Vaření

Jak vybrat ten nejlepší chřest a jak ho doma uchovat, aby byl dlouho čerstvý?

Chřestová sezona je v plném proudu. Tato skvělá lahůdka je čím dál více oblíbená a rozšířená mezi lidmi. Navíc český chřest je vyhlášený a opravdu chutný. Jestliže jste chřest zatím nevyzkoušeli, určitě doporučujeme. Kromě toho, že výborně chutná, tak má i léčivé účinky.

chrest

Chřest, latinsky Asparagus officinalis, znali už lidé staré Číny a Egypta. Možná vás překvapí, že ještě na začátku 20. století se v České republice pěstoval ve velkém a vydobyl si čest a slávu po celé Evropě. Postupně se ale od jeho pěstování ustupovalo a dlouho se k nám dovážel ze zahraničí. Proto byl dražší a ne tak chutný jako čerstvý chřest od nás. Dnes se naštěstí tradice chřestu vrací, a my si tak můžeme opět kupovat český chřest, třeba na trzích nebo v supermarketech. Více informací a termín chřestové slavnosti najdete na www.ceskychrest.cz.

Je u českých zákazníků chřest oblíbený?

Poslední roky pozorujeme, že prodeje chřestu se rok od roku zvyšují. Jakmile se objeví první jarní paprsky, chřestová sezona pomalu začíná a s ní i příprava oblíbených receptů. V obchodech Tesco trvá sezona českého chřestu zpravidla od dubna do poloviny května.  

bily

Jaké jsou druhy chřestu?

Nejznámějšími druhy jsou chřest bílý a zelený. Prodává se ale i chřest fialový a další barevné kombinace. Bílý chřest má silnější stonky a jemnou chuť. Častěji je využíván v teplé kuchyni. Oproti tomu zelený chřest má stonky tenčí, jeho chuť je více nahořklá a intenzivní.

Co by měli zákazníci při výběru chřestu v obchodě sledovat?

Při nákupu chřestu by měli zákazníci věnovat pozornost především jeho čerstvosti. Chřest, který byl sklizen v relativně krátké době, poznáte jednoduše: po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina. Čerstvý chřest zároveň nelze ohnout. Pečlivě si také prohlédněte stonky, které by měly vypadat svěže, a špičky výhonků. Ty by měly být uzavřené, nikdy ne rozvinuté. Při nákupu si ke chřestu přivoňte. Měl by mít jemnou charakteristickou chuť.

Jak chřest upravovat?

Bílý chřest před úpravou omyjeme a celý ho oloupeme, ideálně pomocí škrabky na brambory. Zelený chřest stačí omýt a odříznout zdřevnatělé spodní konce výhonků. Pokud chceme chřest vařit, doporučuje se vodu lehce osolit a vařit stonky svázané k sobě. Snadněji se nám tak bude vytahovat z vody, aniž bychom ho polámali. Bílý chřest vaříme asi 12 minut, zelenému postačí 10 minut.

Způsobů, jak chřest v kuchyni připravovat, je mnoho. Populární jsou například krémové polévky, zapečený chřest, slané koláče, chřest podušený nebo grilovaný jako příloha, výborný je ale také syrový.

chrest

Jaké je doporučené skladování chřestu?

Obecně platí, že dobrý chřest je jen zcela čerstvý chřest. Pokud chřest nespotřebujete hned po zakoupení, mějte na paměti, že byste jej měli skladovat v chladnu, vlhku a tmě. Na světle může bílý chřest začít fialovět.

Odpovídala: Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco

Chřest je zásobárnou obrovského množství zdravých živin a lze ho bez nadsázky označit za „zeleninu mládí“.

Je opravdovým zdrojem mnoha prospěšných vitaminů, stopových prvků a látek s blahodárným vlivem na naše zdraví. Obsahuje velké množství betakarotenu, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic, a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení. Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík.

Jaké recepty jste si z chřestu oblíbili vy? Máte raději chřest bílý, nebo zelený?

   
18.05.2015 - Gastronomie - autor: red

Komentáře:

  1. [8] esunad [*]

    Když je sezona, vařím skoro každý den, máme vlastní. Mám radši zelený a nejvíc mi chutná ze staré chřestovny, kde už roste jen tenký, ten jíme syrový. Pro mě téměř bezpracné pěstování, zasadíte malé rostlinky, tři roky počkáte a pak dvacet let sklízíte, fakt děsná dřina.

    superkarma: 0 18.05.2015, 22:08:40
  2. avatar
    [7] Jandywoman [*]

    Jedla jsem ho jen jednou v poměrně drahé restauraci a musím říct, že už asi nikdy nebudu mít potřebu ho ochutnat.Sml23

    superkarma: 0 18.05.2015, 21:41:05
  3. [6] free [*]

    Donedávna jsem chřest pěstovala, hrozná dřina. Je ale fakt, že jsme ho měli dosytosti.

    superkarma: 0 18.05.2015, 21:37:55
  4. avatar
    [5] chanahd [*]

    Brrr. Nemůžu si pomoct, ale chřest je jedna z mála věcí, co opravdu nejím.Sml23

    superkarma: 0 18.05.2015, 15:45:05
  5. [4] V19 [*]

    Jedlá zo špargle pripravujem pravidelne počas sezónySml22

    superkarma: 0 18.05.2015, 13:13:03
  6. [3] Klára Křížová [*]

    Z chřestu vaříme, je to oblíbená surovina Sml67

    superkarma: 0 18.05.2015, 10:24:49
  7. avatar
    [2] vladka321 [*]

    zuzuko — #1Mám to stejně, i když doma jsem se pokoušela, výsledek za mnoho nestál Sml23

    superkarma: 0 18.05.2015, 10:18:11
  8. [1] zuzuko [*]

    přiznám se, že si chřest dám v restauraci, doma jsem ho nikdy nevařila.Sml15

    1. na komentář reaguje vladka321 — #2
    superkarma: 0 18.05.2015, 06:54:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme