Vaření

Jak udělat: Skvělý švestkový koláč

Švestky. Geniální ovoce, které můžete mlsat jen tak nebo použít do nějakého božského moučníku. A až vás omrzí osvědčená klasika, vyzkoušejte osvěžující italský švestkový koláč.

italský švestkový koláč

Mám ráda koláče z křehkého těsta. Těsto voní máslem a cukrem, hodí se k mnoha různým náplním a polevám. Je prostě multifunkční. Dnešní švestkový koláč se velice povedl. Chutnal všem, kdo ochutnali, byl osvěžující a stane se nejspíš stálicí v naší kuchyni.

Recept je na formu o průměru 25 cm.

Suroviny

těsto

  • 125 g másla pokojové teploty (1/2 kostky)
  • 1/3 hrnku cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 1 a 1/4 hrnku mixu polohrubé a hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka vanilky

náplň

  • 8 velkých švestek
  • 125 g másla (druhá 1/2 kostky)
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • vanilka
  • špetka soli
  • 3 lžíce mouky
  • 3 lžíce smetany

Postup

Všechny suroviny na těsto promícháme v míse. Ideálně rukou, je to nejspolehlivější nástroj. Těsto krásně pomačkáme, jednotlivé součásti se spojí. Poté doporučuji zabalit do potravinářské folie a dát asi na hodinku odpočinout a vychladnout do lednice.

Připravíme si koláčovou formu o průměru 25 cm. Tu si na dně vyložíme papírem a boky potřeme máslem. Studené těsto rozválíme do formy. Okraje vytvarujeme podle okraje formy, zvedneme je až nahoru, ať sahají až ke kraji formy.

Těsto promícháme na mnoha místech vidličkou.

švestkový koláč

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 15 až 20 minut. Těsto lehce zezlátne.

švestkový koláč

Mezitím, co se nám těsto peče, tak si očistíme a nakrájíme švestky. Rozpůlíme, vypeckujeme a ještě překrojíme na menší kousky, ideálně čtvrtiny. Upečené těsto necháme trochu vychladnout a poklademe švestkami.

švestkový koláč

V malém hrnci na plotně si při mírné teplotě rozpustíme máslo. Necháme lehce probublávat, až se zbarví do světlunce hnědé barvy. V této fázi musíme hrnec hlídat, máslo se velice lehce připálí. Odstavíme z plotny a vmícháme citronovou šťávu. Vejce a cukr ušleháme do světlé pěny, do které pomalu přiléváme prochladlé máslo s citronovou šťávou, špetku soli, vanilku, mouku a smetanu. Hladkou směsí přelijeme švestky na koláči.

švestkový koláč

Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C, 35 až 40 minut. Po vytažení z trouby necháme alespoň 15 minut vychladnout.

švestkový koláč

Podáváme teplý nebo vychlazený, jak máme chuť. Tak i tak je božský! U nás na něj měl chuť i pan Kocour.

švestkový koláč

Dobrou chuť přeje Elly.

   
19.08.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [27] margot [*]

    gerda — #23 jistě, ten je výborný, peču ho, protože jsem příliš líná na kynuté těstoSml30 mrtě ovoce a na to echt tlustě drobenky, nemá to chybuSml67 ještěže už to má za sebou, jinak by nepřežil půlnocSml30

    superkarma: 0 19.08.2014, 22:19:50
  2. avatar
    [26] Eva_CZ [*]

    gerda — #23 tenhle pecu, naprosto dle meho gusta! Jednoduchy, z jedne misy a ke vsemu dobry. A drobenku muzes mit na mrazaku roky. Si ji nadelam, nakrabickuju a pak jen taham. Takhle mam na mrazaku i quinou. Sml22

    superkarma: 0 19.08.2014, 21:46:49
  3. [25] Trefa [*]

    Trefa:vyzkousime,je to neco noveho.

    superkarma: 0 19.08.2014, 15:40:42
  4. [24] Zuza70 [*]

    gerda — #23Děkuji Sml59Sml67

    superkarma: 0 19.08.2014, 15:24:29
  5. avatar
    [23] gerda [*]

    Zuza70 — #22Jogurtový? Jako odměrku použiješ kelímek z jogurtu.

    1 velký kelímek bílého jogurtu

    1 vajíčko

    1/2 prášku do pečiva smícháš s 1 a půl kelímkem polohrubé mouky

    1 kelímek moučkového cukru

    toto všecko pomícháš dohromady, natřeš na vysypaný plech (nebo vyložený pečícím papírem)

    Nahoru narovnáš vypeckované ovoce a posypeš drobenkou (stejný díl másla, hrubé mouky a cukru)

    Pečeš cca 20 minut (zkouška špejlí a hlídáš zrůžovění těsta).

    1. na komentář reaguje Zuza70 — #24
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #26
    3. na komentář reaguje margot — #27
    superkarma: 0 19.08.2014, 14:59:11
  6. [22] Zuza70 [*]

    Já bych spíše potřebovala nějaký recept na broskvový koláč Sml36....prosím, nějaká jednoduchý

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 19.08.2014, 14:47:11
  7. avatar
    [21] Eva_CZ [*]

    secret — #13 ja jsem na tom jeste hur, ja bych nejedla nic a nikde tam, kde maji doma nejaky zvire. Ja mam vubec problem nekde jist. Sml15

    superkarma: 1 19.08.2014, 14:47:09
  8. [20] Roland [*]

    Asi o víkendu upeču švestkový koláč. Vyzkouším ten od Rikiny - díky.

    superkarma: 0 19.08.2014, 14:21:14
  9. [19] MagdaN [*]

    u nás ze švestek spíše slivovička Sml30

    superkarma: 0 19.08.2014, 10:48:04
  10. [18] slávenka [*]

    číča se dívá hoodně nedůvěřivěSml22, ale já vyzkouším, i když dělám spíš švestkový koláč na plech tkzv. "okáče"...Sml58

    superkarma: 0 19.08.2014, 10:43:07
  11. avatar
    [17] gerda [*]

    secret — #13neboj, po tomhle bych tě nezvalaSml52 Komu není vhod náš chlupatý kamarád, není hoden, bych mu židli podala! (promiň, Babičko).Sml30

    superkarma: 1 19.08.2014, 10:19:14
  12. [16] murat [*]

    Nikar — #15 pokud mi to zvíře nepředlíže nebo nepředžvejká jídlo tak mi nevadí.

    a taky jsem jinde zažila, že po jídle dali psovi vylízat talíře. při návštěvě - po jídle je hned šoupli pod stůl...to mě teda kopalo...Sml54Sml43 mohli aspoň počkat až odejdem Sml52

    superkarma: 0 19.08.2014, 10:04:46
  13. [15] Nikar [*]

    secret — #13 no, ta číča je naposlední fotce, takže z toho nevyplývá, že byla u vaření, resp. pečení. Jinak kočka havěť není a za další, z Vás musí mít člověk radost, když přijdete na návštěvu a dotyční mají zvíře. No co, alespoň jim více zbyde Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje secret — #16
    superkarma: 0 19.08.2014, 09:44:53
  14. [14] Rára [*]

    Vypadá super

    superkarma: 0 19.08.2014, 09:41:49
  15. [13] murat [*]

    pokud někdo vaří v přítomnosti chlupaté havěti, dokonale mě to odradí. nedala bych si ten koláč ani za nic.

    byla jsem jednou na návštěvě u známých, sedli jsme si ke stolu, kde právě odehnali kočku od tácu s cukrovím a pobízeli...vemte si.....Sml43 už jsem tam nikdy nejela

    1. na komentář reaguje Nikar — #15
    2. na komentář reaguje gerda — #17
    3. na komentář reaguje Eva_Fl — #21
    superkarma: 0 19.08.2014, 09:24:50
  16. avatar
    [12] bezinka [*]

    Sml59miluju švestkový koláč s mákem a drobenkou, mňam... tenhle je moc pracný

    superkarma: 0 19.08.2014, 09:04:46
  17. avatar
    [11] gerda [*]

    Rikina — #5pracné to ani moc není - těsto je za chvilku hotové, nemusí být jenom hodinu v ledničce. Když se udělá navečer, klidně i celou noc nebo i dalšího půl dne. Nic se mu nestane, nekyne. Švestek tam být hodně nemůže, protože by se ten těstový spodek rozmočil. Recept mě nadchl asi jako to nebohé zvíře, švestky jsou jen na ozdobu,je to hodně mastné, sladké, přitom je to jen do malé kulaté formy (tyhle koláče dělám na velkém plechu)....nejlepší je kombinace ovoce, méně sladkého těsta a sladké posypky. Nemůžu si pomoct. To už radši udělat švestkové knedlíky s mákem a máslem.Sml80

    superkarma: 0 19.08.2014, 08:59:20
  18. avatar
    [10] gerda [*]

    datura — #6chtěla bych vidět kočku, která se pustí do koláče se švestkamaSml52 Moučník je naprosto v bezpečí. A co si o něm ta kočka myslí, je zřetelně poznat z jejího nas*aného pohleduSml30

    superkarma: 0 19.08.2014, 08:54:01
  19. [9] magic11 [*]

    švestky miluju, ale den u trouby kvůli koláči nestrávím, já nejraději kynutý táč, který je samá švestka, tenounké těsto a nahoře křupavá drobenka, mňáám

    superkarma: 0 19.08.2014, 08:42:52
  20. [8] Rikina [*]

    datura — #6 to bude naaranžované. Kočička sedí na zemi a talíř jí šoupli pod čumák. Sml30

    superkarma: 0 19.08.2014, 07:50:53
  21. [7] Rikina [*]

    gerda — #2 Když švestkáč, tak koupím listové těsto, rozválím rovnou na plech (teda na pečící papír), na to dám vrstvu švestek, ale poctivou, ne ubohých 8 švestiček, jak tady píšou, pak to zasypu mletým mákem promíchaným s nepatrným množstvím cukru. Mák taky koupím, už mletý. Sml57 a pak to strčím do trouby, a posléze upečené rozkrájím přímo na plechu na čtverce, a hotovo. Mizelo to vždycky vůčihledě. Není to zbytečně moc sladké, švestky pustí šťávu do máku, takže to ani není patlavé, a nedá to skoro žádnou práci. Vrstvička listového těsta je tenká a vím, že jím švestky. Sml20

    superkarma: 2 19.08.2014, 07:48:30
  22. avatar
    [6] datura [*]

    Tu kočku bych teda hnala nebo to špatně chápu a je to porce, určená pro ni ?Sml30

    1. na komentář reaguje Rikina — #8
    2. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 1 19.08.2014, 07:47:27
  23. [5] Rikina [*]

    Sml14 pouhých 8 švestek na celý koláč? To si člověk ani nevšimne, že tam jsou. Sml24 To neberu. Mám ráda koláče, kde obsah ovoce výrazně převyšuje obsah těsta. Těsta jen tak aby to drželo pohromadě. Sml57 No a pracnost vysoká, to je na půl dne, když to má navíc ještě odpočívat v lednici. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 19.08.2014, 07:42:19
  24. avatar
    [4] gerda [*]

    Tento koláč bych asi vylepšila sněhovou čepicí. Nechat lehce zapéct dozlatova, pak vyndat, natřít šlehaný sníh s cukrem a ještě hodit na chvilku do trouby.

    superkarma: 0 19.08.2014, 06:53:00
  25. [3] manislava [*]

    krásné,mnamSml67 dělám trošku jiný a jěště pod švestky tvaroh,který všichni milujeme-a je vynikajícíSml59

    superkarma: 0 19.08.2014, 06:44:28
  26. avatar
    [2] gerda [*]

    Kocour spíš vypadá, že má na koláč názorSml52 Ani mě by nenadchl, když švestkáč, tak kynutý s posypkou! Italové prominou.

    1. na komentář reaguje Rikina — #7
    superkarma: 2 19.08.2014, 05:26:11
  27. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Neco mene pracnyho by tam nebylo? Sml14

    superkarma: 1 19.08.2014, 03:09:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme