Vaření

Jak udělat: Nejlepší koprová omáčka

Koprová omáčka, polévka, losos s koprovou omáčkou, ryba naložená v koprové omáčce. Miluji kopr. Teď si můžete koupit nebo na zahradkách sklidit čerstvý, voňavý, dokonalý.

nejlepší koprová omáčka

V případě klasické koprové omáčky se lidé dělí na ty, kteří ji milují, a na ty, kteří ji nesnáší. Můj muž ji miluje a já jsem nejhodnější žena, protože ji miluji taky a vařím celkem často. Moje tchyně koprovku naopak nesnáší, takže si jí můj muž v dětství a dospívání moc neužil. Ráda mu toto strádání vynahradím a uvařím, kdykoliv má chuť.

Hlavně teď. Když je kopr čerstvý na zahrádce. Dostala jsem teď hromadu od kamarádky Jany a hned se pustila do vaření. Protože na koprovku mám vždycky všechno po ruce. Je totiž jednoduchá a moc surovin na její uvaření nepotřebujete.

Ještě než začnete vařit, tak se rozmyslete, co si ke koprové omáčce dáte. Vařené, nebo zastřené vejce? Nebo raději plátek hovězího masa? Houskový knedlík, nebo brambory? Já jsem zvolila variantu brambory a zastřené vejce, protože takhle ji máme nejraději.

Kdo si zvolí hovězí maso, tak ho může klasicky uvařit a vývar, který z vaření masa vznikne, použít na koprovou omáčku. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. ;-)

Suroviny

  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce octa
  • 500 ml studeného hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml kysané smetany
  • sůl a pepř
  • hrst i dvě čerstvého kopru

Postup

V hrnci si rozpusíme máslo, do kterého ihned vsypeme cukr a ocet. Necháme chvíli vařit. Cukr se rozpustí.

koprová omáčka

Maličko ztlumíme teplotu a vsypeme do hrnce mouku. Ihned rozmícháme metličkou, aby nevznikly hrudky.

nejlepší koprovka

Do jíšky nalijeme po částech studený vývar a průběžně rozmícháváme. Plotnu máme zapnutou na slabší teplotu.

nejlepší koprová omáčka

Rozmíchaný základ omáčky, bez hrudek, dochutíme solí a pepřem a necháme vařit asi dvacet minut. Poté přidáme obě smetany. Promícháme.

koprová omáčka

Ihned přidáme také nadrobno nasekaný kopr. Používáme jen jemné části kopru, ne tvrdé stonky.

nejlepší koprovka

Opět promícháme, necháme ještě pár minut lehce prohřát. Můžeme dochutit solí, pepřem. Takto připravená omáčka by měla mít tu ideální chuť. Kdo má raději sladší, může přidat ještě maličko cukru.

Podáváme, s čím máme rádi. :-)

Dobrou chuť přeje Elly.

   
22.08.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [54] Sluníčko 1* [*]

    Koprovka patří v naší rodině mezi ty oblíbené. S knedlíkem a vajíčkem na tvrdo.

    superkarma: 0 31.03.2016, 22:07:11
  2. [53] planeta [*]

    patří mezi mé oblíbenéSml16

    superkarma: 0 24.04.2015, 14:20:46
  3. avatar
    [52] trili [*]

    Koprovou miluju,hned ji uvařím.

    superkarma: 0 30.10.2014, 15:46:45
  4. [51] mospika [*]

    Koprovku máme rádi, ale jen s vejcem a bramborem a rozhodně bych tam nenasypala 3 lžíce cukru, nedávám cukr vůbec. Máme rádi kyselou, s vývarem a smetanou.Sml16

    superkarma: 0 10.09.2014, 17:13:58
  5. avatar
    [50] gerda [*]

    kukátko — #49já, dokud jsem ji nerozbila, jsem knedlík vlnila v salátové míse a doprostřed jsem dala obrácenou malou skleničku bez stopky. Udělala střed a vyklopil se pěkný věnec. Tak ať se ti práce daříSml16

    superkarma: 0 28.08.2014, 10:16:31
  6. [49] kukátko [*]

    gerda — #48Vypadá to zajímavě. Vymyslím vhodnou nádobu a až budu dělat něco ke knedlíkům, zkusím to prověřit. Díky. Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #50
    superkarma: 0 28.08.2014, 08:02:42
  7. avatar
    [48] gerda [*]

    kukátko — #47může být, snad zas nerozčílím hlavní kuchařku EllySml16...

    hrnek = hrnek tzv. snídaňový, tj. 1/3 litru

    ze 2 zavadlých starších rohlíků nakrájíme kostičky a osmažíme na másle. Necháme zchládnout.

    Do mísy nasypeme 2 hrnky polohrubé mouky, 1 čajovou lžičku soli, uděláme důlek a do něj nalijeme 1 hrnek vlažného mléka. Do mléčného rybníčku nadrobíme půl kostky kvasnic (kostka trvanlivých má 42 g). Trošku poprášíme cukrem kvůli lepšímu vzejití. necháme rozpustit. Pak všecko promícháme, přidáme 1 vajíčko, ještě 2 PL oleje, tu vychladlou houstičku a necháme pod utěrkou asi 1 hodinu kynout. Těsto je řidší než to klasické....Pokud těsto předčasně vykynulo , drze leze z mísy a ještě nepotřebujeme knedlík hotový, klidně ho vařečkou srazíme zpátky (tj. znovu promícháme) a dáme kynout znovu.

    Vymažeme nádobu, vhodnou do MV trouby. Já dávám kameninovou bábovku. Vykynuté těsto do ní nandáme kolem dokola a uhladíme. Bábovku obalím mikrotenem - možná to není třeba, ale já sázím na jistotuSml16 MV zavřeme a vlníme na nejvyšší stupeň 7-8 minut. Nelze to určit přesně. Po vypnutí zkoušíme špejlí. Pokud se na ni těsto ještě lepí, minutu přidáme. Pak vyndáme ven, necháme chvilký vydýchnout, nožem kolem dokola objedeme a vyklopíme na talíř. (Talíř shora položíme na nádobu, v ruce překlopíme). To je celý zázrak. Netvrdím, že je to bůhvíjak zdravé, ale knedlík je prostě vydařený a kyprý.

    1. na komentář reaguje kukátko — #49
    superkarma: 1 27.08.2014, 18:22:17
  8. [47] kukátko [*]

    gerda — #10A recept by nebyl?

    1. na komentář reaguje gerda — #48
    superkarma: 0 27.08.2014, 06:29:23
  9. [46] nikola007 [*]

    Já jsem jako dítě koprové omáčce moc nefandila, ale teď je všechno jinak :) Fakt ji zbožňuju a našla jsem si super rychlý recept - http://fresh.iprima.cz/recepty/rychla-koprova-omacka

    Ten želatinový bujon od Knorru můžu opravdu doporučit, skvěle se rozpouští a ušetří spoustu času s vývarem :)

    superkarma: 0 26.08.2014, 18:37:20
  10. [45] DCOlga [*]

    Koprovku bych si dala, ale u nás ji nikdo nejí jenom já, tak ji nevařím.

    superkarma: 0 23.08.2014, 22:02:42
  11. [44] vega01 [*]

    dík za typ ;-) , máme koprovku rádi ....až na manžela, říká, že letos už ji měl :-)) , přesto ji udělám a věřím ,že i on si dá do pupíku něco dobroty :-)

    superkarma: 0 23.08.2014, 20:55:45
  12. [43] KARLA KREPELKOVA [*]

    Milujem ji vsichni,proto ji take varim a k tomu brambor,knedlik,vajicko na tvrdo,zastrene,hovezi maso a take je dobre osmazene kolecko salamu.Mnam

    superkarma: 0 23.08.2014, 18:49:10
  13. avatar
    [42] denkas [*]

    Teď bych si dala tu s masem a knedlikemSml22

    superkarma: 0 23.08.2014, 18:24:38
  14. avatar
    [41] hyenka [*]

    Eva_Fl — #39Taky ji dělám jinak, a taky strašně dobrou Sml57. A taky ji sním s čímkoliv (dobrá je se svítkem) a taky jsem z Moravy.

    superkarma: 0 23.08.2014, 12:18:46
  15. avatar
    [40] Eva_CZ [*]

    A jsem z Moravy a koprovou snim se vsim!Sml22 Knedlik, brambor - i namazanou na chlebu ( to si chodim mazat tajne studenou, ja to tak miluju ).Sml58Sml58Sml58

    superkarma: 0 23.08.2014, 02:52:04
  16. avatar
    [39] Eva_CZ [*]

    Jestli neco umim, jsou to omacky. Koprovou delam jinak a delam ji tak dobrou, ze se po ni muze utlouct i muj bracha, ktery ji jinak nenavidi a nikde jinde nez u mne ji neji.Sml23

    1. na komentář reaguje hyenka — #41
    superkarma: 0 23.08.2014, 02:50:14
  17. [38] babcace [*]

    margot — #24 u nás je to stejné.Sml30

    superkarma: 0 22.08.2014, 18:50:34
  18. [37] zwiki [*]

    Koprovku jedině s bramborem.Sml22

    superkarma: 0 22.08.2014, 18:47:35
  19. [36] auriss [*]

    miluju Sml59

    superkarma: 0 22.08.2014, 18:07:08
  20. [35] slávenka [*]

    mám moc ráda koprovku a také ji často vařím, jak s knedlíkem nebo s bramborama..

    superkarma: 0 22.08.2014, 15:50:29
  21. avatar
    [34] gerda [*]

    Rikina — #32a jéje, jsem asi přepracovaná, už začínám blbě vidětSml30

    superkarma: 0 22.08.2014, 15:27:31
  22. [33] Zuza70 [*]

    Rikina — #32tak, tak Sml22

    superkarma: 0 22.08.2014, 14:47:24
  23. [32] Rikina [*]

    gerda — #31 Sml22 dyť to píšu - kopr jedině do okurek, tam má svoje oprávnění.

    1. na komentář reaguje Zuza70 — #33
    2. na komentář reaguje gerda — #34
    superkarma: 0 22.08.2014, 14:39:48
  24. avatar
    [31] gerda [*]

    Rikina — #27a kyselé okurky můžeš? Nakládají se přece s koprem! Zvlášť kvašáky, ty miluju obzvlášť.

    1. na komentář reaguje Rikina — #32
    superkarma: 0 22.08.2014, 14:36:11

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] helmar [*]

    milujeme koprovku!! Teplou i studenou - s masem i bez - s bramborem i s knedlíkem! Sml59 Prostě na všechny způsoby, podle chuti nebo podle toho, co dům dá!Sml67

    superkarma: 0 22.08.2014, 13:46:02
  2. avatar
    [29] diblice [*]

    dělám ji podobně, při tom jsem ji jako dítě nenáviděla, ale u nás se vařila jinak a to se opravdu nedalo jíst

    superkarma: 0 22.08.2014, 13:20:09
  3. avatar
    [28] margot [*]

    gerda — #25 protože se v tomhle nedokážu ovládat. i když nehladná, hrnec koprovky mě, když jdu okolo, přitahuje silou magickou... jestli znáš reklamu na kulajdu v kelímku, tak to jsem já - "Redukuju - do vaničky"Sml57Sml30

    superkarma: 0 22.08.2014, 13:08:27
  4. [27] Rikina [*]

    Jsem skupina b), tedy ti, co koprovku nesnáší. Sml57 Strašná věc, už podle čichu. Sml80 Jak cítím koprovku, prchám, a nemohu-li prchati, zoufám si. Tím více bych si zoufala, kdyby mi někdo předložil lososa s koprovkou. Lososa mám ráda, a zkazit ho něčím takovým, to bych nesla těžce. Koprovka a rajská, to jsou věci, které odmítám uznat za jídlo, a kopr patří jedině do okurek nakládaček, jinak nemá v kuchyni co dělat. Sml24

    1. na komentář reaguje gerda — #31
    superkarma: 0 22.08.2014, 12:59:59
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    Altamora — #21Elly vaří dost nákladně a výživně, já koukám na kalorie i korunky. Kdybych měla uvařit takhle drahou tučnou koprovku, to radš koupím kuřeSml52 Už tak si dělám výčitky, že dávám hodně másla a mouky do zásmažky a je to na tloušťku jak dělané.

    superkarma: 0 22.08.2014, 12:53:02
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    margot — #24proč? Já dělávám letní studený boršč plný kopru, a ten se nejí jinak, než vychlazenýSml30

    1. na komentář reaguje margot — #28
    superkarma: 0 22.08.2014, 12:50:00
  7. avatar
    [24] margot [*]

    miluju koprovku - s knedlíkem, s bramborem, i tu z mlíka, i když víc mi chutná ta smetanová. stonky kopru dám klidně vyvařit do základu a pak je vylovím (přijde mi, že ještě koprovějšíSml30)

    a úplně ze všeho nejvíc mi koprovka chutná studená, když ji vyjídám ve velkým rovnou z hrnce - jsem prostě čuňasSml57

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    2. na komentář reaguje babcace — #38
    superkarma: 1 22.08.2014, 12:30:27
  8. avatar
    [23] rendvo [*]

    koprovka jedině s knedlíkem, s bramborem né néSml16

    superkarma: 0 22.08.2014, 11:45:12
  9. [22] pavlinf [*]

    koprovku miluji

    superkarma: 0 22.08.2014, 11:37:28
  10. avatar
    [21] Altamora [*]

    gerda — #1Elly vaří určitě chutně, ale co recept, to energetická bomba. Raději je ani nezkouším, po pár týdnech bych se neunesla. Nejsem hoch ve vývojiSml16

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 22.08.2014, 11:18:34
  11. avatar
    [20] Altamora [*]

    Koprovku jím jedině s brambory, bez knedlíků se zcela obejdu (tudíž i bez svíčkové). To pro mě bylo překvapení, když Plajznerka dělala Matesovi koprovku s knedlíkemSml16

    superkarma: 0 22.08.2014, 11:16:26
  12. [19] Maria28 [*]

    Já se jí přejedla, když jsem byla na mateřské, peněz nebylo, dětem to chutnalo, takže koprovka s vajíčkem byla dost často. Hodně let jsem ji nemohla ani vidět, ale asi se poohlédnu po kopru. Snažím se vyhýbat mouce, ale zřejmě udělám dietní chybu a dám ji i s tím knedlíkem, ať to stojí za to.

    superkarma: 0 22.08.2014, 11:09:20
  13. avatar
    [18] hubajda [*]

    Maria28 — #13ja jsem Moravacka a je me jedno zda je brambor a nebo knedlik

    superkarma: 0 22.08.2014, 11:02:21
  14. [17] V19 [*]

    gerda — #12 aj u nás "letí" kôprová jedine s knedlíkomSml16

    superkarma: 0 22.08.2014, 09:11:26
  15. avatar
    [16] hubajda [*]

    gerda — #3aj ja tak davam

    superkarma: 0 22.08.2014, 09:04:59
  16. avatar
    [15] hubajda [*]

    je ja bych si dala dcera je pryc a pro sebe si delat omajdu nema cenu muz koprovku neji

    superkarma: 0 22.08.2014, 09:03:03
  17. [14] murat [*]

    Maria28 — #13 no já su z moravy a koprovku s bramborama bych teda nepozřela Sml52

    superkarma: 0 22.08.2014, 08:58:52
  18. [13] Maria28 [*]

    Když jsem byla ve škole v Karlových Varech, byli jsme tam z celé republiky a když byly v jídelně ke koprovce brambory, tak se ošklíbali Češi, a když knedlík, tak to zase vadilo děckám z Moravy. To samé bylo i s přílohou ke špenátu.

    1. na komentář reaguje secret — #14
    2. na komentář reaguje hubajda — #18
    superkarma: 0 22.08.2014, 08:50:22
  19. avatar
    [12] gerda [*]

    datura — #8brambory jedině, když jsou nové. Pozdní už mi tak moc nechutnají jak v časném létě, takže k tomu dělávám nezdravý houskový knedlík.Sml30

    1. na komentář reaguje V19 — #17
    superkarma: 0 22.08.2014, 08:30:16
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    Vlastka — #7ano, citron dávám spíš do svíčkové. V koprovce stačí, když voní kopr, bylo by to až moc voňavé. Samozřejmě, každému chutná něco jiného - nám v koprovce ocet.

    superkarma: 0 22.08.2014, 08:29:15
  21. avatar
    [10] gerda [*]

    kukátko — #4nuklik=knedlík uvlněný v mikrovlnce. Dělám odedávna, Hruška s tím přišel pár let pozdějiSml16. Je jednoduchý a povede se zaručeně.

    1. na komentář reaguje kukátko — #47
    superkarma: 0 22.08.2014, 08:28:04
  22. [9] IVECO [*]

    přijde mi zbytečně moc kalorická, tak zůstanu u té svojí Sml22

    superkarma: 0 22.08.2014, 07:55:05
  23. avatar
    [8] datura [*]

    Dělám ji taky z mléka a s octem a trochu přisladit a s vajíčky natrvdo, jako přílohu brambory, kopr je na zahradě, tak se dá uvařit kdykoliv.Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    superkarma: 0 22.08.2014, 07:33:51
  24. avatar
    [7] Vlastka [*]

    zwiki — #5Místo octa citron jsem zkusila jednou.A fakt to nebylo ono.Asi jak je kdo zvyklí.Sml23

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 22.08.2014, 07:29:37
  25. avatar
    [6] Vlastka [*]

    pajda — #2Dělám veškeré smetanové omáčky z kysané smetany.Nevím kde se vzal ten názor,že se srazí,taky už jsem ho slyšela.

    superkarma: 0 22.08.2014, 07:27:07
  26. [5] zwiki [*]

    Tak nejlepší omáčka to nebude Sml23.Místo octa dáme citron.A smetana ke šlehání změní chuť omáčky a není to ono.Ještě se musíš holka hodně učitSml15

    1. na komentář reaguje Vlastka — #7
    superkarma: 0 22.08.2014, 06:54:06
  27. [4] kukátko [*]

    gerda — #1Nukleární knedlíky? Co to je?

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 22.08.2014, 06:40:51
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    pajda — #2taky to tak dělávám a nesrazilo se nikdy nic. Prostě je to taková rychlovka, všemi velebenáSml16 A u nás musí být lehce sladká, když ocet, tak i cukr.

    1. na komentář reaguje hubajda — #16
    superkarma: 0 22.08.2014, 06:36:26
  29. avatar
    [2] pajda [*]

    Zakysanou smetanu jsem tam v životě nedala a ani o tom neslyšela. Jinak nedávám cukr. Zajímalo by mě, jestli se smetana nesrazí, když se nalije do svařeného octa? Osobně přidávám ocet až na konci do vařící omáčky - pokud se nepřeruší var, tak je všechno OK. Jinak brambory a vařené vejce, s knedlíkem ji dělají ve školní jiodelně.

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    2. na komentář reaguje Vlastka — #6
    superkarma: 1 22.08.2014, 06:30:56
  30. avatar
    [1] gerda [*]

    Taky ji milujeme, jen dělávám trošku jinou, dietnější. Na másle usmažím jíšku, zaleju studeným mlékem, prošlehám. Osolím, přisladím a nasypu půlku usekaného čerstvého kopru. Nechám provařit, doleju zbytkem mléka do požadované hustoty. Ochutím octem, cukrem, solí a to je všecko. Žádná smetana - máslo s moukou je samo tučné až dost. Taky ji máme nejradši s vajíčkem.Sml16 Knedlík dělávám nukleární, nemíváme ho často, a tento se mi jediný zaručeně daří.

    1. na komentář reaguje kukátko — #4
    2. na komentář reaguje Altamora — #21
    superkarma: 1 22.08.2014, 06:23:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme