Vaření

Jak udělat: Vánoční perníčky

Perníčky, které voní badyánem, skořičí, hřebíčkem a medem o vánocích nepatří jen na stůl, ale můžete jimi ozdobit i vánoční stromeček. Stačí do perníčků udělat dírku, do které provlečete mašličku, ozdobíte bílkovou polevou a vznikne ozdoba, která nejen krásně vypadá, ale také voní.

Roky jsem pekla perníčky podle své kamarádky Ivany, skvělé perníkářky, která peče pro celou svoji rodinu i kamarády. Letos jsem poprvé vyzkoušela recept z kuchařky Romana Vaňka - Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Byla jsem naprosto nadšená. Těsto bylo vláčné, voňavé, krásně se s ním pracovalo a hotové perníčky voněly navíc také trochou rumu, který v těstě udělá divy.

Dala jsem je rozležet do velké porcelánové mísy s poklicí, do které jsem přidala rozkrojené jablko, aby perníčky změkly. Už třetí den byly měkčí, takže to funguje.

perníčky

Suroviny

  • 500 g hladké mouky (použila jsem Babiččinu volbu)
  • 180 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 180 g medu (použila jsem výborný lesní med od našeho včelaře)
  • 40 g změklého másla
  • 10 ml tuzemského rumu
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření
  • 15 g kakaa

Smícháme všechny sypké suroviny - mouku, cukr, prášek do pečiva, koření a kakao.

perníky

Ideální je zamíchat těsto v kuchyňském robotu. Skvěle vám ho propracuje. Já jsem použila hák na tuhá těsta, který mám v základním příslušenství svého robota Kenwood Cooking Chef. Těsto bylo hotové za pár minut, bez práce a krásně hladké.

kenwood cooking chef

Do sypkých surovin přidáme vejce, med, máslo a rum.

perníky

Hotové těsto necháme uležet přes noc v chladu. Na druhý den vyndáme těsto z lednice, a při pokojové teplotě necháme odpočívat asi hodinu.

perníky

Rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku asi 4 mm.

perníky

Vykrajujeme různé tvary, skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C asi 8 minut. Zdobíme bílkovou polevou.

perníky

Krásné Vánoce přeje elly.

   
16.12.2013 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [22] lenig [*]

    akraska — #2 mám obavy, že právě to zdobení by mi nešlo...Sml80

    superkarma: 0 21.12.2013, 19:03:29
  2. avatar
    [21] Věrulinka [*]

    Právě jsem dopekla tvé perníčky Ekky a jsou fantastický Sml67, díky za super recept, manžel moc chválí Sml67

    superkarma: 0 17.12.2013, 15:49:19
  3. avatar
    [20] Lendiiik [*]

    Perníčky dělám, ale čokoládové. Jsou moc dobré a hned měkké. Děláme si je i během roku, třeba na dovolenou. Sml16

    superkarma: 0 16.12.2013, 23:40:41
  4. avatar
    [19] gerda [*]

    IVECO — #18 myslíš spařované těsto? Na to mám já prastarý recept, jak se mouka v míse zaleje vařícím mlékem, ve kterém je rozpuštěné máslo.

    superkarma: 0 16.12.2013, 17:05:50
  5. [18] IVECO [*]

    já je dělám z vařeného těsta a jsou vynikající...recept mám od jedné paní perníkářkySml16

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 16.12.2013, 15:29:43
  6. avatar
    [17] denkas [*]

    Perníčky nedělám.Nemusim je. Ani doma sme je nikdy nedělali.

    superkarma: 0 16.12.2013, 15:02:46
  7. avatar
    [16] emkop [*]

    už je máme skoro snězenéSml80

    superkarma: 1 16.12.2013, 12:10:00
  8. avatar
    [15] gerda [*]

    já jsem si v poslední době zvykla dělat perník točený, je rychlý protože se peče s náplní, není s ním velká práce. Rozkrájí se na kostičky a každý po něm rád sáhne.

    superkarma: 0 16.12.2013, 10:45:37
  9. [14] Pavla_b [*]

    děkuji za odpověď Sml58

    superkarma: 0 16.12.2013, 10:44:28
  10. avatar
    [13] elly [*]

    Pavla_b — #12 perníčky na fotce už jsou upečené :-)

    superkarma: 0 16.12.2013, 10:29:31
  11. [12] Pavla_b [*]

    elly — #7 Prosím, prosím, jsou ty perníčky na poslední fotce už upečené? Pokud ne, jak vypadá finální dílo?

    1. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 0 16.12.2013, 10:11:22
  12. [11] Pavla_b [*]

    Rybulka — #10 no já to právě zkoumám..zas jak leží přes sebe a jsou trochu lesklé, tak mi upečené připadají...

    superkarma: 0 16.12.2013, 10:10:42
  13. avatar
    [10] Rybulka [*]

    Pavla_b — #9 Ty na fotce bych řekla, že ještě nejsou upečené.

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #11
    superkarma: 0 16.12.2013, 10:03:15
  14. [9] Pavla_b [*]

    Perníčky mám napečené a ozdobené. Ty na fotce jsou hodně tenké a asi moc nevyběhly - já má ráda perníčky trochu vyšší s pěkně zaoblenými okraji.

    1. na komentář reaguje Rybulka — #10
    superkarma: 0 16.12.2013, 09:58:30
  15. avatar
    [8] luneta [*]

    nedělám perníčky

    superkarma: 0 16.12.2013, 09:38:17
  16. avatar
    [7] elly [*]

    u nás doma zdobení většinou nestihneme...děti je spráskají neozdobené :-D

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #12
    superkarma: 0 16.12.2013, 09:37:25
  17. avatar
    [6] Makynka [*]

    Už mám hotové, jen je dozdobit Sml16

    superkarma: 0 16.12.2013, 09:15:19
  18. [5] andreaorlikova [*]

    Perníčky dělám každý rok jako první podle osvědčeného receptu. :) Aby byly pěkně měkoučké, přidává místo kypř. prášku lžičku jedlé sody. :)

    superkarma: 0 16.12.2013, 09:07:45
  19. [4] Nikar [*]

    Perníčky nedělá, u nás je nikdo není, budu je dělat ale s malým, aže povyroste.

    superkarma: 0 16.12.2013, 08:14:34
  20. [3] DCOlga [*]

    Perníčky a zázvorky peču jako první.

    superkarma: 0 16.12.2013, 07:27:43
  21. [2] akraska [*]

    lenig — #1 Perníčky jsou první cukroví které na vánocer dělám Sml54

    Miluju je péct , zdobit a jíst Sml16

    1. na komentář reaguje lenig — #22
    superkarma: 0 16.12.2013, 06:45:03
  22. avatar
    [1] lenig [*]

    perník umím a miluji, ale perníčky jsem ještě nikdy nedělala Sml23Sml23Sml23

    1. na komentář reaguje akraska — #2
    superkarma: 0 16.12.2013, 06:28:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme