Zdraví

Jak upravit maso, aby bylo zdravé a dietní?

meat

Pokud jste se někdy snažila shodit pár kil, určitě jste tohle dilema už řešila. Jíst, nebo nejíst maso při dietě? Některým nečiní problém ho z jídelníčku vyškrtnout. „Masožravci“ se ho ale vzdát nechtějí. Aby ne. Maso má pro člověka důležitou roli, je zdrojem vitaminů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Jenže není maso jako maso. Jak ho tedy při dietě upravovat, aby bylo zdravé a skutečně dietní?

 „V první řadě vybíráme jen libové maso, u drůbeže nejlépe už před úpravou odstraníme kůži. Každé maso, i to libové, obsahuje tuk, a proto při tepelné úpravě není nutné další tuk přidávat,“ radí odbornice Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy. Pojďme se podívat na jednotlivé způsoby úpravy masa.

Vaření v páře

Vařit v páře můžeme ryby i drůbež. Při této přípravě zůstanou v mase zachovány veškeré minerály, a proto má takto připravený pokrm nejen vysokou nutriční hodnotu, ale také výbornou chuť a málo energie. „Příprava jídla na páře je pro redukční dietu velmi vhodná, protože se nepřidává žádný tuk. Další výhodou je, že spolu s masem můžete vařit jakoukoli zeleninu, a tím ušetřit čas při přípravě kompletního jídla. Zajímavé je, že i když v páře vaříte více druhů potravin dohromady, každá z nich si zachová svou vlastní chuť,“ říká Kristýna Galová. Pro vaření v páře odbornice doporučuje nejlépe speciální varné nádoby.

Vaření

Při klasickém vaření se část minerálů a tuku z masa dostává do vývaru, čímž se snižuje nutriční hodnota pokrmu a utrpí také chuť. Dlouhodobé vaření tyto ztráty jen podporuje. Vaření je však vhodné pro přípravu libového červeného masa, jako je například hovězí, telecí, vepřové, zvěřina a podobně. Z masových vývarů jsme zvyklí připravovat polévky. Vedle výživných látek však obsahují také vyšší množství purinu (který se dostává do vývaru z masa), a proto podleGalové nepatří k nejzdravějším jídlům. Vařením ale naopak ubývá purinu ze samotného masa.

Dušení

Dušení je jedním z nejšetrnějších způsobů úpravy masa. Působením páry se snižuje doba tepelné úpravy a dochází jen k minimálním ztrátám živin a vitamínů. Navíc se k masu přidává jen voda, nikoli tuk. Jde o vhodnou úpravu jakéhokoli druhu masa při redukční dietě i v rámci racionálního stravování.

Pečení

Pokud se snažíte zhubnout, určitě dejte přednost pečení v pečicích fóliích nebo římském hrnci, tedy bez tuku. Připravíte tak chutný pokrm s vyhovující energetickou hodnotou. Maso nepřepékejte, protože při dlouhém pečení dochází ke spálení bílkovin a tvorbě karcinogenních látek. Maso při dietě pečte spíše výjimečně a vždy jídlo doplnit větším množstvím syrové zeleniny, například salátem.

Grilování

Grilování se často označuje za zdravý a při hubnutí vhodný způsob přípravy masa vzhledem k minimálnímu použití tuku. Aby tomu tak bylo, je třeba grilovat správně. „Především je nutné používat libové maso a dále zabránit odkapávání tuku do ohně a působení dýmu z otevřeného ohně,“ radí odbornice z brněnského Institutu kompliment.

Tuk kapající do otevřeného ohně totiž způsobuje uvolňování rakovinotvorných látek (tzv. polycyklických aromatických uhlovodíků), které stoupají s horkým vzduchem na grilované maso. Proto je lepší grilovat maso v alobalu nebo na hliníkovém tácku. Oproti grilování na otevřeném ohni je zdravější grilování na kameni na elektrickém grilu.

Nejméně vhodnými úpravami jsou podle naopak smažení, fritování a pečení s tukem.

Zdroj: Tisková zpráva

lupa

   
26.08.2010 - Hubněte - autor: Eva Soukupová

Komentáře:

  1. avatar
    [11] Introvertka [*]

    femme — #5 Pro mě také. Už jsem ho neměla dlouhoSml15.

    superkarma: 0 12.12.2010, 23:45:23
  2. [10] zázvor [*]

    Cokoli z grilu.Bože už ať je jaro.Pěkne sednout na zahradě a klííídek.

    superkarma: 0 15.11.2010, 20:09:36
  3. avatar
    [9] vodfon, kolie [*]

    Vařím vždycky dietněSml59

    superkarma: 0 25.09.2010, 10:59:15
  4. [8] Lyoness [*]

    Ja muzu oboji. Tatarak i sushi. Mnam.

    superkarma: 0 27.08.2010, 09:27:57
  5. avatar
    [7] Eva Soukupová [*]

    Eva_Fl — #6 a pak má někdo hubnout Sml30 já zase můžu sushi, ale tatarák nepozřu

    superkarma: 0 26.08.2010, 22:08:56
  6. avatar
    [6] Eva_CZ [*]

    Eva Soukupová — #2 na jidlo se nerika fuj, ale na tohle musim. Fuj. Ulepkana ohavna ryze a neco a blba ryba. 

    Jooooooooo, tatarak, to je jiny ..... kafe. Sml54 A poradnej steak z grilu nema zadnou chybu a pecinka pekne na sadle je fakt lepsi, nez neco dusenyho na vode.

    1. na komentář reaguje Eva Soukupová — #7
    superkarma: 0 26.08.2010, 20:55:00
  7. avatar
    [5] femme [*]

    kareta — #4  pro mne taky Sml67 Sml58

    1. na komentář reaguje Veronika81 — #11
    superkarma: 0 26.08.2010, 11:30:19
  8. avatar
    [4] kareta [*]

    nejchutnější maso  je pro mne tatarák!Sml20 čili syrové!Sml16

    1. na komentář reaguje femme — #5
    superkarma: 0 26.08.2010, 11:16:59
  9. [3] jastura [*]

    Nevím, jestli je to pravda, ale kdysi mi známá říkala, příprava jídel v alobalu také není zdravá. Když se v něm prý vaří, dostává se z něj taky cosi do jídla ... Ale ruku do ohně za to nedám..

    superkarma: 0 26.08.2010, 10:02:01
  10. avatar
    [2] Eva Soukupová [*]

    Eva_Fl — #1 co třeba sushi? Sml54

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #6
    superkarma: 0 26.08.2010, 08:45:15
  11. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    A jak upravit maso, aby bylo zdrave, dietni a CHUTNE? Sml58

    1. na komentář reaguje Eva Soukupová — #2
    superkarma: 0 26.08.2010, 01:22:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme