Vaření

Jak udělat: Pstruh s máslovým přelivem

pstruh s máslovou omáčkou

Rybám sluší jednoduchá úprava. Krátké tepelné zpracování a můžete si pochutnávat. Pstruh krásně ladí s máslem, a když k němu přidáte základní suroviny jako je šalotka, česnek a sůl, nemůžete nic pokazit.

Výhodou dnešního receptu je opravdu rychlá příprava. Nejdéle trvá vyfiletovat pstruhy, ale tenhle čas se krátí praxí. Až budete porcovat padesátou rybu, už to půjde taky rychle. K ochucení jsem použila směs mořské soli, pepře a bylinek, kterou mám doma už hodně dlouho, a patří mezi mé oblíbené. Vy můžete použít buď každou bylinku zvlášť (klidně i čerstvé, máte-li) nebo nějakou směs italských bylinek.

pstruh s italskými bylinkami

Suroviny

  • 4 velké filety ze pstruha, s kůží
  • sůl a pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • směs sušeného koření: oregano, tymián, petrželka
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 hrsti nasekané petrželové nati
  • olivový olej
  • máslo

Postup

Filety ze pstruha z obou stran osolte a opepřete. Okořeňte sušenými bylinkami.

pstruh

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej. Osmahněte připravené filety, nejprve ze strany s kůží, potom dopečte z druhé strany. Z každé strany budete opékat asi 3 - 5 minut, podle toho jak velké a silné ryby máte.

filety ze pstruha

Ryby vyndejte z pánve. Do výpeku přidejte ještě trochu olivového oleje a osmahněte na něm nasekanou šalotku a česnek. Opékejte, až šalotka změkne a zesklovatí.

pstruh s máslovou omáčkou

Zesilte teplotu a nalijte do pánvičky víno. Nechejte ho odpařit a ztlumte teplotu. Do pánvičky přidejte nasekanou petrželovou nať a citronovou šťávu. Promíchejte a lehce prohřejte.

pstruh s máslovou omáčkou

Pánev sundejte z plotny a vmíchejte asi 50 g másla. Rozmíchejte. Vznikne vám krásná omáčka, kterou podle chuti ještě osolte, opepřete.

pstruh na másle

Vraťte do pánve pstruh a několikrát je v omáčce protočte. Dejte na nahřáté talíře a přelijte omáčkou z pánvičky. Ještě posypejte další petrželovou natí.

pstruh na másle

Podávejte s libovolnou přílohou. Bulgur, těstoviny, kuskus, rýže, brambory, bageta. Hodí se cokoliv.

Dobrou chuť přeje Elly.

Pstruh je dokonalá ryba. Jak upravit pstruha, vám poradí náš magazín

ryba se salátem

tarhoňa se sušenými rajčaty

pomazánka ze pstruha

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
04.11.2016 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] elly [*]

    paníliška — #9 chanahd — #10Zkusím něco natočit :-)) Nejsem v tom určitě přeborník, ale s každou další rybou je to lepší a lepší :-)

    superkarma: 0 07.11.2016, 11:54:26
  2. avatar
    [16] Eva_CZ [*]

    https://www.youtube.com/results?search_query=jak+vykostit+pstruha

    Na youtube mate mraky navodu, jak na filety a vykosteni.Sml22

    superkarma: 0 06.11.2016, 19:09:08
  3. [15] Misička [*]

    Ryby miluju, takže určitě vyzkouším

    superkarma: 0 06.11.2016, 16:33:35
  4. [14] bobani [*]

    nestala se někde chyba ?

    superkarma: 0 06.11.2016, 10:40:14
  5. avatar
    [13] paníliška [*]

    chanahd — #10Sml67

    superkarma: 0 05.11.2016, 09:41:32
  6. [12] Radi1 [*]

    Ryby mám ráda a pstruha nejvíce.

    superkarma: 0 04.11.2016, 19:17:40
  7. avatar
    [11] Hanyna [*]

    Včera jsem pekla kapra téměř na stejný způsobSml22

    superkarma: 0 04.11.2016, 17:30:03
  8. avatar
    [10] chanahd [*]

    paníliška — #9 Tak k této žádosti se přidávám, také bych návod ráda využila.

    1. na komentář reaguje paníliška — #13
    2. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 04.11.2016, 17:22:27
  9. avatar
    [9] paníliška [*]

    elly — #6 Elly, taky neumím rybu vyfiletovat, ale umět bych to chtěla. Nemohla byste sem dát návod? Díky.

    1. na komentář reaguje chanahd — #10
    2. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 1 04.11.2016, 16:34:19
  10. avatar
    [8] RenataMor [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.11.2016, 13:01:07
  11. avatar
    [7] selinka [*]

    Na to se dá říct snad jenom jedno, a to mňam Sml67

    superkarma: 0 04.11.2016, 10:59:44
  12. avatar
    [6] elly [*]

    meme — #4Koupíte i filety ;-)

    1. na komentář reaguje paníliška — #9
    superkarma: 0 04.11.2016, 10:03:57
  13. [5] bobani [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 04.11.2016, 09:27:50
  14. [4] meme [*]

    Neumím rybu vyfiletovatSml15

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 0 04.11.2016, 08:30:38
  15. [3] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.11.2016, 08:08:42
  16. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Miluji ryby v každé podobě vaření, tedy pečení a grilování Sml59Sml67

    superkarma: 0 04.11.2016, 04:50:20
  17. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.11.2016, 00:47:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme