Reklama

Konec roku představuje pro naši linii a životosprávu zátěžovou zkoušku. Z obchodu jsme chodili s přeplněnými taškami jídla a dobrot a na každém kroku na nás číhaly bohatě prostřené stoly s cukrovím, dobrým jídlem a pitím. Těžko tomu odolat. Jak ale v lednu tyto prohřešky správně kompenzovat?

Začínali jste den uzobáváním cukroví místo kvalitní snídaně? Na svačinku nebyla chuť a k obědu jste si dali výborné sváteční jídlo plné nasycených tuků? Odpolední návštěva se neobešla bez ochutnávání majonézových chlebíčků, domácího vaječňáku a dobrůtek plných cukru? Žádný pohyb, večer ještě něco k televizi a kila navíc jsou tu. Přejídání, nepravidelná strava, nízká nutriční hodnota stravy a málo pohybu jsou nejčastější dietní chyby, kterých se o svátcích dopouštíme. Je čas na změnu.

diet

V lednu se vše vrací k normálu a po dvou týdnech přejídání konečně můžeme začít jíst tak, aby naše tělo netrpělo. Vracíme se do práce, děti do školy, máme jedinečnou příležitost nastavit našemu stravování pevný řád. „Pokud budeme jíst pravidelně a kvalitně, předejdeme pojídání nezdravých ale lehce dostupných pokrmů – tzv. rychlovkám jen abychom zahnali hlad a různým maličkostem, které nám dodají rychlou energii. Tím se vyhneme i večernímu vlčímu hladu, kdy po celodenním hladovění vybílíme ledničku,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková, výživová poradkyně a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Jak na to?

Najděte si čas na jídlo a rozplánujte si ho na celý den. Jednotlivé porce zařaďte do vašeho časového plánu. Pokud vstáváte v šest hodin a do sedmi se snažíte dostat děti z domu, sedněte si na chvilku s nimi a posnídejte spolu. V práci si udělejte čas na svačinu – např. před dopolední kávou.

Dostatek kvalitních živin je základ

Přemýšlejte nad tím, co jíte. Pokud budete jíst jídlo, které bude obsahovat bílkoviny, kvalitní sacharidy a zdravé tuky, nebudete trpět hlady, ani pokud se zrovna snažíte shodit přebytečná kila. Pokud bude vaše tělo dostávat dostatek živin během celého dne, nebudou vás přepadat náhlé chutě na sladké nebo slané pochutiny.

Nevynechávejte zeleninu a ovoce

Ke každému pokrmu si nachystejte porci zeleniny nebo ovoce. Při redukční dietě se zaměřte spíše na zeleninu. Nasytíte se a lehce splníte doporučené množství konzumace 500 g zeleniny a ovoce za den. Tělu dodáte vlákninu, vitamíny a minerální látky, kterých bylo ve svátečním menu spíše zanedbatelně.

Nezapomínejte pít

Každý člověk má jinou potřebu tekutin. Hodně záleží také na skladbě jídelníčku. Orientační množství tekutin si můžete vypočítat. Na 1 kg hmotnosti je třeba přibližně 40 ml tekutin. Pokud má člověk nadváhu, potřebu tekutin počítá na svoji ideální hmotnost. Od své hmotnosti odečte kilogramy tuku navíc. Při dostatečném příjmu tekutin by barva moče měla být světlá – bezbarvá až světle žlutá.

„Pokud se stravujete ne příliš zdravě, vaše strava obsahuje spoustu nasycených tuků a málo vlákniny, přechod ke zdravému stravování můžou provázet potíže se zácpou. Pitný režim je v tomto případě velmi důležitý, a jakmile tělo přivykne novým stravovacím návykům, tyto obtíže odezní,“ popisuje Mgr. Kateřina Šimková, výživová poradkyně a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Jestli si nevíte rady, poraďte se s odborníkem, který vám nastaví jídelníček podle vašich potřeb. Obraťte se na Zdravé stravování, kde vám odborníci poradí s vhodným výběrem stravovacího programu. Velkou výhodou krabičkové stravy je to, že si vytvoříte správné stravovací návyky, učíte se, jak by vaše strava měla vypadat nebo jak velké porce byste měli konzumovat. Poznáte nové suroviny a zjistíte, že stravovat se zdravě nedá zas tak velkou práci. Pokud máte svá oblíbená jídla, která byste chtěli konzumovat častěji, nebo specifické požadavky a nevyberete si ze široké nabídky stravovacích programů, nutriční specialisté vám sestaví individuální jídelníček.

Čtěte také: