Vaření

Jak udělat: Vídeňský jablečný závin

vídeňský jablečný štrúdl

Tradiční recept na výborný jablečný závin má jemné tenké těsto, je plný velkých kousků jablek, voní skořicí a opraženou strouhankou. Provedeme vás jeho přípravou krok za krokem.

Zdá se vám recept na výborný a dokonalý štrúdl - jablečný závin, příliš těžký? Dokážeme vám, že ne.

Ideálně použijte chlebovou mouku, s vyšším obsahem lepku. Nemůžete-li ji sehnat, použijte obyčejnou pšeničnou hladkou mouku.

Suroviny

  • 150 g světlé pšeničné chlebové mouky
  • špetka soli
  • 80 ml vlažné vody
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 1/2 lžičky citronové šťávy

NÁPLŇ

  • 550 g jablek bez jadřinců
  • šťáva z poloviny citronu
  • 100 g strouhanky
  • 100 g másla ke strouhance
  • 80 g másla na potírání
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 g hrozinek namočených asi ve 4 lžicích rumu
  • podle chuti 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Postup

Ze všech surovin si připravte těsto. Ideální je propracovat ho na pracovní ploše, bude se vám s ním dobře pracovat. Těsto zpracujte ručně a nespěchejte, mačkejte asi 15 minut. Teplem z rukou se lépe uvolní z mouky lepek.

Z těsta zpracujte kouli, tu potřete olejem, dejte do misky a přikryjte potravinářskou folií. Nechejte hodinu odpočívat. Během této doby se opět bude uvolňovat lepek.

jablečný závin

Mezitím si připravte jablka. Jablka zbavená jadřinců neloupejte a nakrájejte na silnější plátky, ty potom na malé kousky. Dejte do mísy a zakápněte citronovou šťávou, aby si jablka zachovala svou barvu. Hrozinky namočte do rumu. Po čtvrt hodině rum slijte a hrozinky dejte do nakrájených jablek.

V pánvi rozpusťte 100 g másla. Přisypejte strouhanku a opékejte dozlatova. Sundejte z plotny. Smíchejte cukr se skořicí a tuto směs vmíchejte do strouhanky. Nechejte vychladnout.

Rozpusťte si v hrnečku 80 g másla.

Pracovní plochu poprašte moukou a rozválejte na ní dotenka těsto.

vídeňský jablečený štrúdl

Těsto ještě roztahujte za pomoci rukou, je velice elastické a jde pěkně natahovat. Až bude téměř průhledné, máte hotovo. Těsto položte na pečicí papír. Na tom zamotáte závin, který se vám potom bude lépe přenášet na plech.

Těsto potřete rozpuštěným máslem. Posypejte opraženou strouhankou. Neroztahujte ji úplně do krajů.

štrúdl

Na strouhanku dejte jablka s hrozinkami. Okraje těsta přehněte přes jablka.

jablečný závin

Zamotejte závin. Pevně přitiskujte.

závin

Přeneste s pečicím papírem na plech. Potřete zbytkem rozpuštěného másla.

Pečte ve středu trouby vyhřáté na 170 °C, 40 minut. Poté potřete ještě jednou máslem, přidejte teplotu na 200 °C a dopečte ještě 3 minuty.

Vyndejte z trouby, nechejte vychladnout, pocukrujte. Krájejte a podávejte.

jablečný závin

Dobrou chuť přeje Elly.

Jablkové pochoutky na našem magazínu

Jablka a dýně pod křupavou kůrkou - crumble

crumble

Muffiny se zkaramelizovanými jablky

muffin

Tarte tatin - francouzský jablkový koláč

tarte tatin

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
21.09.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [14] vodfon, kolie [*]

    Sml16Sml16Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 21.09.2016, 21:43:23
  2. avatar
    [13] L_B [*]

    Eva_CZ — #10 na zizkove maji takovy stanek ve starem panelaku uz roky a pekne zavedeny - sjizdi se tam lidi z siroka-daleka - jednu dobu jsem kolem chodila pomerne casto a jejich strudly byly proste uzasne (navic nebyly predrazene)...

    Sml66

    superkarma: 0 21.09.2016, 15:41:02
  3. avatar
    [12] sanvean [*]

    Eva_CZ — #10 Teď jsem si vzpomněla - u nás to už paní úspěšně vyzkoušela Sml67

    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10805121298-gejzir/214562235000008/obsah/358323-strudl

    superkarma: 0 21.09.2016, 11:13:17
  4. avatar
    [11] elly [*]

    Eva_CZ — #7fakt se slupkou Sml22 úplně změkne, vůbec ji tam necítíš...

    superkarma: 0 21.09.2016, 11:09:12
  5. avatar
    [10] Eva_CZ [*]

    sanvean — #9Sml67 a to je treba dobry napad na podnikani, staci zacit nekde se stankem Sml58Sml58Sml58Sml58Sml58Sml67

    1. na komentář reaguje sanvean — #12
    2. na komentář reaguje L_B — #13
    superkarma: 0 21.09.2016, 11:06:20
  6. avatar
    [9] sanvean [*]

    Díky za recept, určitě vyzkouším Sml67

    gerda — #4 Sml22 V Innsbrucku jsme navštívili kavárničku, kde vedli jen štrůdly, ale zato asi 20 druhů, sladké i slané. O pár let později už venku stála taková fronta lidí, že jsme si nechali zajít chuť :)

    1. na komentář reaguje Eva_CZ — #10
    superkarma: 0 21.09.2016, 10:30:51
  7. avatar
    [8] amphora [*]

    Sml16 až se sbíhají sliny....paráda Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 21.09.2016, 10:23:11
  8. avatar
    [7] Eva_CZ [*]

    Tazeny strudl tahla moje babinka s tetou pres celou velkou kuchyn. Ja mam teda radeji z listovyho testa, ale ten obrazek, ja ty 2 testo tahnou, mam uz roky pred ocima....

    FAKT jablka se slupkou?

    1. na komentář reaguje elly — #11
    superkarma: 0 21.09.2016, 10:17:44
  9. avatar
    [6] monkee [*]

    Opravte tu chybu v titulku, pls.

    gerda — #4 To zelí může být i nasladko, chutná podobně jako kyselá jablka. Ale musí být čerstvé.

    Já znám tažený závin s octem, už jsem ho dlouho nedělala. Tak asi udělám repete a s citronovou šťávouSml16

    superkarma: 0 21.09.2016, 10:01:42
  10. [5] Pavla_b [*]

    Krásný závin Sml59

    superkarma: 0 21.09.2016, 09:57:18
  11. avatar
    [4] gerda [*]

    To je závin jak má být!Sml67Sml67Sml67 Přesně podle babičky.Sml22 I náplň je skvělá.Sml67Sml67Sml67 Ta moje ho vyráběla na stole, měla na to speciální ubrus. Opravdu uměla těsto vytahat přes celý stůl a pomocí ubrusu to pak stáčela. Lepší štrúdl než klasický tažený není. Těsto je univerzální, nemusí se plnit jenom jablky, můžou být i jiné druhy ovoce anebo naslano naplnit kysaným zelím (upraveným).

    1. na komentář reaguje monkee — #6
    2. na komentář reaguje sanvean — #9
    superkarma: 1 21.09.2016, 09:42:56
  12. [3] nea [*]

    Sml59

    superkarma: 0 21.09.2016, 09:31:16
  13. [2] bobani [*]

    možná vyzkouším Sml80

    superkarma: 0 21.09.2016, 09:14:29
  14. [1] Andreadornova [*]

    Skvělé Sml59

    superkarma: 0 21.09.2016, 07:17:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme