Vaření

Jak vyzrát nad lineckým těstem

Na žádné míse s cukrovím nesmí chybět linecké sušenky.

Jejich typický tvar s vykrojeným kolečkem červené marmelády naláká každého strávníka.

 

Váš věrný pomocník Hera má pro vás ty správné tipy, jak na to.
I ve zpracování tohoto základního těsta je totiž třeba dodržovat několik zásad.

 

 

Jak správně připravit linecké těsto?

 

  • při přípravě lineckých těst za použití tuku Hera je důležité její vychlazení 
  • Heru nastrouháme na hrubém struhadle a vše částečně promícháme vidličkou nebo  nožem a pak dobře propracujeme rukama na hladké těsto 
  • vhodné je zpracování v elektrickém robotu na nejnižší rychlost 
  • nesmíme propracovávat příliš dlouho, aby Hera nezměkla a nenasákla se do mouky 
  • tím by se těsto spařilo a takové těsto se špatně tvaruje a po upečení je tvrdé a drobivé 
  • pokud se nám již povede těsto spařit, musíme zadělat na další dávku těsta správným postupem a spařené těsto do tohoto správného těsta zapracovat 
  • i takto nastavené a „napravené“ těsto však již nemá tu správnou kvalitu 
  • polotovary těst necháme odpočinout nejméně 2 hodiny v chladu 
  • snadněji se vyvaluje a po upečení si zachovává žádaný tvar 
  • při vyvalování lehce podsypáváme moukou, přebytečnou mouku vždy dobře ometeme, abychom ji nezapracovali do těsta 

Linecké těsto není vhodné pouze na tradiční vykrajované sušenky.
Pro svou jemnost a lahodnou chuť se hodí jak na slané, tak na sladké moučníky.

Hera má pro vás tipy, kterak z lineckých těst snadno zhotovit chutné a pestré součásti vašeho jídelníčku.

 

CIBULOVÝ KOLÁČ

1 hrneček = 250 ml

 

Slané křehké linecké těsto:

50 g Hera (3 a ½ dílku na obalu)

2 hrnečky hladké mouky

1 vejce

1 lžička soli

4 lžíce studené vody

 

Náplň:

200 g cibule

150 g jablek

300 g brambor

50 ml Rama Cremefine ke šlehání

1 vejce

sůl 

 

Těsto připravíme z hladké mouky, Hery, soli a studené vody. Řádně zpracujeme a necháme 30 minut odležet. Na náplň oloupeme jablka a brambory a nastrouháme je na plátky, cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Po odležení těsto rozválíme na 3 mm silný plát a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 26 cm. Naplníme střídavě vrstvou brambor, jablíček a cibule ve třech vrstvách.

Šlehačku rozmícháme se solí a s polovinou vejce a přelijeme vrstvy náplně. Zbylé těsto rozválíme na plát a zakryjeme jím koláč. Do vrchního plátu můžeme vykrájet ozdobné tvary. Potřeme druhou polovinou vejce a ihned pečeme. V elektrické troubě pečeme při 180 stupních Celsia 30 minut a dalších 20 minut při 200 stupních Celsia.

 

Hera pomáhá s koláči naslano:

√ vodu do těsta přidáváme studenou, aby se Hera příliš nerozehřála a těsto tak nebylo moc měkké

√ hmotu nejdříve zpracováváme vidličkou a poté krátce rukama, abychom Heru nenahřáli

√ těsto necháváme odležet, aby při pečení neztrácelo na objemu

 

 

HRUŠKOVÝ STAROANGLICKÝ PÁJ

1 hrneček = 250 ml

 

Linecké těsto:

150 g  Hera  (3 dílky na obalu)

1 ½ hrnečku Hladké mouky

1 lžička soli

4 lžíce vody

1 ks vejce na potření

 

Náplň:

6 ks hrušek

2 lžičky citronové šťávy

2 lžíce vanilkového pudinku

5 lžic vody

5 lžic cukru krupice

 

Mouku smícháme se solí a přidáme na malé kousky nakrájenou Heru. Propracováváme nejdříve vidličkou a když se nám začnou tvořit hrudky, postupně přidáváme studenou vodu a nakonec těsto řádně propracujeme rukama. Hotové těsto dáme do chladna odležet asi na hodinu.

Zatím si připravíme hruškovou náplň. Hrušky oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Zbavíme je jádřinců a pokapeme citronovou šťávou. V misce rozmícháme vodu s vanilkovým pudinkem a cukrem. Hrušky naskládáme do zapékací misky a přelijeme směsí pudinku s vodou a cukrem.

Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a položíme na hruškovou náplň. Přebytečné těsto odřízneme a vytvarujeme z něj ozdobu, kterou položíme na povrch koláče. Potřeme rozšlehaným vejcem, na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára a povrch koláče nebyl popraskaný. Pečeme v elektrické troubě při 160 °C asi 45 minut. Koláč podáváme ještě teplý. 

 

 

Dobrou chuť vám přeje Hera a Žena-in!

 

 

   
25.11.2004 - Sezona - autor: Jindřiška Kleknerová

Komentáře:

  1. [12] jithule [*]

    nemám problém

    superkarma: 0 24.12.2012, 22:13:32
  2. avatar
    [11] ivory [*]

    Sml67

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:45:12
  3. avatar
    [10] hubajda [*]

    hera je dobra take ji kupuji na peceni

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:15:51
  4. avatar
    [7] Vivian [*]

    Cukroví s marmeládou nesnáším:(
    I když já už teď vlastně nesnáším cukroví obecně:)))

    superkarma: 0 25.11.2004, 21:33:09
  5. avatar
    [5] klara.kr [*]

    Linecký slepovačky mňam

    superkarma: 0 25.11.2004, 11:29:02
  6. avatar
    [4] gavi [*]

    Já si kupuji už hotové linecké těsto u nás z domácí pekarny a mám pokoj . Dělám to tak už několik roků , protože linecké je u nás v kurzu tak mám vždy 2 kila , jenom lineckého.

    superkarma: 0 25.11.2004, 10:15:16
  7. avatar
    [3] gerda [*]

    pavla b: asi jim upadla jednička, linecké těsto má být tučné a toho by se s 5 deky těžko docílilo. Jinak - tohle bych spíš označila jako těsto křehké, pod pojmem linecké si představím spíš cukroví. Já z křehkého těsta dělám docela dobrý brokolicový koláč s tvarohem a sýrem.

    superkarma: 0 25.11.2004, 09:44:20
  8. [2] Pavla_b [*]

    Tak nevím...3 a 1/2 dílku na obalu je 50g Hery a 3 dílky na obalu 150g Hery????? divný počty...

    superkarma: 0 25.11.2004, 09:13:32
  9. avatar
    [1] sunnynka [*]

    mňam...linecké já miluju :-)

    superkarma: 0 25.11.2004, 07:13:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme