Vaření

Jak udělat: Mrkvový dort s tvarohovým krémem

Moje maminka měla narozeniny. A protože jsou v lednu, po vánočním mlsání, napadlo mě, že upeču dort, který bude trochu odlehčený.

mrkvový dort s tvarohem

Netvrdím ani to, že je dietní, ani to, že je zdravý. Jen to, že je jiný. Chybí v něm máslo, je slazený třtinovým cukrem a agávovým sirupem. Pro ještě lepší pocit ze zdravého dortu můžeme bílou mouku nahradit moukou celozrnnou, ideálně čerstvě umletou. Také tvaroh jsem použila tučný a šel by použít i nízkotučný.

Věřím, že si své vylepšení ještě najdete.

Suroviny

korpus

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 180 ml slunečnicového oleje
  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • 1 pomeranč
  • 100 g pekanových nebo vlašských ořechů
  • 50 g kokosu nebo pufovaného amarantu

krém

  • 3 tvarohy (750 g)
  • agávový sirup k oslazení (podle chuti)
  • vanilka k ochucení

ozdobení

  • 100 g lískových ořechů
  • čerstvé ovoce

Postup

Celý postup jsem pro vás vyfotila a k části dokonce poprvé natočila video. Nejsem žádná vyučená cukrářka, ani nepeču dorty jako na běžícím pásu, takže tahle moje „vychytávka“ bude určitě v cukrařině běžná, rozhodně žádný velký objev. Ale já z toho mám radost a tak se ráda podělím.

mouka a koření

Mouku, prášek do pečiva, koření a špetku soli smícháme dohromady.

tvarohový dort

Olej, cukr a vejce vyšleháme do krémova.

mrkev a pekanové ořechy

Mrkev oloupeme, odkrojíme odkraje a nastrouháme najemno. Ořechy (vlašské nebo pekanové) nasekáme nahrubo.

Mrkev, ořechy, šťávu a kůru z pomeranče a také kokos přidáme spolu se sypkou směsí do tekuté směsi vajíček a oleje. Až v průběhu pečení jsem zjsitila, že nemám doma ani špetku kokosu a tak jsem ho nahradila surovinou velice zajímavou a dobrou - pufovaným amarantem. Seženete ho ve zdravé výživě a pokud ne, tak vůbec nevadí, přidejte kokos.

mrkvový dort

Důkladně promíchané těsto nalijeme do formy o průměru asi 24 - 26 cm. Formu nezapomeňte vymazat olejem a vysypat moukou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 30 - 40 minut. Jestil je korpus upečený, zjistíme zapíchnutím špejle, která musí vyjít ven čistá, ne ulepená od těsta.

Po upečení necháme korpus pořádně vychladnout. Mezitim si připravíme krém a ořechy na ozdobení dortu.

lískové ořechy

Lískové ořechy dáme na plech do trouby, kterou máme zahřátou na 150 - 160 °C. Ideální je, když ji prostě jen necháme malinko vychladnout po pečení korpusu. Ořechy pražíme asi 20 minut. Potom je hned vytáhneme a vysypeme do utěrky, ve které je mneme až se nám krásně oloupou od slupky.

Takto oloupané ořechy nasekáme na středně jemno. Já jsem použila nádobu se sekacími noži. Ořechy tak byly nasekané ideálně. Částečně nahrubo a částečně najemno.

Tvaroh vyšleháme s agávovým sirupem, kterého dáme množství podle chuti a s trochou vanilky.

mrkvový dort s tvarohem

Ostrým nožem nebo strunou rozřízneme korpus podélně na tři části.

mrkvový dort s tvarohem

Krémem promažeme jednotlivé vrstvy a pomažeme také celý dort shora i z boků. Jak? Nejsnadněji podle našeho videa.

Na ozdobený dort z boku i lehce po vrchu, přilepíme nasekané ořechy. K lepení na bok použijeme opět cukrářskou špachtličku, kterou jsme nanášeli krém. Jde to s ní výborně.

mrkvový dort s tvarohem

A jak celý dort vrcholně ozdobíme? No přece čerstvým ovocem - jahodami, borůvkami, malinami...

mrkvový dort s tvarohem

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Snadný čokoládový dort bez mouky
Nepečený dort s ovocem
Palačinkový dort
Kaštanový dort s čokoládou

   
29.01.2015 - Recepty s návodem - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] papunkova [*]

    hmm úplně se mi sbíhají sliny

    superkarma: 0 26.04.2017, 21:37:46
  2. avatar
    [33] vodilulu [*]

    mno proč ne Mrkvance z Polné jsou taky vyborne

    superkarma: 0 14.07.2015, 08:06:54
  3. [32] Decrazy [*]

    Dělala jsem a je úžasný :) Děkuji za recept

    superkarma: 0 02.06.2015, 14:59:34
  4. avatar
    [31] KatenkaSemJa [*]

    zajímavý receptík :)

    superkarma: 0 04.02.2015, 12:34:07

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] pajda02 [*]

    Dortík vypadá úžasně! Díky za recept:)

    superkarma: 0 29.01.2015, 20:59:26
  2. [29] MarciZ [*]

    klobouk dolů! výborný recept a krásně a kouzelně zpracovaný návodSml59Sml59Sml59. Ráda vyzkouším, DěkujiSml79

    superkarma: 0 29.01.2015, 18:38:45
  3. avatar
    [28] Eva_CZ [*]

    kaba — #5 pro me ta predstava byla roky odporna. Pak jsem ochutnala... Sml58

    superkarma: 0 29.01.2015, 15:13:21
  4. avatar
    [27] gerda [*]

    magie — #25rádo se staloSml16

    superkarma: 0 29.01.2015, 14:50:59
  5. [26] magie [*]

    1anicka — #24vždyť ho tam gerda píše..

    superkarma: 0 29.01.2015, 14:25:34
  6. [25] magie [*]

    gerda — #17děkujuSml59

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    superkarma: 0 29.01.2015, 14:24:29
  7. [24] 1anicka [*]

    nějak v receptu chybí ten pomeranč

    1. na komentář reaguje magie — #26
    superkarma: 0 29.01.2015, 14:23:17
  8. avatar
    [23] vladka321 [*]

    slávenka — #21 gerda — #17 elly — #18 Také ukládám a budu zkoušet. 19 února mám zrovna báječnou příležitost - syn bude slavit dvacetiny Sml67

    superkarma: 0 29.01.2015, 13:10:32
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    elly — #18já ho dělávám dceři, ta nikdy nic jiného nechce k narozeninám, než tento. No...předtím to byl Kardinál - pomerančový je naštěstí jednoduššíSml16

    superkarma: 0 29.01.2015, 12:52:28
  10. [21] slávenka [*]

    vše uloženo, dort od Elly i od Gerdy.Sml58

    1. na komentář reaguje vladka321 — #23
    superkarma: 0 29.01.2015, 12:03:37
  11. avatar
    [20] elly [*]

    teufel — #19Píšu to v článku. Seženete ho ve zdravé výživě. Je to obilovina. http://www.aso-online.cz/amarantove-perlicky

    superkarma: 0 29.01.2015, 11:38:18
  12. [19] teufel [*]

    Co je to pufovaný amarant?Sml80

    1. na komentář reaguje elly — #20
    superkarma: 0 29.01.2015, 11:23:19
  13. avatar
    [18] elly [*]

    gerda — #17to zní moc dobře...píšu si :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    2. na komentář reaguje vladka321 — #23
    superkarma: 0 29.01.2015, 11:16:53
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    magie — #16jistě, s radostí, žádný tajný recept to neníSml16

    6 žloutků umíchat s 180 g práškového cukru, do toho přidat 1 pomeranč - dobře vydrhnutý i s kůrou - rozmixovaný, pak 100 g mletých ořechů, 100 dětské krupičky a na závěr sníh ze 6 bílků. Je to vlastně takový pomerančový piškot. No, a upečete ho v dortové formě. Krém jaký kdo chce, já dávám taky lehký tvarohový.

    1. na komentář reaguje elly — #18
    2. na komentář reaguje vladka321 — #23
    3. na komentář reaguje magie — #25
    superkarma: 3 29.01.2015, 11:09:46
  15. [16] magie [*]

    gerda — #15a gerdo, nebyl by recept?

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 29.01.2015, 10:01:21
  16. avatar
    [15] gerda [*]

    a ještě radši mám dort z celého pomeranče - je takový příjemně nahořklý. Taky s ořechama.

    1. na komentář reaguje magie — #16
    superkarma: 0 29.01.2015, 09:21:56
  17. [14] magie [*]

    cornysek — #9taky dělám krém z Philadelphie a zatím asi nejlepší kombinaceSml59

    superkarma: 0 29.01.2015, 08:36:03
  18. [13] magie [*]

    ..mňam..mrkvový dort jsem si zamilovala před rokem a musím říct, že ho peču dost často na různé oslavySml59

    superkarma: 0 29.01.2015, 08:34:47
  19. [12] IVECO [*]

    vypadá moc krásně Sml16 ještě jsem takový dort nejedla, budu muset vyzkoušet Sml22

    superkarma: 0 29.01.2015, 08:17:13
  20. [11] annella [*]

    dělám mrkvový dort s mákem a je výborný

    superkarma: 0 29.01.2015, 08:08:40
  21. [10] Nikar [*]

    kaba — #5proč? opravdu to není špatné, stejně tak v buchtě cuketa, když uděláte třeba cuketovou buchtu s politou čokoládou, nikdo to ani nepozná.

    superkarma: 0 29.01.2015, 07:58:49
  22. [9] cornysek [*]

    Mrkvový dort budu dělat manželovi ka narozeninám, jen místo tvarohového krému bude krém z Philladelphie, je to trošku "jako by slanější" a k mrkvovému dortu se to náramně hodí. Nemá rád přeslazené dorty a mrkvičkový může ....takže s láskou do něj.

    P.S: mrkev je v dezertech velmi dobráSml59

    1. na komentář reaguje magie — #14
    superkarma: 0 29.01.2015, 07:48:52
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    kaba — #5a proč? Osladí, obarví a rozpeče se.

    superkarma: 0 29.01.2015, 07:44:15
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    Eliana — #3tofu?

    superkarma: 0 29.01.2015, 07:43:40
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    přesně takové věci mám ráda a mrkvový dort i bábovku ve svém repertoáru taky.Sml59

    superkarma: 0 29.01.2015, 07:43:07
  26. avatar
    [5] kaba [*]

    vypadá chutně, ale ta mrkev i když ji mám strašně ráda je pro mě v dortu nepředstavitelná

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    2. na komentář reaguje Nikar — #10
    3. na komentář reaguje Eva_Fl — #28
    superkarma: 2 29.01.2015, 07:29:56
  27. [4] janavys [*]

    Vypadá dobřeSml67

    superkarma: 0 29.01.2015, 07:09:51
  28. avatar
    [3] Eliana [*]

    Čím nahradit tvarohový krém? Nemohu nic s mlékem ani máslo a zároveň nechci papat herový krémSml24

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    superkarma: 0 29.01.2015, 06:55:45
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Roky se mi zvedal zaludek pri pohledu na dorticky zdobene mrkvi. Pak mi jednou jeden teplous nabidl buchtu a ja jsem se rozplynula blahem. Byl to mrkvac! Od te doby jeden z nejoblibenejsich u nas, ale poctive jsem se s nim srala jen jednou.

    superkarma: 0 29.01.2015, 00:20:43
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    To se koupi pytlik, smicha s olejem, 2 vejci a trochou vody a hotovo. Bajecna poleva kremoveho tvarohu se taky koupi, vsechno to zabere par minut. Sml24A verte neverte, je to bajecny. Skoda, ze mam cukrovku a alergii na lepek. Sml31

    superkarma: 0 29.01.2015, 00:19:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme