Reklama

DSC_0616.jpg (78 KB)
Spotřebujete pouze základní, levné suroviny. Podle chuti si vytvarujete jeden velký knedlík, menší knedlíčky nebo za pomoci lžic noky. Záleží jen na vás. Já mám raději na talíři menší noky nebo malé kulaté knedlíčky než jeden velký knedlík, nakrájený na plátky. Podle základního receptu ale vyrobíte různé velikosti.

Nestačí vám „obyčejné“ knedlíky, ale chcete překvapit strávníky zajímavou chutí? Přidejte k základnímu receptu nasekanou petrželku, anglickou slaninu, opražený špek nebo cibulku. Tím doladíte chuť ke konkrétnímu pokrmu a pokaždé jinak potěšíte své blízké, pro které vaříte.

Suroviny

  • 8 rohlíků (ne čerstvé)
  • 4 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • muškátový květ

Postup

Rohlíky nakrájíme na co nejmenší kostičky. Starší rohlíky se lépe krájí a nasají méně tekutiny. Já ještě navíc dělám to, že nakrájené kostičky dám na plech a nechám celý den proschnout. Když nemám čas, tak nakrájené rohlíky dám do trouby, zapnuté na slabou teplotu a alespoň hodinu dokřupava suším.

DSC_0604.jpg (99 KB)

Žloutky oddělíme od bílků a smícháme s mlékem, které jsme osolili a ochutili muškátovým květem.

DSC_0605.jpg (72 KB)

Touto směsí zalijeme rohlíky.

DSC_0606.jpg (89 KB)

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který také opatrně přimícháme ke směsi v míse. Mícháme jemně, aby sníh zůstal co nejvíce nadýchaný. Průběžně a střídavě přidáváme také mouku.

DSC_0607.jpg (102 KB)
Kdo chce knedlík dochutit, můžete jemně přimíchat zelené bylinky, cibuli, anglickou slaninu, špek...

Z hotového těsta vytvoříme buď jeden velký knedlík, který zabalíme do potravinářské folie. Tu propícháme, aby mohla ucházet pára, a vaříme ve vroucí vodě, kterou jsme osolili, asi 15 až 20 minut (záleží na velikosti knedlíku).

Asi v polovině varu otočíme knedlík naopak.

Kdo chce menší knedlíky, tak uválí menší koule nebo vytvaruje noky za pomoci dvou lžic.

DSC_0609.jpg (74 KB)

Menší knedlíky a noky vaříme kratší dobu, asi 10 minut. Opět podle velikosti, čím menší, tím kratší čas.

DSC_0612.jpg (105 KB)

DSC_0618.jpg (77 KB)

Dobrou chuť přeje Elly.

K čemu tyhle skvělé knedlíky podávat?

Vepřo knedlo zelo

vpz.jpg (54 KB)

Pomalu pečená kachna

kachna.jpg (78 KB)

Klasická rajská omáčka

rajska.jpg (44 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová

Uložit

Uložit

Uložit