Vaření

Jak udělat: Rajská omáčka

rajská omáčka

Rajská omáčka je jedna z nejoblíbenějších omáček v české kuchyni. Lehce nasládlá, s vůní zralých rajčat a sametově jemná. Přitom snadná a poměrně rychlá. Navíc, a to já osobně beru jako velkou výhodu, se dá kombinovat k různým přílohám a masům. Někdo ji má rád s knedlíkem, jiný zase s rýží. Já ji dělám nejraději s kuličkami z mletého masa, ale i s plátkem jemného doměkka podušeného hovězího je výborná.

A teď hlavní surovina. Rajčata. Z jakých ji děláte vy? Já nikdy z čerstvých, používám zásadně celá loupaná nebo drcená rajčata v plechovce, případně kvalitní rajský protlak z Itálie. Italská rajčátka zrají na sluníčku a jsou sklízená opravdu zralá, sladká, dokonalá. A z nich jsou potom dělané plechovky. Dovezla jsem si jich zásobu z Itálie, ale když dojdou, zabrousím do oblíbeného eshopu s italskými surovinami.

Suroviny

4 plátky hovězího masa
4 velké cibule
máslo
trocha oleje
hladká mouka
sůl a pepř
koření: nové koření, bobkový list, kousek skořice, kousek badyánu
rajský protlak, celá loupaná rajčata nebo drcená rajčata - balení asi 650 - 700 g
třtinový cukr

Postup

Do velkého hrnce nalijeme trochu oleje. Já používám velký a těžký litinový hrnec. Na oleji osmahneme plátky masa, které jsme předtím osolili a opepřili, ze všech stran, spolu s dvěma cibulemi pokrájenými nahrubo.

rajská omáčka

Zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.

rajská omáčka

Přidáme koření, které zavážeme do kousku gázy, abysme ho potom nemuseli lovit po celém hrnci. Přikryjeme poklicí a dusíme doměkka.

rajská omáčka

Kdo si chce urychlit práci, určitě může použít i tlakový hrnec. Maso bude měkké za krátkou dobu.

Až je maso měkké, vyndáme ho z hrnce a uložíme pod talíř, aby nám neoschlo. Tekutinu v hrnci necháme ještě vařit, mělo by nám jí zůstat asi půl litru. Sáček s kořením vyndáme až těstě před zahuštěním jíškou. Rozpustíme si máslo, asi tak čtyři lžíce.

rajská omáčka

Na másle osmahneme zbylé dvě, nahrubo nakrájené, cibule, pěkně dozlatova. Před koncem smažení na ně nasypeme dvě až tři lžíce třtinového cukru, který necháme rozpustit.

rajská omáčka

A nakonec zasypeme hladkou moukou. Tolik, aby vznikla hustější kašička, jíška. Chvíli intenzivně mícháme a potom po částech vmícháme do bublající tekutiny v hrnci, ve kterém se dusilo maso.
rajská omáčka

Důkladně zamícháme, můžeme i prošlehat metličkou. A přidáme protlak nebo rajčata z plechovky. Opět promícháme a vaříme na mírné teplotě asi 20 minut.

rajská omáčka

Povařenou omáčku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. A poté přes procedíme a propasírujeme přes jemné síto. Ještě poslední ochutnání a dochucení, špetkou soli, cukru, pepře...cokoliv je potřeba.rajská omáčka

Z jemné hladké omáčky ještě jedním trikem vytvoříme sametově jemnou omáčku. Tento tip jsem zkoušela poprvé, podle jednoho moc milého kamarádova kolegy :-) A opravdu funguje... Stačí do hotové omáčky, odstavené z plotny, zašlehat kousek vychlazeného másla. rajská omáčka

Do omáčky vrátíme maso, které v ní prohřejeme a podáváme.

TIPY NA ZÁVĚR
- když připravujete omáčku k masovým koulím, použijte do ní i výpek, ve kterém se koule smažily či pekly. I připečené kousky masové směsi dodají omáčce šmrnc.
- zkuste přidat ještě třeba dva kousky hřebíčku. Chuť omáčky bude trochu více „dosladka“, ale výborná!

MaggiPartnerem rubriky Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

Dobrou chuť přeje Elly.

   
28.02.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [81] judi [*]

    Sml67

    superkarma: 0 19.05.2016, 18:20:17
  2. [80] Julie75 [*]

    U nás rajská vede, dělám z vývaru, rajčatového džusu a drcených rajčat. Pokud někdy přidávám kečup, tak pouze sladký KAND. Když jsme mělyhodně rajčat, dala jsem celá do mrazáku a občas přihodím. Jinak základ na másle a přidávám skořicový cukr a bobkový list. Doslazuji. Je to MŇAMKA.

    superkarma: 0 13.04.2014, 09:26:30
  3. avatar
    [79] DanaD [*]

    Julča — #78 hele a orestovalas ten protlak napred na masle nez jsi tam pridala vyvar? tim se prave odstrani ta stiplavost...

    superkarma: 0 08.03.2014, 12:18:28
  4. avatar
    [78] Julča [*]

    Tak jsem učinila poslední pokus s rajskou. Zas mi nechutná, štiplavá v krku, přesto, kolik jsem do ní dala cukru, asi málo sladká. Už se o ni pokoušet nebudu :-(

    1. na komentář reaguje DanaD — #79
    superkarma: 0 08.03.2014, 12:04:39
  5. [77] Andy80 [*]

    Mňam, my máme rádi rajskou omáčku sladkou.

    superkarma: 0 06.03.2014, 20:59:42
  6. [76] violinist [*]

    Mňam, rajská, zrovna dneska jsem ji měla k obědu! Jen ji dělám malinko jinak, a na závěr zjemňuju sladkou smetanou. Ochutnávala jsem i tu zahuštěnou perníkem a není to špatné, ale doma bych s ní nepochodila.

    superkarma: 0 05.03.2014, 17:09:14
  7. [75] moravkova [*]

    Rajská omáčka spolu s rajskou polévkou jsou u nás jedna z nejoblíbenějších jídel Sml16

    superkarma: 0 03.03.2014, 21:07:54
  8. avatar
    [74] simpina [*]

    Dala bych si Sml58

    superkarma: 0 03.03.2014, 09:52:46
  9. [73] Rikina [*]

    gerda — #71 Sml22 jo. Jsem černá ovce, já vůbec ty omáčky moc nemusím, kromě svíčkové, tu miluju, a když je dobrá... jéje. Sml20 Ale moje tchyně například dělala křenovou omáčku (na hovězí). No, ze zdvořilosti jsem to pozřela, ale k pochutnání to má daleko. Sml80 Co se týká rajčat, v syrovém stavu na kila, ale kečup... brrr. Asi nějaký zvrácený metabolismus. Sml80

    superkarma: 0 02.03.2014, 22:11:26
  10. [72] Maria28 [*]

    Rajskou jsem pilovala celých dvacet let, než odešly dcery z domova. Vždycky mi řekly, máš ji dobrou, ale babička dělá lepší. Stála jsem u mamky, sledovala krok po kroku, ale stejně jsem na ni neměla. Až bude víc vnoučat, tak ji zase zkusím. Jinak mám blok na koprovku, sice ji umím dobrou, ale  přejedla se mi, když byly děti malé, nebyly peníze, tak jsme ji jedli neustále - s bramborem a vajíčkem natvrdo.

    superkarma: 0 02.03.2014, 18:30:29
  11. avatar
    [71] gerda [*]

    Rikina — #69 pche, nevíš, co je dobrýSml57

    1. na komentář reaguje Rikina — #73
    superkarma: 1 02.03.2014, 17:50:04
  12. avatar
    [70] Julča [*]

    Příští víkend ji zase vyzkouším. Jsem zvěvadá, jestli se povede Sml30

    superkarma: 0 02.03.2014, 15:24:11
  13. [69] Rikina [*]

    evelyn — #51 naprosto souhlasím, rajská a koprovka mi nesmí do kuchyně, a nevařila jsem je nikdy, ani na přání ne, vadí mi už jenom ten čuch. Sice se nepamatuju žádné trauma z dětství, ale kdyby se stalo, že nebude než rajská, tak jsem dobrovolně o hladu. Sml57  Totéž vztahuju i na kečup, a vůbec na tepelně zpracovaná rajčata, ta sladká chuť a vůně je příšerná. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #71
    superkarma: 0 02.03.2014, 14:40:33
  14. avatar
    [68] DanaD [*]

    Julča — #67  Sml30Sml30

    superkarma: 0 02.03.2014, 13:19:27
  15. avatar
    [67] Julča [*]

    DanaD — #66 Jsi hodná Sml30

    1. na komentář reaguje DanaD — #68
    superkarma: 0 02.03.2014, 13:15:08
  16. avatar
    [66] DanaD [*]

    Julča — #65 tak az pojedes přes Brno dej vedet a muze se stavit  na ochutnávku Sml30

    1. na komentář reaguje Julča — #67
    superkarma: 0 02.03.2014, 11:48:12
  17. avatar
    [65] Julča [*]

    DanaD — #63 Nedělám z jednoho, v létě dělám i z rajčat + protlak

    gerda — #64 Raději bych to pilování přeskočila Sml30

    1. na komentář reaguje DanaD — #66
    superkarma: 0 02.03.2014, 11:31:21
  18. avatar
    [64] gerda [*]

    Julča — #62 musíš ji zkrátka vařit častěji a vypilovatSml58

    1. na komentář reaguje Julča — #65
    superkarma: 0 02.03.2014, 10:11:45
  19. avatar
    [63] DanaD [*]

    Julča — #62 nohlavne to chce min  2 rajske protlaky z jednoho je to slabe

    1. na komentář reaguje Julča — #65
    superkarma: 0 02.03.2014, 09:11:54
  20. avatar
    [62] Julča [*]

    DanaD — #60 Sladší, ale ne úplně sladkou.

    gerda — #61 Asi neumím ten poměr, ale u jiných omáček s tím problém nemám.

    1. na komentář reaguje DanaD — #63
    2. na komentář reaguje gerda — #64
    superkarma: 0 02.03.2014, 09:01:37
  21. avatar
    [61] gerda [*]

    Julča — #59 základem je pořádně osolit, osladit, okyselit.

    1. na komentář reaguje Julča — #62
    superkarma: 0 02.03.2014, 08:32:04

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] DanaD [*]

    Julča — #59 a jakou mas rada?

    1. na komentář reaguje Julča — #62
    superkarma: 0 02.03.2014, 07:35:02
  2. avatar
    [59] Julča [*]

    DanaD — #55 gerda — #58 Holky, to já všechno vím a dělám. Zkoušela jsem i ten perník, ale není to ono.

    1. na komentář reaguje DanaD — #60
    2. na komentář reaguje gerda — #61
    superkarma: 0 02.03.2014, 07:34:02
  3. avatar
    [58] gerda [*]

    Julča — #54 chuť dodá mletá skořice, cukr, citronová šťáva. Vařím s novým kořením, celou skořicí, hřebíčkem a bobkovým listem.

    1. na komentář reaguje Julča — #59
    superkarma: 0 02.03.2014, 05:11:35
  4. avatar
    [57] Motiva [*]

    jo, to studené máslo nebo trocha studeného mléka taky uhladí bramborovou kaši Sml16

    superkarma: 0 01.03.2014, 21:33:34
  5. avatar
    [56] Motiva [*]

    mám nejradši rajskou k plněným paprikám, které ji zase jinak ovoní, dnes jsem plněné papriky dala péct do trouby ( bobkový list, bazalka, rozmarýn), pak jsem slila výpek do hrnce, dolila vařící vodou, dva protlaky, zahušťuji už jen moukou ve vodě, dosolím, osladím

    superkarma: 0 01.03.2014, 21:31:12
  6. avatar
    [55] DanaD [*]

    Julča — #54 proste zaklad je ten protlak, davam dva a zlivam pak vývarem, pak jen dosladima  zahustim, tak jak je to dole v navodu... vyzkousej

    1. na komentář reaguje Julča — #59
    superkarma: 0 01.03.2014, 21:05:15
  7. avatar
    [54] Julča [*]

    Rajsou mám ráda, ale dělám ji minimálně. Nedaří se mi ji ochutit tak, aby mi chutnala Sml15

    1. na komentář reaguje DanaD — #55
    2. na komentář reaguje gerda — #58
    superkarma: 0 01.03.2014, 19:59:02
  8. avatar
    [53] gerda [*]

    evelyn — #51 zprotivit se dá naprosto každé jídlo, já byla naštěstí vždycky dobrý jedlík, nutit mě nemuseli.Sml16

    superkarma: 0 01.03.2014, 18:55:11
  9. avatar
    [52] DanaD [*]

    evelyn — #51 mnam, ale chápu když se něco takhle zprotivi, me jako diteti bylo jednou spatne   ze smazenych jater a  dlouho, dlouho jsem je pak nemohla... ted uz jo Sml16

    superkarma: 0 01.03.2014, 16:31:17
  10. avatar
    [51] evelyn [*]

    DanaD — #49 gerda — #50 ja u ni jako dite jednou u strejce sedela asi dve hodiny, studena, hnusna, nesnedla jsem, nezvladla, od ty doby na ni mam averzi, jeste koprovka je hnus.

    1. na komentář reaguje DanaD — #52
    2. na komentář reaguje gerda — #53
    3. na komentář reaguje Rikina — #69
    superkarma: 0 01.03.2014, 16:29:57
  11. avatar
    [50] gerda [*]

    evelyn — #48 Proč? No protože je to omáčka z ráje, je to slyšet v názvuSml30

    1. na komentář reaguje evelyn — #51
    superkarma: 0 01.03.2014, 14:05:49
  12. avatar
    [49] DanaD [*]

    evelyn — #48 no jo dobra rajska musí chutnat jako sladka rajčata Sml16

    1. na komentář reaguje evelyn — #51
    superkarma: 0 01.03.2014, 12:21:43
  13. avatar
    [48] evelyn [*]

    Nikdy jsem nepochopila, proc je rajska tak oblibena, nekdy ji teda udelam na prani, snim, nicmene zadnej kulinarskej prozitek to pro me neni a zkousela jsem jich uz nespocet, davam do sve smetanu, takze neni cervena, ale oranzova, trik s maslem pouzivam uz leta letouci na vsechny omacky.

    1. na komentář reaguje DanaD — #49
    2. na komentář reaguje gerda — #50
    superkarma: 0 01.03.2014, 12:03:09
  14. avatar
    [47] gerda [*]

    pajda — #45 dělám bez cibule. Nemusí tam vůbec být.

    superkarma: 1 01.03.2014, 10:33:13
  15. avatar
    [46] DanaD [*]

    pajda — #45 ja nedavam cibuli vubec, fakt jen ten protlak Sml16

    superkarma: 1 01.03.2014, 07:29:53
  16. avatar
    [45] pajda [*]

    Já osobně bych tam nedala tolik cibule. Připadá mi to jako guláš z hovězího srdíčka - až na tu skořici je totiž recept úplně stejný a je to jediný guláš, kde omáčka musí být červená...

    1. na komentář reaguje DanaD — #46
    2. na komentář reaguje gerda — #47
    superkarma: 0 01.03.2014, 07:27:37
  17. avatar
    [44] DanaD [*]

    Karo Líná — #43 ne to fakt jen troska, ja zase vůbec nepouzivam zásmažku, nebo jen minimalne

    superkarma: 0 28.02.2014, 22:48:20
  18. [43] Karo Líná [*]

    DanaD — #35 gerda — #37 Aha, tohle to je. Tak to jo, lžička mouky na několik porcí je ok, ale někdo tam toho dává strašně moc, je to chuťově cítit. Třeba moje bývalá tchýně, všechny její omáčky chutnaly jako rozpuštěná mouka. Od té doby nemám moukou zahuštěná jídla ráda, prostě blbá zkušenost Sml30

    1. na komentář reaguje DanaD — #44
    superkarma: 0 28.02.2014, 21:10:52
  19. avatar
    [42] DanaD [*]

    gerda — #41 my do toho davame vypeckovany visnovy kompot

    superkarma: 0 28.02.2014, 19:34:55
  20. avatar
    [41] gerda [*]

    DanaD — #40 a hrozinky. Mně moc chutnají ořechy, protože jsou měkké, napité...ach jo. Ještěže to člověk nemá denně.

    1. na komentář reaguje DanaD — #42
    superkarma: 0 28.02.2014, 19:05:59
  21. avatar
    [40] DanaD [*]

    gerda — #38 jo u nas se tomu rikal cerna macka delame to na vanoce dela se to hodne huste, davaji se do toho ještě tresne a citron na kolecka a jen tak se to mlsa z misky pod stromečkem... mnam

    1. na komentář reaguje gerda — #41
    superkarma: 0 28.02.2014, 18:21:10
  22. avatar
    [39] gerda [*]

    kobližka — #32 Sml4Sml30

    superkarma: 0 28.02.2014, 18:04:27
  23. avatar
    [38] gerda [*]

    DanaD — #29 já miluju povidlovou máčku s ořechama! K tomu knedlíky s postrouhaným perníkem, polité máslem...a od stolu se člověk odvalí o 5 kg těžšíSml15

    1. na komentář reaguje DanaD — #40
    superkarma: 0 28.02.2014, 18:03:11
  24. avatar
    [37] gerda [*]

    Karo Líná — #33 záklechta je mouka zaklechtaná v tekutině, bez přítomnosti tuku. je to rychlé. Jen se rozšlehá mouka v hrnku v té tekutině (voda, mléko). Oproti jíšce je to raz dva husté, ale chuť je jiná. Není tam cítit osmažená mouka.

    1. na komentář reaguje Karo Líná — #43
    superkarma: 0 28.02.2014, 18:01:23
  25. avatar
    [36] DanaD [*]

    fructia — #34 ta konkretne na te fotce je z libove kliuzky a maso bylo uzasne mekke

    superkarma: 0 28.02.2014, 17:10:41
  26. avatar
    [35] DanaD [*]

    Karo Líná — #33 záklechtka je troska (tak kavova lzicka) hladke  mouky rozmichana v pul hrnku studene vody a tim se to zahusti ...  Sml16

    1. na komentář reaguje Karo Líná — #43
    superkarma: 0 28.02.2014, 17:10:14
  27. avatar
    [34] fructia [*]

    DanaD — #2 Je luxusní Tvá rajská - takovou dělávala babička (jen bez skořice) a jak nám chutnala, byla to nejlepší rajská mého života, kterou jsem pojídala celé dětství. Tchyně má také skvělou, dává do ní skořici.

    1. na komentář reaguje DanaD — #36
    superkarma: 0 28.02.2014, 17:08:17
  28. [33] Karo Líná [*]

    To je fakt sranda jak to dělá každý jinak. Já například vůbec nepoužívám mouku, jíšku, zásmažku nebo záklechtku (co to proboha vůbec je, to poslední slovo jsem tady viděla poprvé Sml30). Těmito věcmi nekazím žádné jídlo, jsou to jen zbytečné kalorie navíc. Dělám ji z italské passaty a rajčat z konzervy a tím pádem žádné zahuštění není potřeba. Manžel přidává i mrkev.

    1. na komentář reaguje DanaD — #35
    2. na komentář reaguje gerda — #37
    superkarma: 0 28.02.2014, 16:55:31
  29. avatar
    [32] kobližka [*]

    gerda — #25 Nebuď citlivka....Sml32 pro mě je máslo máslo a nic jinýho.Předpokládám,že i pro mnohé z nás.Když řeknu maso,je to maso a ne sojové kostky,když řeknu hřebík,je to hřebík a ne tence srolovaný alobal. Sml16

    elly — #30 Mám známou a ta tam nastrouhá perník s čokoládovou polevou.

    1. na komentář reaguje gerda — #39
    superkarma: 0 28.02.2014, 16:14:50
  30. avatar
    [31] DanaD [*]

    elly — #30 prodava se uz i strouhanej

    superkarma: 0 28.02.2014, 14:59:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme