Vaření

Jak udělat nejlepší koblihy

V kavárně hotelu Imperial v Praze si můžete objednat u obsluhy mísu "Saturninových koblihů" a bezstrestně je házet kolem sebe. A když máte štěstí na osazenstvo kavárny, určitě se k vaší bitvě někdo přidá. Myslíte si, že stejně náročnou bitvu vás čeká, pokud se rozhodnete připravit si koblihy sama doma? Určitě ne, když vyzkoušíte některý z našich koblížkových receptů!

Recept, na který nedám dopustit, máme v naší rodině už mnoho let. Přinesla jej maminka od jedné své kamarádky, protože si do té doby také myslela, že příprava koblih je dost náročná. Tak si jej vyzkoušejte s námi...

Maminčiny tvarohové koblížky
Co budete potřebovat?
1/4 kg hladké  mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 tvaroh, trocha moučkového cukru, trocha vody, trocha rumu či rumové tresti.

Postup: V míse smícháme vejce s tvarohem a poté přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Můžeme přidat i trochu cukru (asi 3 - 4 lžíce), ale není to nutné. Nakonec přimícháme podle chuti rum, či rumovou tresť. Z těsta oddělujeme lžící kousky, které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme zvolna z obou stran. Hotové koblihy obalíme v cukru (nemusíme, pokud jsme cukr přidali už do těsta) a podáváme ozdobené třeba marmeládou či povidly a šlehačkou. 

Klasické koblihy
Suroviny:
1/2 kg hladké nebo polohrubé mouky, 1 kostka droždí (42 g), 50 g cukru krupice, přibližně 200 ml mléka, 40 g tuku, špetka soli, 3-4 žloutky, 1 lžíce rumu, mouka na vyválení, džem na naplnění, olej na smažení, cukr na obalení.

Postup: Do mísy prosejeme mouku. Do hrníčku rozdrobíme droždí, na které nasypeme lžíci cukru, trošičku mouky a zalejeme trochou vlažného mléka. Rozmícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout. Mezitím utřeme změklý tuk se zbylým cukrem, přidáme žloutky a našleháme. Přidáme mouku, osolíme, doplníme vykynutým droždím a alkoholem, také vlažným mlékem a vypracujeme tužší těsto. To poprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou.
Necháme v teple vykynout (zdvojnásobí svůj objem).
Vykynuté těsto znova propracujeme, přendáme na vál, rozválíme na placku a vykrajujeme kolečka o průměru asi 6 cm. Polovinu poklademe džemem a přikryjeme zbylou polovinou koleček. Těsto pořádně přitiskneme. Klademe na vál, kde necháme asi 15 minut odpočívat, přikryté utěrkou, aby neoschly.
Smažíme v rozpáleném oleji, po obou stranách a velice zvolna, aby se prosmažily. Necháme okapat a ocukrujeme.

Jablkové koblihy
Suroviny:
250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 jablka, trocha rumu či rumové tresti, 250 ml mléka, špetka soli, trocha moučkového cukru nebo vanilkového cukru na posypání.

Postup: V míse smícháme mouku s kypřícím práškem. Přidáme vejce, jablka nastrouhaná nahrubo, špetku soli, 1 vanilkový cukr a rum. Z těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi deset minut odpočinou. Lžicí z něj vykrajujeme kousky, které smažíme zvolna v rozpáleném oleji a potom obalujeme v cukru. Dozdobíme opět marmeládou, povidly či šlehačkou.

Americké koblihy se od těch našich hodně liší. Už na první pohled tvarem, protože ty americké mají vprostřed díru. A i když jsou jiné než ty naše, jsou taky velice dobré. Proto si je určitě také vyzkoušejte. Výhoda toho receptu je, že koblihy nesmažíte, ale pečete v troubě...

Donuts
Suroviny: 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 5 lžic rozpuštěného másla,1 lžička vanilkové esence, 4 hrnky prosáté hladké mouky, 4 lžičky kypřícího prášku, 1/2 lžičky soli, olej na vymazání plechu.

Postup: Celá vejce našleháme do pěny. Za stálého míchání přidáme cukr, potom hrnek mléka, rozpuštěné máslo a 1 lžičku vanilkové esence. Promícháme. Do toho přidáme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem a solí. Zakryjeme a dáme do lednicky na 1/2 až 1 hodinu. Troubu předehřejme na 230 °C. Plech vymažeme. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na 2 cm a vykrajujeme koblihy s dírou uprostřed. Dáváme na plech, asi 2,5 cm od sebe.
Pečeme do zlatova asi 15 minut. Můžeme jen cukrovat nebo do cukru přidat skořici.
(ZDROJ)

   
12.05.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [27] jithule [*]

    mám ráda

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:47:27
  2. avatar
    [26] ivory [*]

    koblihy Sml23

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:40:22
  3. avatar
    [25] hubajda [*]

    ova9 — #24 cacorka je ma take rada

    superkarma: 0 08.11.2012, 23:49:14
  4. [24] ova9 [*]

    vypadaji skvele hlavne Donutus urcite hodne brzy upecu..a stou cokoladou...nemaji chybu

    1. na komentář reaguje hubajda — #25
    superkarma: 0 07.03.2008, 20:55:03
  5. avatar
    [20] V.Nováková [*]

    SONIC : je to jak jsem to napsala,a je to můj názor, já ti tvoje taky neberu...tak klídek !

    superkarma: 0 14.05.2006, 23:12:42
  6. avatar
    [19] fructia [*]

    Koblihy: 500 g polohrubé mouky, 60 g másla, 5 žloutků (stačí i méně), 3 lžíce cukru, 40 g droždí, 1/4 l mléka, 2 lžíce rumu(nemusí být), 1 vanilkkový cukr, špetka soli, olej na smažení Do mísy prosijeme polohrubou mouku, uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme vanilkovým cukrem, vlijeme trochu vlažného mléka a chvíli počkáme, až nám vzejde kvásek. Pak přidáme žloutky, rozměklé máslo, cukr, špetku soli, rum a mléko a vařečkou rozpracujeme těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a odstavíme do tepla, dokud těsto nevykyne. Pak je vyklopíme na pomoučněný vál. Poprášíme moukou a vyválíme na plát silný do 2 cm. Pomoučněnou skleničkou vykrájíme kobolihy a necháme ještě chvíli kynout. Pak je vkládáme do rozpáleného oleje a po obou stranách usmažíme, necháme okapat a pocukrujeme. -dobré je koblihy odkládat na ubrousek, který přebytečný omastek vsákne. -do kastrůlku, na kterém budeme koblihy smažit, nešetřte na omastku, koblihy musí plavat.

    superkarma: 0 14.05.2006, 16:38:14
  7. [18] kose [*]

    muze mi nekdo prozradit kam se podelo mleko v postupu u jablkovych koblih? v surovinach je uvedene ale v postupu uz o nem neni ani zminka

    superkarma: 0 14.05.2006, 00:12:46
  8. avatar
    [17] Lilinka [*]

    Vypadá to báječně

    superkarma: 0 13.05.2006, 19:35:46
  9. avatar
    [16] jaku [*]

    sonic: raději přečíst Film byl pěknej, ale na knihu neměl

    superkarma: 0 13.05.2006, 11:04:03
  10. avatar
    [11] fructia [*]

    Ty vyfocené klasické koblihy mě teda nelákají

    superkarma: 0 12.05.2006, 19:47:13
  11. avatar
    [10] fructia [*]

    Kdepak, znám lepší receptek na koblížky

    superkarma: 0 12.05.2006, 19:40:59
  12. avatar
    [7] Meander [*]

    Koblihy nenávidím a může za to babi. Dělala je 3x týdně

    superkarma: 0 12.05.2006, 13:40:36
  13. avatar
    [6] V.Nováková [*]

    házet po sobě koblížky, to je ale rozežranost !!! FUJ !!! Takové kobližky , co dělá můj manžel(když se mu chce)tak ty by určitě nikdo neházel !!!!

    superkarma: 0 12.05.2006, 11:00:21
  14. avatar
    [5] Veroniké [*]

    Babička uměla moc dobre koblizky. Ale postup vykrajovani byl taky jiny: Vykrajely se kolecka, na ty se dala marmelada, zavrely se a uvalely v dlani. Koblizky byly pekne kulatoucke, s krupavou osmazenou kurcickou... mnamka.

    superkarma: 0 12.05.2006, 09:14:52
  15. avatar
    [1] Visnery [*]

    Neukazujte mi tyhle recepty při dietě

    superkarma: 0 12.05.2006, 06:03:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme