Vaření

Jako Pepek námořník

špenátové listy

Jaký špenát si pamatujete z vašeho dětství? Já ten ze školní jídelny, s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ve špenátové polévce. Samozřejmě vždycky vařený z mraženého protlaku a tak dlouho trápený v bublajícím hrnci, že z jeho cenných látek v něm nic nezbylo. Ale přesto mi jídla ze špenátu od malička chutnala.

Když jsem začala sama vařit, ještě stále u nás nebyly čerstvé špenátové listy běžně dostupné. Snažila jsem se v obchodě kupovat špenát mražený, který byl pouze nasekaný, ne úplně rozemletý. Používala jsem ho hlavně na polévku či s těstovinami.

Dnes už čerstvý špenát seženete v každém supermarketu i na tržnicích. Když se vám podaří sehnat baby špenátové listy, není potřeba je nijak tepelně zpracovávat. Připravíte s ním chutné a osvěžující saláty.

Kdo má rád knižní inspiraci, určitě ocení knihu z řady „Což takhle dát si...“ zapálené kuchařky Lenky Požárové. V dílu s názvem Špenát přináší nejen povídání o této skvělé pochoutce, ale také spoustu receptů.

O špenátu určitě všichni víte, že není tak bohatý na železo, jak se dříve říkalo. Přesto v sobě má tato jednoletá listová zelenina hodně cenných živin. Obsahuje vitamín A, C, E, K, hořčík a vápník a látky, které působí antioxidačně. Jeho konzumace se doporučuje při vysokém krevním tlaku, anémii a zácpě.

Jak tedy špenát upravit?

Pokud špenát chceme použít jako přílohu, stačí rozpustit v hrnci kousek másla, na něj vysypat omytý (třeba i nasekaný špenát). Dochutíme solí, špetkou čerstvě mletého pepře a rozetřeným česnekem. Dusíme asi 5 minut a ihned podáváme. Můžeme přidat pár lžic smetany nebo rozšlehané vajíčko.

Můžete také vyzkoušet recept na zapečený špenát s vejci nebo špenátový krém.

špenátový krém

Jemný špenátový krém

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 1 střední bramboru
  • 3 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml mléka
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • smetana

V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme utřený česnek a na malé kousky nakrájenou bramboru. Asi minutu opékáme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 5 až 10 minut, dokud není brambora měkká. Potom přilijeme mléko a nasypeme polovinu špenátových listů, nakrájených nadrobno.

Vaříme asi 15 minut. Potom necháme polévku trochu zchladnout, přidáme zbylý špenát a rozmixujeme dohladka. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, také přidáme kousek muškátového oříšku. Ještě krátce ohřejeme a podáváme.

V talíři krém zakápneme troškou smetany, ke zjemnění.

Dobrou chuť přeje elly.

   
07.04.2011 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [8] hubajda [*]

    dnes jsem delala spenat

    superkarma: 0 16.11.2012, 23:07:08
  2. [7] bles [*]

    Vysívám si špenát každý rok u rodičů na zahradě. Je opravdu výborný a opravdu nezaměnitelný s kupovaným. Miluji ho do salátů - udělám si mix zelených - klasický listový salát, rucolu, insalatinu a čerstvý špenát - zaliji nějakým dresinkem. (buď domácí česnekový - majolka, jogurt, česnek, sůl, nebo kupované - nyní jsem opět objevila na krámě hellmanns francouzský - můj  nejoblíbenější)Sml59

    superkarma: 0 10.04.2011, 20:53:31
  3. [6] Fofo [*]

    Mně zase naopak chutná mražený - ale listy - po protlaku bych asi blinkala. Čerstvý mám ráda - do koláče, plněný, nasekaný do salátu - mňam Sml59Ale každý může mít jiné chutě, takže protlak bych rozhodně neodsuzovala

    superkarma: 0 08.04.2011, 09:02:16
  4. avatar
    [5] OlgaMarie [*]

    elly — #3 teď se prodávají takové smotečky a ty jsou dobré předvažené v páře a pak zapečené se šunkou a vejci, když do toho promícháš nastrouhaný sýr.

    superkarma: 0 07.04.2011, 15:04:21
  5. [4] jastura [*]

    luneta — #2 Já taky raději mražený. Listy mě moc neberou. Přestala jsem si kvůli tomu dávat špenátovou pizzu, kterou miluji. Dělali ji s mraženého, mletého a teď z listů a je to nedobré Sml15

    superkarma: 0 07.04.2011, 12:36:17
  6. avatar
    [3] elly [*]

    OlgaMarie — #1 tak to zní taky dobře, vyzkouším...

    luneta — #2 já myslím, že každému chutná něco jiného a že se určitě najdou další, kterým chutná mražený a pomletý Sml58

    1. na komentář reaguje OlgaMarie — #5
    superkarma: 0 07.04.2011, 12:17:54
  7. avatar
    [2] luneta [*]

    já zas musím být jiná než většina.Nechutná mi čerstvej špenát ze zahrádky ani listy.Kupuju jen mraženej rozemletejSml80

    1. na komentář reaguje elly — #3
    2. na komentář reaguje jastura — #4
    superkarma: 0 07.04.2011, 09:01:20
  8. avatar
    [1] OlgaMarie [*]

    Úpně stačí čerstvé listy špenátu zamíchat se zakysanou smetanou, přikrájet rajče, přisolit, připepřit...Sml67

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 07.04.2011, 08:18:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme