Domácnost

Jak zamrazujete houby? Poraďte...

Houbařská sezona je v plném proudu. Sběrači a milovníci hub se radují a vyrážejí do lesů za vidinou plných košíků a velké zásoby na zimu. Úspěšnost se liší podle krajiny, ve které na houby vyrážíte, podle štěstí a znalosti tajných houbařských místeček.

Patřím mezi milovníky voňavých hub, ale dříve jsem je neuměla poznávat, takže jsem byla odkázána na dary od sběračů. Sklenici nasušených hub na vánoční polévku jsem vždycky někde vyžebrala a na velké houbové hody jsem si mohla nechat zajít chuť. Od té doby, co jsem získala manžela houbaře, tak vyrážíme do lesa každý rok a zásobu si naděláme celkem slušnou.

houby

Část hub sušíme a část uložíme v mrazáku,  i když jsem dříve věřila tomu, že rozmražené houby jsou zdraví škodlivé. A teď už vím taky proč. Houby se totiž nemají mrazit syrové!

Jak správně zamrazit houby?

Když do mrazáku uložíte čerstvé houby, pouze očištěné a nakrájené na kousky, zmrazíte v nich také mykotoxiny, které rozhodně neprospívají lidskému zdraví. Po rozmražení a následné tepelné úpravě v houbách zůstanou a vy je pěkně zkonzumujete. Nemusí vám být zrovna špatně, ale takto upravenými houbami trpí slinivka.

Proto je vhodnější houby očistit, pokrájet na pokud možno stejnoměrné kousky a lehce tepelně zpracovat. Stačí jen na dno hrnce nalít trochu vody, nechat jí zavřít, pět minut houby v této vodě povařit, scedit, nechat vychladnout, uložit do krabičky a zamrazit. Kromě toho, že máte houby zdravě uchované, tak zaberou v mrazáku mnohem méně místa.

Sušené houby - dokonalé aroma

Část hub, především ty bílé, je vhodnější usušit. Mnohem více se rozvine jejich vůně. Houby nakrájíme na plátky silné asi 3 mm a sušíme na vzduchu, na sítích. Občas je prohrábneme, aby se usušily rovnoměrně. Dobře usušené houby se musí lámat. Skladujeme je v uzavřené sklenici, aby nenatahovaly vzdušnou vlhkost.

   
16.08.2010 - Zahrada a květiny - autor: Linda Wimmerová

Komentáře:

  1. avatar
    [28] Barbora10 [*]

    Rikina — #27 přesně takSml67

    superkarma: 0 17.08.2010, 14:32:51
  2. [27] Rikina [*]

    Syrové. Zaberou nepatrně více místa, ale zůstanou houbami. Kdežto poté, co se povaří, scedí, opláchne a nechá okapat, tak to už se zmrazuje jenom vláknina bez chuti a vůně, která navíc vypadá nevzhledně. Nikdy jsem se nesetkala s tím, že zmrazením by se staly syrové jedlé houby náhle jedovatými. Sml80 

    1. na komentář reaguje Barbora10 — #28
    superkarma: 0 16.08.2010, 22:51:33
  3. avatar
    [26] Lucimo [*]

    Já teda osmahnu na másle a cibulce, pak podusím ve vlastní šťávě, naporcuju a zamrazím. Mám už základ do polévek, omáček, do smaženice... Jednou kamarád přinesl houby, když jsem byla v porodnici, naflákali je s mužem jen nakrájené do mrazáku, zarvali mi celý jeden šuplík a bylo toho nakonec na dvě omáčky, dvě smaženice a jednu polívku.Sml31

    superkarma: 0 16.08.2010, 19:08:48
  4. avatar
    [25] adgam [*]

    já je nechám trošku přejít varem scedím nechám okapat a dám do pytlíku do mrazáku

    jinak mám recept na zavařování je trošku řekla bych pracnější protože se musí zavařování dvakrát opakovat

    tak já ho tu napíšu

    zdravé tvrdé houby pokrájíme a promícháme s kyselinou citronovou aby zůstaly bílé

    po čtvrt hodině je osolíme a zvolna vaříme až se z nich odpaří štáva

    plní se do malých sklenic a sterilizují 40min ,po třech dnech je nutno sterilizaci znova opakovat tentokrát 20min

    nevím sice proč dvakrát ,ale v dobách kdy jsem neměla ještě mrazák tak jsem to dělala tak

    superkarma: 0 16.08.2010, 16:16:43
  5. avatar
    [24] Hanďule [*]

    Zázvorka — #19  dělám přesně stejně, jen na chvíli podusit s trochou vody, ale řekla bych, že nechávám trochu dýl, než 2 minuty.

    superkarma: 0 16.08.2010, 14:14:48
  6. avatar
    [23] mio [*]

    někdy je tepelně upravím, někdy ne a dobré jsou vždy a v mražáku mi od nich nic nenačichlo.

    ToraToraTora — #18 však na fcb psala jedna kamarádka mé kamarádky, že poté, co měli v 1 den 6 otrav malých dětí houbami, (pracuje v nemocnici) - přešla ji nějak na houby chuť..

    superkarma: 0 16.08.2010, 13:20:20
  7. [22] dwolfova [*]

    Divný dotaz, pokud někdo pracuje s počítačem, tak zjistí, že houby nikdy nedáváme do mražáku syrové, svaříme - velmi rychle, opláchneme studenou vodou, necháme okapat a potom teprve vložíme do mikr. sáčku a dáme do mrazničky!!

    superkarma: 0 16.08.2010, 12:49:44
  8. avatar
    [21] peknaholka [*]

    Hlavně pozor na zápach, který v mrazáku houby vydávají...načuchne naprosto všechno!! Jinak jedině suším a suším...

    superkarma: 0 16.08.2010, 12:49:04
  9. avatar
    [20] Zázvorka [*]

    Zázvorka — #19 oprava: varem

    superkarma: 0 16.08.2010, 12:45:46
  10. avatar
    [19] Zázvorka [*]

    skolacka — #11 Taky do mražáku houby svařujeme. Hodit do hrnce, zalít vodou a nechat cca 2 min přejít vare. Scedit, okapat, vychladnout a šup s nimi po porcích do mikrot. sáčků a do mražáku. Prý svařené jsou lépe stravitelné než syrové mražené. Je to výhoda, protože zmenší velikost! Používám je zmražené, nerozmražuji, prostě tu hroudu hodím do hrnceSml58

    1. na komentář reaguje Zázvorka — #20
    2. na komentář reaguje Hanďule — #24
    superkarma: 0 16.08.2010, 12:45:15
  11. avatar
    [18] ToraToraTora [*]

    Linda Wimmerová — #16 Nejen poradny, i pohotovosti Sml54

    1. na komentář reaguje mio — #23
    superkarma: 0 16.08.2010, 12:03:36
  12. avatar
    [17] Enny [*]

    Barbora10 — #9

    Přesně tak Sml22

    superkarma: 0 16.08.2010, 11:58:40
  13. [16] Linda Wimmerová [*]

    Podle mykologů lze menší a mladé houby zamrazit bez tepelné úpravy. Ostatní je ale vhodné před zamrazením vhodit do vroucí, mírně osolené vody a nechat přejít varem. Pak houby scedit a propláchnout. Varem se inaktivují enzymy, které způsobují rozklad organické hmoty.  Není vhodné k houbám přidávat tuk.

    …Snažíme se získat další vyjádření odborníků, ale po víkendu jsou mykologické poradny přeplněny houbaři, kteří potřebují poradit, pomoci Sml15

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #18
    superkarma: 0 16.08.2010, 11:50:15
  14. avatar
    [15] Clerenc [*]

    Podusím na oleji a pak zamrazit. Když se zamrazí syrové houby, tak pak jimi načichne vše co v tom mrazáku je. Stačí pidi dírečka v igelitu a vše je s houbovým aroma...

    superkarma: 0 16.08.2010, 11:36:12
  15. avatar
    [14] lenoška [*]

    taky mrazím syrové,dávám do těch mrazících sáčků na ,,zip,, a používám zmrazený..nerozmrazuju.

    superkarma: 0 16.08.2010, 11:20:02
  16. avatar
    [13] Barbora10 [*]

    Klára Křížová — #12 to já je taky dávám do mikroteňáku.A právě, když nejsou předvařený, tak jsou mnohem lepší.a hlavně vypadají jako houby.Mě osobně připadá předvařená houba voňavější, než jentak mražená. Nevím, je to jen můj dojem

    superkarma: 0 16.08.2010, 10:53:46
  17. [12] Klára Křížová [*]

    Barbora10 — #9 Asi podle toho, v čem se houby v mrazáku uchovávají. Já je dávám vždycky do mikrotenovýho sáčku, ne do krabiček.

    1. na komentář reaguje Barbora10 — #13
    superkarma: 0 16.08.2010, 10:49:10
  18. avatar
    [11] skolacka [*]

    Já houby před mrazením nechám přejít varem.

    1. na komentář reaguje Zázvorka — #19
    superkarma: 0 16.08.2010, 10:48:26
  19. [10] Klára Křížová [*]

    Já fakt jedině zasmažuju a pak jsou dobrý Sml67. Házím je ale rovnou do omáčky, nenechávám je rozmrzat.

    superkarma: 0 16.08.2010, 10:47:45
  20. avatar
    [9] Barbora10 [*]

    Když se zadaří a je dost hub na to, aby se dali uchovat, tak je mrazím.

    Mrazím je syrové a pak pod maso,na smážu nebo i do omáčky jsou výborné.Zkoušela jsem je taky předvařit a byl to hnus, z hub byla jenom nevzhledná hnědá kaše.Proto jsem zůstala u mražení čerstvých hub.

    P.s. a není pravda, že vše v mrazáku houbou načichne.Sml22

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #12
    2. na komentář reaguje Enny — #17
    superkarma: 0 16.08.2010, 10:46:01
  21. [8] ata2 [*]

    Také dávám jen syrové a pak zmrzlé z mrazáku rovnou vhodím na cibulku a vařím.

    superkarma: 0 16.08.2010, 10:36:53
  22. avatar
    [7] Rybulka [*]

    Věrulinka — #6 No jak říkám, bylo to nepoužitelný a totálně rozplizlýSml80 Po podušení se mrazej výborněSml67

    superkarma: 0 16.08.2010, 10:29:03
  23. avatar
    [6] Věrulinka [*]

    Rybulka — #5 fakt, to není možný, jelikož jsou očištěný, tak je do máčky, či smaženice šoupu mražený Sml30Sml80, houby jsou víceméně slizký Sml30, vem si když je naložíš do láku na kyselo, jsou to sližačci Sml30Sml80

    1. na komentář reaguje Rybulka — #7
    superkarma: 0 16.08.2010, 10:27:00
  24. avatar
    [5] Rybulka [*]

    Věrulinka — #4 Tak to jsem zkusila jen jednou, zmrazit nezpracovaný houby. Po vyndání a rozmrznutí z nich byl nechutný sliz. Nechápu, jak to dělášSml30

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #6
    superkarma: 0 16.08.2010, 10:16:09
  25. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Očistím, nakrájím a šup do pytlíků a do mrazáku, nic se jim nestane Sml23, ale jak se vypouští mrazák, je lepší je sdělatSml22, ne aby se rozmrazily a znovu zamrazily Sml23

    Pro delší uchování, je obdělám, jako když dělám smaženici, dám sádlo, tedy bez vajec a dám do sklenic a zavařím a vydrží dlouhooooooooSml67, můžu použít na smaženici kdykoliv v zimě, jenom šoupnu vejce a  i do omáček Sml67 dávám.

    A vůbec, nejlépe když jsou usušený Sml67

    1. na komentář reaguje Rybulka — #5
    superkarma: 0 16.08.2010, 10:12:30
  26. avatar
    [3] ToraToraTora [*]

    Houby se tepelně před mražením opracovávají, protože vypotí vodu, zmenší objem a lépe se mrazí. následně se zpracovávají tak, že se nechají uplně rozmrznout a pak se použijí do jídla. Houby čerstvé neopracované pokud jsou ve špatně uzavřené nádobě, provoní během krátké chvíle cokoliv, co je uloženo v mrazáku snimi, včetně zmrzliny. Je to ale způsob méně pracný, houby se tím neznehodnotí. Při použití se přidávají do jídla zmražené, aby povolily až v hrnci či na pánvi. pokud by se nechaly uplně rozmrznout, změní se na nevzhlednou černou kaši. Pokud se použijí mražené, vypadají v jídle, jakobyste použily čerstvé a to já radši:)

    superkarma: 1 16.08.2010, 10:08:38
  27. avatar
    [2] Dása [*]

    podušené na sádle a pak zamrazitSml22Sml67

    superkarma: 0 16.08.2010, 10:08:08
  28. avatar
    [1] Heather [*]

    Jedině zasmažit a pak vrazit do mrazáku. Na syrovou houbu bych si netroufla Sml80

    superkarma: 1 16.08.2010, 10:08:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme