Vaření

Jak upéct dobrou svatomartinskou husu

svatomartinská husa

Dobře vykrmená a skvěle upečená svatomartinská husa nebo kachna patří každý rok ke svátku svatého Martina. Ten letos vychází na středu, a proto máte na výběr dva víkendy, kdy se můžete pustit do podzimního hodování. Upečete si husu nebo kachnu? Co dobrého si vyberete jako přílohu?

Tradice svatomartinských oslav sahá až do dob panování císaře Josefa II. Nad sklenkou mladého vína se oslavovala sklizená úroda a domlouvala se služba u sedláků na další rok.

K těmto oslavám patřila dozlatova upečená husa nebo kachna, koláčky a mladé svatomartinské víno. Byl důvod slavit. Úroda byla pod střechou a končil zemědělský rok. To je přece pořádný důvod k oslavám.

Svatomartinské mladé víno, které se může otevřít 11. listopadu v 11 hodin, má svěží chuť a podle něj se prý pozná, jak kvalitní bude i ostatní víno z daného roku. Vypít by se mělo nejpozději do jara. Ne však dříve než právě 11. listopadu.

Eta Pečenka

Jak péct nejen svatomartinskou husu či kachnu?

Svatomartinská husa nebo kachna bude tak chutná, jak si ji upravíte. Záleží totiž jen na tom, jak si ji sami dochutíte, připravíte, upečete. Potřebuje velkou a trpělivou péči. Žádné velké kořenění. Stačí sůl a kmín. Co je hlavní? Několik hodin pečení při velice nízké teplotě. Pečte na 100 až 120 °C, pět až osm hodin, podle velikosti, přikryté v pekáči. Výsledkem bude šťavnaté maso, kterému ke konci pečení pouze dopečete bez poklice křupavou kůrčičku.

Já jsem na pečení kachny vyzkoušela svého nového pomocníka. Eta Pečenku. Přiznám se, že jsem se trochu bála, abych neudělala chybu. Kachnu jsem jen osolila, okmínovala a vložila do Pečenky. Při pečení jsem ji občas otevřela a přelila výpekem. Za dvě a půl hodiny (!!!) byla kachna hotová. Maso se jen rozplývalo, kůrka byla výborně křupavá. Takže kdo má tento přístroj, ušetří mnoho hodin, se stejným výsledkem.

červené zelí

Čím husu či kachnu doplnit?

Ideální jsou dva druhy různě dochuceného zelí a knedlík. Nebojte se experimentovat a vyzkoušet různé recepty, krajové speciality a recepty po babičkách. Naopak se můžete inspirovat moderní gastronomií a vyzkoušet něco podle nabídky vyhlášených restaurací. Nápady profesionálních šéfkuchařů můžete v klidu přenést do vaší kuchyně.

Místo klasických knedlíků zkuste použít lehčí bramborové noky nebo bramborový knedlík.

Na zelí existuje velké množství receptů. Pohodlná varianta radí koupit zelí ve sklenici, sladkokyselé nebo kysané. Prohřát, dochutit, v případě potřeby zahustit. A podávat. Zdlouhavější příprava začíná koupí hlávky zelí. Tu musíte nakrájet nebo nechat projít krouhačem. Opět jsem se spolehla na Etu a ušetřila si tak spoustu práce. Nakrouháno bylo za chvíli. Toto zelí se dusí delší dobu, doměkka.

Dochucení záleží na rodinných preferencích. Já dělám červené zelí dosladka. Třeba se sušenými švestkami nebo jablky. Bílé zelí pro změnu kyselejší. Ať si každý člen rodiny najde to své oblíbené.

brambové noky

Bramborové noky

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky soli
  • cca 300 g hladké mouky

Brambory uvařte ve slupce, v hodně osolené vodě. Oloupejte a ještě horké nastrouhejte na jemném struhadle. Můžete použít také lis na brambory nebo rychlou pomoc robota.

Bramborovou směs dejte do mísy, přidejte sůl, žloutek a hladkou mouku. Ne všechnu, trochu si nechejte bokem a přidejte v případě, že se bude těsto lepit. Někdo používá hrubou mouku. Vyzkoušejte, co vám bude nejvíce vyhovovat.

Z těsta vyválejte dlouhé hady, na vále posypaném moukou. Měly by mít průměr asi 1,5 až 2 cm. Nakrájejte z nich menší kousky - noky. Ty ještě můžete lehce „rozplácnout“ vidličkou.

Vařte v osolené vodě, asi tři minuty. Do té doby než noky vyplavou nahoru.

Tuto přílohu využijete nejen ke svatomartinskému obědu.

Další svatomartinské články

   
11.11.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [18] Cher [*]

    U nás se tato tradice drží mnoho let - manžel je Martin.K huse děláme (společně s mojí mámou) bramborové i houskové knedlíky, zelí a bramborové lokše.

    superkarma: 0 12.11.2016, 21:25:39
  2. avatar
    [17] zelvicka [*]

    u nás se tato tradice nedrží, ale bramborové knedlíky jsem dělala v pondělí a jedly se dva dny Sml30 , tím máme myslím splněno

    superkarma: 0 11.11.2015, 13:20:34
  3. [16] Sluníčko sedmitečné [*]

    Kdo by měl zájem ochutnat husu v provedení Zdeňka, tak vám doporučuji jeho recepty, Pohlreich je prostě jednička.

    superkarma: 0 11.11.2015, 12:57:32
  4. avatar
    [15] delfi.na [*]

    Dnes se s manželem chystáme na hody Sml22 Už se těším

    superkarma: 0 11.11.2015, 11:56:40
  5. avatar
    [14] Suzanne [*]

    Rikina — #9 Taky na mě čeká už hotová Sml22 Jedna vypečená porce a vypečená parta lidí Sml30

    superkarma: 0 11.11.2015, 11:09:50
  6. avatar
    [13] vladka321 [*]

    elly — #4 hubajda — #6Také je opatruji, jako oko v halevě. Je to můj nejzásadnější kousek v kuchyni a také nejvzácnější a tím nemyslím na materiální stránku Sml16

    superkarma: 0 11.11.2015, 10:42:22
  7. avatar
    [12] gerda [*]

    elly — #4aji já.

    superkarma: 0 11.11.2015, 09:49:08
  8. avatar
    [11] gerda [*]

    Ještě jsem si vzpomněla na chybu, kterou jsem dělala při přípravě červeného zelí. HNED se musí v kastrole dusit společně s OCTEM, jinak ztratí barvu. Na to jsem přišla s velkým zpožděním a zbytečně, nikdo mi to neřekl a to zelí zas tak často nedělávám.

    superkarma: 1 11.11.2015, 09:48:37
  9. [10] bobani [*]

    No holky vy jste mi udělaly chutě až se mi sliny sbíhají . Dnes jdu jen na Svatomartinské a kousek husičky asi bude o víkendu . Sml30

    superkarma: 0 11.11.2015, 09:27:17
  10. [9] Rikina [*]

    A já jdu na husu do hospody. Má to výrazné výhody, celou husu bych ani nenarvala do trouby, navíc bych ji pak musela jíst až do vánoc, ne-li do nového roku, a představa mnohahodinového pečení čehokoli je pro mě noční můra. To by nedopadlo dobře. Navíc v hospodě i umejou nádobí, a zítra můžu jít na husu zas, někam jinam, husa stokrát jinak. Sml57

    1. na komentář reaguje Suzanne — #14
    superkarma: 2 11.11.2015, 09:04:21
  11. avatar
    [8] ToraToraTora [*]

    Chvíli jsem myslela, že autorem článku je sám Radek Kříž. pamatuji si, že o dlouhopečené huse uměl zaujatě psát. Takže, Kláro, věřím, že se těšíte.

    superkarma: 0 11.11.2015, 08:59:00
  12. [7] Klára Křížová [*]

    JJ, už se těším na víkend Sml59

    superkarma: 0 11.11.2015, 08:53:51
  13. avatar
    [6] hubajda [*]

    elly — #4aj ja zavidim

    1. na komentář reaguje vladka321 — #13
    superkarma: 0 11.11.2015, 08:53:12
  14. avatar
    [5] elly [*]

    hyenka — #3to vypadá na výtečnou středu Sml58

    superkarma: 0 11.11.2015, 08:47:53
  15. avatar
    [4] elly [*]

    vladka321 — #1kachlová kamna nepokrytě závidím Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #6
    2. na komentář reaguje gerda — #12
    3. na komentář reaguje vladka321 — #13
    superkarma: 0 11.11.2015, 08:47:09
  16. avatar
    [3] hyenka [*]

    Mám husu v troubě, pekla jsem ji celou noc, budou obě zelí(červené i bílé) a dvoje knedlíky- bramborové a kynuté. Pro svatomartinské víno jel tatík, tak to budeme mít letos kompletní.

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 11.11.2015, 08:38:42
  17. avatar
    [2] gerda [*]

    Noky s hladkou moukou mě původně zarazily, ale pak jsem si vzpomněla na "kluzki", což jsou taky takové knedlíčky z bramborového těsta, kde dokonce žádná mouka není, ale je tam škrobová moučka. Kupodivu, a možná i proto, sklidily náramný úspěch - dala jsem je ke špenátu a dají se i nasladko. Husa je náramná věc, nedělá se často. Mně se osvědčilo ptáka den před přípravou prosolit uvnitř i na povrchu, okmínovat a nechat tak přes noc. Pak jsem si přivstala, nacpala do dutiny jabka, trochu podlila, přikryla druhým pekáčem a zhruba od 6 ráno při mírné teplotě pekla za bedlivého dozoru a otáčení do poledne.

    superkarma: 1 11.11.2015, 06:58:13
  18. avatar
    [1] vladka321 [*]

    U nás bude kachýnka, pěkně pečená v kachlových kamnech, které nám při pečení dají i příjemné teplo Sml16 Ke kačeně tradičně bramborové knedlíky, bílé domácí zelí a hora špenátu Sml22

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 2 11.11.2015, 06:33:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme