Vaření

Jak udělat: Vánoční tvarohová štóla

štola

Tvarohová štóla je tradiční vánoční pochoutka, kterou peču už několik let. Recept na ni jsem dostala od kamarádky, která velice dobře peče a každý kousek, který jsem od té doby upekla, se povedl na jedničku. Podle původního receptu se používá do těsta hrst nasekaných ořechů a hrst kandovaného ovoce. Já však kandované ovoce nahrazuji sušenými švestkami a brusinkami, někdy hrozinkami. Ořechů dávám hrsti dvě - hrst vlašských a hrst mandlí.

Suroviny

370 g hladké mouky
120 g cukru krupice nebo třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce prášku do pečiva
150 g změklého másla
250 g měkkého plnotučného tvarohu
2 velká vejce
1 lžíce rumu
hrst nasekaných vlašských ořechů
hrst nasekaných mandlí
hrst nakrájených sušených švestek
hrst brusinek nebo hrozinek

kousek rozpuštěného másla na potření
trocha moučkového cukru na posypání

 

štola

V robotu promícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Mícháme důkladně, aby se prášek do pečiva rovnoměrně rozmíchal. Kdo má robot Kenwood, použije hák na tuhá těsta.

štola

Připravíme si změklé máslo.

štola

Tvaroh, vanilkový extrakt, vejce, rum a změklé máslo přidáme do sypkého základu. Zpracujeme měkké, vláčné těsto.

štola

Nasekáme si ořechy a ovoce a po promíchání těsta do něj přidáme a zapracujeme. Kdo nechce sekat ručně, může ořechy nasekat v nádobě se sekacími noži. Já jsem použila svůj nový Braun Multiquick7.

štola

Na pomoučeném vále si rozválíme obdélník. Velikost se řídí velikostí našeho plechu. Jednu třetinu přehneme doprostřed obdélníku a na ni přehneme druhou.

štola

Upravíme tvar, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 45 minut. Jestli už je těsto uvnitř dobře upečené, zjistíme vpichem špejle, která musí zůstat suchá. Pokud je obalená těstem, ještě pečeme dál

štola

Ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme cukrem.

Buďte si jistí, že nevydržíte čekat do vychladnutí. Štola krásně voní máslem a ovocem.

Krásné vánoční svátky přeje elly.

Tyčové mixéry z řady Multiquick 7 i to, jaké jsou jejich přednosti a které vychytané příslušenství můžete využít, najdete na stránkách www.braunhousehold.cz.

Podívejte se na krátké video, které vám názorně představí tohoto vychytaného pomocníka v kuchyni:

Čtěte také:

   
19.12.2013 - Recepty s návodem - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] olinka55555 [*]

    Tak jsem ji před chvilkou dopekla, těsto jsem udělala v domácí pekárně a dala jsem nahrubo posekané lískové oříšky, rozinky a brusinky a ač je hodina značně pokročilá, nevydržela jsem čekat do vychladnutí. Je fakt dobrá, jednoduchá a rychlá. Děkuji za recept a přeji krásné Vánoce.Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 24.12.2013, 01:16:06
  2. avatar
    [33] tauferova monika [*]

    Včera jsem ji upekla a dnes je půlka snědenáSml80.Děkuji za recept a určitě jsem ji nepekla naposledSml59

    superkarma: 0 22.12.2013, 18:18:58
  3. avatar
    [32] Šidlinka [*]

    Tak jsem dnes tuto štolu dle uvedeného receptu upekla a musím říct, že je výborná Sml67. Děkuji za recept Sml59.

    superkarma: 0 21.12.2013, 13:43:25
  4. avatar
    [31] gerda [*]

    elly — #30 ono je to fuk, hlavně když je dobrá a bez brousku.

    superkarma: 0 20.12.2013, 14:48:43

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] elly [*]

    Rybulka — #28 gerda — #29 když vyhledáváte v receptech, je to jednou štola a jednou štóla. Takže těžko říct co bude pravda...

    1. na komentář reaguje gerda — #31
    superkarma: 0 20.12.2013, 13:42:23
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    Rybulka — #28 Wikipedie tvrdí leccos, nesmí se zas brát tolik vážně http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C3%B3laSml52. Ale když si zadám vánoční štola, recept, je to zásadně kratce. Štóla patří faráři kolem krku, nemůžu si pomoct.Sml80

    1. na komentář reaguje elly — #30
    superkarma: 0 20.12.2013, 13:08:37
  3. avatar
    [28] Rybulka [*]

    elly — #21 No, sice jsem to v životě v týhle formě neslyšela, ale když to říká Wikipedie, tak je to jistě pravdaSml32

    1. na komentář reaguje gerda — #29
    2. na komentář reaguje elly — #30
    superkarma: 0 20.12.2013, 12:08:35
  4. [27] magic11 [*]

    vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 19.12.2013, 18:48:29
  5. [26] 1anicka [*]

    Tuto tvarohovou peču a je vynikající.

    superkarma: 0 19.12.2013, 18:24:40
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    Myškomedvídek — #24 vidím, že s cukrem jsem se moc nespletla, tady je ho polovička. Tyhle moučníky se nemají zbytečně moc sladit, beztak se ještě v cukru obalují, to se pak přejí.

    superkarma: 0 19.12.2013, 14:53:41
  7. avatar
    [24] Myškomedvídek [*]

    Drážďanská štola

    Přísady:

    Na těsto:

    650 g polohrubé mouky

    1 balíček sušeného Droždí Dr.Oetker

    200 ml vlažného mléka

    125 g cukru

    špetka soli

    2 vejce

    1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

    175 g rozpuštěného vlažné Hery

    1 PL rumu

    1/2 PL amareta

    na špičku nože: muškátový oříšek, hřebíček, kardamon (vše mleté, semínka

    kardamonu možno rozdrtit válečkem)

    100 g rozinek

    100 g kostiček citronátu

    100 g sekaných mandlí (bez slupky)

    Na potření a posypání:

    40 g rozpuštěného másla na potření

    moučkový cukr na poprášení

    Ještě potřebujeme:

    papír na pečení

    plech na pečení

    Příprava:

    1. Mouku prosijeme do mísy a přidáme droždí, cukr, vanilínový cukr, sůl,

    koření, rum amareto, vlažné mléko a Heru. Vše důkladně propracujeme

    ručně nebo elektrickým šlehačem (hnětací metly) – cca 5 minut. Těsto

    přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě nejméně 2 hodiny (dokud

    zřetelně nezvětší svůj objem).

    2. Těsto poprášíme moukou, přendáme ho na vál a zapracujeme do něj

    rozinky a citronát. Z těsta vyformujeme štolu – vyválíme silnou placku

    (obdélník) a delší strany k sobě přehneme směrem ke středu. Štolu

    přendáme na plech na pečící papír (třikrát přeložený!) a event. opravíme

    hořejší přehnutí těsta nebo ho přimáčknutím upevníme. Opět necháme na

    teplém místě vykynout dokud štola zřetelně nezvětší svůj objem.

    3. Štolu vložíme péct do předehřáté trouby:

    Elektrická trouba: cca 5 minut při 250 °C, pak dopéci při 160 °C

    Horký vzduch: cca 5 minut při 200 °C, pak dopéci při 150 °C

    Plynová trouba: stupeň 2-3

    Doba pečení: asi 60 minut.

    4. Ihned po upečení potřeme štolu rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým

    cukrem a necháme vychladnout.

    http://www.oetker.cz/oetker_cz/file/debi...

    Stupeň obtížnosti:

    http://www.oetker.cz/oetker_cz/file/Schw...

    Vytisknout

    recept

    Předchozí

    recept

    Další

    recept

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 19.12.2013, 14:00:14
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    a nemá být s droždím?Sml80 Mně práškové tolik nejede, určitě udělám vánočku, ale štolu bych si někdy cvičně zkusila taky, až nebude vánoční pečivo. Asi bych ale ubrala cukr a rozhodně nerozvažovala podle tohoto rozpisu. Vím, že jsem s tím protivná, ale nesnáším recepty, kde je 370 g mouky a podobně, navíc, s každou moukou se pracuje jinak a některou je potřeba přidat.

    superkarma: 0 19.12.2013, 12:41:30
  9. avatar
    [22] Claire [*]

    Tu pečeme,mňamSml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 19.12.2013, 12:39:46
  10. avatar
    [21] elly [*]

    Rybulka — #19 štóla je v pořádku :-) http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C3%B3la_(mou%C4%8Dn%C3%ADk)

    1. na komentář reaguje Rybulka — #28
    superkarma: 0 19.12.2013, 12:22:10
  11. [20] Alla 11 [*]

    Vyzkouším tento recept

    superkarma: 0 19.12.2013, 12:06:10
  12. avatar
    [19] Rybulka [*]

    Štola je něco poněkud jiného než štóla, ten nadpis by zasloužil opravit...

    1. na komentář reaguje elly — #21
    superkarma: 1 19.12.2013, 11:22:58
  13. [18] Nikar [*]

    Štolu nedělávám, budu dělat vánočku,myslím, že by toho pak bylo hodně a kdo by to pak jedl, že?

    superkarma: 0 19.12.2013, 11:18:32
  14. avatar
    [17] elly [*]

    lidicka — #5 já si nemyslím, že se to úplně vylučuje. Je to recept, navíc pěkně focený krok za krokem a navíc jsou v něm tipy na spotřebiče, které mám opravdu vyzkoušené a jsem s nimi spokojená :-)

    superkarma: 0 19.12.2013, 10:19:23
  15. avatar
    [16] Judo [*]

    Recept jsem si uložilaSml16

    superkarma: 0 19.12.2013, 09:34:14
  16. [15] zlá teta [*]

    tuhle štolu peču už léta a stále nám chutná. Peču jí i v létě a vozím jí na dovolenou s velkým úspěchem. Ale protože mám doma cukrovkáře, cukr nahrazuji sladidlem a sypu ji jen malinko

    superkarma: 0 19.12.2013, 08:57:59
  17. [14] pohadka [*]

    Jsem na sladký, ale štola mi kupodivu nechutná. Zatím žádná z těch, co jsem měla kde po návštěvách možnost vyzkoušet. Nemám teda ráda rozinky, tak některé mi nechutnaly určitě i z tohoto důvodu. Jinak si myslím, že jí ale všichni měli kupovanou, třeba je domácí chutnější.

    superkarma: 0 19.12.2013, 08:42:58
  18. avatar
    [13] rusalka2008 [*]

    V neděli ji upeču Sml59

    superkarma: 0 19.12.2013, 08:23:51
  19. avatar
    [12] navia [*]

    lidicka — #5 to nepochybně, ale tvarohovou štolu peču taky. Většinou ne na vánoce, ale na faru na "stavění Betléma". Jednou jsem ji nepřinesla a už se po ní někdo sháněl.  Sml30

    superkarma: 0 19.12.2013, 07:35:47
  20. [11] Evuš [*]

    Tvarohovou štolu dělám, je moc dobrá.

    superkarma: 0 19.12.2013, 07:12:23
  21. avatar
    [10] marde [*]

    Také ji pečuSml22

    superkarma: 0 19.12.2013, 06:45:32
  22. [9] murat [*]

    dělám ji, je výborná

    superkarma: 0 19.12.2013, 06:23:56
  23. avatar
    [8] Kahomar [*]

    letos jsem jí prvně zkoušela, jsem zvědavá, jaká bude

    superkarma: 0 19.12.2013, 06:04:57
  24. [7] V19 [*]

    štolu som prvý krát pripravila vlani, ale veľmi nešla u nás, skôr vianočkySml80

    superkarma: 0 19.12.2013, 05:16:37
  25. avatar
    [6] Tina5 [*]

    štola nějak zůstávala, když rychle  mizelo cukroví, tak ji letos vynechám.

    superkarma: 0 19.12.2013, 05:06:51
  26. [5] lidicka [*]

    Zase se mi recept jeví spíše jako reklama  na kuchyňské spotřebičeSml30

    1. na komentář reaguje navia — #12
    2. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 19.12.2013, 04:47:27
  27. [4] dadma [*]

    Štolu jsem nepekla,ale tuhle zkusím.Sml22

    superkarma: 0 19.12.2013, 00:35:12
  28. avatar
    [3] vmarta [*]

    nedělám ji Sml23

    superkarma: 0 19.12.2013, 00:14:57
  29. [2] anina4 [*]

    nikdy jsem ji nepekla,ani si ji nekoupila,peču jen vánočky

    superkarma: 0 19.12.2013, 00:14:01
  30. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    Štolu jsme nikdy nezkoušelaSml23

    superkarma: 1 19.12.2013, 00:11:39

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme