Vaření

Jak udělat: Šunkofleky

Šunkofleky jsou jídlo, které jsem milovala od maminky i ze školní jídelny. V té naší je totiž uměli a dodnes umí výborné. Ale těm maminčiným se nevyrovná nic. Stejné dnes pro svou rodinu připravuji i já.

šunkofleky

Nepotřebujete mnoho surovin, o to lépe je vybírejte. Použijte kvalitní těstoviny - já kromě originálních italských používám těstoviny z Lidlu, které jsou velice kvalitní za výbornou cenu. Ideální jsou fleky, čtverečky nebo tagliatelle. Když je nouze, zapéct se dají třeba i „vrtule“ nebo motýlci. Ale už to není ono.
Chcete si s jídlem pohrát? Připravte si těstoviny vlastní, podle receptu, který najdete tady.

Maso. Vybírejte pečlivě, a kdo má svého oblíbeného řezníka, je ve výhodě. Já u něj kupuji vždy stejný druh uzeného vepřového masa - špici nebo křížovou kost. Maso je dost šťavnaté, přiměřeně tučné a je ho poměrně dost. Obírat můžete ale i žebra nebo koupit třeba uzenou kotletu, kýtu či krkovičku.

šunkofleky

500 g těstovin
400 g uzeného masa - uvařené doměkka
sůl a pepř
kousek másla
200 ml smetany
6 vajec

šunkofleky

Uvaříme si uzené maso. Vaříme v osolené vodě, s černým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Maso musí být měkké. Pozor! Vývar z masa tentokrát nepoužijeme jako polévku, ale dáme si ho stranou.

šunkofleky

Ve vývaru z uzeného masa totiž uvaříme těstoviny. Vodu už nemusíme solit. Vaříme doměkka, podle údajů na obalu. A teď jedna drobná vychytávka převzatá z italské kuchyně. Než těstoviny slijete, odeberte hrnek vody, tady vývaru, ve kterém se těstoviny vařily a dejte stranou.

šunkofleky

Do lehce prochladlých těstovin vyklepneme vaječné žloutky. Bílky necháme stranou.

šunkofleky

Přidáme kousek másla. Pro jemnou chuť.

šunkofleky

Maso obereme, nakrájíme a přidáme do těstovin. Promícháme. Přidáme vývar odebraný při slívání těstovin.

šunkofleky

Z bílků ušleháme tuhý sníh.

šunkofleky

Do těstovin přimícháme nejprve smetanu a potom, velice opatrně i bílkový sníh. Šunkofleky tak budou nadýchanější.

šunkofleky

Směs vsypeme do pekáče vymazaného máslem. A pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C, asi 20 - 30 minut.

šunkofleky

Podáváme s čerstvou petrželkou, pažitkou a s naloženou okurkou.

Dobrou chuť přeje elly.

   
16.05.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [33] pavlinf [*]

    vypadá to lákavě

    superkarma: 0 06.08.2014, 23:13:43
  2. [32] trili [*]

    vypadají moc dobřeSml22

    superkarma: 0 09.07.2014, 11:59:30
  3. avatar
    [31] kobližka [*]

    kalča — #30 Nemáš za co a dej pak vědět,jestli to chutnalo Sml16

    superkarma: 0 17.05.2014, 22:42:01

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] kalča [*]

    kobližka — #25 Děkuju za tip Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #31
    superkarma: 0 17.05.2014, 20:10:59
  2. avatar
    [29] chanahd [*]

    Také doma dělám. Ale přiznám se, že největší nutkání mám zdlábnout to uzené s chlebem, než ho dát do těstovin. Ale nakonec se udržím, doma mají fleky rádiSml30

    superkarma: 0 17.05.2014, 19:26:11
  3. avatar
    [28] Mam [*]

    Sml67 super

    superkarma: 0 17.05.2014, 09:56:59
  4. avatar
    [27] jannaa.r [*]

    dobrý nápad

    superkarma: 0 17.05.2014, 08:44:32
  5. [26] Karo Líná [*]

    Tohle jídlo jsem hodně často dělala rodině, protože to milovala, ale já tomu nikdy na chuť nepřišla Sml23 Takže to znám důvěrně jenom jako kuchařka, já si dávám něco jiného Sml30

    superkarma: 0 16.05.2014, 22:37:52
  6. avatar
    [25] kobližka [*]

    kalča — #24 Víš,jak to děláme my? Vajíčka usmažím ne do tuha na pánvičce a pak je přidám do hotových fleků.

    1. na komentář reaguje kalča — #30
    superkarma: 0 16.05.2014, 21:03:03
  7. avatar
    [24] kalča [*]

    Vladuš — #21 Taky ujídám nezapečené, ale bez vajíček. "Klouzáky" nepečené děláte i s vajíčky a smetanou, tedy bez tepelné úpravy?

    1. na komentář reaguje kobližka — #25
    superkarma: 0 16.05.2014, 20:14:31
  8. avatar
    [23] kobližka [*]

    Vladuš — #21 Já to právě taky takhle miluju Sml22

    superkarma: 0 16.05.2014, 17:08:38
  9. avatar
    [22] denkas [*]

    Těstoviny mám ráda jak s uzeným,tak se salámem.

    superkarma: 0 16.05.2014, 16:37:42
  10. [21] Vladuš [*]

    Také šunkofleky nezapékám.Říkáme jim klouzáky,jak jdou dobře do krku. Dneska byly k obědu.

    1. na komentář reaguje kobližka — #23
    2. na komentář reaguje kalča — #24
    superkarma: 0 16.05.2014, 13:51:44
  11. [20] cilani [*]

    Jindriska8 — #3 vepečené, křupavoučké... mňam, hned bych si dala.. Sml67

    superkarma: 0 16.05.2014, 13:35:52
  12. avatar
    [19] kobližka [*]

    Jindriska8 — #3 Mám je ráda,ale ne takhle zapečené,já vůbec nejradši bez zapečení a ještě tam dám třeba orestované žampióny a když je sezóna hub,tak jedině s nimi.

    superkarma: 0 16.05.2014, 11:16:49
  13. avatar
    [18] kobližka [*]

    Jo,přesně tyhle těstoviny používám,jsou jedny z nejlepších a zrovna tak i nudle do polévky Sml67

    superkarma: 0 16.05.2014, 11:00:04
  14. avatar
    [17] Hanula [*]

    Sml16super - vyzkouším....Sml67

    superkarma: 0 16.05.2014, 10:54:56
  15. avatar
    [16] gerda [*]

    já dávám sníh všude tam, kam to jde. Místo celých vajec. Pokaždé to jídlo zlepší.

    superkarma: 0 16.05.2014, 10:47:33
  16. [15] anina4 [*]

    zkusím ten sníh z bílků udělat,jestli doma uvidí změnu, je to zajímavé, ještě jsem o tom neslyšela

    superkarma: 0 16.05.2014, 10:44:34
  17. avatar
    [14] Alena 12 [*]

    Jindriska8 — #3Sml16

    superkarma: 0 16.05.2014, 09:28:47
  18. [13] kantor10 [*]

    Jindriska8 — #3 nemám rád takhle připečené.Výborné jídlo,ale jen mírně zapečené

    superkarma: 0 16.05.2014, 09:24:36
  19. avatar
    [12] enka1 [*]

    Teda můžou být dobré, ale pro mě - lenivce, moc pracnéSml54

    Používám vrtulky, z fin. důvodů Gothaj, vmíchávám na kostičky nakrájený tvrdý sýr a rozmíchaná vajíčka nalévám až na smíchané suroviny v pekáči

    superkarma: 0 16.05.2014, 09:19:56
  20. avatar
    [11] Klára Wimmerová [*]

    Našlehaný bílkový sníh mi přijde jako nejlepší vychytávka. Nedávno mi to "sladké tajemství" konečně prozradil táta, jehož šunkofleky mi vždycky chutnaly, ale netušila jsem, proč ty moje jsou jiné, když je dělám podle stejného receptu... nevěděla jsem o tom sněhu!

    A nejvíc mi chutnají z domácích těstovin, ale jelikož nemáme strojek, je potřeba součinnost manžela při válení těsta... takže z domácích nejsou tak často jako ty z kupovaných. :)

    superkarma: 0 16.05.2014, 09:04:43
  21. avatar
    [10] hubajda [*]

    Jindriska8 — #3 je tak ty teda jsou mnam ale muz je tak nema rad rika ze jsou spalene tak je udelam pro nej jen slabe zapecene a pak pro sebe si je take pripecu

    superkarma: 0 16.05.2014, 08:56:00
  22. avatar
    [9] hubajda [*]

    ja nedavam uzene ale jen salam a pridavat zamrazenou papriku nakrajenou na nudlicky

    superkarma: 0 16.05.2014, 08:53:36
  23. [8] Klára Křížová [*]

    Výborné!

    superkarma: 0 16.05.2014, 08:25:06
  24. avatar
    [7] *Lefff* [*]

    Vypadají skvěle! Sml67

    Taky je dělám z uzených ocásků. Někdy oberu i uzená žebírka. Vmíchávám ještě trochu drceného česneku a občas hrst nějakých bylinek, třeba petrželky. Vychytávka se sněhem mě nikdy nenapadla, díky za tip! Sml7

    K šunkoflekům se u nás podává kyselá okurka nebo nakládaná červená řepa.

    A pro mě je nepostradatelná (a pro spoustu lidí naopak nepochopitelná) i dobrá majonóza (příp. ochucená troškou dijonské horčice, nadrobno nakrájenou jarní cibulkou nebo stroužkem česneku a lžící bílého jogurtu).

    Já to snad dneska vezmu kolem řeznictví... Sml16

    superkarma: 0 16.05.2014, 08:24:07
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    datura — #4 on je to vlastně nákyp, sníh to dobře zkypří.

    superkarma: 0 16.05.2014, 07:10:42
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    s potěšením kvituji, že Elly taky kupuje uzený ocásek! Když uzené - tak tohle. Je na něm nejlepší maso.A s těstovinami taky vřele souhlasím. To není reklama na Lidl, postupně jsem se dopracovala k poznání, že tamní těstoviny jsou skutečně nejlepší. A levné.

    superkarma: 0 16.05.2014, 07:09:55
  27. avatar
    [4] datura [*]

    Hm, zrovna dnes je plánuju a s tím sněhem to neznám, tak určitě zkusím Sml59

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 16.05.2014, 06:23:25
  28. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Já,my je dneska měli k obědu!Dělám trochu vypečené!Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #10
    2. na komentář reaguje kantor10 — #13
    3. na komentář reaguje Alena 12 — #14
    4. na komentář reaguje kobližka — #19
    5. na komentář reaguje cilani — #20
    superkarma: 1 16.05.2014, 00:36:43
  29. [2] vladka60 [*]

    Šunkofleky vařím ráda, vždy si na nich moc pochutnáme.

    superkarma: 0 16.05.2014, 00:18:10
  30. avatar
    [1] buldok [*]

    Šunkofleky mám moc ráda a tento recept vypadá moc dobře.

    superkarma: 0 16.05.2014, 00:14:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme