Vaření

Jak udělat: Snadné sýrové tyčinky

Nejlepší recepty se sbírají po kamarádech. To je jasná věc. Když Marcelka donesla na akci se školkou sýrové tyčinky, tak se po nich jen zaprášilo. Upečte si je, a pochopíte proč. :-)

tyčinky

Jednoduché slané i sladké dobroty z listového těsta jsou oblíbené snad všude. Listové těsto je jednoduché na zpracování a rychle upečené. Můžete jej mít v lednici pro nečekané návštěvy, nebo když mají vaše děti chuť na něco drobného. Upečete s ním ovocný moučník, ale i slané křupání k televizi.

Ale tyhle tyčinky! Jsou úžasné. Díky hořčici mají zajímavou chuť i vůni. Různými druhy sýra je můžete lehce pozměnit. Můžete je doplnit lehkým okořeněním čerstvými bylinkami nebo sušeným kořením. Máte rádi pikantní chutě? Použijte kremžskou hořčici a špetku chilli.

Suroviny

2 balení rozváleného listového těsta
1 lžíce plnotučné hořčice
gouda, ementál nebo kvalitní eidam - plátkový nebo nastrouhaný
1 vejce na potření
sezamové nebo lněné semínko na posypání

Postup
Listové těsto použijeme takové, které se kupuje už rozválené na pečicím papíře. Máme tak jistotu, že oba pláty budou stejně veliké.

sýrové tyčinky

Na pracovní plochu si rozvineme první plát listového těsta. Necháme jej ležet na pečicím papíru, do kterého je zabaleno, vyrovnáme a potřeme hořčicí.

sýrové tyčinky

Poklademe plátky sýra nebo posypeme nastrouhaným sýrem. Můžeme přidat i oblíbené koření nebo čerstvé bylinky.

sýrové tyčinky

Překryjeme druhým plátem listového těsta. Lehce přitiskneme k sobě.

sýrové tyčinky

Nakrájíme kolečkem na pizzu nebo rádýlkem, na pruhy široké asi 1,5 až 2 cm.

sýrové tyčinky

Pruhy - tyčinky, stočíme a poskládáme na plech vyložený pečicím papírem.

sýrové tyčinky

Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lněným nebo sezamovým semínkem, případně mákem nebo hrubou solí.

sýrové tyčinkyPečeme v troubě předehřáté na 170 °C, dokud nezezlátnou.

Při použití plátkového sýra vám sýr určitě vyteče z tyčinky ven, připeče se a bude krásně křupavý. Právě to je na těchto tyčinkách opravdu výborné.

Můžeme křupat jen tak, nebo podávat třeba s chilli marmeládou.

Dobrou chuť přeje Elly.

 

   
10.07.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [39] monkee [*]

    Upečeno na dnešní narozeninovou oslavu.Sml20

    superkarma: 0 10.08.2014, 15:02:25
  2. [38] manislava [*]

    krásně to vypadá,ale nevím jestli by se mi chtělo s tím patlat Sml80

    superkarma: 0 07.08.2014, 08:08:08
  3. [37] pavlinf [*]

    nádhera budu muset vyzkoušet

    superkarma: 0 06.08.2014, 23:11:24
  4. [36] KARLA KREPELKOVA [*]

    Neco podobneho delam.Vyvalim testo,posypu strouhanym syrem,prelozim na 4krat a znovu rozvalim.Narezu na 10 cm dlouhe platky a pecu az zruzovi.Nikdy nezbudou.

    superkarma: 0 10.07.2014, 19:01:38
  5. avatar
    [35] Léthé [*]

    gerda — #33 už dooooostSml30....mám pocit že jsi již přešla na latinuSml30Sml52Sml52....to už mi hlava nebereSml23

    superkarma: 0 10.07.2014, 18:47:54
  6. avatar
    [34] MaartinkaH [*]

    Mňam, tyhle slané tyčinky já zbožňuju!

    superkarma: 0 10.07.2014, 18:23:16
  7. avatar
    [33] gerda [*]

    Léthé — #32 to já taky ne. Nechala bych na tom ruce a pak by mi to nenaskočiloSml30 Ale co dělávám, tak falešné lístkové = plundrové. Kynuté převalované. Nedá tolik práce, zaručeně se podaří a je z toho hromada cukroví různých tvarů. Dá se i naslano. Těsto kynuté ve studené vodě je taky bezva, křehoučké. Ale to je, pravda, dost tučné.

    1. na komentář reaguje Léthé — #35
    superkarma: 0 10.07.2014, 17:53:55
  8. avatar
    [32] Léthé [*]

    gerda — #29 tak vím stoprocentně, že listkové, ani listové těsto nikdy nebudu vyrábět doma. I když se říká, nikdy neříkej nikdy, tohle vím určitěSml30

    1. na komentář reaguje gerda — #33
    superkarma: 0 10.07.2014, 17:25:53
  9. [31] Lyoness [*]

    gerda — #25 zkus misto obycejne horcice treba francouzskou s medem.. To je vyborne. Pridat treba slaninu nebo sunku a mas zas jinou variantu.

    superkarma: 0 10.07.2014, 16:00:37

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] gerda [*]

    Zuza70 — #28 jsou různé varianty, třeba i ta, že se na rozválené listové těsto pokladou náplně, zatočí se jako závin a pak krájí na úzká kolečka - šneky. Upečou se a vypadá to efektně.

    superkarma: 0 10.07.2014, 15:33:37
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    Léthé — #27 já jen tak naslepo dala do vyhledávače a vyjelo mi mj. i tohleSml16..Znám složení lístkového těsta. I recept mám, proto dobře vím, že to není žádná dietaSml23. Zhruba řečeno - dělá se vodánek (mouka bez tuku) a tukový bochánek, tj. do kostky tuku se zapracuje mouka, jen trošku. A to se pak vzájemně provaluje, s intervaly několikrát. Je to dřina a opravdu hodně tučné těsto. A teď si představ náplně. Navíc děsně žravé, vezmeš si tyčinku a další a další...Sml30

    1. na komentář reaguje Léthé — #32
    superkarma: 0 10.07.2014, 15:32:34
  3. [28] Zuza70 [*]

    Něco takovýho dělal i Hruška, ne?

    1. na komentář reaguje gerda — #30
    superkarma: 0 10.07.2014, 15:04:28
  4. avatar
    [27] Léthé [*]

    gerda — #21 no vidíšSml15....a já se nikdy nezajímala o to, z čeho je listové těstoSml80 Takže jsem ai nevěděla, že je v něm hafo tuku. Za ten recept na bezlepkové tyčinky díkesSml67 . Zkusím ne sójovou, ale přímo bezlepkovou mouku. A podle mě solamyl by stačil, ani by tam nemusel být ten prášek do pečiva. Dělám si netučné  muffínky a tam dávám jen solamyl a krásně mi to vykyne a mám je jedna radost....tedy povedly se mi až na po čtvrtéSml30Sml52

    1. na komentář reaguje gerda — #29
    superkarma: 0 10.07.2014, 14:20:07
  5. [26] Hajerka [*]

    dělám podobné se slaninouSml22Sml22...tenhle vyzkoušímSml59Sml59

    superkarma: 0 10.07.2014, 13:44:35
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    elly — #18 a já už vím, co mi vadí!! Ta hořčice na fotce.Sml52

    1. na komentář reaguje Lyoness — #31
    superkarma: 0 10.07.2014, 13:12:38
  7. [24] hada [*]

    tyčinky mám ráda, ale nechce se mi s nimi dělat tak si většinou raději koupím brambůrkySml30

    superkarma: 0 10.07.2014, 12:52:44
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    Léthé — #19 tohle?

    100 g hladké sójové mouky,

    140 g solamylu,http://www.ppzdravi.cz/User_data/Media/O...

    1/2 balíčku kypřicího prášku bez lepku,

    100 g másla,

    4 PL kysané smetany,

    1 1/2 vejce,

    sůl,

    solamyl na vyválení,

    tuk na pomaštění plechu, nebo pečící papír

    Postup:

    Na vál prosejeme solamyl s kypřicím práškem, promícháme se sójovou moukou, přidáme drobně pokrájené máslo, sůl a vše promneme. Směs doplníme smetanou a vejci a zaděláme těsto.

    Rozválíme je na válu posypaném solamylem, nakrájíme tyčinky a na vymaštěném plechu je upečeme v hodně vyhřáté troubě dorůžova.

    Kdo má rád, může posypat i kmínem.

    superkarma: 0 10.07.2014, 12:46:38
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    elly — #18 listové těsto v lednici mám. Až bude příležitost, z jednoho bych to mohla zkusit, když teda zaručuješ, že to bez hořčice není onoSml30 Zkusit se má všecko a hodnotit můžu teprve pak, až to vyzkouším sama.Sml16

    superkarma: 1 10.07.2014, 12:43:08
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    Léthé — #20 listové těsto je tuk sám o sobě, proto, když z něj něco dělám a pak si pochutnávám, mám strašné výčitky svědomí.Sml30 Takže - z listového dělávám velmi vzácně trubičky (kremrole) se sněhem, pak ještě štrúdl, když jsem líná udělat si těsto z piva a ještě jeden recept, sladké preclíčky. Z dvoubarevného těsta, z nichž jedno je právě lístkové. Našla jsem to na jednom kuchařském servru pod názvem Ruské praclíky. PrAclíky, protože je ve slovenštině. Měly pokaždé velký úspěch.

    1. na komentář reaguje Léthé — #27
    superkarma: 0 10.07.2014, 12:41:23
  11. avatar
    [20] Léthé [*]

    gerda — #17 třeba by ten gouda, nebo jiný tučný sýr šel nahradit s méně procentním sýremSml80...pak už to zas tak kalorickou bombu nepovažuji.

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 10.07.2014, 11:58:24
  12. avatar
    [19] Léthé [*]

    No jo....když v tom je určitě lepekSml15 Nemáš nějaký recept na podobné bezlepkové tyčinky ? Já si jedny kupuji, ale jsou ku*va drahé.

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 10.07.2014, 11:55:15
  13. avatar
    [18] elly [*]

    gerda — #17 to nedělej. Právě ta hořčice tomu dodá velice zvláštní chuť. A přitom tam není cítit typicky hořčicí...

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    2. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 10.07.2014, 11:04:36
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    kalorická bomba, ale výjimečně - proč ne? Jen tu hořčici bych asi vynechala.

    1. na komentář reaguje elly — #18
    2. na komentář reaguje Léthé — #20
    superkarma: 0 10.07.2014, 10:56:07
  15. [16] Danulka K. [*]

    dělám je celkem pravidelně, ale z vlastního těsta...

    superkarma: 0 10.07.2014, 10:55:58
  16. [15] Nikar [*]

    Jednoduchý recept na dobré mlsání. Navíc se dají obměňovat náplně, včetně třeba na sladko s nutelou, kokosem...

    superkarma: 0 10.07.2014, 10:38:38
  17. [14] theplana [*]

    udělám Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 10.07.2014, 10:35:46
  18. [13] janavys [*]

    super recept

    superkarma: 0 10.07.2014, 10:35:13
  19. [12] prototype [*]

    moc pěkné Sml16 vyzkouším

    superkarma: 0 10.07.2014, 10:34:29
  20. avatar
    [11] Teka.teka [*]

    S hořčicí vyzkoušíme Sml59 Jinak my do nich dáváme ještě salám ...

    superkarma: 0 10.07.2014, 09:56:31
  21. [10] Madiva33 [*]

    Bezva tip, v sobotu máme oslavu, takže určitě vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 10.07.2014, 09:49:23
  22. avatar
    [9] *modrá [*]

    super nápad ! určitě vyzkouším, určitě se dá ombinovat i slanina, kečup.. apod...paráda

    superkarma: 0 10.07.2014, 09:19:36
  23. [8] slávenka [*]

    už mám uloženo a zkusímSml16

    superkarma: 0 10.07.2014, 09:09:12
  24. [7] magic11 [*]

    dělám na sladko, kratší, potřené nutelou, jsou výborné Sml67

    superkarma: 0 10.07.2014, 08:52:18
  25. avatar
    [6] helikoptera [*]

    vypadají chutně, ale nemám ráda hořčici, takže nevím, jestli by mi to chutnalo

    superkarma: 0 10.07.2014, 08:23:12
  26. avatar
    [5] LudPa [*]

    s hořčicí, vyzkouším určitě

    superkarma: 0 10.07.2014, 08:08:28
  27. [4] IVECO [*]

    vypadají úžasně Sml59

    superkarma: 0 10.07.2014, 06:34:11
  28. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    Sml67 zkusím Sml22Sml67

    superkarma: 0 10.07.2014, 06:27:40
  29. [2] Ale-no.tak [*]

    Teda, my děláme doma taky tyčinky, ale s hořčicí nás to nikdy nenapadlo. To určitě zkusíme! Sml16

    superkarma: 0 10.07.2014, 01:33:43
  30. avatar
    [1] vopis [*]

    Tyčinky vypadají lákavě, určitě zkusím Sml67

    superkarma: 0 10.07.2014, 00:11:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme