Domácnost

Jak umírá biokráva?

biokráva

Příslovečná fronta na jatka vznikla jistě pohledem na skot, který je naháněn mezi tyče a těsně za sebou zabíjen jako na běžícím pásu. Protože jsme tak trochu nedůvěřovali informacím, že biomaso je poráženo humánním způsobem, rozhodli jsme se podívat na specializovaná jatka, ve kterých se toto maso produkuje.

Jak vypadá normální (konvenční) porážka?

Zvířata jsou převezena na jatka, kde jsou nejprve vážena (většinou dost nevybíravou metodou) a později uzavřena do menších komor - tam čekají na porážku. Porážka samotná probíhá tak, že zvířata v řadě (mezi ocelovými trubkami prakticky těsně za sebou) postupují a jsou často surově naháněna vstříc omračujícímu stroji. Je na ně stříkána voda, která má usnadnit jejich omráčení elektrickým proudem.
Vše probíhá pod dozorem veterináře, který vyčleňuje kusy trpící stresem - ty se zpracovávají jako maso druhotné kvality buď do podřadných salámů, jako krmivo do zoo, nebo jdou do kafilérie.

Jak vypadá porážka na biojatkách?

„Zvířata u nás nestojí frontu jako na konvenčních jatkách,“ vysvětlil nám Vavřinec Menšl z Bioparku, „nepodléhají tedy tak snadno stresu.“ Jak jsme pochopili, každý kus jde na porážku sám, ostatní zvířata to nevidí, zvíře nikdo nenahání, v poklidu je vypuštěno ze své kóje a širokou uličkou dobrovolně dojde do jateční komory, kde je omráčeno. Způsob omráčení je stejný jako u konvenčních jatek, tedy elektrickým proudem. „Dlouho jsme uvažovali nad tím, jak zvířata usmrtit, aby to bylo co nejméně drastické,“ dodává Menšl, „z toho důvodu je například jateční komora po každém poraženém kuse kompletně uklizena a umyta.“

Zvířata na biojatkách tedy nejsou přímo přítomny masivnímu porážení ve frontě, nikdo na ně nekřičí, nikdo je nepohání obuchy. Takový přístup daleko lépe splňuje požadavky wellfare. A když už jsme u slova wellfare, pojďme si ho trochu osvětlit...

BioparkWellfare

Český překlad životní pohoda je vlastně docela trefný. Diskuzi o humánním zacházení s hospodářskými zvířaty nastartovala kniha Anima Machine. Zde se také poprvé objevil požadavek na pět svobod pro hospodářská zvířata. Bioprodukce masa se snaží o dodržování těchto zásad.

Pět zvířecích svobod

  • Svoboda od hladu a žízně
  • Svoboda od nepohodlí
  • Svoboda od bolesti a nemocí
  • Svoboda od strachu a stresu
  • Svoboda přirozeného chování

Jak těchto svobod dosáhnout?

„Chov musí být co nejvíce podřízen přirozeným potřebám zvířat,“ vysvětlil nám jeden z farmářů Bioparku. Zvířata musí mít (pokud to počasí dovolí) stálý přístup ven, do přirozeného prostředí, kde si mohou kuřata kdykoli vytáhnout žížalu, ovce kdykoli uždíbnout kousek trávy. V konvenčním zemědělství se zvířata často dostanou ven až při převozu na porážku.

Biopark

www.biohovezi.cz
www.biokureci.cz
www.jehneci.cz

Kupujete si biovýrobky? Jste ochotni zaplatit více peněz za potraviny na oplátku za humánní zacházení se zvířaty?

   
07.09.2009 - Zvířátka - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] Juana [*]

    Uznávám, že jsou lidé, kterým vegetariánství prospívá a vyhovuje jejich organismu. Ovšem současně jsou lidé, kteří prostě potřebují živočišné bílkoviny a bez jejich pravidelného přísunu jejich tělo prostě nefunguje, jak by mělo. Lidé prostě nejsou stejní. Navíc i podle chrupu jsme všežravci, máme jednak stoličky, tedy ploché zuby jako býložravci, ale máme i špičáky, které jsou v podstatě zuby masožravců.

    superkarma: 0 09.09.2009, 19:44:04

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Jingle [*]

    Midsummer — #29 Jako fakt úplně všechno,jo? Sml30 Taky by mně zajímalo kdo tuhle hovadinu vymyslel. Sml35

    superkarma: 0 09.09.2009, 17:04:45
  2. avatar
    [29] Midsummer [*]

    Argument: jíst se má všechno. Proč? No, protože přeci, jíst se má všechno. Sml38 Sml28

    1. na komentář reaguje Jingle — #30
    superkarma: 0 09.09.2009, 16:24:28
  3. avatar
    [28] Solei [*]

    omlouvám se za ty ryby, zapomněla jsem, že v jižní americe jsou říční ryby běžně využívány k hnojení

    superkarma: 0 09.09.2009, 14:47:57
  4. avatar
    [27] Solei [*]

    Jingle — #24 člověk je svým zažívacím traktem všežravec a chováním predátor. Nic proti vegetariánům ani těm kteří konzumují biomaso. Ale mícháš jabka s hruškama.

    Bioprodukce je produkce stručně "bez zásahu" chemikálií. Pominu-li, že chemická ochrana jako taková se používá již stovky let viz. Bordeauxká jícha a už dlouho jsou známá syntetická hnojiva. Konzumace masa s tím nemá mnoho společného (zvíře chcíplé věkem, by už stejně bylo obtížně poživatelné).

    Představi si to. Aby vyrostlo bioobilí musí mít určité vlastnosti - protože se nedá provádět ochrana proti některým chorobám, používají se buď staré odrůdy u kterých je tato odolnost prokázána, ale mají výrazně nižší výnosy případně jiné negativné vlastnosti nebo se musí šlechtit nové. To je první bod, který stojí prachy. Druhým bodem je samotný způsob jak to vypěstovat.Pokud by se zvířata měla chovat pouze pro produkci jiného materiálu než masa, okamžitě by skočily chovy slepic, prasat a ryb. Zůstal by skot pro produkci mléka. Třetím bodem, který by zvýšil cenu je nedostatek hnoje produkovaného těmito zvířaty a náklady na jejich ošetřování - platy lidí, enegie apod. To biorajče co si dnes koupíš má desetinovou cenu proti tomu rajčeti, které by vzniklo pouze z hnoje již stářím uhynulých zvířat.

    Vegetariánství jako samotné včetně jeho různých obdob je o tom  - nejíst maso, případně žádné živočišné produkty. Dokonce jsou lidé, kteří odmítají jíst léky případně aplikaci očkovacích látek. Není důvod nad někým ohrnovat nos (leda tak kdyby nejedl maso protože chce být zajímavý) ale taky není důvod aby takový člověk ohrnoval nos nad těmi, kteří maso konzumují. Znamená to silnou netoleranci, a to vůbec není pěkné.

    Vzájemně se živočišná i rostlinná část přírody využívají, úzce spolu spolupracují.

    Navrhuji Ti aby jsi si zkusila zjistit něco o tom jak fungují principy přírody a něco málo o tom jak vznikají potraviny, které konzumuješ.

    superkarma: 0 09.09.2009, 14:46:26
  5. avatar
    [26] 13042000 [*]

    Jingle — #24 Co třeba proto, že to tělo potřebuje. Sml23 To tě nenapadlo? Jíst se má všechno.Sml22

    superkarma: 0 09.09.2009, 13:19:45
  6. avatar
    [25] Jingle [*]

    Jsem se tak rozohnila, že jsem tam zapoměla okopírovanou část příspěvku na který jsem reagovala.Sml23

    superkarma: 0 09.09.2009, 13:08:58
  7. avatar
    [24] Jingle [*]

    Solei — #15 Proč by nebylo dostupné, zvířata se můžou chovat dál a umírat věkem. Veškeré důvody proč jíst maso dokazují jen alibismus nebo slabou vůli dotyčných jedinců.Sml24

    na čem pak porostou ty biovýrobky když nebude dostupné organické hnojeni živočišného

    1. na komentář reaguje 13042000 — #26
    2. na komentář reaguje Solei — #27
    superkarma: 0 09.09.2009, 13:05:08
  8. avatar
    [23] 13042000 [*]

    Já se snažím maso kupovat na vesnici z domácích zdrojů, stejně tak vejce, mléko, jednu dobu jsme mívali i domácí máslo. Bylo vynikající. V obchodech maso kupujeme spíše výjimečně, a když, tak u řezníka, tam bývá čerstvější než v márketech. Bio nekupuju, přijde mi to drahé, domácí zabijačku jsem viděla i se jí účastnila, zabíjel řezník a to zvíře si toho nestačilo ani všimnout. Bez masa si neumím život představit, člověk by měl jíst všechno.

    superkarma: 0 08.09.2009, 15:19:11
  9. avatar
    [22] kebulkaevulka [*]

    Midsummer — #21 Tak to je zaručeně,ten nejlepší argument,který jsem kdy slyšelaSml30

    superkarma: 0 08.09.2009, 10:15:19
  10. avatar
    [21] Midsummer [*]

    kebulkaevulka — #20 Ono je to opačně: já nevidím žádný důvod proč bych ho jíst měla.

    1. na komentář reaguje kebulkaevulka — #22
    superkarma: 0 08.09.2009, 10:03:53
  11. avatar
    [20] kebulkaevulka [*]

    Midsummer — #19 Minulé století,no nevím,nevím,tak stará zase nejsem,já osobně si život bez flákoty neumím představit,na druhou strnu obdivuji lidi,kteří maso nejedí,já bych to nedokázala vydržet,to nejíš maso kvůli zvířatům,nebo proto že ti nechutná?

    1. na komentář reaguje Midsummer — #21
    superkarma: 0 08.09.2009, 09:46:31
  12. avatar
    [19] Midsummer [*]

    kebulkaevulka — #18 Argumenty z minulého století mě věru nezajímají. Jedná se pouze o nedostatek informací o výživě a zastaralé názory, podpořené potravinovým byznysem a bíloplášťovou mafií. Sml3

    1. na komentář reaguje kebulkaevulka — #20
    superkarma: 1 08.09.2009, 07:57:52
  13. avatar
    [18] kebulkaevulka [*]

    charouzka — #17 A co bys potom jedla? a děti ti bílkovinu obsaženou v mase zkrátka musejí a potřebují.A čekám,že zase budete oponovat,protože,já se sesynem na toto téma léčíme,tak mám spoustu argumentů

    1. na komentář reaguje Midsummer — #19
    superkarma: 0 07.09.2009, 22:39:37
  14. avatar
    [17] charouzka [*]

    midsummer - souhlasím s tebou, žádné zabití není humání a nestresují. Co takhle neporážet zvířata vůbec? Sml15

    1. na komentář reaguje kebulkaevulka — #18
    superkarma: 0 07.09.2009, 22:23:40
  15. avatar
    [16] kebulkaevulka [*]

    Kupuji maso normální,nikoliv Bio,myslím si že je to tak jedna farma s tisíce,která se chová tak jak tady Kuba prezentuje,bylo by to krásný,kdyby zvířata umírala humálně a bezbolestně,bohužel jen utopie

    superkarma: 0 07.09.2009, 17:26:10
  16. avatar
    [15] Solei [*]

    Midsummer — #14 a na čem pak porostou ty biovýrobky když nebude dostupné organické hnojeni živočišného původu?

    1. na komentář reaguje Jingle — #24
    superkarma: 0 07.09.2009, 17:06:34
  17. avatar
    [14] Midsummer [*]

    Biovýrobky si kupuji. Někdy. Nikoli maso - nekupuji žádné. A porážka krav? Co takhle přestat je porážet úpně?

    1. na komentář reaguje Solei — #15
    superkarma: 0 07.09.2009, 16:16:58
  18. avatar
    [13] Solei [*]

    Jakub D. Kočí — #12 můj kolega v práci miluje flák masa - ideálně ještě krvavý, ale stejk z klokana si nedá a nedá a nedá, a proč? Když on je ten klokan takový roztomilý.

    Neshodnem se, malé tele je roztomilejší než nějaký klokan.

    superkarma: 0 07.09.2009, 14:39:59
  19. avatar
    [12] Jakub D. Kočí [*]

    Celkem zajímavá věc - jsem vegetarián, ale na porážku jsem se podívat chtěl. Ostatní novináři, co s nami jeli na výlet na biojatka to odmítli... nepřijde vám to trochu - hm - zvláštní?

    1. na komentář reaguje Solei — #13
    superkarma: 0 07.09.2009, 14:32:37
  20. avatar
    [11] Solei [*]

    Suzanne — #8 Mám pro Tebe tečku k zamyšlení - víš, že v některých oblastech (hlavně asie) je dokonce požadováno aby zvíře umíralo dlouho a bolestně? Právě proto, že látky jež se při stresu vyplavují jsou považovány za něco co zlepšuje chuťové vlastnosti zvířete.

    superkarma: 0 07.09.2009, 13:57:49
  21. avatar
    [10] ToraToraTora [*]

    Suzanne — #8 Obsah živin se nemění, mění se biochemie. Při stresu je vyplavován stresový hormon a cukry, které se rozkládají a okyselují maso, které má pak jinou chuť a rychleji se kazí, je vodnaté. Je to PSE maso, ale faktem je, že některá šlechtěná plemena získávají jako daň za přešlechtěnost do vínku i náchylnost ke stresu a vystresuje je i tlesknutí

    superkarma: 0 07.09.2009, 13:28:20
  22. avatar
    [9] blanca [*]

    Suzanne — #8 no, nevím jestli je dobré o tom aspoň občas přemýšlet, to by potom člověk nemohl jíst vůbec nic, ať už maso, nebo vejce, zeleninu,...ve všem se podle kdejakých studií najde něco, co je špatné.

    Každopádně schvaluji humánní zacházení se zvířaty, to jo, ale popravdě....nepůjdu si kvůli tomu koupit biomaso, ani jiné bio, a to z jednoho prostého důvodu..... prostě na něj nemám. Navíc, jak už někdo níže psal, si myslím, že i když jdou zvířata na porážku po jednom, stejně zvíře tu smrt vycítí a je ve stresu stejně, i když asi ne v tak velkém.Sml80

    superkarma: 0 07.09.2009, 13:01:15
  23. avatar
    [8] Suzanne [*]

    A já myslím, že je to dobře. Stres je chemická reakce a i když se obsah živin dle výzkumů nijak neliší od "nebio", věřím, že něco je tam jinak. Minimálně je dobře, že o tom člověk občas přemýšlí.

    1. na komentář reaguje blanca — #9
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #10
    3. na komentář reaguje Solei — #11
    superkarma: 0 07.09.2009, 12:32:16
  24. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    Bébina — #6 Jenže zvěřina se po zabití nechává minimálně týden jen tak ležet, zaležet, aby maso bylo stravitelné a upravitelné, tam je počáteční rozklad záměrný, ale jemnější maso musí být čisté, bez krve a ihned po porážce chlazené, bez rozkladu

    superkarma: 0 07.09.2009, 10:46:10
  25. [6] Bébina [*]

    ToraToraTora — #5 A co zverina? Ta se jinak snad nezabiji.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #7
    superkarma: 0 07.09.2009, 10:35:31
  26. avatar
    [5] ToraToraTora [*]

    Bébina — #3 Pokud ovci zastřelí a usmrtí, znemožňuje to následné dokonalé vykrvení, což snižuje kvalitu masa a způsobuje jeho vyšší kazivost a kazí chuť. Proto jsou zvířata na jatkách jen omračována, aby srdce pracovalo a při následném vykrvení vypumpovalo co největší množství krve. U mrtvého zvířete se krev okamžitě sráží a rozkládá...to není dobré maso

    1. na komentář reaguje Bébina — #6
    superkarma: 0 07.09.2009, 10:24:25
  27. avatar
    [4] Solei [*]

    Některá jatka umožňují exkurze. Těm co píšou články od stolu a přejímají kydy, které předtím taky někdo napsal při koukání z okna paneláku, bych doporučovala, aby zvedli tu svou prdel ze židle a na některá jatka, biofarmy, velkochovy apod. osobně zavítali.

    superkarma: 1 07.09.2009, 09:43:28
  28. [3] Bébina [*]

    Jedna znama si nechava ovce zastrelit primo na pastve. Vybere si ovci a ta je zastrelena uprostred paseni, ani nevi, odkud to prislo. Zadna preprava ziveho zvirete na jatka, zadne cekani na smrt. To je asi ten nejlepsi zpusob smrti jatecniho zvirete.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #5
    superkarma: 0 07.09.2009, 09:19:15
  29. [2] lendin [*]

    Dřív jsem byla vegetariánkou, pač jsem nechtěla podporovat brutální zacházení se zvířaty určenými ke konzumu. Pak jsem ale otěhotněla a aby dítě nestrádalo, tak jsem začala opět jíst maso.......Nyní má dcera pět let, biomaso si nemůžeme dovolit, je podstatně draší než to běžně prodávané, dokonce i bio vejce jsou šíleně drahé. Myslím, že průměrná rodina si nemůže dovolit kupovat bio výrobky, nebo snad ano?...A i když nedávno psaly, jak brutální je provádět porážku domácích zvřat doma, a bez řezníka, preferuji tento způsob nákupu masa k vlastní spotřebě. Tedy koupím živé prase a nechám ho zabít doma na dvoře člověkem, který sice není řezník, ale jeho tatínek je řezník a on jeho šikovnost podědil. Prase nekvičí, netrpí,  možná ví, že jde na pořážku, ale určitě není tolik stresováno jako ty, které poráží hromadně na jatkách. Navíc, když si to masisko koupíte obchodě, nikdy nevíte jakými hormónky to bylo vyhoněno. Naše prasátko je domácí, živené poctivou stravou. Také náš ,,řezník" ho rychle a bezbolestně usmrtí pistolí. Kuřata, králíky i vejce mám také od malých pěstitelů naší vesnice. Tedy celkem bio, ale za rozumnou cenu.

    superkarma: 0 07.09.2009, 09:09:11
  30. avatar
    [1] Léthé [*]

    Podle mě zvířata vycítí smrt, i když se na to jde v pokliduSml24. Ale faktem je, že je to lepší, než ten původní způsob.

    superkarma: 0 07.09.2009, 02:10:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme