smrtelných otrav, ale stále se objevují případy rybářů, umírajících poté, co si nesprávně připravili vlastní úlovek. A smrt je to opravdu krutá. Člověku nejdříve znecitliví oblast kolem úst a poté následuje ochrnutí a smrt, přičemž zůstává člověk po celou dobu až do svého konce při vědomí.

Příprava a konzumace

fuguK charakteristikám fugu patří to, že jde o sezónní záležitost. Jí se jenom v zimě, kdy jsou ryby obaleny tukem, který je má chránit před studenou vodou. Do vybraných provozoven je chovatelé dodávají živé. Na nápadném místě restaurace se nachází velké osvětlené akvárium, kde si milovníci fugu mohou sami vybrat, kterého čtverzubce chtějí připravit.

Kuchař rybu odborně rozřízne a důkladně omyje. Následně velmi opatrně vyjme vnitřní orgány, které obsahují jed, tedy ledviny, játra a jikry. Poté odstraní jed ze zbývajících částí těla a fugu je připravena k servírování.
Toxický odpad z ryby musí ihned pečlivě zabalit a odvézt ke spálení na určené místo.

Fugu se servíruje ve tvaru květu. Dušená nebo grilovaná s omáčkou terijaki anebo také v podobě sašimi, což jsou plátky nakrájené tak tence, že i když jsou vyskládány přes sebe, prosvítá jimi vzor talíře.

Syrová fugu je spíš tuhá. Chuť jí dodává sojová omáčka, takže při první ochutnávce připomíná tak trochu kuře.

Konzumace fugu rovná se silný adrenalin

Jedinečnost její chuti prý spočívá v jedu. Nadšení konzumenti této ryby tvrdí, že právě jemné brnění, jež po soustu fugu ulpívá na rtech a je způsobeno silným nervovým jedem, který ryba obsahuje, je právě součástí přitažlivosti tohoto jídla.

Není divu, že konzumace fugu se považuje za jistý druh adrenalinové zábavy.

použitý zdroj: Velký atlas ryb, nakl Svojtka, 2008

   
23.08.2012 - Maso a ryby - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [32] kubabi [*]

    Tohle bych určitě neriskovala, nemusím ochutnat všechno.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:23:39
  2. avatar
    [31] cibulicka [*]

    To bych nikdy nepozřela...Sml80

    superkarma: 0 19.09.2012, 22:46:51

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] dajrin [*]

    Do toho bych nešla ani náhodou... Sml16

    superkarma: 0 09.09.2012, 20:35:25
  2. avatar
    [29] nika1 [*]

    Hodně zajímavý článek. Ale radši bych si to nedala. Moc riskantní.

    superkarma: 0 04.09.2012, 16:33:27
  3. avatar
    [28] paníliška [*]

    Eva_Fl — #24 Kapra miluju, ale jen a jedině na vánoce, jindy mi opravdu nechutná, nevím, čím to. Ale na tuhle potvůrku by mi asi chyběla odvaha. Sml16

    superkarma: 0 03.09.2012, 15:25:49
  4. avatar
    [27] capkova [*]

    Tak tu bych si nedala - pro jistotu !!!!!!!!!!!!!!!!

    superkarma: 0 24.08.2012, 18:48:07
  5. avatar
    [26] arminka [*]

    Sml23 tak to ne,mám se ráda Sml16

    superkarma: 0 23.08.2012, 21:04:37
  6. avatar
    [25] daska59 [*]

    Nemusím mít všechno, za tu cenu už je půlka prasete Sml16

    superkarma: 0 23.08.2012, 18:40:25
  7. avatar
    [24] Eva_CZ [*]

    Hanyna — #19 ceskej kapr je odporne chutnajici ryba plna kosti. Ja bych japonskou rybu ochutnala, aspon bych vedela. Sml22

    1. na komentář reaguje paníliška — #28
    superkarma: 0 23.08.2012, 17:40:18
  8. [23] doginka [*]

    Já ryby miluju,sice bych se bála,ale ráda bych jí ochutnala

    superkarma: 0 23.08.2012, 16:17:22
  9. avatar
    [22] denkas [*]

    Nemusím mít vše! Mě stačí český praseSml22

    superkarma: 0 23.08.2012, 14:37:51
  10. [21] Trefa [*]

    Trefa:ja ryby mam moc rada.kdyby mi ji nekdo takto pripravil, tak bych ji schuti ochutnala.

    superkarma: 0 23.08.2012, 14:15:00
  11. avatar
    [20] hubajda [*]

    tak fugu nemusim Adrenalinovou zábavu necham jinym

    superkarma: 0 23.08.2012, 14:11:38
  12. avatar
    [19] Hanyna [*]

    Tak po ochutnání této rybičky se mi opravdu nestýská...Sml30 Českej kapr je holt českej kaprSml67

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #24
    superkarma: 0 23.08.2012, 14:11:37
  13. [18] step1 [*]

    Tak to bych si nikdy nedala. Adrenalinové zábavě neholduji. Sml23

    superkarma: 0 23.08.2012, 14:02:03
  14. avatar
    [17] Suzanne [*]

    Inu, kdo chce kam...

    superkarma: 0 23.08.2012, 12:08:41
  15. avatar
    [16] ekleinovka [*]

    Ráda se námi dívám,ale jíst je stejň nesmím ;))

    superkarma: 0 23.08.2012, 12:03:12
  16. [15] zzandaa [*]

    Do toho bych nešla. Sml23

    superkarma: 0 23.08.2012, 10:37:31
  17. avatar
    [14] femme [*]

    Rikina — #13 Japonců bylo vždycky dost i na takové pokusy Sml58

    superkarma: 0 23.08.2012, 10:20:22
  18. [13] Rikina [*]

    Zajímalo by mě, jak dlouho trvalo a kolik obětí to stálo, než se přišlo na ten správný způsob, jak tu rybu upravit a sníst bez toho, že by to byl poslední pokrm člověka. Sml80 Na to se přece nepřijde jen tak náhodou, to si někdo musel cíleně dát tu práci takový způsob vymyslet. Sml57

    1. na komentář reaguje femme — #14
    superkarma: 0 23.08.2012, 10:02:35
  19. [12] cilani [*]

    To by do mě nikdo nedostal. Nepotřebuju si hrát na snoba a účastnit se takové ruské rulety. To video je masakr, ta ryba vypadá živě při porcování.. Nic pro můj žaludek..

    superkarma: 0 23.08.2012, 09:49:46
  20. avatar
    [11] tajnostii [*]

    Je to mrcha ,i v tomhle stavu mě dala pořádně zabrat-předloni,když jsem se o ni píchlaSml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 23.08.2012, 09:35:21
  21. avatar
    [10] ladouch [*]

    Tuto lahůdku bych si s klidem odpustila, nemusím ochutnat všechno.Sml23Sml23

    superkarma: 0 23.08.2012, 09:08:41
  22. avatar
    [9] Hanula [*]

    gerda — #5 Sml22 určitě

    superkarma: 0 23.08.2012, 08:55:42
  23. avatar
    [8] saruz [*]

    Taky bych si Fugu nikdy nedala a to ani nejsem japonský císař. Sml57

    superkarma: 0 23.08.2012, 08:27:25
  24. [7] Roland [*]

    Nemusím mít všechno.

    superkarma: 0 23.08.2012, 08:25:59
  25. avatar
    [6] átéčko [*]

    gerda — #5 nejen asiSml30

    superkarma: 0 23.08.2012, 07:56:44
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    nechápu, proč lidi jedí něco takového. Ani dobré to není, jak tak čtu. Asi je to snobárna.Sml80

    1. na komentář reaguje átéčko — #6
    2. na komentář reaguje Hanula — #9
    superkarma: 2 23.08.2012, 07:45:54
  27. avatar
    [4] Žofie [*]

    Tak tohle asi neeSml23

    superkarma: 0 23.08.2012, 07:39:32
  28. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Nemusím zkusit všechnoSml23

    superkarma: 0 23.08.2012, 07:30:38
  29. avatar
    [2] Kytinkak [*]

    teda co ještě lidé nekonzumujíSml23, tak tohle si nechám zajít

    superkarma: 0 23.08.2012, 07:07:30
  30. [1] lidicka [*]

    Tu rybu bych tedy nejedlaSml23

    superkarma: 1 23.08.2012, 07:05:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme