Domácnost

Jako bohové, dotkněte se, přivoňte a ochutnejte...

Gourmand“ je ve francouzštině slovo neznámého původu, naproti tomu čokoláda pochází ze slova mexických indiánů epochy conquistadorů a znamená v překladu „pokrm bohů“.

Dlouho se nevěřilo, že směs kakaového másla, cukru a mléka, co taje v ústech, a tak stimuluje naše smysly, nám může i prospívat. A přesto, poslední výzkumy dokázaly, že neplatí Murphyho zákon, že pokud nám něco velice chutná, že je to škodlivé pro naše zdraví.

Čokoláda je koktejl substancí ochranných pro organismus.

Vědci poukazují na pozitivní roli četných antioxidantů, které kakao obsahuje. Ochraňují proti oxidaci cholesterolu, který ucpává tepny, a tak snižuje průtok krve.
Byla objevena skupina polyphenolů, známých pod jménem katechiny, které jsou obsaženy v čaji. Hrají kladnou roli v kardiovaskulárních nemocech, zlepšují imunitní systém, snižují výskyt rakoviny srdce.
Výzkum se prováděl na vzorku 6 000 mužů i žen.
Vědci původně zkoumali, jak působí tuky na vývoj cholesterolu.

Některé tuky, jako kyselina stearová, která je obsažena v kakau, působí velice kladně. Čokoláda působí příznivě i tím, že rychle dovádí chybějící cukr do krevního řečiště. Pokud chroupete čokoládu, vaše glykemie se zvedne, ale pravidelně a ne tak rychle, jako u jiných sladkých potravin nebo nápojů, ať na bázi cukru, či umělých sladidel.
Pokud jíte čokoládu mezi jídly (myšleno např. v době mezi obědem a večeří) neobjevují se tzv. ruské hory, tj. nelétají křivky nahoru a dolů. Tak diabetici dostanou příznivější, vyrovnanější hladinu cukru v krvi.

Nesprávné fámy se netradují pouze o glykemii, ale říká se dokonce, že způsobuje kožní problémy, akné apod. Klinická šetření nic takového neprokázala.
Dokonce není potvrzeno ani to, že vyvolává migrénu (zde si dovolím vstoupit: já naopak mám vyzkoušeno, že v začátku migrény kousek čokolády zabere místo prášku).

Traduje se také, že je hlavním viníkem zubního kazu. Vědci dokázali, že tanin, který obsahuje, funguje jako prevence kazů a snižuje plak.
Také mléčné protiny chrání proti kazu. Kyselina oxalická z čokolády totiž snižuje kyselost, která způsobuje poleptání skloviny a následný kaz.

No a to nejdůležitější na závěr.

Proč vlastně celý svět, bez rozdílu rasy, pohlaví věku a náboženství tak čokoládu miluje? Proč je tak těžké odložit tabulku, ze které jste kousek odloupli?
Vysvětlení je jednoduché:
Phenylethylamin imituje hormon, který se vylučuje ve stavu velké zamilovanosti. A anadamidy působí na stejné receptory v mozku jako Cannabis. Čokoláda stimuluje vylučování endorfinů, přirozených opiátů našeho těla.
Není to ovšem v míře, která by tělo poškozovala.
Rozumná konzumace nám tedy nejen neškodí, ale prospívá, osvěžuje naše smysly a navozuje příjemnou náladu.

Celou dobu jsme mluvili o skutečném kakau, nikoliv novodobých náhražkách, těch se výzkum netýkal.

Přeju všem příjemné chroupání.   

       
   
08.08.2003 - Dům a byt - autor: Jitka Kubíková

Komentáře:

  1. avatar
    [55] Žábina [*]

    já mám ráda Toblerone, ale chutná mi i Milka a Studentská pečeť
    ale závislá na čokošce nejsem, dám si jí opravdu sem-tam když mám chuť

    superkarma: 0 08.08.2008, 09:35:38
  2. avatar
    [54] Simba [*]

    Ťapina: Já bohužel taky, miluji mléčné čokolády, hlavně Geisha nebo Milka Wholenutss.

    superkarma: 0 02.12.2003, 18:27:08
  3. avatar
    [53] Ťapina [*]

    Čokoláda je moje droga, dokážu sníst na posezení celou tabulku

    superkarma: 0 30.11.2003, 09:33:01
  4. avatar
    [52] mlsova [*]

    čokoládičky ráda a všechny

    superkarma: 0 02.09.2003, 12:48:16
  5. avatar
    [47] Exupery [*]

    Mně právě chutnají nejvíc ty čokolády, co jsou málo čokoládový. Hořkou bych asi A stejně jako školačka i čokoládový a kakaový výrobky jako krémy a zmrzlina. Dost mi chutná Milka sahne, ale u nás se skoro neprodává, vždycky si jí přivezu z Německa

    superkarma: 0 08.08.2003, 16:56:23
  6. avatar
    [34] Irena1 [*]

    Vea: ba ne, stává se mi to i třeba po horké čokoládě apod. Asi tam přidávají něco, co mi nesedí

    superkarma: 0 08.08.2003, 14:14:34
  7. avatar
    [33] Drahuška [*]

    capelucita: Čím dražší, tím čokoládovější!

    superkarma: 0 08.08.2003, 13:35:31
  8. avatar
    [26] megrin [*]

    No konečně nějaký seriózní výzkum :-)
    Konečně vědci objevili něco, co já vím už dávno
    Čokoláda je

    superkarma: 0 08.08.2003, 10:04:44
  9. avatar
    [25] Dokinka [*]

    superkarma: 0 08.08.2003, 09:48:29
  10. avatar
    [24] Ivanka [*]

    mňam ledová čokoláda, hořká čokoláda, kaštany ...ještě chvíli si tady o tom bud číst a budu muset běžet nějakou koupit a celou jí zbaštit

    superkarma: 0 08.08.2003, 09:44:07
  11. avatar
    [23] Aktij [*]

    Brett: Jsi normální, byla jsem v půlce tvého příspěvku a už jsem slintala jak náš ! Vyjmenovala jsi i mé oblíbence, to nedělej, mám snahu hubnout, takhle nevím, nevím...

    superkarma: 0 08.08.2003, 09:23:11
  12. avatar
    [22] Irena1 [*]

    ledová a třeba Ritter sport s celými oříšky akorát je tam asi něco, na co jsem alergická, začne mi vždycky po chvíli škrábat a vysychyt v krku...podobně jako po šlehačce. A přitom

    superkarma: 0 08.08.2003, 09:15:10
  13. avatar
    [21] Wiki [*]

    ledova, mnam . Ale jinak sladke, vcetne cokolady moc nemusim :))

    superkarma: 0 08.08.2003, 09:01:21
  14. avatar
    [20] Acinka [*]

    Vea: Jo ledovou, po tý se taky můžu utlouct a ještě je výborná taková ta, co je ve vánočních kalendářích.

    superkarma: 0 08.08.2003, 08:46:34
  15. avatar
    [19] Acinka [*]

    Normálně sem na ní dostala chuť , jdu si jí koupit . Jinak já miluju mléčnou čokoládu a hořkou taky

    superkarma: 0 08.08.2003, 08:44:48
  16. avatar
    [12] skolacka [*]

    Já miluju všechny čokoládky ale vůbec nemusím kakao a pokrmy s příchutí čokoládovou (zmrzlina, lipánek, puding....) .

    superkarma: 0 08.08.2003, 08:29:46
  17. avatar
    [11] Brett [*]

    Čokoládu tu taky můžu. Když někdy dostanu bonbonieru nebo čokoládu, neotevřu ji hned, ale jakmile ji otevřu, jsem schopna ji s odpuštěním sežrat na posezení. A nejraději mám hořkou. A nebo ty malé čokolády Ritter Sport třeba s marcipánem, s rozinkami a rumem, nebo koňakem - n o prostě jsou senzační. A nebo mám děsně ráda tu bonbonieru plody moře a Rochero. No prostě je toho děsně moc, co mi chutná. Ale je pravda, že ne vždycky na to mám chuť.

    superkarma: 0 08.08.2003, 08:28:21
  18. avatar
    [10] Agátka [*]

    Mám ráda všechny, nejraději hořkou, pak bílou.Vedou ale kaštany . Nemusím plněné .

    superkarma: 0 08.08.2003, 08:07:04
  19. avatar
    [7] Evča [*]

    čokoládu, kakao - miluju, miluju, miluju - joooo. Hořká s mlékem

    superkarma: 0 08.08.2003, 07:34:55
  20. avatar
    [6] jankucharo [*]

    Dostala jsem jako dárek půlkilovou čokoládu vysokou 1 cm s logem fial. kravičky a v ní celé mandle.

    superkarma: 0 08.08.2003, 07:33:05
  21. avatar
    [5] Barunka [*]

    Hořká je nejlepší

    superkarma: 0 08.08.2003, 07:01:33
  22. avatar
    [4] aninas [*]

    Cokoládová: mas nejakou divnou klavesnici - diakritiku napul [dlouha pismenka pises, ale hacky ne]. Ja nepsala, ze nemam rada horkou jako varici, ale horkou [jako blen]

    superkarma: 0 08.08.2003, 06:53:51
  23. avatar
    [1] aninas [*]

    Cokoladku muzu taky, ale ne horkou Miluju nugatovou a mlecnou a arasidovou a s kokosovou naplni ......

    superkarma: 0 08.08.2003, 00:47:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme