.

JAKOŽE, COŽE?! Říkali jste si loni, když jste ochutnávali lososa zalitého bílou čokoládou. Nejbizarnější food festival se koná i letos!

Novinky

JAKOŽE, COŽE?! Říkali jste si loni, když jste ochutnávali lososa zalitého bílou čokoládou. Nejbizarnější food festival se koná i letos!

Netradiční festival prapodivných chutí JAKOŽE, COŽE?! se po své loňské úspěšné premiéře vrací. Tentokrát se odehraje 3. - 4. října 2015 na náměstí Republiky v Praze. Je opět určen všem milovníkům kulinářských inspirací, trendů, zábavy a výzev. No není snad výzva spolknout hýbajícího se křupavého červíka podávaného na sušence nebo nugetky z candáta se švestkovým chutney se skořicí? Svá odvážná degustační menu budou opět servírovat mistři svého oboru. Dojde na ulítlé polévky ze Soup in the city, experimentální burgery z Bejzmentu nebo třeba na šneky na houbách s černým pivem z restaurace Snails Day. K mání bude i slaný karamel na speciálních cupkakes s Matcha čajem a bílou čokoládou.

Chuťové výstřelky z celého světa na jednom místě

S food festivaly se v poslední době roztrhl pytel. Festival JAKOŽE, COŽE?! má oproti ostatním tu výhodu, že není svazován konvencemi, takže si na své přijdou jak dámy u barevných stánků vábících na sladkosti, tak pánové u propečeného exotického masíčka. Náležitě to můžete rozjet s burgerem s chilli čokoládovou omáčkou, ten pak zalít třeba dýňovým krémem s mangem a mátovým olejem nebo čtrnáctistupňovým pivem Twist Red IPA z řemeslného pivovaru Clock z Potštejna

jakoze

Zní to lákavě i šíleně zároveň? O to na festivalu JAKOŽE, COŽE?! běží.

Konečně dostupné delikatesy

Sendvič z domácího chleba zapečený se sýrem brie, tmavou čokoládou a višněmi, plachetník se švestkovým chutney a chilli nebo mrkvový salát s pistáciemi, rozinkami a marockým dresinkem, v centru Prahy – to bude zátěž pro peněženku, říkáte si. Kdepak, cena ochutnávek se bude pohybovat do přátelských 100 korun a vstupné na festival je zdarma. Počasím se také trápit nemusíte. Osvěžení bude připraveno a horká čokoláda Milka zase zahřeje a potěší malé i velké. Festival potrvá oba dny od 12:00 do 18:00. Rozhodně ale nemusíte šest hodin jen koštovat. Připravené pro vás budou kromě 14 stánků vystavujících restaurací i workshopy „čarování s jídlem“.

fest

V sobotu 3. 10. si budete moci vyzkoušet přípravu nejroztodivnějšího hmyzu. Interaktivním worshopem vás provede zkušený nutriční poradce Martin Zastko. V první části vám představíme exotický a barevný hmyz a doporučíme vhodné recepty. V té druhé odtajníme oblíbené jídlo VIP večírků, kterým bývá štír v čokoládě. Příprava se ponese v duchu adrenalinového sportu, ale bát se nemusíte, odměnou všem bude exploze chutí v podobě křupavého dezertu.

V neděli 4. 10. ve 13:00 se můžete těšit na netradiční workshop restaurace Plevel, který vám přiblíží moderní pojetí veganské stravy.

V kuchyni není nic zakázáno

Respektovaní speakeři a zkušení kuchaři vás naučí nebát se kombinovat zdánlivě nespojitelné suroviny. Potkáte zajímavé celebrity a příjemný hudební podkres zajistí Radio City. Letos budete nově moci i hlasovat o nejlepší pokrm a vystavovatele.

ilustrSvé experimenty vám předvedou: Bejzment, Soup in the city, Rybárna Praha, Druhej břeh, Dortíkovo, Afro Coffee, Snails Day, Secret of Raw, Brouk na talíři, Madame Lyn, řemeslný pivovar Clock  a veganská restaurace Plevel.

Festival JAKOŽE, COŽE?! pro vás opět pořádá čokoláda Milka. Netradiční kombinace jemné čokolády a křupavé sušenky Milka LU a Milka TUC inspirovaly pořadatele festivalu k prozkoumání dalších nevídaných kombinací.  Čokolády Milka LU a Milka TUC budete moci na festivalu zdarma ochutnat v jak jinak než velmi netradiční podobě a zároveň ohodnotit i nejlepší stánek na food festivalu

Více o akci naleznete na http://www.jakozecoze.cz.

Recept pro odvážné experimentátory:

bejzment

BEJZMENT PBP burger s chilli čokoládovou omáčkou

  • 4 porce 600g hovězí maso mleté 
  • 50g polníček
  • 4 kolečka cibule
  • 4 plátky rajčete
  • 4 plátky sýru čedar
  • 4 lžíce majonézy
  • 200ml chilli čokoládové omáčky
  • 4 hamburgerové bulky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Mleté hovězí maso rozdělíme na 4 stejně velké díly a v dlaních jemně zpracujeme do cca 2 cm vysokého burgeru.
  2. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na cca 0,3 cm silné plátky, přikryjeme folií a necháme stranou. Mezitím si rozpálíme gril. Okořeněné maso, položíme na rozpálený gril a z každé strany pečeme zhruba 4 min.
  3. Na grilované burgery dáme sýr čedar a necháme ho pěkně zapéct na burgerové maso. Zatímco se nám zapéká sýr, opečeme rozpůlené hamburgerové bulky, aby byly lehce křupavé a hlavně teplé.
  4. Bulky z obou stran pomažeme majonézou. Na spodní část bulky dáme maso se sýrem, přelijeme chilli čokoládovou omáčkou (1 rozpuštěná tmavá čokoláda ve vodní lázni a špetka chilli). Poté přidáme plátek rajčete, cibulky, polníčku a přiklopíme vrchní částí namazané bulky.

NÁŠ TIP:

Burgery můžeme udělat ze 100 % hovězího mletého předního masa v poměru 80 %masa a 20 % tuku, aby byl burger krásně šťavnatý. Pro milovníky ostřejších pokrmů doporučujeme přidat grilovanou chilli papričku jak do bezmasé, tak i masové verze.

   
23.09.2015 - Redakční novinky - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] gazdina [*]

    Recept je zaujimavy, napadity...

    superkarma: 0 05.10.2015, 14:27:35
  2. avatar
    [5] judi [*]

    Každý má jiné chutě.Sml22

    superkarma: 0 01.10.2015, 07:46:48
  3. avatar
    [4] kobližka [*]

    Nic z toho.

    superkarma: 0 23.09.2015, 17:30:03
  4. [3] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 23.09.2015, 14:07:25
  5. [2] Pavla_b [*]

    Ten burger by mě lákal Sml22, hmyz ne.

    superkarma: 0 23.09.2015, 09:44:36
  6. [1] mapela [*]

    To není můj šálek čaje, burger nemusím.

    superkarma: 0 23.09.2015, 09:06:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme