Perníčky, které voní badyánem, skořičí, hřebíčkem a medem o vánocích nepatří jen na stůl, ale můžete jimi ozdobit i vánoční stromeček. Stačí do perníčků udělat dírku, do které provlečete mašličku, ozdobíte bílkovou polevou a vznikne ozdoba, která nejen krásně vypadá, ale také voní.

Roky jsem pekla perníčky podle své kamarádky Ivany, skvělé perníkářky, která peče pro celou svoji rodinu i kamarády. Letos jsem poprvé vyzkoušela recept z kuchařky Romana Vaňka - Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Byla jsem naprosto nadšená. Těsto bylo vláčné, voňavé, krásně se s ním pracovalo a hotové perníčky voněly navíc také trochou rumu, který v těstě udělá divy.

Dala jsem je rozležet do velké porcelánové mísy s poklicí, do které jsem přidala rozkrojené jablko, aby perníčky změkly. Už třetí den byly měkčí, takže to funguje.

perníčky

Suroviny

  • 500 g hladké mouky (použila jsem Babiččinu volbu)
  • 180 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 180 g medu (použila jsem výborný lesní med od našeho včelaře)
  • 40 g změklého másla
  • 10 ml tuzemského rumu
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření
  • 15 g kakaa

Smícháme všechny sypké suroviny - mouku, cukr, prášek do pečiva, koření a kakao.

perníky

Ideální je zamíchat těsto v kuchyňském robotu. Skvěle vám ho propracuje. Já jsem použila hák na tuhá těsta, který mám v základním příslušenství svého robota Kenwood Cooking Chef. Těsto bylo hotové za pár minut, bez práce a krásně hladké.

kenwood cooking chef

Do sypkých surovin přidáme vejce, med, máslo a rum.

perníky

Hotové těsto necháme uležet přes noc v chladu. Na druhý den vyndáme těsto z lednice, a při pokojové teplotě necháme odpočívat asi hodinu.

perníky

Rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku asi 4 mm.

perníky

Vykrajujeme různé tvary, skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C asi 8 minut. Zdobíme bílkovou polevou.

perníky

Krásné Vánoce přeje elly.

Reklama