Vaření

Jaký máte oblíbený olej?

Zabýváme se tématem dobrého výběru oleje v kuchyni. Každá z nás používá pro vaření a přípravu teplých jídel jako základ olej. Ne každý olej se však hodíte smažení, do salátů. Na trhu je velký výběr olejů a my se chceme zaměřit na olej řepkový.

Řepkový olej se skvěle hodí pro přípravu jak tradičních českých pokrmů, tak i specialit francouzské, čínské, thajské, indické či marocké kuchyně. Široké uplatnění řepkového oleje je dáno jeho jemnou a neutrální chutí bez výrazného aroma, jako je tomu třeba u oleje sezamového, dýňového či olivového. Pokud by měl kuchař povolen pouze jeden univerzální olej, zvítězil by rozhodně řepkový.

K hlavním výhodám řepkového oleje patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále pak jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.

oil

Zeptali jsme se několika žen, které známe, jaký mají názor na řepkový olej a zda s ním vaří, popřípadě, aby nám dali nějaký osvědčený tip nebo recept na jeho použití.

Jarka, 30 let
Vařím teprve asi dva roky. Nemám na vaření moc času a nepatřím k těm, co vyvářejí teplé večeře. Přicházím domů později a většinou si smažím k večeři maso, mám ráda opečené brambory nebo jen tak zeleninu jako salát. Pro tento typ jídel je olej nezbytný. Do salátů používám olivový olej, ale nemám s ním dobrou zkušenost pro smažení a přijde mi to navíc škoda. Proto používám rostlinný olej, nedávno jsem narazila na řepkový a mile mne překvapil svou neutrální chutí. I když si smažím maso nebo řízky, které má rád můj přítel, není maso cítit po oleji. Takže zamne má řepokový olej v kuchyni zelenou :)

Karolína 35 let, 2 děti
Bez oleje si nedovedu vaření představit. Mám rodinu, děti, které jsou náročné, mají rády, když je rodina pohromadě a společně jíme jídla, která mají rády. Rajskou, koprovku, svíčkovou,  kuře na paprice, kuřecí řízky… taková ta česká klasika je u nás velmi oblíbená. Olej tedy používám do základů omáček, na smažení, musí být vždy po ruce. Snažím se kupovat kvalitní rostlinný olej – proč tedy ne řepkový. Kupuji ho pravidelně a jsem s ním spokojená. Dobře se hodí pro smažení a nepřepaluje se.

Hanka 48 let, 2 dospělé děti
Já jsem taková ta máma, co má stále navařeno. Ráda peču a olej používám i do různých těst. Řepkový olej mám ráda pro jeho dobrou chuť – není moc cítit a velmi dobře se na něm smaží. Hodně také používám olivový olej, ale spíš pro studenou kuchyni. Používám i speciální oleje, například kokosový do asijských jídel nebo sezamový pro italská jídla. S řepkovým olejem mám dobré zkušenosti.

Náš redakční tip

Tip kuchaře: majonéza z řepkového oleje

Základem pro přípravu majonézy je čerstvý nebo pasterovaný žloutek, řepkový olej a ocet. Jeden žloutek může pojmout až 250 ml oleje. Čím více oleje do žloutku zamícháme, tím hustší majonéza bude. Žloutek s octem, solí a hořčicí mícháme metličkou a velmi pomalu přiléváme olej. Začátek přípravy majonézy je velmi důležitý. Pokud přilijeme velké množství oleje najednou, žloutek jej nestihne absorbovat a majonéza se srazí (olej se oddělí od žloutku). Jakmile začne žloutek olej vstřebávat, můžeme přilévat rychleji, ale nezapomínáme stále důkladně míchat. Je možné zvolit i rychlejší variantu a majonézu vyrobit pomocí mixéru nebo kuchyňského robotu. Hotový majonézový základ můžeme dochucovat dle libosti - solí, pepřem kořením, hořčicí, cukrem, bylinkami, cibulí nebo česnekem. 

Čtěte naše články:

Více informací na www.olejnadzlato.cz

oil

 Kampaň financovaná z prostředků Evropské unie a České republiky

 

   
19.05.2014 - Vaření - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme