Vaření

Jak vybrat dobrý chřest a jak ho nejlépe upravit?

Chřest, ať už bílý nebo zelený, je po staletí uznávanou lahůdkou. Jeho jemná a delikátní chuť, stejně jako široké možnosti využití a relativně snadná příprava, láká stále více gurmánů. Český chřest je navíc nejen u nás, ale i ve světě známý svou prvotřídní kvalitou.

•           Jak se chřest pěstuje?

Chřestová sezóna je poměrně krátká – trvá zhruba dva měsíce, od poloviny dubna do června. Jeho pěstování vyžaduje specifické prostředí i klima. Tato zvláštní plodina potřebuje lehkou písčitouvzácná. V České republice se jedna z mála takovýchto lokalit nachází na Mělnicku. Tento region se rovněž vyznačuje klimatem, které není ani kontinentální, ani suché a přesně to chřestu svědčí.

chřest

Zdroj: www.shutterstock.com

•           Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?

Bílý chřest roste bez přísunu slunečního svitu, přihrnutý zeminou a vše jistí ještě černá ochranná fólie. Kvůli nedostatku světla v něm tedy nevzniká zelené barvivo chlorofyl. V zeleném chřestu naopak vesele probíhá fotosyntéza, která mu dodává charakteristickou výraznou barvu.

Bílý je v důsledku toho jemnější chuti, a sluší mu proto jen jednoduchá úprava. Zelený je naopak výraznější a na talíři tak snese i o něco „odvážnější“ kombinace.

•           Jak vybrat kvalitní a čerstvý?

Čerstvý chřest má lesklý povrch a pevné, sevřené hlavičky. Mladé oddenky při poklepu o sebe „zazvoní“ a hlasitě vržou, jestliže je o sebe třete. Nejsou svraštělé, ani výrazně okoralé a po naříznutí z nich vytéká bílá míza. Nejdou snadno ohnout a při tlaku naopak praskají – oproti tomu „gumový“ chřest určitě nekupujte, ten čerstvý nebude. Nedávno sklizený chřest příjemně voní. Rovněž chřest prodávaný ve vodě může být známkou toho, že potřeboval akutně zavlažit a není už tedy „zcela fit“.

•           Jak chřest skladovat?

Chřest by měl v ideálním případě mířit z pole rovnou do hrnce a následně na náš talíř. Měli bychom jej konzumovat opravdu bezprostředně po sklizni. To produkce českých pěstitelů umožňuje už jen proto, že plodina nemusí absolvovat dalekou cestu ze zahraničí. V chladničce, při teplotě kolem 5 ºC, je svazek možné skladovat několik dní. Je ovšem nutné počítat s tím, že každým dnem skladování se znehodnocuje jeho mimořádná chuť a plodina postupně ztrácí svůj vysoký obsah cukru.

•           Chřest jako přírodní lék?

Chřest je jednou z nejzdravějších plodin, kterou si můžeme dopřát. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Chřest stimuluje krvetvorbu, přispívá ke správnému fungování srdce a tím zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem. Velký podíl vitamínů skupiny B, betakarotenu a zinku působí příznivě na naše vlasy, pleť a nehty. Kyselina listová a niacin omlazuje buňky a optimalizuje hormonální procesy v našem těle. Stejně tak je chřest účinným pomocníkem pro udržování mentální kondice a soustředění, napomáhaná dobré paměti a zdravému spánku.

•           Jak očistit chřestové výhonky?

Chřest důkladně omyjte a odlomte nebo odřízněte dřevnaté konce (2–4 centimetry). Zelený chřest, pokud je opravdu mladý a čerstvý, je lepší odlamovat. Oddenky prasknou právě v tom místě, kde končí dřevnatá část a začíná ta chutná a šťavnatá.

Bílý chřest pečlivě oloupeme asi 2–3 centimetry pod hlavičku. Musíme být opravdu pečliví, protože tvrdá a vláknitá slupka může zkazit celkový dojem z jinak precizně připraveného pokrmu. U zeleného chřestu si vystačíme s loupáním poslední třetiny výhonku, mladý zelený chřest dokonce nemusíme loupat vůbec. Při čištění použijeme buď speciální škrabku na chřest, nebo obyčejnou škrabku na zeleninu. Postupujeme vždy ve směru od hlavičky dolů, a to s velkou dávkou opatrnosti, protože čerstvý chřest je velmi křehký.

•           Jak chřest tepelně upravit?

Pro snazší manipulaci, svažte očistěný chřest po několika výhoncích k sobě kuchyňskou nití. Následně jej vložte do vroucí lehce osolené vody s trochou cukru, lžící másla a kolečkem citronu. Vodu můžete ochutit rovněž bílým vínem. Pro vaření chřestu použijte buď vyšší hrnec, nebo speciální nádobu na vaření chřestu a těstovin. Výhonky upravujte vždy nastojato, aby jeho špičky zůstaly zcela nad vodou a vařily se jen v páře. V případě, že špičky ponoříte do vody, změknou a ztratí tak na své jedinečné křehkosti.

Podle tloušťky výhonků vaříme bílý chřest 7 až 9 minut, zelenému bude stačit 3 až 5 minut. Zda jsou oddenky připraveny k servírování, otestujte klasickým napíchnutím na vidličku – měly by být měkké, ale přesto křehké a v žádném případě uvařené do „mrtva“. Pokud po scezení chřest ihned nepodáváte, ponořte jej do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval svoji barvu i konzistenci.

Skvělý je rovněž chřest pečený na olivovém oleji nebo másle – v tomto případě jej stačí jen osolit a opepřit.

Vyzkoušejte recepty s chřestem:

   
20.04.2016 - Zelenina - autor: Vendula Kubalíková

Komentáře:

  1. [5] esunad [*]

    Chřest uříznu nebo odlomím a hned zpracuji

    superkarma: 0 20.04.2016, 21:28:14
  2. avatar
    [4] AmeA [*]

    chřest mne neláká zkoušet ani jíst Sml31

    superkarma: 0 20.04.2016, 20:37:47
  3. avatar
    [3] RenataMor [*]

    plánuju zkusit

    superkarma: 0 20.04.2016, 09:54:28
  4. [2] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 20.04.2016, 09:37:44
  5. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 20.04.2016, 07:02:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme