Domácnost

Jaké milujete polévky?

 

Nakonec Trepifajksl upadl do zlostné dřímoty, zkroutil se do klubíčka a tiše vrčel jako hajného pes, když se mu zdá o zaječím bále. Ale než stačil z té dřímotičky přejít do hlubokého spánku, najednou ho uhodila do nosu nějaká divná, nevídaná a neslýchaná vůně, která se roztáhla po celé chalupě. Zvedl na peci hlavu a našpicoval svůj čertovský nos, co se děje. Ale tu už na něj bába vlídně volala: „Tak jdou, jdou pane čerchmant, nic se neostejchají, vemou si se mnou krapítek májové houbovky!“ Sluší se říci, že Trepifajksl ten den kromě tří zasmrádlých stračích vajec, kterými by pohrdla i kolčava, a kromě brouka krajníka, nic v žaludku neměl, a že ta houbovka, do které bába nasbírala mladé smrže a světlohlavé májové hříbky, voněla jako nevím co: trošku po smažené cibulce a trošku po česneku, trošku po celeru, petrželce s mrkví, a trošku po zlatisté, na másle smažené jíšce. A taky po kmínu, po bramborách, po majoránce, po pepři, a trošku i po jarních bylinkách, které do ní bába přidávala.

Sbíhají se vám sliny? Nezapomenu na to, jak nám máma jako malým četla tuhle pohádku – Zapomenutý čert od Jana Drdy na dobrou noc, možná i proto odjakživa miluji polévky, a protože už jsem si zvykla i na vařenou mrkev, tak už vlastně jakékoliv.

Polévka dříve a dnes

První polévku uvařil člověk už před 9500 lety. Nebyla však zdaleka taková, jakou si dnes vaříme doma v hrnci. Naši předkové se totiž museli obejít bez poznatků moderní doby. Polévka se vařila ve vyhloubeném otvoru v zemi, který byl utěsněn kameny. Do tohoto „hrnce" člověk naházel vše, co kolem rostlo, a to zalil vodou. Triumfální nástup polévky se nemohl vyhnout Řekům, kteří již k přípravě používali hrnec a jako hlavní ingredience rozdrcené obilí, hrách a fazole.
Polévkový boom" nastal ve 12. století, kdy se velmi často jedly polévky špekové, šťovíkové, vinné a rybí. Ale až s objevením Ameriky a rozvojem používání brambor, kukuřice a dovezením nových, do té doby neznámých koření (jako např. muškát a skořice), nabyla polévková kuchyně na rozmanitosti.
Velká hodina polévek udeřila ve Francii na přelomu 17. a 18. století za vlády Ludvíka XIV. Král slunce, jak je často titulován, může být klidně označován i jako král polévek", neboť ty údajně nade vše miloval a konzumoval jich i čtyři misky najednou.
Skutečným polévkovým stoletím se pak stává století devatenácté. Nové druhy polévek spatřují světlo světa opět hlavně ve Francii (např. Pot au feu, panádová, z tykve) a začínají se také objevovat první polévkové kostky, polévky v sáčku a polévkové pasty, např. z hrachu.

Horké potěšení

V období, kdy si začíná člověk užívat tepla domova, se začínají měnit i naše chutě. Studenou polévkou nám nikdo na tváři asi úsměv nevykouzlí. Rozveselí nás spíše horká mísa pořádně našláplé kulajdy nebo zelňačky, k chuti přijde ostřejší gulášovka apod. Máte to taky tak?

Je pravda, že čistý vývar asi neurazí nikoho a jíme ho po celý rok, ale zima je jako dělaná na polévky hutnější, často smetanové. Naše tělo si povětšinou dokáže říci o to, z čeho by právě v tomto nevlídném období rádo čerpalo energii.

Polévka je grunt – notoricky známá věta, že. Tvrdila to vaše babička, maminka, tetička? Starší generace měly k polévkám přece jen jiný postoj. Často byla hlavním chodem celého dne, na nic jiného nebyl ani čas. A že polévky v té době nebyly nijak ochuzené, tomu rozhodně věřím. Už jen to, že na polévku samotnou existovaly krásně zdobené polévkové mísy, které já vidím jen jednou za rok u rodičů o Vánocích, to dokládá.
V současné době nám možná přijde konzumace polévky před hlavním jídlem zbytečná, ale podle mého názoru má svůj význam. Nikdy už nesníte tolik z hlavního jídla a váš žaludek polévkou připravíte na další várku, která se přižene. Myslím ale, že je nyní častější připravovat polévku například k večeři nebo zkrátka proto, aby doma bylo něco teplého do žaludku, je to tak?

V naší republice je oblíbenost polévek opravdu velká a má svou tradici. Polévky se připravují na nejrůznějších základech, ať už je to vývar z masa, kostí nebo zeleniny. Možností je opravdu mnoho.

Velice oblíbené jsou u nás polévky krémové a smetanové. Každý si určitě vzpomene na alespoň jednu svou oblíbenou polévku, jejíž přívětivá chuť a jemná konzistence je dodána polévce právě smetanou či  mlékem. Je to chuť nenáročná, příjemná a osvědčená.
Když se řekne krémová polévka, jaká vás teď zrovna napadne? Kterou máte rádi? Já teď, když koukám z okna a vidím, jak mrholí a je nevlídno, představím si kulajdu s vejcem a smetanou. Krémové polévky jsou jen jedny z mnoha, kterými máme možnost potěšit naše v zimě nenasytná bříška. Tyto opravdu nasytí a hlad nás nepřepadne tak rychle jako třeba po vývaru. A ta vůně!

 

A co vy? Jakou máte nejradši? Kulajdu, pórkovou, nebo houbovku či brokolicovou? Jakou nejraději vaříte a jíte? máte nějaký kulinářský tip na krémovou polévku? Napište nám o tom!

   
08.10.2008 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [77] saruz [*]

    polévky mám ráda a to hlavně hodně husté, to si dám pořádně plný talíř a už nemusím k obědu nic jiného Sml16

    superkarma: 0 28.02.2013, 10:01:37
  2. avatar
    [76] Fazole [*]

    Žampionovou se sýrem, mňam. A pak taky česnekačku se sýrem a šunkou.

    superkarma: 0 10.10.2008, 16:30:46
  3. avatar
    [75] honuska [*]

    benik-31: velkým fazolím se u nás říká švabi, ale já mám ráda polévku z malých bílých fazolí.

    superkarma: 0 09.10.2008, 22:11:33
  4. [74] Leidy [*]

    Polévky zbožňuji jakékoliv. Mám hlad Hned zítra nějakou krémovou udělám.

    superkarma: 0 08.10.2008, 20:43:27
  5. [73] benik-31 [*]

    mám polévky ráda jen držkovou nepozřu ani náhodou v pondělí jsem vařila 7litrů kulajdy jen z kozáků mňam,pak miluju zelňačku,dělám výbornou fazolovou z domácích fazolí to jsou ty velké barevné uvařím uzené stačí žebra,bob,list,nové koření,sůl a ty fazole pak zahustím a zaliju smetanou,no a tradiční hovězí

    superkarma: 0 08.10.2008, 19:44:11
  6. avatar
    [72] wich [*]

    Před nedávnem jsem se naučila dělat skvělou rajskou Jinak polévky doma milujeme a děláme často.

    superkarma: 0 08.10.2008, 18:05:24
  7. avatar
    [71] vendy.r [*]

    Meander: Tak to jo. Já mám ráda všechny knedlíčkové, ať už játrové nebo krupicové...

    superkarma: 0 08.10.2008, 17:25:39
  8. avatar
    [70] sluni-sluni [*]

    Zelňačka - mno ale to nadýmání potom.. chjo . Z pytlíku polívky nedělám. Ale ono stačí umět udělat bramborovou polívku - mňam.

    superkarma: 0 08.10.2008, 17:18:28
  9. avatar
    [69] Meander [*]

    vendy.r: To je vývar, nejlepe slepičí, a v něm jsou velké knedlíčky z krupice, žloutku a másla.

    superkarma: 0 08.10.2008, 17:06:59
  10. avatar
    [68] vendy.r [*]

    Meander: Co se skrývá pod názvem "bačkůrková polívka"?

    superkarma: 0 08.10.2008, 16:50:07
  11. avatar
    [67] Meander [*]

    Se slzou v oku vzpomínám na tátův ukrajinský boršč. Ať už ten z řepy a fazolí nebo ten ze šťovíku To byla taková lahůdka! Nebo babiččina blafačka a bačkůrková polívka...

    superkarma: 0 08.10.2008, 16:21:02
  12. [66] Tini [*]

    gerda: On jako australan na to holt neni zvykly Ale jinak musim rici, vari uuuuuuuzasne Uz se tesim na dnesni veceri

    superkarma: 0 08.10.2008, 15:50:49
  13. avatar
    [65] Sonne [*]

    Clerenc: Recept na boršč mám doma, pokud bys chtěla, dodám.

    superkarma: 0 08.10.2008, 15:11:42
  14. avatar
    [64] Sonne [*]

    Clerenc:
    Italská se sýrem a těstovinami

    Potřebujeme: 100 g rajského protlaku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 30 g másla, 1 kostka masoxu, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, cukr, sůl, pepř, případně trochu kečupu, uvařené drobné těstoviny, strouhaný sýr

    Cibuli nakrájíme, česnek nastrouháme, necháme na másle zesklovatět, přidáme mouku, zasmahneme. Zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme masox, koření, rajský protlak a necháme dobře provařit. Dochutíme solí, cukrem, případně kečupem a přecedíme. Do talíře dáme uvařené těstoviny, sýr a zalejeme polévkou.
    !!Garantuji vám, že tuhle polévku jedí i zarytí odpůrci rajské!!

    superkarma: 0 08.10.2008, 15:10:44
  15. avatar
    [63] evelyn [*]

    zelnacku poradne kyselou se smetanou , hovezi nebo kureci se taky da, ale takovou drstkovou a rybi, to nemuzu ani videt

    superkarma: 0 08.10.2008, 14:59:54
  16. avatar
    [62] kwiny [*]

    Nejradějí mám boršč. A manželovou cibulačku.

    superkarma: 0 08.10.2008, 14:59:28

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [61] Kelly [*]

    U mne je to těžké. Zblajznu kteroukoliv .
    Zbožňuji rybí, špenátovou, gulášovku, zelovou se zakys.smetanou, bramboračku, rajskou, všechny vývary s nudlemi či rýží ... to je blbý téma. Zase mám hlad

    superkarma: 0 08.10.2008, 14:43:38
  2. avatar
    [59] lilithheta [*]

    Je to naprosto jedno. Ať dělám co dělám, stejně mi nakonec z toho vždycky vyleze to samé - kuřecí vývar s nudlemi, pórkem a česnekem. Jiná se mi zatím snad ani ještě nepovedla uvařit Jinak miluji spíš husté polévky, hrachovku, selskou (s cizrnou), kroupovou a nejlépe s lodičkama. Naopak moc nemusím zeleninové polévky (špenátová, brokolicová). A teď jsem si vzpomněla na polévku svého mládí tzv. "doušovičková" polévka - vlastně to je dršťková, ale místo dršťků se tam dává játrová zavářka, a když je k tomu dobrý, čerstvý rohlík ... . Musím toho nechat, začínám slinit jak Pavlův

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:54:44
  3. avatar
    [58] gerda [*]

    Tini: To kyselo je moc kyselý! A bramborák moc bramborovej

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:47:08
  4. avatar
    [57] gerda [*]

    mám ráda slepičí s domácími nudlemi. Chutná mi vývar s kvasnicovými knedlíčky. Miluju fazolovou polévku z bílých fazolí, ale pak nemůžu mezi lidi. Taky je dobrý bujón s krupicovými noky. Bramboračku s houbama a petrželkou...jenomže houby nerostou a z kupovaných žampionů to není ono. Dnes budu vařit polévku z kostí, taky se to dá - uvařit s kořenovou zeleninou, obrat maso, nakrájet mrkev, přidat dost česneku a majoránky a jíst s na kostičky osmaženým chlebem.

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:46:38
  5. avatar
    [56] Eliza [*]

    Polévku vnímám jako skoro samostatné jídlo . Vařím a jím ráda husté polévky jako čočkovou, bramboračku, zelňačku a houbovou. Jako děti jsme s tátou na chatě vařili pytlíkovou hrachočočku - smíchané dva sáčky dohromady . Jinak má ráda zaleninové polévky, zejména zahuštěné pohankou. Co se týče vývarů, tak ty miluju domácí a ve veřejném stravování se jim vyhýbám, i když někdy tím možná o dost přijdu. Prostě mám zafixované školní polévky které vypadaly a smrděly jako voda z nádobí. Z domácích mám nejradši vývar z hovězích kostí s knedlíčky a nebo masovou palačinkou, nudle nemusím.
    Tradičně s mamkou vyrábíme polévkovou zeleninu konzervovanou solí - to se nastrouhá mrkev, petržel, celer, pórek a cibule (možná i česnek); prosolí a nacpe do sklenic. Pak už stačí jenom dát dvě lžíce osmahnout na olej nebo jiný tuk a přidat cokoli se do polévky hodí. Ta osmahlá zelenina dodá skvělou chuť i barvu.

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:44:37
  6. [55] Tini [*]

    Miluju cesnekovou, cibulovou, houbovou, hrachovou, cockovou, bramborovou, rajsou, gulasovou.....mnamky!
    Uz se tesim domu az mi maminka nejakou dobrou uvari..
    Nedavno jsem uvarila zelnacku a pritel mi rekl, ze pry je to kysele Jeste nikdy pred tim nejed kyselou polevku

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:43:52
  7. avatar
    [54] femme [*]

    jako dítě jsem polévky přímo nesnášela teď miluju takové ty přesnídávkové, např. držtkovou, gulášovou, bramboračku, zelňačku, atd.

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:36:52
  8. avatar
    [53] Subinka [*]

    KOPROVOU, DRŠŤKOVOU A RYBÍ

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:34:28
  9. avatar
    [52] fructia [*]

    U nás doma děláme vývary - hovězí a kuřecí nejčastěji a pak bramboračku. Polívky z pytlíků mám taky ráda. Skorotchyně dělá bezvadnou pórkovou a ve školní jídelně sním úplně každou, dělají je tam moc chutné.

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:29:00
  10. avatar
    [51] fructia [*]

    ToraToraTora: Drožďová a kvasnicová? Drožní a kvasnice jsou přeci jedno a to samé, ne?

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:26:15
  11. avatar
    [50] Clerenc [*]

    Máte osvědčený recept na boršč nebo na italskou rajskou?

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:14:07
  12. [49] soofii [*]

    Polévky všeho druhu miluju, ať už jsou husté nebo vývary s nudlemi...

    superkarma: 0 08.10.2008, 13:06:22
  13. avatar
    [48] sanvean [*]

    Nedávno jsem poprvé vařila boršč, zrušila jsem kvůli tomu hodinu pilates, jak jsem byla přecpaná

    superkarma: 0 08.10.2008, 12:15:44
  14. avatar
    [47] ToraToraTora [*]

    Nejradši kulajdu, dršťkovku a prostě co nejhustší zeleninové a smetanové. ovšem na špici stojí drožďová a kvasnicová

    superkarma: 0 08.10.2008, 12:14:40
  15. avatar
    [46] Ťapina [*]

    Já bez polévek dovedu docela spokojeně žít, když už, tak mám nejradši takové, ve kterých nic neplave

    superkarma: 0 08.10.2008, 11:56:00
  16. avatar
    [45] Meander [*]

    Dostala jsem strašný hlad Uvařím kapustnicu podle receptu mojí neteřinky A teď jdu sežrat ten zbytek brokolicové, co je v lednici Ten můj chlap vážně umí vařit

    superkarma: 0 08.10.2008, 10:45:12
  17. avatar
    [44] ifulinkaa [*]

    a zapomněla jsem na česnekovou!!!!jse já to tele,tu mám nejraději,v podstatě vše,kde je česnek (k večeři bude dneska pomazánka)

    superkarma: 0 08.10.2008, 10:40:29
  18. avatar
    [43] ifulinkaa [*]

    jů,to mám chutě-rajská,kyselica,mléčná,pórková,zeleninová,kulajda od maminky..toho by bylo! a k obědu si uavřím rajskou od Maggi do hrníčku,protože už slintám;-)

    superkarma: 0 08.10.2008, 10:37:18
  19. avatar
    [42] Juana [*]

    Žábina: my taky polívky dáváme jako hlavní jídlo k večeři, občas si dáme v hospodě k obědu menu i s polívkou a pak to obvykle nemůžeme všechno sníst. Bohatě mi stačí i k obědu talíř sytější polívky s kouskem chleba.

    superkarma: 0 08.10.2008, 10:29:42
  20. avatar
    [41] Juana [*]

    Dlouho jsem nesnášela hrách v jakékoliv podobě - nemyslím hrášek, ale hrách. A pak jsem před pár lety u nás na vesnici vlezla do hospody na oběd a tam tak šíleně voněla hrachovka od vedlejšího stolu, že jsem to prubla. Byla dokonalá, plná majoránky, česneku a uzenýho masíčka. Mňam.

    superkarma: 0 08.10.2008, 10:28:21
  21. avatar
    [40] Žábina [*]

    mám ráda pórkovou a květákovou, rajskou a houbovou...
    u nás se jí polévka jako hlavní jídlo, tzn. k večeři...před obědem nikdy
    jako malá jsem tím vždy trpěla když jsem musela sníst polívku a hned po ní oběd
    z instantních kupuju gulášovou od Vitany...přidám do ní brambory a je výborná večeře

    superkarma: 0 08.10.2008, 10:23:30
  22. avatar
    [39] Juana [*]

    Nejradši mám asi zelňačku, nedávno jsem ji dělala s uzeným masem. A dál boršč, pórkovou, bramboračku, francouzkou cibulačku, česnečku, hráškovou, klasickou slepičí se zeleninou a s krupicovými noky, čočkovou, vloni jsme objevila dýňovou se zázvorem. Jednou jsem dělala před lety podle Prima vařečky nějakou fazolovou a vím, že se do ní přidávala pomerančová šťáva a recept jsem ztratila

    superkarma: 0 08.10.2008, 10:22:56
  23. avatar
    [38] Aja [*]

    Máme rádi polévky. Domácí. Žádné instantí Vlastně jo, hrachovku občas na milost vezmeme

    superkarma: 0 08.10.2008, 09:57:24
  24. avatar
    [37] Lilinka [*]

    U nás se taky vaří polévky nahusto. Najraději mám fazolovou s klobásou, bramboračku, zelňačku, rajskou, kulajdu, mám ráda i luštěninové polévky - hráškovou a čočkovou. Vývary si klidně odpustím, nepozřu cibulačku a pórkovou.

    superkarma: 0 08.10.2008, 09:52:08
  25. [36] mindulinka [*]

    Jitulinka: borš - tak ten jsem dlouho neměla, díky za inspiraci.

    superkarma: 0 08.10.2008, 09:49:42
  26. avatar
    [35] tyrkys [*]

    phoebe24: Díky. Zkusím se zeptat.

    superkarma: 0 08.10.2008, 09:46:52
  27. avatar
    [34] Tulinka [*]

    Nejraději mám kulajdu,boršč,hovězí vývar s nudlemi,čočkovou...
    Velký výběr je i mezi sladkými polévkami,ale zatím jsem žádnou nezkoušela

    superkarma: 0 08.10.2008, 09:36:48
  28. avatar
    [33] m.k. [*]

    Kulajdu jsem už pěkně dlouho nevařila,měla bych to napravit,ale jinak ráda vařím pravou Valašskou kyselici-kysané zelí,domácí klobáska,uzené kosti a nakonec zahustit smetanou.Je to kalorická bomba ,ale je vydatná a výborná

    superkarma: 0 08.10.2008, 09:35:21
  29. avatar
    [32] Sonne [*]

    1. Italská (rajská) s těstovinou a sýrem
    2. Boršč
    3. Kulajda s houbami a koprem

    superkarma: 0 08.10.2008, 09:21:52
  30. [31] mindulinka [*]

    Jste mi udělaly takový chutě, že jsem si musela jít ohřát včerejší kulajdu

    superkarma: 0 08.10.2008, 09:14:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme