Reklama

pstruh s máslovou omáčkou

Rybám sluší jednoduchá úprava. Krátké tepelné zpracování a můžete si pochutnávat. Pstruh krásně ladí s máslem, a když k němu přidáte základní suroviny jako je šalotka, česnek a sůl, nemůžete nic pokazit.

Výhodou dnešního receptu je opravdu rychlá příprava. Nejdéle trvá vyfiletovat pstruhy, ale tenhle čas se krátí praxí. Až budete porcovat padesátou rybu, už to půjde taky rychle. K ochucení jsem použila směs mořské soli, pepře a bylinek, kterou mám doma už hodně dlouho, a patří mezi mé oblíbené. Vy můžete použít buď každou bylinku zvlášť (klidně i čerstvé, máte-li) nebo nějakou směs italských bylinek.

pstruh s italskými bylinkami

Suroviny

  • 4 velké filety ze pstruha, s kůží
  • sůl a pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • směs sušeného koření: oregano, tymián, petrželka
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 hrsti nasekané petrželové nati
  • olivový olej
  • máslo

Postup

Filety ze pstruha z obou stran osolte a opepřete. Okořeňte sušenými bylinkami.

pstruh

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej. Osmahněte připravené filety, nejprve ze strany s kůží, potom dopečte z druhé strany. Z každé strany budete opékat asi 3 - 5 minut, podle toho jak velké a silné ryby máte.

filety ze pstruha

Ryby vyndejte z pánve. Do výpeku přidejte ještě trochu olivového oleje a osmahněte na něm nasekanou šalotku a česnek. Opékejte, až šalotka změkne a zesklovatí.

pstruh s máslovou omáčkou

Zesilte teplotu a nalijte do pánvičky víno. Nechejte ho odpařit a ztlumte teplotu. Do pánvičky přidejte nasekanou petrželovou nať a citronovou šťávu. Promíchejte a lehce prohřejte.

pstruh s máslovou omáčkou

Pánev sundejte z plotny a vmíchejte asi 50 g másla. Rozmíchejte. Vznikne vám krásná omáčka, kterou podle chuti ještě osolte, opepřete.

pstruh na másle

Vraťte do pánve pstruh a několikrát je v omáčce protočte. Dejte na nahřáté talíře a přelijte omáčkou z pánvičky. Ještě posypejte další petrželovou natí.

pstruh na másle

Podávejte s libovolnou přílohou. Bulgur, těstoviny, kuskus, rýže, brambory, bageta. Hodí se cokoliv.

Dobrou chuť přeje Elly.

Pstruh je dokonalá ryba. Jak upravit pstruha, vám poradí náš magazín

ryba se salátem

tarhoňa se sušenými rajčaty

pomazánka ze pstruha

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková