Reklama

Budete dělat letos vanilkové rohlíčky? Na co si v přípravě těsta dát pozor? Chcete, aby vaše rohlíčky byla krásně křehké? Poradil nám cukrář Josef Vích ze Zakázkového cukrářství.

U vanilkových rohlíčků je věčné dilema, jaké ořechy použít. Někdo používá lískové ořechy, někdo vlašské atd. Já osobně zastávám názor, že ideální jsou lískové, případně s příměsí strouhaných mandlí. A to proto, že jsou to přece jen vanilkové, nikoli ořechové rohlíčky, a měla by tedy vyniknou jemná chuť vanilky. Malým tipem pro zvýraznění aroma a chuti vanilky je použít doma vyrobený vanilkový cukr. Dalším úskalím je křehkost rohlíčků. Aby tedy byly křehké, je nutné je nechat dobře odležet na studeném, mírně vlhkém místě, odkud si mohou natáhnout vlhkost, kterou ztratily při pečení. V nejhorším případě se při pečení na poslední chvíli dají zachránit tím, že se dají na den zamrazit přikryté volně sáčkem a poté se uloží do hermeticky uzavřené nádoby v pokojové teplotě.

rohlíčky

Zde vám přinášíme dva redakční recepty

První recept:

Budete potřebovat:

  • 200 g Hera máslová příchuť
  • 250 g hladké mouky
  • 70 g cukr moučka
  • 110 g strouhané vlašské ořechy
  • 1 balení vanilkového cukru

Pracovní postup

Ingredience zapracujeme dohromady na vále a vypracujeme z nich hladké těsto. To necháme asi 2 hodiny odpočinout a poté z něj vytvarujeme rohlíčky. Pečeme na suchém plechu asi 20 minut při 170°C. Po upečení obalíme v cukrové moučce smíchané s vanilkovým cukrem.

Druhý recept

Budete potřebovat:rohlíčky

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 50 g mletých vlašských ořechů (v původním receptu jsou mandle)
  • vanilkový cukr na obalení rohlíčků

Postup

V misce smícháme suché suroviny a potom přidáme rozměklé máslo. Důkladně propracujeme a necháme přes noc odležet v chladu.

Těsto vtlačujeme do formiček a pečeme v troubě vyhřáté asi na 160 až 180 °C, 10 až 20 minut. Rohlíčky hlídáme, abychom je nespálili!

Jako klasické vanilkové rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru, ale ne zatepla, až mírně vychladlé, nebo úplně chladné. Rohlíčky jsou výborné ale taky neobalené. Jemné, voní z nich máslo a oříšky.