Švestky. Geniální ovoce, které můžete mlsat jen tak nebo použít do nějakého božského moučníku. A až vás omrzí osvědčená klasika, vyzkoušejte osvěžující italský švestkový koláč.

italský švestkový koláč

Mám ráda koláče z křehkého těsta. Těsto voní máslem a cukrem, hodí se k mnoha různým náplním a polevám. Je prostě multifunkční. Dnešní švestkový koláč se velice povedl. Chutnal všem, kdo ochutnali, byl osvěžující a stane se nejspíš stálicí v naší kuchyni.

Recept je na formu o průměru 25 cm.

Suroviny

těsto

  • 125 g másla pokojové teploty (1/2 kostky)
  • 1/3 hrnku cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 1 a 1/4 hrnku mixu polohrubé a hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka vanilky

náplň

  • 8 velkých švestek
  • 125 g másla (druhá 1/2 kostky)
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • vanilka
  • špetka soli
  • 3 lžíce mouky
  • 3 lžíce smetany

Postup

Všechny suroviny na těsto promícháme v míse. Ideálně rukou, je to nejspolehlivější nástroj. Těsto krásně pomačkáme, jednotlivé součásti se spojí. Poté doporučuji zabalit do potravinářské folie a dát asi na hodinku odpočinout a vychladnout do lednice.

Připravíme si koláčovou formu o průměru 25 cm. Tu si na dně vyložíme papírem a boky potřeme máslem. Studené těsto rozválíme do formy. Okraje vytvarujeme podle okraje formy, zvedneme je až nahoru, ať sahají až ke kraji formy.

Těsto promícháme na mnoha místech vidličkou.

švestkový koláč

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 15 až 20 minut. Těsto lehce zezlátne.

švestkový koláč

Mezitím, co se nám těsto peče, tak si očistíme a nakrájíme švestky. Rozpůlíme, vypeckujeme a ještě překrojíme na menší kousky, ideálně čtvrtiny. Upečené těsto necháme trochu vychladnout a poklademe švestkami.

švestkový koláč

V malém hrnci na plotně si při mírné teplotě rozpustíme máslo. Necháme lehce probublávat, až se zbarví do světlunce hnědé barvy. V této fázi musíme hrnec hlídat, máslo se velice lehce připálí. Odstavíme z plotny a vmícháme citronovou šťávu. Vejce a cukr ušleháme do světlé pěny, do které pomalu přiléváme prochladlé máslo s citronovou šťávou, špetku soli, vanilku, mouku a smetanu. Hladkou směsí přelijeme švestky na koláči.

švestkový koláč

Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C, 35 až 40 minut. Po vytažení z trouby necháme alespoň 15 minut vychladnout.

švestkový koláč

Podáváme teplý nebo vychlazený, jak máme chuť. Tak i tak je božský! U nás na něj měl chuť i pan Kocour.

švestkový koláč

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama