Vaření

Jak udělat skvělý biftek?

Máte ráda maso? Ale bojíte se hovězího, a tak ho raději nevaříte? Přečtěte si návod a pusťte se do toho.

Já jsem se hovězího na steaky a bifteky bál jako čert kříže. Ale dostal jsem poukázku na kurz vaření a šel za lidmi, co se vařením hovězího živí. A přišel na to, že se není čeho bát.

beef

Takže popořádku.

Kdo si není ochoten zaplatit za kvalitní kus masa na biftek kolem 500 Kč za kilo a více, ať nečte dál. Ze zadního hovězího z krávy, která léta dojila mléko, biftek neuděláte, ani když budete týden co týden sledovat Babicu a jeho rady.

Maso na biftek musí být z pravé svíčkové, z mladého býčka, z plemene, které je určené na maso, a hlavně musí být řádně uleželé. Tím řádně se myslí několik týdnů při stálé teplotě jen lehce nad nulou. Ve většině řeznictví je hovězí maso prodáváno velmi brzy po porážce, a i když se rozkrájíte, nevyplodíte nic jiného než tvrdou podešev.  Já nakupuji u řezníka, o kterém vím, že neprodá hovězí na steak, které v chlaďáku viselo méně než 14 dní v půlkách, a teprve poté je rozbourá, nebo v Makru.

Když máte kvalitní maso, máte 50 % úspěchu za sebou.

A teď k samotné přípravě. Maso se odblaní a ze svíčkové odřízne špička a palec. A zůstane krásný, hebký válec úžasného masa, které by se dalo konzumovat i syrové. A to mějte na paměti celou dobu přípravy. Hovězí totiž můžete zkazit snad jen tím, že ho vysušíte. V masu není krev, ale šťáva, a tak když se říká krvavý biftek, nemluví se o tom, že by z toho crčela krev…

Já preferuji čistou chuť masa, a tak ho nekazím příliš výraznými bylinkami.

Z masa si nakrojím 4–5 cm tlusté válce. Ne tenčí! Lehce opepřím čerstvě mletým barevným pepřem, zastříknu olivovým olejem a přidám pár snítek rozmarýnu. A nechám v pokojové teplotě odležet, dokud se teplota masa nesrovná s okolním prostředím. V žádném případě nesolím!

Pokud máte litinovou pánev, použijte ji, pokud ne, jde to i na teflonové, ale i s ní musíte udělat to samé co s litinovou. Bez oleje ji rozpálit, co to nejvíc jde. Prostě ji pořádně prohřát, takže když se podíváte nad ní, vidíte, jak se vlní vzduch horkem.

Zároveň si rozehřeju troubu na 200 stupňů.

Maso strčím na pánev na 2,5 minuty z obou stran. Na maso po celou tu dobu 2,5 minut nesahám ničím. Na začátku se k pánvi chytne, ale samo se pustí. Nemusíte se toho bát. Do pánve nepřidávám žádný olej, stačí ten, co má maso na sobě.  Do pánve dám i ten rozmarýn, který provoní kuchyň, ale masu dá jen lehký šmrnc.

Po opečení z obou stran ho i s pánví strčím do vyhřáté trouby. Tam pobude podle toho, jak moc ho chci mít udělaný. 4–5 minut, aby byl lahodně „krvavý“, 7 minut na middle, 9–10 minut na poslední poživatelnou konzistenci. Nad 10 minut se již jedná o podešev…

Teprve poté, co vytáhnu maso z trouby, jej posolím a hlavně nechám 5 minut dojít. Tzn. nechám maso odpočinout, aby se šťáva uvnitř masa pěkně roztáhla a po rozkrojení nevytekla.

A poté podávám s přílohou dle chuti. Já preferuji jen následující lehký salát.

Rozpůlená cherry rajčata, rukola a salát dle chuti, třeba ledový, dám do mísy a zaliji zálivkou z vyšlehaného jednoho dílu hrubozrnné hořčice, jednoho dílu medu a jednoho dílu kvalitního olivového oleje.

Samozřejmě že bylinky jsou nejlepší čerstvé a zelenina má být také taková, nejlépe z vlastní zahrádky.

Jak si o tom budeme celý dnešní den psát v tématu dne. Viz novinka, která vyjde dnes v 7.30 ráno.

Taky máte takovou chuť na tohle jídlo?

   
10.05.2012 - Maso a ryby - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [52] sdrawa [*]

    Aby bylo maso zdravé, tak ho chce připravovat ve vlastní šťávě a navít bez přidaných tuků, dobré jsou na to pánve stoneline nebo zetper

    superkarma: 0 01.07.2013, 22:42:21
  2. [51] Jarkkka [*]

    Biftek na obrázku vypadá neodolatelně Sml67

    superkarma: 0 19.01.2013, 01:40:10
  3. avatar
    [50] cibulicka [*]

    Hned bych si ochutnala....

    superkarma: 0 15.05.2012, 20:42:09
  4. avatar
    [49] hubajda [*]

    vypada to hezky ale ja to nemusim

    superkarma: 0 14.05.2012, 15:46:30
  5. avatar
    [48] wich [*]

    Radek Kříž — #33 No proti gustu Sml32

    superkarma: 0 12.05.2012, 23:34:33
  6. [47] Jala [*]

    To vypadá skvěle!

    superkarma: 0 10.05.2012, 23:48:25
  7. avatar
    [46] HankaPU [*]

    Eva_Fl — #1 To je nádhera, já slintám ... až je mi stydno. Sml59

    superkarma: 0 10.05.2012, 21:38:06
  8. avatar
    [45] tajnostii [*]

    ježíš,sem s nímSml30

    superkarma: 0 10.05.2012, 20:51:13
  9. [44] Trefa [*]

    TRefa.biftek ja miluju,hned bych se nechala pozvat.

    superkarma: 0 10.05.2012, 20:27:30
  10. avatar
    [43] arminka [*]

    ježíš,vy mi děláte chutěSml30

    superkarma: 0 10.05.2012, 19:42:36
  11. [42] jithule [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 10.05.2012, 18:20:47
  12. avatar
    [41] Lukáš Čejka [*]

    ToraToraTora — #37 jj,  zrovna pred ctrnacti dny jsem to pres ten vas Mordor valil - plynovy pedal az na podlaze, hromovou hul pripravenou na miste spolujezdce, protoze clovek nikdy nevi a co kdyby ... Sml32Sml54

    superkarma: 0 10.05.2012, 15:28:25
  13. avatar
    [40] Radek Kříž [*]

    Altamora — #39 Jo, jo dnes to je dlouhý den :) dík za upozornění...

    Kdysi jsem udělal při žádosti o rozhovor s jedním profesorem taky dobrý trapas. Měl jsem na něj velkou prosbičku...

    Dal mi to pěkně sežrat...Sml32

    superkarma: 0 10.05.2012, 15:18:36
  14. avatar
    [39] Altamora [*]

    cilani — #38 Třeba tam ty býky taky pěstují v náruči, jako u nás na Valašsku pěstujeme děti.Sml16

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #40
    superkarma: 0 10.05.2012, 15:16:09
  15. [38] cilani [*]

    Radek Kříž — #36 pěstují tam býky?Sml15 Boha jeho na jaké hlíně a jak to hnojí. Pěstování zvířat mi rve žíly..

    1. na komentář reaguje Altamora — #39
    superkarma: 0 10.05.2012, 15:11:08
  16. avatar
    [37] ToraToraTora [*]

    Radek Kříž — #36 Argentina? Tak až pojedete přes Hradec..tedy pokud senebojíte jako Lukáš přibrzdit.... tak v ulici V kopečku je luxusní řeznictví. A na steaky je maso naprosto jedinečné. Koupila jsem tam na tatarák a lepší jsem nejedla

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #41
    superkarma: 0 10.05.2012, 15:09:07
  17. avatar
    [36] Radek Kříž [*]

    elly — #35 Doporučuju makro. Mají tam i české maso, ale já si stejně nejvíc pochutnám na svíčkové z Argentiny. ne moc často, protože cena je kolem 700Kč za kilo. Ale to maso je neuvěřitelně křehké a jemné. Schválně si vybírám to, co je nejdéle uleželé.. kolikrát i 3 měsíce...

    Ono je to v ochranném plynu, takže se to nekazí, ale je to skvělé...

    Tady v Praze se dá koupit třeba i v hospodách, kde bifteky dělají... Třeba v La Casa Argentina... ty si ho nechávají posílat přímo od chovatele tuším z Chille a pak si ho nechávají dozrávat ve vlastních chlaďácích. Steaky mají výtečné...

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #37
    2. na komentář reaguje cilani — #38
    superkarma: 0 10.05.2012, 14:41:25
  18. avatar
    [35] elly [*]

    Radku, slintám :-)

    U nás je obrovský problém s dobrým masem. Sehnat kvalitní maso, nadlidský úkol a ne v okolí třiceti kilometrů. Když ano, je to náhoda...

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #36
    superkarma: 0 10.05.2012, 14:16:31
  19. avatar
    [34] ToraToraTora [*]

    Radek Kříž — #32 Sml67To myslím, že ten čas stojí za to. Zkusím, objevila jsem i supr vinotéku a o dobré víno není nouze. šalotka bude brzy na zahrádce

    superkarma: 0 10.05.2012, 14:06:00
  20. avatar
    [33] Radek Kříž [*]

    wich — #29 Krev to vážně není Sml32

    1. na komentář reaguje wich — #48
    superkarma: 1 10.05.2012, 13:41:08
  21. avatar
    [32] Radek Kříž [*]

    ToraToraTora — #28 úplně dokonalá příloha k bifteku je tohle:

    vezme se cibule šalotka, oloupe se. V hrnečku se na trošce olivového oleje v celku  osmaží lehce dohněda. Přidá se třtinový cukr - tak 3 - 4 polévkové lžíce a spolu s těmi šalotkami se zkaramelizuje. Poté se do toho nalije půl litr dobrého suchého červeného vína. A za pomalého probublávání se redukuje dokud tekutina nezačne houstnout a lehce se táhnout...Trvá to klidně 90 minut až dvě hodiny... nesmí se to nechat vařit moc, fakt jen probublávat...

    K bifteku stačí dát tak 3 - 4 šalotky s troškou omáčky...

    tuhle chuť miluju...

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #34
    superkarma: 1 10.05.2012, 13:40:32
  22. avatar
    [31] Věrulinka [*]

    Sml67miluji, jé já bych si dala a hnedka Sml31Sml30, děláte mi chutě Sml30

    superkarma: 0 10.05.2012, 13:12:52

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] ekleinovka [*]

    Maso mám rada,ale hovězí zrovna nemusím,pouze kuřecí,vepřové. A kruti

    superkarma: 0 10.05.2012, 13:05:51
  2. avatar
    [29] wich [*]

    Hovězí u nás nejede a bifteky už vůbec ne. Někdo tomu říká "šťávička", já tomu říkám krev z málo tepelně zpracovaného masa Sml80

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #33
    superkarma: 0 10.05.2012, 12:24:02
  3. avatar
    [28] ToraToraTora [*]

    Rozmarýn je, radku skvělá volba k hovězímu. Též ho miluji. letos mi keř vymrzl a tak začnu spěstováním znovu...a to už z něj bylo slušné houští:(

    Ještě mám ráda čerstvý česnek a není k zahození jako příloha i grilovaná kukuřice

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #32
    superkarma: 0 10.05.2012, 11:41:29
  4. avatar
    [27] Tina5 [*]

    Díky za rady, manžel hovězí miluje..

    superkarma: 0 10.05.2012, 10:22:23
  5. avatar
    [26] delfi.na [*]

    musí být šťavnaté ... manžel zkoušel udělat pořádný hovězí steak - pokus omyl a je fakt, že to záleží na masu, pokud je z mladého býka, tak je vynikající. Jednou jsme koupili z mladého býka (psali to na cedulce), ale musela to být stará kráva, protože to dělá pořád stejně a zrovna todle bylo tuhé, že ani papiňák nic nezachránil. Bych toho prodávajícího bacila, že nás tak podvedl.

    superkarma: 0 10.05.2012, 10:19:44
  6. [25] jija [*]

    Ufff, skoro tady slintám!

    superkarma: 0 10.05.2012, 09:56:48
  7. avatar
    [24] carmi [*]

    Eva_Fl — #1 To je nádhera, hned bych si dala!

    Když chci dobrej biftek, tak si na něj radši zajdu někam, kde ho opravdu uměj. Už jsem v tomhle směru přestala experimentovat. Asi mi není dáno.

    superkarma: 0 10.05.2012, 09:44:39
  8. avatar
    [23] ladouch [*]

    Bifteky jsou super, ale já je moc neumím udělat, buď jsou propečené moc, nebo hodně krvavé.Sml80Sml80

    superkarma: 0 10.05.2012, 09:40:53
  9. avatar
    [22] margot [*]

    tak tohle můžu a nejraději rareSml16 to jsem se tu namlsala, že asi v neděli budou hody

    superkarma: 0 10.05.2012, 09:38:41
  10. [21] magic11 [*]

    manžel dřív chtěl také jen dobře propečené, ale dala jsem mu ochutnat od sebe a už v tom taky lítá. Minulý víkend jsem u naše řezníka koupila svíčkovou, pravda, 600,- za kilo, ale steaky byly úžasné a ještě teď se mi sliny sbíhají.

    superkarma: 0 10.05.2012, 09:25:07
  11. avatar
    [20] vmarta [*]

    to je biftek?Sml30Sml30 no jo....

    superkarma: 0 10.05.2012, 09:17:21
  12. avatar
    [19] Radek Kříž [*]

    Roland — #18 Také jsem to tak dříve měl, od té doby co jsem ochutnal skutečně dobré maso, to již vysušené nechci

    superkarma: 0 10.05.2012, 08:40:07
  13. [18] Roland [*]

    LudPa — #11 Já mám také ráda více propečené.Sml16

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #19
    superkarma: 0 10.05.2012, 08:36:19
  14. [17] FAXÍK [*]

    dala bych si dobrý biftek, kdyby mi ho někdo připravil Sml59

    superkarma: 0 10.05.2012, 08:29:48
  15. avatar
    [16] Hanula [*]

    Sml16pravda - vypadá to spíše na rostbeaf

    superkarma: 0 10.05.2012, 08:15:35
  16. avatar
    [15] Radek Kříž [*]

    Obrázek je jen ilustrační a grafička Kačka asi neví, jak vypadá biftek :(

    superkarma: 0 10.05.2012, 07:59:31
  17. [14] dadma [*]

    Jo ,mám chuť ještě kdyby mě to někdo připravil ,ale i popis je dobrý.

    superkarma: 0 10.05.2012, 07:46:33
  18. avatar
    [13] enka1 [*]

    Eva_Fl — #1 Nééééé, to mi nedělěééééj!!!!

    superkarma: 0 10.05.2012, 07:03:09
  19. [12] lidicka [*]

    Steaky nemusímSml23

    superkarma: 0 10.05.2012, 06:59:48
  20. avatar
    [11] LudPa [*]

    Flákota dost veliká, ale pro mě málo propečená.

    1. na komentář reaguje Roland — #18
    superkarma: 0 10.05.2012, 06:31:11
  21. avatar
    [10] Gloria [*]

    Urcite se nemylim kdyz reknu ze na obrazku je "falesna svickova" zadny steak nevidimSml30

    superkarma: 0 10.05.2012, 06:26:38
  22. avatar
    [9] Gloria [*]

    Eva_Fl — #2 Ja ti rozumim Sml30, steak jedine na grilu, jinak to ani nejdeSml30

    superkarma: 0 10.05.2012, 06:24:16
  23. avatar
    [8] Eva_CZ [*]

    Jindriska8 — #7 jeste nudnejsi. Sml52

    superkarma: 1 10.05.2012, 03:01:17
  24. avatar
    [7] Jindriska8 [*]

    Eva_Fl — #6 Musí být se zeleninouSml22

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #8
    superkarma: 0 10.05.2012, 01:15:25
  25. avatar
    [6] Eva_CZ [*]

    Jindriska8 — #5 kure je fajn, ale desne nudny jidlo.... Sml24

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #7
    superkarma: 0 10.05.2012, 01:13:08
  26. avatar
    [5] Jindriska8 [*]

    Eva_Fl — #4 Mám radši kuřátko!

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #6
    superkarma: 0 10.05.2012, 01:02:38
  27. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    Jindriska8 — #3 uz dlouho te pozoruju a jo, ses vubec nejaka divna. Sml22Sml22Sml22Sml22Sml22

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #5
    superkarma: 0 10.05.2012, 00:51:58
  28. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Steaky a bifteky z hovězího nemusím.Sml23

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #4
    superkarma: 0 10.05.2012, 00:51:15
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Teda panev neni ze svickove, snad si rozumime. Nejak se mi na kole prehral mozek, uz tak chlastem a starim poskozenej.... Sml22Sml24

    1. na komentář reaguje Gloria — #9
    superkarma: 0 10.05.2012, 00:46:36
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Na tohle nema nic udelany na panvi ze svickove. Sml23

    https://www.google.com/search?q=steak&hl=en&prmd=imvnse&source=lnms&tbm=isch&ei=UvOqT_OpM4qy8QTI5ozHAw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CDcQ_AUoAQ&biw=1680&bih=963

    1. na komentář reaguje enka1 — #13
    2. na komentář reaguje carmi — #24
    3. na komentář reaguje HankaPU — #46
    superkarma: 0 10.05.2012, 00:45:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme