Vaření

Jak udělat těsto na vanilkové rohlíčky a jaké ořechy použít

Budete dělat letos vanilkové rohlíčky? Na co si v přípravě těsta dát pozor? Chcete, aby vaše rohlíčky byla krásně křehké? Poradil nám cukrář Josef Vích ze Zakázkového cukrářství.

U vanilkových rohlíčků je věčné dilema, jaké ořechy použít. Někdo používá lískové ořechy, někdo vlašské atd. Já osobně zastávám názor, že ideální jsou lískové, případně s příměsí strouhaných mandlí. A to proto, že jsou to přece jen vanilkové, nikoli ořechové rohlíčky, a měla by tedy vyniknou jemná chuť vanilky. Malým tipem pro zvýraznění aroma a chuti vanilky je použít doma vyrobený vanilkový cukr. Dalším úskalím je křehkost rohlíčků. Aby tedy byly křehké, je nutné je nechat dobře odležet na studeném, mírně vlhkém místě, odkud si mohou natáhnout vlhkost, kterou ztratily při pečení. V nejhorším případě se při pečení na poslední chvíli dají zachránit tím, že se dají na den zamrazit přikryté volně sáčkem a poté se uloží do hermeticky uzavřené nádoby v pokojové teplotě.

rohlíčky

Zde vám přinášíme dva redakční recepty

První recept:

Budete potřebovat:

  • 200 g Hera máslová příchuť
  • 250 g hladké mouky
  • 70 g cukr moučka
  • 110 g strouhané vlašské ořechy
  • 1 balení vanilkového cukru

Pracovní postup

Ingredience zapracujeme dohromady na vále a vypracujeme z nich hladké těsto. To necháme asi 2 hodiny odpočinout a poté z něj vytvarujeme rohlíčky. Pečeme na suchém plechu asi 20 minut při 170°C. Po upečení obalíme v cukrové moučce smíchané s vanilkovým cukrem.

Druhý recept

Budete potřebovat:rohlíčky

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 50 g mletých vlašských ořechů (v původním receptu jsou mandle)
  • vanilkový cukr na obalení rohlíčků

Postup

V misce smícháme suché suroviny a potom přidáme rozměklé máslo. Důkladně propracujeme a necháme přes noc odležet v chladu.

Těsto vtlačujeme do formiček a pečeme v troubě vyhřáté asi na 160 až 180 °C, 10 až 20 minut. Rohlíčky hlídáme, abychom je nespálili!

Jako klasické vanilkové rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru, ale ne zatepla, až mírně vychladlé, nebo úplně chladné. Rohlíčky jsou výborné ale taky neobalené. Jemné, voní z nich máslo a oříšky.

   
05.12.2014 - Mlsání - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [27] átéčko [*]

    kimil — #14Slyšela jsem o receptu se sádlem, ale nikdy jsem se k němu nedostala. Já zase nedávám do těsta cukr, jen vanilkový cukr.

    superkarma: 0 07.12.2014, 19:53:18
  2. avatar
    [26] borůvka [*]

    zrovna budu zadělávat těsto....my dáváme už ve třetí generaci mouku, moučk. cukr, máslo, žloutky a oříšky v poměru 1/4 mandle, 1/4 lískáče a 1/2 vlašáky. A trochu citronové kůry. A jsou úplně boží, jen se rozplynou na jazyku. I tchýně nahradila svůj letitý recept tím naším....

    superkarma: 1 07.12.2014, 14:59:06
  3. avatar
    [25] šája [*]

    Máslo, mandle a 2 žloutky. Jsou úplně rozsýpací. Recept je po babičce Sml16

    superkarma: 0 07.12.2014, 11:06:06
  4. avatar
    [24] Jandywoman [*]

    Tak rohlíčky já dělám jedině z pravého českého másla a s mandlemi. Přímo se pak sami rozpouští v pusině, ...mňam..Sml67

    superkarma: 1 06.12.2014, 09:39:23
  5. avatar
    [23] kobližka [*]

    dagmenka — #22 No,ale už jsi na ně dlouho nepřišla Sml33

    superkarma: 0 05.12.2014, 23:18:34
  6. avatar
    [22] dagie [*]

    kobližka — #18 a můžu potvrdit, že je máš vynikající. Sml22

    1. na komentář reaguje kobližka — #23
    superkarma: 0 05.12.2014, 20:15:37
  7. avatar
    [21] dagie [*]

    zkopírováno, zítra druhý recept vyzkouším.Sml59

    superkarma: 0 05.12.2014, 20:14:34
  8. [20] anina4 [*]

    Pavla_b — #15 také dělám s mandlemi, mám recept od maminky a jiné nedělám

    superkarma: 0 05.12.2014, 18:24:22
  9. [19] jithule [*]

    kaba — #3 a jaký používáš recept?

    superkarma: 0 05.12.2014, 17:13:56
  10. avatar
    [18] kobližka [*]

    Celý život dělám vanilkové rohlíčky z Hery,vlašských ořechů a žloutků.Ještě jsem neslyšela,že by se tam žloutky nedávaly Sml23

    1. na komentář reaguje dagmenka — #22
    superkarma: 0 05.12.2014, 15:30:27
  11. [17] mamkaJa [*]

    Hera máslová chuť je stejný hnus jako Hera. Jen je dražší.

    superkarma: 1 05.12.2014, 15:14:54
  12. [16] Jana Šťastná [*]

    Děkujju vyzkouším :D

    superkarma: 0 05.12.2014, 12:52:13
  13. [15] Pavla_b [*]

    Mám recept na rohlíčky od tchýně - jsou tam mandle a žloutky, ty rohlíčky jsou nepřekonatelné, zatím jsem lepší nejedla.

    1. na komentář reaguje anina4 — #20
    superkarma: 0 05.12.2014, 12:12:57
  14. [14] kimil [*]

    prababka — #8i já mám zděděný recept se sádlem a jsou výborné

    1. na komentář reaguje átéčko — #27
    superkarma: 0 05.12.2014, 10:50:17
  15. [13] digi46 [*]

    Vanilkové rohlíčky u nás nesmí chybět.

    superkarma: 0 05.12.2014, 10:41:55
  16. [12] llkacaba [*]

    Já je zrovna moc nemusim.

    superkarma: 0 05.12.2014, 09:22:06
  17. avatar
    [11] vladka321 [*]

    Včera jsem zadělala na perníčky, dnes upeču a zadělám na rohlíčky. Už se těším Sml67

    superkarma: 0 05.12.2014, 09:19:47
  18. avatar
    [10] ewa2305 [*]

    DanaD — #2U nás také, je to recept po babičce a ten druhý po mamince má zase mandle a je hodně těžké rozhodnout které jsou lepší, z cukroví mizí jako první a nikdy nezůstane ani jeden Sml16

    superkarma: 0 05.12.2014, 08:54:04
  19. avatar
    [9] Pentlička [*]

    Náš rodinný recept užívá místo ořechů mandle. Rohlíčky jsou moc dobré, jemné.

    superkarma: 0 05.12.2014, 08:51:48
  20. [8] prababka [*]

    Zdědila jsem recept , v těstě je máslo i sádlo ! Rohlíčky jsou skvělé.

    1. na komentář reaguje kimil — #14
    superkarma: 0 05.12.2014, 08:31:11
  21. [7] Nikar [*]

    Já rohlíčky dělám bez ořechů jen z mandlí, letoštní várka je již ale snězená, takže musím udělat novou.

    superkarma: 0 05.12.2014, 08:19:10
  22. [6] hapehape [*]

    také se na ně chystám

    superkarma: 0 05.12.2014, 08:15:05
  23. avatar
    [5] buldok [*]

    Vanilkové rohlíčky zbožňuji.Sml16

    superkarma: 0 05.12.2014, 07:21:05
  24. [4] janavys [*]

    Po ránu mi dělat takové chutě, to se nedělá. Sml30Sml38Sml30

    superkarma: 0 05.12.2014, 07:17:05
  25. avatar
    [3] kaba [*]

    taky dělám z másla a recept mám po babičce. V pondělí už začínám péct právě vanilkovými rohlíčky, klasika Sml16

    1. na komentář reaguje jithule — #19
    superkarma: 0 05.12.2014, 07:09:02
  26. avatar
    [2] DanaD [*]

    u nas se na vanilkace vzdycky pouzivaji liskove orisky

    1. na komentář reaguje ewa2305 — #10
    superkarma: 0 05.12.2014, 06:20:22
  27. avatar
    [1] rendvo [*]

    jsem rozhodně pro cukroví z másla Sml67

    superkarma: 1 05.12.2014, 01:13:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme