Domácnost

Jak uskladnit ovoce, aby vydrželo co nejdéle v dobrém stavu?

Doma vypěstované ovoce chutná vždycky lépe než to kupované, navíc vás může těšit jeho nulová cena a bio kvalita. Zralé plody, ať už jablka, švestky či hrušky, je dobré očesávat postupně, aby mohly lépe dozrávat zbylé plody. Natlučené či lehce přezrálé ovoce můžete použít k přímé konzumaci, zavařování marmelád nebo k moštování. Kromě ovoce nastal čas sklízení vlašských ořechů. Bohatou úrodu najdete i v divoké přírodě – můžete v ní nasbírat zimní zásoby lískových ořechů, šípků či bezinek.

jablka

Jak uskladnit ovoce, aby vydrželo co nejdéle v dobrém stavu?

  • Dbejte na hygieničnost, aby se plody během sběru a uskladňování neinfikovaly – ať už jde o košíky či naběráky během sklízení úrody nebo ošatky a koše na uskladnění, vše musí být čisté. S plody rovněž zacházejte opatrně, aby se nepotloukly.
  • Uskladňujte jen ty kusy, které jsou nepotlučené a mají stopku. Jakékoliv poškozené ovoce (napadené škůdci, natlučené či bradavičnaté) vyřaďte.
  • K uskladnění volte suché a vzdušné prostory, ve kterých je chlad, ale kde nemrzne (ideální je suchý sklep s teplotami v rozmezí 1–4 °C). Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat okolo 80 %, aby plody nevadly. Pokud je místnost suchá, můžete do ní umístit bednu s mechem, který pravidelně vlhčete. Pokud v prostorech větráte, dbejte na to, aby se do nich nedostal hmyz či hlodavci.
  • Ovoce byste neměli skladovat v blízkosti brambor – snadno přejímá jejich pach. Kromě toho jim hrozí i přenos plísní.
  • Plody skladujte v jedné vrstvě – ideální jsou dřevěné police či lísky. Pravidelně je kontrolujte a ty, které začínají hnít, odstraňujte.
  • Jablka uskladňujte stopkami nahoru, hrušky dolů.
  • Pokud nemáte sklep, můžete ovoce skladovat v bednách se suchou rašelinou. Mezi jednotlivými vrstvami ovoce by měla být vrstva rašeliny alespoň 3 centimetry. Dbejte na to, aby se jednotlivé plody navzájem nedotýkaly.

jablka

Co se týče zeleniny, neměla by se uskladňovat na stejném místě jako ovoce. Vyhovují jí rovněž chladnější a vlhčí místa, která zvyšují trvanlivost plodů. Místnost by měla být temná, především v případě uskladnění brambor – díky světlu se v nich totiž začíná tvořit jedovatý solanin. Skladovat můžete řadu druhů zeleniny – cukety, tykve, patisony, česnek, cibuli, kořenovou zeleninu jako celer, mrkev, petržel, pórek, křen či řepu. Základní možností uskladnění zeleniny je použití dřevěných či plastových bedýnek s pískem či perlitem, který velmi dobře udržuje vlhkost a neplesniví. Zeleninu nejdříve očistěte (ale nemyjte, odstranili byste ochrannou vrstvu a byla by pak náchylnější k plesnivění) a přeberte – stejně jako v případě ovoce platí, že lze uskladňovat jen nepoškozené a neinfikované kusy. Cibuli a česnek skladujte na suchém, teplejším místě, svázané a pověšené či vyskládané v bedýnkách. V suchém prostředí lze uchovávat i všechny typy luštěnin. V případě uskladňování je nejdůležitější pravidelně plody kontrolovat a ty poškozené vyřazovat – zabráníte tím šíření plísně.

   
16.10.2014 - Dům a byt - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [4] trili [*]

    chce to chlad.

    superkarma: 0 24.10.2014, 14:33:22
  2. [3] digi46 [*]

    Vlastní zahrádka a dobrý sklep k tomu...... k nezaplaceníSml22

    superkarma: 0 16.10.2014, 10:22:20
  3. avatar
    [2] carmi [*]

    datura — #1 To se tak někdo máSml16 My máme sklepní kóji, kousek od ní vedou teplovodní roury, je tam tepleji, než máme v bytěSml57

    superkarma: 0 16.10.2014, 09:34:59
  4. avatar
    [1] datura [*]

    Máme sklep vytesaný v pískovcové skále a ten je k nezaplacení Sml59 když si přinesu brambory a loupu je, tak se orosí a jablka z vlastní zahrady vydrží v pohodě do jara. jo a pivo ze sedmého schodu prý podle manžela nemá chybu a hlavně tu správnou teplotu.

    1. na komentář reaguje carmi — #2
    superkarma: 1 16.10.2014, 07:49:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme