Vaření

Jak udělat: Zapečená růžičková kapusta

kapusta

Malé zelené kuličky, které můžete nejen zapéct nebo přidat do zeleninové polévky. Růžičková kapusta. Právě teď ji koupíte v každém obchodě a už jen stačí vymyslet, co dobrého z ní uvaříte nebo upečete. Hodí se totiž na vaření, pečení i dušení.

Když ji přidáte do zeleninové polévky, bude v ní královnou. Když ji podusíte jako přílohu k masu, budou se vaši strávníci olizovat až za ušima. Výborná je zapečená pod poduškou ze strouhaného sýra a křupavé strouhanky.

A přitom růžičková kapusta patřila nebo patří u mnoha lidí k neoblíbeným kouskům zeleniny. Já si ji pamatuji ze školní jídelny, rozvařenou na bláto a plavající v nedobrých zeleninových polévkách. Když pominu to, že uvařená dohněda v sobě nemá ani špetku ze svých vitaminů.

Něco málo o tom, jak vybrat dobrou růžičkovou kapustu a proč si máte koupit právě tuto zeleninu, najdete v našem článku.

Můj oblíbený recept na růžičkovou kapustu je zapéct ji pod krustičku ze sýra, vlašských ořechů a strouhanky. Neskutečně úžasná pochoutka. Pojďte si ji dnes připravit krok za krokem...

Jednotlivé kuličky kapusty očistíme, seřízneme kousek košťálu, abychom měli pěknou, čistou kuličku. Obereme žluté a jinak poškozené listy a rozpůlíme. Naskládáme do pekáčku nebo jednotlivých zapékacích mističek. Osolíme a opepříme.

růžičková kapusta

Zalijeme smetanou a promícháme, aby se smetana trochu nachytala na kapustičky.

růžičková kapusta

Přidáme nahrubou nastrouhaný oblíbený sýr. Výborný je ementál nebo gouda. Opět promícháme.

růžičková kapusta

Nyní přichází čas na křupavou krustičku. Její výroba je více než snadná. Tři suroviny ve stejném poměru - vlašské ořechy, sýr a strouhanku - vložíme do mixéru a promixujeme.

křupavá posypka

Touto směsí pěkně přikryjeme kapustičky v misce.

růžičková kapusta

Zapékací misky vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C. Pečeme přikryté 15 minut.

zapečená růžičková kapusta

Poté odkryjeme a ještě asi pět minut dopečeme. Po takto krátké době jsou kapustičky tvrdší, křupavé. Kdo má raději měkčí zeleninu, tak může udělat buď to, že překrojené kapusty před zapékáním povaří asi pět minut v osolené vodě. Nebo můžeme péct přikryté kapustičky jen na 200 °C půl hodiny a až poté odkrýt pokličku a dopéct křupavý povrch.

zapečená růžičková kapusta

Takto připravené kapusty jsou neskutečně jemné, voňavé, s krásně rozvinutou oříškovou chutí.

Jak připravujete růžičkovou kapustu vy? V polévce? Jako přílohu k masu? Máte nějaký speciální recept?

MaggiPartnerem rubriky Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

Dobrou chuť přeje Elly.

   
03.02.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [11] Eva_CZ [*]

    Dobryyyyyyyyy!Sml22Sml67

    superkarma: 0 12.07.2014, 04:59:30
  2. avatar
    [10] Eva_CZ [*]

    Mam to v troube, to jsem zvedava. Sml58

    superkarma: 0 09.07.2014, 18:46:23
  3. [9] bobulebob [*]

    Sml67

    superkarma: 0 25.06.2014, 16:51:04
  4. [8] esulim [*]

    Zkuste ji udělat jako smažený květák. Povařím do poloměkka, nebo kdo jak má rád. Pak ji obalím klasicky jako květák, můžete i dvakrát a osmažím. Nejlépe ve friťáku. Příloha brambory.

    superkarma: 0 03.02.2014, 19:47:58
  5. avatar
    [7] peetrax [*]

    Tohle rozhodně zkusím, vypadá to úžasně!

    superkarma: 0 03.02.2014, 11:52:31
  6. [6] Pavla_b [*]

    Teda s těmi ořechy to musím být moooc dobréSml22Sml59

    superkarma: 0 03.02.2014, 11:51:39
  7. [5] Klára Křížová [*]

    elly — #4 To musím vyzkoušet! To je tak dobré!!!!

    superkarma: 0 03.02.2014, 09:09:36
  8. avatar
    [4] elly [*]

    Hlavně si dejte pozor na to jak moc ji chcete mít udělanou. Když dodržíte ty časy, které jsem napsala, tak bude téměř syrová, celkem hodně tvrdá a křupavá. Což ne každému chutná :-)

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #5
    superkarma: 0 03.02.2014, 09:00:04
  9. avatar
    [3] selinka [*]

    Díky za tip, zrovna včera jsem si jí kilo koupila, takže dnes vyzkouším!

    superkarma: 0 03.02.2014, 07:25:05
  10. avatar
    [2] gerda [*]

    růžičkovou kapustu miluju. V každé úpravě. Ta krusta musí být vynikající, chuť rafinované lahodnáSml67Sml67 Já mám starý recept, kdy se zapéká růž. kapusta ve vrstvě s mletým masem a bramborovou kaší. Jde to samozřejmě i s uzeninou. Končí se bramborovou kaší, kterou ke konci pečení sypeme strouhaným sýrem.

    superkarma: 0 03.02.2014, 05:53:43
  11. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Ja je moc nejim, ale VON je miluje, zrovna jsem je minuly tyden delala v pomalym hnci - ale narychlo. Trosku povarene ( cca 8 min. ) a rozpulene jsem je prdla na cibulku, pridala brambory, sul, pepr a cesnek a nechala jsem to bejt. Bylo to uzasny, syn jedl take, ac kapustu nema moc rad. Tyhle vypadaji skvele, zkusim. Sml67Sml22

    superkarma: 0 03.02.2014, 00:36:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme