Vaření

Jak udělat: Paštika z krůtích jater

paštika

Domácí paštiky jsou v poslední době velice oblíbené. Řada lidí už naštěstí přišla na to, že vyrobit si doma paštiku nezabere moc času a výsledek je chutná, opravdu masová směs, kterou můžeme mazat na snídaně, svačiny, ale i večeře. Skvělá je i ke slavnostním příležitostem, kdy paštiku můžete ozdobit třeba brusinkovým nebo jiným přelivem s želatinou, kousky ovoce nebo doplnit různými omáčkama a čatní.

V paštice by mělo být dostatečné množství tuku, aby se dala pěkně mazat a nebyla suchá. Koření a nejrůznější suroviny na ozvláštění, jako jsou ořechy, ovoce, cibule a jiné pochoutky, volíme podle chuti.

Dnešní paštika je z krůtích jater, zkaramelizované cibule a skvělého českého výrobku, jeřabin v kořeněném nálevu. Tučná část je vepřový bůček.

Suroviny

1 kg krůtích jater
0,5 kg vepřového boku s kostí (volíme spíš mastnější)
sůl a pepř

jeřabiny v kořeněném nálevu
trocha třtinového cukru
2 velké cibule - může být červená i bílá
trocha sádla
1 vejce
250 ml smetany ke šlehání

paštika

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.

paštika

Vepřový bok s kostí zbavíme kůže, kterou však nevyhazujeme, a okrojíme z kostí. V litinovém hrnci rozpustíme sádlo, na kterém osmahneme cibuli, vepřové kosti a kůži.

paštika

Až je cibule osmahnutá do sklovita, zasypeme asi dvěma lžícemi třtinového cukru, který necháme rozpustit - zkaramelizovat.

paštika

Přidáme jeřabiny v nálevu, celou skleničku i s nálevem.

paštika

A malé kostičky vepřového boku. Dohromady smažíme a karamelizujeme asi pět až deset minut.

paštika

Přidáme velké kusy krůtích jater. Nespotřebujeme ale všechna. Asi 10 až 15 dkg si necháme bokem. Velké kusy, které jsme přidali do litinového hrnce necháme osmahnout jen po povrchu, aby uvnitř nebyly příliš upečené, tedy nakonec suché.

paštika

Zbytek jater nakrájíme nadrobno.paštika

A osmahneme na pánvi s trochou sádla.paštika

Z hrnce můžeme vyndat dvě až tři lžíce drobných kousků - vypečeného bůčku, jeřabin a cibule. Ty nebudeme mixovat, ale přidáme je zpět do hrnce potom, aby byla paštika i s kousky surovin, a ne jen hladká. Vyndáme ven i kosti a kůži, které vyhodíme.

paštika

Zbylý obsah hrnce rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Já používám Braun Multiquick7.paštika

Přidáme jedno vejce a smetanu. Důkladně promícháme. Do hrnce vrátíme trochu odebrané směsi jeřabin, cibule a bůčku a také kousky jater, osmahnuté na pánvi. Opět promícháme. Kousky surovin nám v paštice udělají hezkou mozaiku. Formu na srnčí hřbet nebo přímo na paštiku vyložíme potravinářskou folií. Naplníme směsí a nahoru můžeme poklást kousky anglické slaniny. Pokud nemáme formu, naplníme směs do sklenic a zavaříme. Paštiku ve formě dáme do pekáčku, který naplníme horkou vodou tak, aby byla forma ponořená do 3/4 výšky. Pečeme v troubě na 90 °C, asi hodinu. Necháme vychladnout, vyklopíme a podáváme.

Dobrou chuť přeje elly.

Tyčové mixéry z řady Multiquick 7 i to, jaké jsou jejich přednosti a které vychytané příslušenství můžete využít, najdete na stránkáchwww.braunhousehold.cz.

Podívejte se na krátké video, které vám názorně představí tohoto vychytaného pomocníka v kuchyni:

A jak jsem tento mixér testovala? To si můžete přečíst ZDE.

Čtěte také:

   
23.12.2013 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [9] selinka [*]

    elly — #8 tak to mi nějak uniklo, díky Sml16

    superkarma: 0 23.12.2013, 11:41:35
  2. avatar
    [8] elly [*]

    selinka — #7 ale ona v receptu je ;-) Je tam pro chuť: Vepřový bok s kostí zbavíme kůže, kterou však nevyhazujeme, a okrojíme z kostí. V litinovém hrnci rozpustíme sádlo, na kterém osmahneme cibuli, vepřové kosti a kůži. 

    1. na komentář reaguje selinka — #9
    superkarma: 0 23.12.2013, 10:50:40
  3. avatar
    [7] selinka [*]

    gerda — #6 já čekala nějakou fintu do receptu, víš Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 23.12.2013, 07:26:00
  4. avatar
    [6] gerda [*]

    Kůžiˇmůžeš pověsit na strom sýkorkám anebo na ní upéct králíka, nebude suchý.Sml30

    1. na komentář reaguje selinka — #7
    superkarma: 0 23.12.2013, 07:15:48
  5. avatar
    [5] selinka [*]

    A kůži z vepřového boku jsme nevyhazovali proč?

    superkarma: 0 23.12.2013, 07:04:19
  6. [4] kloska [*]

    Myslela jsem,ze uz mam vse hotovo,ale jak vidim, pastika mi jeste schaziSml16Jdu na to

    superkarma: 0 23.12.2013, 06:40:49
  7. avatar
    [3] gerda [*]

    opickajura — #1 to vypadá taky dobřeSml58Sml20

    superkarma: 0 23.12.2013, 05:52:18
  8. avatar
    [2] gerda [*]

    vypadá to naprosto skvěle a dostala jsem na to chuťSml67

    superkarma: 0 23.12.2013, 05:51:24
  9. [1] opickajura [*]

    Vypadá to velice dobře.Zkusila jsem experiment. Jednoduchý,výborný

    Osmažit cibuli a játra kuřecí

    rozmixovat s máslem a ke konci do mixeru smetanu.

    Základ je sůl a pepř.

    Dle chuti pokaždé jiné koření

    Vyšlehané vychladit ve formičkách

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 23.12.2013, 00:54:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme