Reklama

vídeňský jablečný štrúdl

Tradiční recept na výborný jablečný závin má jemné tenké těsto, je plný velkých kousků jablek, voní skořicí a opraženou strouhankou. Provedeme vás jeho přípravou krok za krokem.

Zdá se vám recept na výborný a dokonalý štrúdl - jablečný závin, příliš těžký? Dokážeme vám, že ne.

Ideálně použijte chlebovou mouku, s vyšším obsahem lepku. Nemůžete-li ji sehnat, použijte obyčejnou pšeničnou hladkou mouku.

Suroviny

  • 150 g světlé pšeničné chlebové mouky
  • špetka soli
  • 80 ml vlažné vody
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 1/2 lžičky citronové šťávy

NÁPLŇ

  • 550 g jablek bez jadřinců
  • šťáva z poloviny citronu
  • 100 g strouhanky
  • 100 g másla ke strouhance
  • 80 g másla na potírání
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 g hrozinek namočených asi ve 4 lžicích rumu
  • podle chuti 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Postup

Ze všech surovin si připravte těsto. Ideální je propracovat ho na pracovní ploše, bude se vám s ním dobře pracovat. Těsto zpracujte ručně a nespěchejte, mačkejte asi 15 minut. Teplem z rukou se lépe uvolní z mouky lepek.

Z těsta zpracujte kouli, tu potřete olejem, dejte do misky a přikryjte potravinářskou folií. Nechejte hodinu odpočívat. Během této doby se opět bude uvolňovat lepek.

jablečný závin

Mezitím si připravte jablka. Jablka zbavená jadřinců neloupejte a nakrájejte na silnější plátky, ty potom na malé kousky. Dejte do mísy a zakápněte citronovou šťávou, aby si jablka zachovala svou barvu. Hrozinky namočte do rumu. Po čtvrt hodině rum slijte a hrozinky dejte do nakrájených jablek.

V pánvi rozpusťte 100 g másla. Přisypejte strouhanku a opékejte dozlatova. Sundejte z plotny. Smíchejte cukr se skořicí a tuto směs vmíchejte do strouhanky. Nechejte vychladnout.

Rozpusťte si v hrnečku 80 g másla.

Pracovní plochu poprašte moukou a rozválejte na ní dotenka těsto.

vídeňský jablečený štrúdl

Těsto ještě roztahujte za pomoci rukou, je velice elastické a jde pěkně natahovat. Až bude téměř průhledné, máte hotovo. Těsto položte na pečicí papír. Na tom zamotáte závin, který se vám potom bude lépe přenášet na plech.

Těsto potřete rozpuštěným máslem. Posypejte opraženou strouhankou. Neroztahujte ji úplně do krajů.

štrúdl

Na strouhanku dejte jablka s hrozinkami. Okraje těsta přehněte přes jablka.

jablečný závin

Zamotejte závin. Pevně přitiskujte.

závin

Přeneste s pečicím papírem na plech. Potřete zbytkem rozpuštěného másla.

Pečte ve středu trouby vyhřáté na 170 °C, 40 minut. Poté potřete ještě jednou máslem, přidejte teplotu na 200 °C a dopečte ještě 3 minuty.

Vyndejte z trouby, nechejte vychladnout, pocukrujte. Krájejte a podávejte.

jablečný závin

Dobrou chuť přeje Elly.

Jablkové pochoutky na našem magazínu

Jablka a dýně pod křupavou kůrkou - crumble

crumble

Muffiny se zkaramelizovanými jablky

muffin

Tarte tatin - francouzský jablkový koláč

tarte tatin

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková