Reklama

Neznám žádnou kuchařku ani kuchaře, který by při svém vaření nepoužíval hořčici. Nechybí snad v žádné české lednici. Většina z vás zná hlavně dvě klasické, léty prověřené – plnotučnou a kremžskou. Na výběr dnes máme z mnoha dalších druhů.

KAND

Hořčice je dochucovací prostředek, který je vyrobený z různých druhů hořčičných semínek a dalších přísad. Podle druhu je více či méně pálivá, s jemnější či hrubší strukturou, s tmavou či světlejší barvou. Každý si najde svou oblíbenou. Výborná je také, u nás méně používaná, prášková hořčice.

V každé zemi má hořčice své tradiční použití, v každé zemi je oblíbená jiný druh. Francie nedá dopustit na svou dijonskou hořčici. Má ostrou, lehce nakyslou a pikantní chuť. Vyrábí se z hnědého hořčičného semínka a okyseluje se vinným octem.

Jakou máte rádi hořčici?

Kdo by neznal plastový kelímek s klasikou, kterou milovali už naše babičky. Křupavé párky i klobásky si snad bez této hořčice neumíme ani představit. Správná hospodyňka ví, že klasika je nejlepší a v kuchyni by neměla chybět ani jako přísada do jídel.

Hořčice Malva obsahuje přírodní barviva, která jí dodají typickou barvu a nejsou zdraví škodlivá.

NOVĚ BEZ CHEMICKÉ KONZERVACE.

Výběr hořčic na našem trhu je skutečně obrovský, jen kvalita značně rozdílná. Společnost KAND vyrábí zásadně z hořčičného semínka a dodržuje veškeré zákonné normy.

Typickou vlastností hořčice všeobecně je její palčivost, která postupem času ustupuje.

I po naplnění do obalu pokračuje proces zrání.

Čím čerstvější výrobek zakoupíte a je-li vyroben z hořčičného semínka, tím je palčivější.

Pokud nejste příznivcem ostrých chutí, stačí hořčici jen na pár dnů odložit. Pozor jen na teplotu skladování, čím chladnější prostření, tím se proces zrání zpomaluje a prodlužuje období palčivosti.

Hořčice je používána k masům, uzeninám, hamburgerům, sendvičům a ke grilovanému masu. Je také používána i jako základ pro různé omáčky. Chceme vám představit hořčice od společnosti KAND.

  • Hořčice plnotučná Malva

Tradiční plnotučná hořčice je zastoupená na trhu jak v kelímcích 200 g a 400 g, tak i v plastových lahvích. Neobsahuje lepek ani syntetická barviva. Oceněna značkou KLASA. Je vyráběna na bázi hořčičného semínka a cukru, bez přídavku konzervovadel.

Tradiční česká kremžská hořčice. Neobsahuje konzervační látky, lepek ani barviva. Oceněna značkou KLASA.

Sortiment hořčic společnosti KAND zahrnuje několik dalších skvělých produktů.

KANDOriginální hořčice vyrobená dle tradiční francouzské receptury v Dijonu. Vyniká svou typickou ostrou, slanou pikantní chutí. Má opravdu všestranné využití. Neobsahuje lepek, barviva ani chemické konzervační látky.

Hrubozrnná hořčice s přídavkem vinného octa. Ideální jako přísada do různých marinád a salátů. Doporučuje se přidávat k masu během pečení a smažení, neboť tak si zachová své typicky ostré aroma. Neobsahuje lepek, barviva ani chemické konzervační látky.

KANDPikantní hořčice vhodná jako příloha k masům a uzeninám. Neobsahuje lepek, barviva ani chemické konzervační látky.

KANDŠtiplavá vůně jemných mletých hořčičných semínek je typickým znakem této velmi oblíbené francouzské hořčice. Kromě výborných chuťových vlastností podporuje trávení a chuť jídla. Je nezbytnou součástí mnohých gastronomických specialit, ale i tradičních jídel.

KANDJemně mleté feferonky doplňují chuť této jemně pikantní hořčice. Je druhou nejoblíbenější hořčicí ze všech ochucených druhů a je neodmyslitelnou součástí hlavně při přípravě masových specialit. Neobsahuje lepek ani glutamáty.

KANDJe to kombinace klasické hořčice s jemně nastrouhaným křenem. Výborně se hodí k uzenému masu, grilovanému kolenu ale i ke všem zabíjačkovým lahůdkám. Její výrazná křenová chuť se však neztratí ani v salátovém dresinku, který díky křenu získá neobyčejnou lahodnou chuť.

Více na www.kand.cz

Naše tipy – recepty s hořčicí, rozhodně vyzkoušejte

Marináda s medem a hořčicí – pikantní chuť!

  • 120 ml medu
  • 120 ml dijonské hořčice
  • chilli koření podle chuti
  • sůl podle chuti

Uvedené suroviny smícháme a důkladně promícháme. S chilli šetříme, pouze pokud se chystáme krmit děti. Pokud ne, tak pořádně. Natřeme marinádu na maso a necháme minimálně dvě hodiny v lednici.

Králík na hořčici a bílém víně

Králičí maso se nepřipravuje příliš často. Proto vám chceme doporučit tento originální recept s bílým vínem, dovezeným z Provence, hořčicí, čerstvým tymiánem a anglickou slaninou.

Suroviny

  • 1 celý králík
  • pokud máte, tak jedlé vnitřnosti z králíka - játra, srdce, plíce, ledvinky
  • 150 g anglické slaniny
  • 200 ml bílého vína
  • hořčice delikates od Kand
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • sůl
  • pepř
  • může, ale nemusí, být smetana

Postup

Očištěného králíka a jeho vnitřnosti vložíme do pekáče. Osolíme a opepříme ze všech stran. Přidáme víno a asi 100 ml vody. Králíka potřeme hořčicí. Může být obyčejná plnotučná, ale také třeba dijonská. Poklademe plátky anglické slaniny a čerstvým tymiánem.
Do pekáčku nakrájíme očištěnou jarní cibulku, i se zelenými částmi. Krájíme na kousky dlouhé asi 5 až 10 cm.

Pečeme v naplno vyhřáté troubě asi hodinu a půl až dvě hodiny.