Reklama


Vědci tvrdí, že kuchyň je nejšpinavějším místem domova. Nejhorší jsou krájecí prkénka a houbičky na mytí nádobí. Průměrné prkénko na krájení má na sobě dvěstěkrát víc bakterií než prkénko záchodové, v mycí houbě je po týdnu používání více než milion bakterií. Nevítaní hosté se do kuchyně dostávají především v nedobře zpracovaných, balených a uskladněných potravinách a z neumytých rukou.

Množení nebezpečných mikroorganizmů v kuchyni zabráníte dezinfekcí pracovní plochy, dřezu a podlahy, nezapomínejte ani na chladničku a okolí odpadkového koše, kde se také může skrývat nebezpečí. Dobře se hodí univerzální čisticí a dezinfekční prostředek Domestos. Aktivní složkou přípravku je chlornan sodný, který účinně bojuje proti všem nežádoucím mikroorganizmům jako jsou bakterie, plísně, kvasinky i viry. Domestos je biologicky rozložitelný a lze jej s přebytkem vody spláchnout do kanalizace.

TIPY – NA CO PŘI ÚKLIDU KUCHYNĚ NEZAPOMENOUT?

• Dřez a povrchy kolem

Domestos čistí nerezové i plastové dřezy, navíc ničí bakterie a odstraňuje mastnotu. Zbavte se nepříjemného pachu z výlevky a nalijte neředěný Domestos do odtoku a přetoku. Nechte 23 minuty působit a pak opláchněte vodou. Také můžete použít novinku Domestos likvidátor špíny.

• Odpady
Odpady jsou ideálním prostředím pro vznik a množení nebezpečných bakterií, které ohrožují zdraví členů domácnosti. Bakterie v potrubí produkují hmotu lepkavého charakteru, která podporuje usazování nečistot v odpadu, a tím i jeho ucpávání. Pravidelné čištění odpadů přípravkem Domestos čistič odpadů pomůže předejít hromadění nečistot a následnému ucpání. Zároveň eliminuje veškeré nepříjemné pachy, které v zanesených odpadech vznikají. Také můžete použít novinku Domestos likvidátor špíny.

• Houbičky a hadříky
Na houbičkách používaných v kuchyni se vyskytuje dokonce více bakterií než v odpadkovém koši. Jednou za týden je vyperte v roztoku ředěného přípravku Domestos (uzávěr přípravku Domestos na 7 litrů vody) a poté je důkladně vymáchejte v čisté vodě.

• Lednice
V ledničce uchováváme potraviny, proto by měla být perfektně hygienicky čistá. Přesto téměř třetina domácností své lednice nikdy nedezinfikuje. Po odmrazení vyčistěte šuplíky, celý prostor i povrch lednice ředěným přípravkem Domestos, nebo použijte přípravek Domestos ve spreji a poté důkladně omyjte vodou. Lednici před opětovným uložením potravin nechte vyschnout.

• Odpadkový koš
Vynášením odpadkového koše každý den zabráníte množení bakterií. Přesto je nutné jednou za týden či 14 dní celý koš i jeho okolí (případně skříňku) vydezinfikovat čisticím přípravkem Domestos. Varianta ve spreji ulehčí aplikaci na svislé povrchy. Také můžete použít novinku Domestos likvidátor špíny.

• Spíž
Spíž slouží k uskladnění potravin, proto by i zde měla vládnout perfektní čistota. Během úklidu spíže otřeme všechny police a skříňky ředěným čisticím přípravkem Domestos a před následným vložením potravin je necháme oschnout.

• Zavařovací sklenice
Aby se zavařeniny a kompoty nekazily, je nutné nádoby předem perfektně vyčistit. Sklenice vypláchněte v ředěném roztoku dezinfekčního přípravku Domestos. Pak nádoby velmi důkladně vypláchněte čistou vodou a nechte uschnout.

Domestos tekutý dezinfekční přípravek: 64,10 Kč
Domestos dezinfekční přípravek ve spreji: 64,10 Kč
Domestos čistič odpadů: 103,90 Kč

ZÁKLADNÍ ZÁSADY HYGIENY V KUCHYNI

• Před přípravou jídla si vždy umyjte ruce. Správné mytí rukou by mělo trvat alespoň dvacet vteřin a měli byste použít dostatečné množství teplé vody a mýdla.
• Zvláště opatrní buďte po manipulaci se syrovým masem, vajíčky či neomytou zeleninou a ovocem.
• Máte-li na ruce hojící se zranění, vezměte si gumové rukavice. Každé poranění je bakteriálním rájem.
• Při kašli či kýchnutí si dejte ruku před ústa a vzápětí si ji umyjte.
• Nádobí myjte v saponátu a oplachujte horkou vodou. Nechte je oschnout na odkapávači, neosušujte je utěrkou, i ta může šířit bakterie. Ideální je používat myčku, teplota vody v ní totiž dosahuje až 70 stupňů Celsia.
• Pokud možno používejte papírové utěrky. Látkové perte co nejčastěji. Houbičky na mytí nádobí nepoužívejte déle než týden. Mezitím je dobré je pořádně proplachovat ředěným přípravkem Domestos s obsahem chlornanu sodného.
• Pracovní desku a krájecí prkénka po každém vaření umyjte nejlépe jednoprocentním roztokem přípravku Domestos a řádně opláchněte horkou vodou. Odpadkový koš pravidelně myjte stejným způsobem.

Domestos nyní představuje novinku Domestos Likvidátor špíny. Pokud cítíte nepříjemný zápach při zvedání víka odpadkového koše a trápí vás plíseň usazující se v koutech sprchy, odtocích a na jiných těžko dostupných místech, je tu nový přípravek, který si s těmito problémy poradí. Nový Domestos Likvidátor špíny je extra „hustý“ čisticí a dezinfekční gel, který je díky svému unikátnímu složení přilne i ke svislému povrchu, čímž zabrání stékání a prodlouží čisticí účinek. Navíc se pomocí speciálního zahnutého hrdla dostane i na těžko dostupná místa. Tento přípravek snadno ničí bakterie a nepříjemný zápach, dezinfikuje a bělí. Stačí nanést přípravek na zašpiněný povrch, nechat působit 5–10 minut, potom důkladně opláchnout vodou a utřít suchým hadříkem. Více o tomto přípravku se dozvíte na www.likvidatorspiny.cz

Vše o přípravcích Domestos najdete na www.domestos.cz