Vaření

Jan Ivanco, spolumajitel francouzské pekárny v Praze: Najít v dnešní době spolehlivé pekaře a cukráře není lehké

V ulici, kde sídlí naše redakce, se objevila krásná, nová rohová francouzská pekárna La Petite France. Došli jsme tam na malou ochutnávku, a jelikož jsme byli v redakci nadšení, tak jsme požádali jednoho ze spolumajitelů, pana Jana Ivanca, o rozhovor. Dozvíte se, jak se dostali k otevření pekárny, do které když vstoupíte, tak máte pocit, že jste opravdu ve Francii.

ivanco

Kde se zrodil nápad na francouzskou pekárnu?
S mým společníkem se oba pohybujeme v gastronomii bezmála dvacet let. Společník je také spolumajitelem několika francouzských restaurací v Praze, kde jsem mu 10 let dělal generálního managera. Jednoho dne navrhl, že bychom si měli vozit francouzské víno do restaurací přímo z Francie sami. To je asi 5 let zpátky. Ze začátku jsme jezdili jen kousek za hranice do Alsaska a pomalu navázali kontakty s vinaři, od kterých jsme začali postupně odebírat vína do restaurací. Na cestách, kde bylo víc času vymýšlet plány, mého společníka napadlo, že přivezeme do ČR kvalitní francouzské pečivo, protože v té době tu skoro žádné nebylo.

Cestovali jste pro víno a přivezli pečivo?
Za ten rok a půl, co jsme do Francie jezdili, bylo na cestách vždy málo času na jídlo, a tak jsme se většinou stravovali v malých kavárničkách, které jsou ve Francii doslova na každém rohu. Malá pekařství, kde si dáte croissant, bagetku s čerstvým máslem a marmeládou. Chvíli to trvalo, ale asi po roce nám nápad uzrál v hlavě, založili jsme společnost (duben 2011) a našli si prostor pro pekárnu a začali pomalu péct se dvěma pekaři.  

bagety

Když jste přemýšleli o tom, jak se dostat do širšího podvědomí lidí, měli jste už konkrétní plán?
Vybrali jsme si farmářské trhy, které pro nás byly ideální vstupní branou mezi potenciální odběratele, dobrá reklama a zároveň rychlý přísun hotových peněz pro rozvoj společnosti. Na trzích jsme prodávali se společníkem tak, jak se nám zdálo nejvhodnější. Vyřvávali jsme a vyzývali návštěvníky k ochutnávce. A že chtěli hodně ochutnávat, protože cena našeho pečiva je možná nejvyšší v Praze, ale jinak to nebude, protože si zakládáme na kvalitních surovinách a opravdovém ručním provedení.

Jak to tedy vypadá dnes?
Už máme 8 pekařů a další zaměstnance, a dokonce jsme rozšířili výrobu i na cukrárnu, pro kterou jsme si pronajali další prostor. Na Farmářské trhy jsme nezanevřeli a stále na ně chodíme a vidíme, že se k nám lidé stále vracejí a jsou spokojení. Tam máte zpětnou vazbu hned, a to nás baví.

petite

Kdy tedy došlo na kamenný obchod?
O prostor jsme se začali zajímat už celkem dávno, ale měli jsme pevně stanovené podmínky: krásná budova, centrum, ale ne úplné centrum, ne malý – ne velký prostor, rohová budova a prostor pro vysoké prosklené vitríny. Jednoduše jsme měli před sebou vzor z Francie, a ten jsme chtěli převézt do Prahy. To se nám podařilo zde v Myslíkově ulici, a my si toto místo nemůžeme vynachválit. Otevřeli jsme letos 10. února, takže těsně před sv. Valentýnem.

A jak je to tedy s výrobou vašich produktů.
Všechno, co u nás na prodejně najdete, si děláme ručně, a toho se i nadále budeme držet. Každý croissant je ručně balený, bageta uválená a chleba ukoulený. Naše cukrářky i pekaři pracují 7 dní v týdnu, takže čerstvé zboží máme každý den, a to ať už na prodejnu, tak i na rozvoz k našim odběratelům.

venku

Kde se vzaly pravé francouzské receptury na vaše pekařské výrobky?
Měl jsem velké štěstí, že se mi podařilo domluvit 3měsíční stáž pro našeho bývalého šéf cukráře z restaurace La Gare v jedné Alsaské Brasserii, kde měli jak restauraci, tak pekárnu. On se tam tak podíval na to, jak se vše vyrábí, přinesl to do Čech a naučil to další pekaře. Recepty se stále vyvíjejí, vylepšují a hlavně přicházejí i nové a nové. S cukrárnou to bylo podobně.  

Jak vypadá správný croissant?

Na naše croissanty máme jednoho člověka – croissantiera, který celý den svědomitě ručně motá jeden za druhým. Každý je originál a někdy je větší a někdy menší. Správný croissant poznáte tak, že se krásně listuje a má na povrchu kresbu dřeva, když k němu přičichnete, tak musí vonět po másle. V naší receptuře máme jenom pravé kvalitní máslo (které nyní přidáváme pro ještě máslovější chuť) a mléko (žádná voda).

croissant

Předpokládám, že v dnešní době není lehké sehnat šikovné pekaře a cukráře.
Máte pravdu, je to opravdu těžké, a pokud náhodou narazíte na cukráře, který je k mání, musíte jej přijmout hned, protože jinak už nebude. Stále hledáme nové pekaře a cukráře, ale to asi všechny podniky, když se podívám na inzeráty. Najít opravdu kvalitní lidi, kteří se nebojí pracovat rukama, je těžké. Dokonce jsme se pokoušeli spolupracovat s cukrářskou školou, ale učňové jednoduše nechtějí vyrábět věci ručně a spíš chtějí pracovat se stroji, které jsou nyní ve většině pekáren.

A jací jsou vaši zákazníci – jsou to více Češi, nebo cizinci?
Je to asi půl na půl, protože nějací zákazníci jsou na farmářských trzích, a pak tady na prodejně v Myslíkově je to i více o cizincích, kteří bydlí v přilehlých hotelech a apartmánech. Každopádně naše klientela se také vyvíjí – dříve se hodně řešila cena, ale dnes jsou lidé zvyklí na určitý standard, a tak nejvíce vyžadují, aby se kvalita držela, a stále jsme přinášeli další a další výrobky. Už je ničím novým nepřekvapíme, protože jsou světaznalí, ale můžeme je potěšit tím, že na sobě stále pracujeme a udržujeme si vyšší standart. Nesnížíme se k používání levných surovin, a to na nás naši zákazníci oceňují.

ivanco

Zdroj foto: Petite France

   
21.05.2015 - Gastronomie - autor: Kristina Vodičková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [50] Gloria [*]

    Suzanne — #34 Take jsem tam byla a pecivo je vyborne, miluji croissants! Planuji tam jit pristi tyden s kamaradkou na kaficko!Sml67

    superkarma: 0 24.05.2015, 13:18:05
  2. avatar
    [49] Gloria [*]

    Dudlajlama — #47 Plne s tebou souhlasim, do Mar. Lazni a Karlovych Varu jsem kvuli rustine prestala jezdit, je to neco neslychaneho! Vejdes do kramu spusti na tebe rusky, to same v restauraci prinesou ti jidelni listek a rustina na prvni miste, fuj!!! Rusaci zamorili nase nejhezsi lazne a je to velka skoda!

    superkarma: 0 24.05.2015, 13:16:16
  3. avatar
    [48] gerda [*]

    Dudlajlama — #47s ruštinou v reklamě jsem se dosud nesetkala, kdyby se jednalo o tento jazyk a opakovaně v souvislosti s nabízenými výrobky, jistěže bych zareagovala stejně. Karlovy Vary neznám, nikdy jsem tam nebyla a tady se o nich nepíše.

    superkarma: 1 22.05.2015, 04:57:33
  4. avatar
    [47] Dudlajlama [*]

    Suzanne — #34Taky to tak vnimam. Je zajimave, ze nikdo(Gerda)nekomentuje absolutne prevazujici rustinu nad cestinou v Karlovych Varech. Vsude, absolutne vsude, vcetne poutacu na autobusech, domech, prodejnach, zastavkach atd. Jedna francouzska pekarnicka mne zily nerve, protoze produkuje franzouzske vyrobky a styl. Jeste zajimavejsi je, ze lidi, kteri hodne cestuji, studuji nebo ziji venku, vnimaji ten kosmopolitni styl uplne jinak. Tim nemam nic proti malym ceskym obchudkum a businessum, naopak.

    1. na komentář reaguje gerda — #48
    2. na komentář reaguje Gloria — #49
    superkarma: 0 21.05.2015, 23:08:34
  5. avatar
    [46] Suzanne [*]

    Eva_Fl — #45 Tam tě vezmu. Jsou prostě neuvěřitelný Sml22

    superkarma: 0 21.05.2015, 20:45:23
  6. avatar
    [45] Eva_CZ [*]

    Suzko, dobry koblihy, rikas? Hmmmmmm.....Sml20

    1. na komentář reaguje Suzanne — #46
    superkarma: 0 21.05.2015, 18:28:20
  7. avatar
    [44] Eva_CZ [*]

    Kdyz uz jsme u te ,,ceske hrdosti " - mne by pro zacatek uplne stacilo omezeni anglickych vyrazu tam, kde mame vyraz cesky, pouzivany roky, srozumitelny. Jinak nic proti francouzske pekarne, tady jsou pekarny snad celeho sveta, taktez restaurace, nastesti. A nikdo s tim nema problem. Sml23

    superkarma: 4 21.05.2015, 18:27:38
  8. avatar
    [43] Kadla [*]

    Kristina Vodičková — #42Dobře, tak jste to zkusili ještě jednou. Teď u druhého článku už máte naprostou většinu negativních. Tak třeba se příště dočkáme článku o nějakém supr českém podnikateli s regionálními výrobky.... Budeme se těšit, opravdu Sml16

    79

    superkarma: 1 21.05.2015, 17:59:08
  9. avatar
    [42] Kristina Vodičková [*]

    Kadla — #41 Podívejte se, že u prvního článku jsou jak pozitivní, tak i negativní reakce. Člověk se nemůže zavděčit všem a rozhodně vás nenutíme pekárnu navštívit. Jsou ovšem i lidé, kteří si do ní zajdou rádi. Děkujeme za Váš názor a přejeme hezké odpoledne. Sml79

    1. na komentář reaguje Kadla — #43
    superkarma: 2 21.05.2015, 15:51:40
  10. avatar
    [41] Kadla [*]

    Kristina Vodičková — #39No, jde spíš o to, že už v dubnu tu proběhl článek o této francouzské pekárně (http://zena-in.cz/clanek/otevreli-nam-naproti-redakci-francouzskou-pekarnu-musely-jsme-to-omrknout) a už tam se čtenářky vyjadřovaly spíše negativně... a rovněž odkazovaly spíše na české záležitosti.. Takže možná by stálo za to přihlédnout k reakcím a necpat další článek, který přirozeně vyvolá podobné reakce jako před měsícem. Já osobně si myslím, že tato pekárna osloví spíše turisty než nás.. Už kvůli cenám.

    1. na komentář reaguje Kristina Vodičková — #42
    superkarma: 2 21.05.2015, 15:41:59
  11. avatar
    [40] kobližka [*]

    ToraToraTora — #32 Úžasně napsané,cítím to zrovna tak Sml67

    superkarma: 0 21.05.2015, 15:12:53
  12. avatar
    [39] Kristina Vodičková [*]

    ToraToraTora — #32 Žádné takové útoky proti čtenářkám tady nejsou. Přečtěte si můj komentář k tomu, jak článek vznikl - není třeba nás osočovat z nějakého selektování. Rády uděláme rozhovor i o českých produktech. Jinak v této pekárně oceňujeme opravdu ruční výrobu, kterou mnohé české pekárny nemají a využívají stroje. Pokud by byla naproti česká pekárna, věřte, že se o ni zajímám také. Sml16

    1. na komentář reaguje Kadla — #41
    superkarma: 1 21.05.2015, 15:08:15
  13. [38] slávenka [*]

    Suzanne — #34vidím to také takSml58

    superkarma: 1 21.05.2015, 15:00:48
  14. [37] Pavla_b [*]

    ToraToraTora — #32 pod to se podepíšuSml22

    superkarma: 0 21.05.2015, 14:42:36
  15. avatar
    [36] gerda [*]

    ToraToraTora — #32do kamene tesat!Sml67

    superkarma: 0 21.05.2015, 14:35:59
  16. avatar
    [35] Kadla [*]

    ToraToraTora — #32 Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 21.05.2015, 14:27:33
  17. avatar
    [34] Suzanne [*]

    Tak v téhle prodejně jsem byla. Jedla jsem tam fantasticky dobré koblihy. Takové jsem ještě nikdy neochutnala, a že už jsem ochutnala leccos. Všechno je tam dobré. Prostě když si chci udělat svátek, zajdu si na kafe a něco dobrého s cizokrajnou vůní klidně sem. Právě proto, že celý rok jím poctivé české jídlo, ráda si udělám návštěvu do italské cukrárny, francouzské pekárničky, holandské sýrárny. Však je na světě dost místa pro všechny Sml67 Přeju, ať se daří.

    1. na komentář reaguje slávenka — #38
    2. na komentář reaguje Dudlajlama — #47
    3. na komentář reaguje Gloria — #50
    superkarma: 2 21.05.2015, 14:24:18
  18. avatar
    [33] Léthé [*]

    ToraToraTora — #32 Sml25

    superkarma: 0 21.05.2015, 14:22:17
  19. avatar
    [32] ToraToraTora [*]

    Myslím, že by bylo škoda vnímat reakce čtenářek jako xenofobní nebo nechápajícíc. Naopak s reakcí pod články podobného typu je vidět, že mezi čtenářkami je velký zájem o regionální speciality, kuchyni a celkově naši bohatou zemi. Nejsem tedy sama, kdoby přivítal články o našich českých specialitách, o obchůdcích s českými sýry, pečivem, sladkostmi, bylinkami, masem....zkrátka cokoliv, kde se daří zlatým českým rukám křísit to, co v nás globální ekonomika zašlapává.

    Vemte diktafon a zajeďte do tvarůžkové cukrárny, nakoukněte, jak se točí v Hořicích trubičky a nebo jak náš řezník v kopečku suší v soli a koření tu super šunku. Nebudu se dmout pýchou, když Čech vytvoří repliku kousku francie. Ale budu hrdá, pokud nalákám nějakého cizince, aby u nás ochutnal tu naši nej a pozná, že i jinde se dá jazyk odměnit.

    1. na komentář reaguje Léthé — #33
    2. na komentář reaguje Kadla — #35
    3. na komentář reaguje gerda — #36
    4. na komentář reaguje Pavla_b — #37
    5. na komentář reaguje Kristina Vodičková — #39
    6. na komentář reaguje kobližka — #40
    superkarma: 6 21.05.2015, 14:16:09
  20. [31] slávenka [*]

    Krásný obchůdekSml16.Tak ať se hlavně daří, ono to podnikání v dnešní době není vůbec jednoduché.

    superkarma: 1 21.05.2015, 13:52:27

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Léthé [*]

    Klára Wimmerová — #16tak teď jsem fakt zažila déjávuSml2. Tohle jakoby už taky napsáno bylo. Ty zaprasené výloze a ruské suvenýry.

    Ale faktem je to, že bych tisíckrát raději zavítala do krásné české pekárničky, kde bude přesně takové pečivo, jak popisuje ToraToraTora — #15

    Dost si všímám toho a vyvolává to ve mně smutný pocit, že vaše národní hrdost je mnohem slabší, než u jakéhokoliv jiného národa. Je to jen můj pocit a tedy doufám že se pletu a že to s vámi až tak hrozné není.

    superkarma: 4 21.05.2015, 13:41:56
  2. avatar
    [29] Léthé [*]

    ToraToraTora — #15 Sml67....napsala jsi to moc krásně.

    superkarma: 0 21.05.2015, 13:31:28
  3. avatar
    [28] ToraToraTora [*]

    gerda — #27 Přímo z Holomóca?

    superkarma: 0 21.05.2015, 13:25:08
  4. avatar
    [27] gerda [*]

    ToraToraTora — #26z Loštic ne, ale z Hané.Sml58

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #28
    superkarma: 0 21.05.2015, 13:21:22
  5. avatar
    [26] ToraToraTora [*]

    gerda — #23 Ty jsi z Loštic?

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    superkarma: 0 21.05.2015, 13:11:35
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    Markéta Škaldová — #24Pouhý řečnický obrat. Nekupuju je totiž nikde, nechutnají mi. Mám raději celozrnné pečivo a vlastní kváskový chleba. Rozdíl být musí, samozřejmě, domácí kremrole z poctivě několikrát převáleného máslového těsta jsou taky jiné, než ty z kunerolového mraženéhoSml52 Naštěstí jsem v tomhle soběstačná.Sml16

    superkarma: 0 21.05.2015, 13:10:06
  7. [24] Markéta Škaldová [*]

    gerda — #23 "Na croissanty si můžu skočit k Albertovi" to vážně nepoznáte ten velký rozdíl? Za pár šupů si asi kvalitu moc nekoupím, ale pokud se někdo smíří s polotovarem, proč ne...

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 21.05.2015, 13:07:38
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    Rikina — #20hele, až se k nám někdy přijedeš podívat, schválně si projdi město, co tam máme krásných pekařství, našich českých. Farmářské prodejny s kváskovým chlebem, v jedné ulici klidně i víc než jedna. A uživí se tu. Francouzskou pekárnu zatím nemáme (aspoň o ní nevím), ale ochuzena se necítím. Kdo chce luxus, má možnost utrácet za drahé sýry, kdo chce souvenir, může navštívit tvarůžkovou cukrárnu, a to je opravdu unikát. Na croissanty si můžu skočit k Albertovi za pár šupů, anebo si je podle receptu umotat sama doma, kdyby se mi ovšem chtělo. Jinak se mi zdá na pečivo výborný Globus, tamní pekárna je překvapivě skvělá na to, kolik tun musí denně upéct.

    1. na komentář reaguje Markéta Škaldová — #24
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #26
    superkarma: 1 21.05.2015, 13:01:10
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    Maria28 — #21 Sml30

    superkarma: 0 21.05.2015, 12:51:14
  10. [21] Maria28 [*]

    gerda — #19 Náhodou - o prostatě čteme častějiSml30

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 21.05.2015, 11:48:04
  11. [20] Rikina [*]

    Klára Wimmerová — #16 Ale jo, jistě i takovýhle obchod má právo na existenci. Vymezuje se zřejmě jako luxusní obchod pro cizince, prosím. Ale takoví jako já tam pak nevlezou, a když omylem jo, tak se leknou a utečou. Sml80 Tento článek je pro mě osobně varováním, že tam nemám chodit, protože si tam budu připadat jako cizinec v cizí zemi, personál nade mnou ohrne nos, neb mluvím česky, a nakonec stejně nic nekoupím, neb je to drahé. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 6 21.05.2015, 11:47:09
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    Kristina Vodičková — #14jasně, i já občas propadnu nadšení nad nějakým objevem. Jenomže, když jde o stále tutéž provozovnu, navíc v krátkém čase, člověk se neubrání myšlenkám na reklamuSml80 A za tu obvykle bývá nějaké všimnéSml57. Ale nic ve zlém, jen ať vám tam dál chutná.Sml16

    1. na komentář reaguje Maria28 — #21
    superkarma: 4 21.05.2015, 10:37:00
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    Maria28 — #12taky se mi dopekl, zrovna vychládá. Dnes mi kvásek i přes chladno dobře pracoval, zadělala jsem po páté hodině, a už je na stole hotový.

    superkarma: 0 21.05.2015, 10:32:38
  14. avatar
    [17] ToraToraTora [*]

    Jo a croisantiera byste měli pustit občas alespoň k bagetám. Vždyť by ho z těch croisantů mohlo taky jebnout Sml57

    superkarma: 1 21.05.2015, 10:02:54
  15. avatar
    [16] Klára Wimmerová [*]

    Rikina — #4 Ona je konkrétně na tomto místě v Myslíkově ulici lepší ta Francie než to, co je vedle... mohla bych vám vyfotit výlohu vedlejšího obchodu, jak je "krásná" - špinavá, polepená odshora dolů... ale to je asi trochu jiný problém, památkáři atd., že je něco takového vůbec možné. Viz třeba Karlova ulice v Praze, kde se prodávají matrjošky a ušanky, nápisy v azbuce všude, ten cirkus, špína, to považuju rozhodně za více pobuřující než krásnou vkusnou výlohu, byť s francouzskými nápisy.

    1. na komentář reaguje Rikina — #20
    2. na komentář reaguje Léthé — #30
    superkarma: 0 21.05.2015, 10:01:56
  16. avatar
    [15] ToraToraTora [*]

    Jako ochutnávka francie se vším všudy to asi v Praze úspěch má.

    U mě se národní hrdost projevuje průběžně celý rok bez ohledu na mistráky a olympiády. A také vím, že je u nás spousta vynikajících pekáren s vlastním pečivem, které mnohonásobně předčí ručně koulené a válené bagetky a croissanty. Zkrátka proto, že není šizené a hlavně chutná dětstvím. Protože koblížek nebo loupák s kakaem je pro mě víc croissant. To jsou vzpomínky, babička, maminka. škola... a bílý rohlík? Takový ten uplně nejobyčejnější? Tak ten je snad uplně všechno.

    Naše prodavačka rozhodně neumí francouzsky a nepřipomíná ani éterickou femme fatale. Je to normálně kyprá bodrá slavanská žena, která ty rohlíky prodává s takovým gustem, že se na ní těším víc než na borůvkový koláč.

    1. na komentář reaguje Léthé — #29
    2. na komentář reaguje Léthé — #30
    superkarma: 2 21.05.2015, 10:00:13
  17. avatar
    [14] Kristina Vodičková [*]

    Rikina — #4 gerda — #6 Dobré ráno, dámy. Abych uvedla vaše spekulace na pravou míru Sml16 Jsem v redakci nová, a jelikož se v místě, kde pracujeme, hodně rozhlížím, tak jsem se zadívala na tuhle krásnou pekárničku a zeptala se v redakci, jak je tu dlouho. Holky řekly, že chvilku a že tam zatím nebyly. Tak jsem je vytáhla - každá jsme si koupila něco na ochutnání a začaly jsme tam občas chodit. Jelikož mě to opravdu zaujalo, tak jsem si našla kontakt a domluvila rozhovor, kde jsem opravdu dostala kávu a croissant zdarma. :) Doufám, že vám to jako vysvětlení stačí a přeji vám krásný den Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 1 21.05.2015, 09:38:54
  18. avatar
    [13] amphora [*]

    Rikina — #4 přesně tak, jsme tu doma,úřední jazyk čeština tak proč !!! chtějí být všichni světoví ?? Nemám nic proti tomu ,aby byly třeba názvy i trojjazyčné, je-li to potřeba, ale v první řadě by měly být ty české !!! Už tak nemáme my Češi být skoro na co hrdí, národní hrdost se u nás objeví akorát tak při hokeji.....tak se držme aspoň svého krásného, bohatého jazyka!!! To nás nic nestojí. I v cizině jsou názvy obchodů, restaurací.....napřed v mateřském jazyce a pak případě v dalším, pro cizince v dané zemi a turisty.Jen u nás každému lezeme do zadku a ještě jsem na to hrdí.

    superkarma: 5 21.05.2015, 09:36:29
  19. [12] Maria28 [*]

    gerda — #11 no a my dnes máme jako pochoutku doma upečený chlebaSml30

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 21.05.2015, 09:20:52
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    A tak se pomalu vracíme do dob dávno minulých, kdy šel táta do města a pak z něj večer přinesl každému dítěti jako vzácnou pochoutku ROHLÍKSml52

    1. na komentář reaguje Maria28 — #12
    superkarma: 2 21.05.2015, 09:01:01
  21. [10] Maria28 [*]

    Kdysi dávno v Praze byla také francouzská prodejna, mlhavě si vybavuju že to bylo někde u Václaváku a byla tam ke koupi francouzská hořčice. Dnes je k dostání všude, ale nekupuju ji, neb není k čemu - párky už dnes nejsou to co bývaly a osvěta už v tomto směru také vykonala svéSml16

    superkarma: 0 21.05.2015, 08:56:12
  22. avatar
    [9] ToraToraTora [*]

    gerda — #6 To víš, rohlíčky pro redakci dnes byly obzvláště vypečené Sml30

    superkarma: 6 21.05.2015, 08:20:20
  23. [8] ZdenaZ [*]

    Sml59Sml67

    superkarma: 0 21.05.2015, 08:07:21
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    Rikina — #4dobrý filtr na zákazníky, něco jako Plzeň za 50Sml58

    superkarma: 0 21.05.2015, 07:51:56
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    Možná mají pečivo chutné, ale za ty peníze bych si dala celý oběd (pochybuju, že by mi k najedení stačil jeden rohlíček)Sml30 Nemyslím si, že čeští pekaři pečou horší pečivo, stačí se rozhlédnout. Mmch, např. croissanty se dostanou v každém supermarketu, plněné, prázdné, nechápu ty oslavné tance kolem jednoho pekařství. Leda...že by redakce dostávala protekční rohlíčky za neustálé zveřejňování zážitků při návštěvě pekařství? Nic proti francouzské kuchyni, je výborná a proslulá. Ale kvůli tomu si před bagetu na zadek nesednu, je to všední pečivo a tady předražené. Třebas mají vysoký nájem, co já vím?Sml80

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #9
    2. na komentář reaguje Kristina Vodičková — #14
    superkarma: 5 21.05.2015, 07:40:27
  26. [5] Maria28 [*]

    Pražandy, to je ta prodejna kde stojí houska 40,- Kč? Kdysi při návštěvě Prahy jsem jednu takovou prodejnu míjela, ale nevím kde to bylo. Za kvalitní pečivo si ráda připlatím, ale nejsem Rothschild....

    superkarma: 1 21.05.2015, 07:01:39
  27. [4] Rikina [*]

    To je všechno hezký, ale jednak ty ceny jsou opravdu hodně vysoké, a za druhé já si nechci připadat v Myslíkově ulici jako ve Francii. Sml80 Když vejdu do obchodu, kde je všechno v cizí řeči, a já ani nevím, jak mám vyslovit název toho, co bych si případně koupila, tak se zas otočím a jdu si někam koupit normální rohlík. Mně to prostě vadí, jsme v Čechách, tak nebudu nakupovat ani francouzsky, ani anglicky, vždyť i ty zahraniční fast-foodové řetězce se už dávno naučily vedle anglických názvů těch různých burgerů psát i české. Sml80 Ale tady bude pán holt světovej a všechno napsáno francouzsky. Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    2. na komentář reaguje amphora — #13
    3. na komentář reaguje Kristina Vodičková — #14
    4. na komentář reaguje Klára Wimmerová — #16
    superkarma: 9 21.05.2015, 07:01:08
  28. [3] Breberka456 [*]

    pěkný obchůdek,a pán vypadá taky moc pěkně Sml59

    superkarma: 0 21.05.2015, 06:18:33
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    Opět stará známá pekárna odnaproti?Sml30

    superkarma: 0 21.05.2015, 06:05:59
  30. avatar
    [1] Dudlajlama [*]

    Ty veky, mnam!

    superkarma: 0 21.05.2015, 02:27:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme