Reklama

Šunkofleky jsou jídlo, které jsem milovala od maminky i ze školní jídelny. V té naší je totiž uměli a dodnes umí výborné. Ale těm maminčiným se nevyrovná nic. Stejné dnes pro svou rodinu připravuji i já.

šunkofleky

Nepotřebujete mnoho surovin, o to lépe je vybírejte. Použijte kvalitní těstoviny - já kromě originálních italských používám těstoviny z Lidlu, které jsou velice kvalitní za výbornou cenu. Ideální jsou fleky, čtverečky nebo tagliatelle. Když je nouze, zapéct se dají třeba i „vrtule“ nebo motýlci. Ale už to není ono.
Chcete si s jídlem pohrát? Připravte si těstoviny vlastní, podle receptu, který najdete tady.

Maso. Vybírejte pečlivě, a kdo má svého oblíbeného řezníka, je ve výhodě. Já u něj kupuji vždy stejný druh uzeného vepřového masa - špici nebo křížovou kost. Maso je dost šťavnaté, přiměřeně tučné a je ho poměrně dost. Obírat můžete ale i žebra nebo koupit třeba uzenou kotletu, kýtu či krkovičku.

šunkofleky

500 g těstovin
400 g uzeného masa - uvařené doměkka
sůl a pepř
kousek másla
200 ml smetany
6 vajec

šunkofleky

Uvaříme si uzené maso. Vaříme v osolené vodě, s černým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Maso musí být měkké. Pozor! Vývar z masa tentokrát nepoužijeme jako polévku, ale dáme si ho stranou.

šunkofleky

Ve vývaru z uzeného masa totiž uvaříme těstoviny. Vodu už nemusíme solit. Vaříme doměkka, podle údajů na obalu. A teď jedna drobná vychytávka převzatá z italské kuchyně. Než těstoviny slijete, odeberte hrnek vody, tady vývaru, ve kterém se těstoviny vařily a dejte stranou.

šunkofleky

Do lehce prochladlých těstovin vyklepneme vaječné žloutky. Bílky necháme stranou.

šunkofleky

Přidáme kousek másla. Pro jemnou chuť.

šunkofleky

Maso obereme, nakrájíme a přidáme do těstovin. Promícháme. Přidáme vývar odebraný při slívání těstovin.

šunkofleky

Z bílků ušleháme tuhý sníh.

šunkofleky

Do těstovin přimícháme nejprve smetanu a potom, velice opatrně i bílkový sníh. Šunkofleky tak budou nadýchanější.

šunkofleky

Směs vsypeme do pekáče vymazaného máslem. A pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C, asi 20 - 30 minut.

šunkofleky

Podáváme s čerstvou petrželkou, pažitkou a s naloženou okurkou.

Dobrou chuť přeje elly.