Vaření

Jak udělat: Králík na smetaně

králík na smetaně

V dřívějších dobách byl v českých domácnostech králík poměrně rozšířeným masem. Na vesnici chovala králíky každá rodina a zásobovala i ty chudáky příbuzné, kteří žili ve městě, kde králíkárny mít nemohli. V dobách současných už bohužel králíci z vesnic vymizeli. Naštěstí je ale koupíte v obchodech nebo na trzích. Protože králičí maso je výborné a můžete ho upravovat na mnoho způsobů.

V poslední době u nás doma vedou spíše francouzské úpravy králíka. Používám hodně bílé víno, tymián a cibuli. Ale tentokrát jsem se rozhodla pro klasiku úplně nejklasičtější. Králík na smetaně. A vzala jsem si k ruce a na pomoc Hovory s řezníkem, mou nejoblíbenější masovou kuchařku. A jak jindy experimentuji a ráda, tak teď jsem se držela slovo od slova rad a receptu Jany Florentýny Zatloukalové.

Suroviny

  • 1 králík
  • olej
  • 2 mrkve
  • 1 velká petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce cukru
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 500 ml masového vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 - 2 lžíce octa
  • sůl

králík na smetaně

Postup

Pro tento recept je vhodné pracovat s rozporcovaným králíkem. Já jsem ho rozdělila na pět dílů. Dva díly z předních nohou, dva ze zadních a jeden hřbet. Kdo má rád jen pěkně masité stehna, tak určitě v obchodě sežene i jednotlivé porce a může si koupit 4 stehna.

Maso omyjeme, osušíme a osolíme.

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, na kterém ze všech stran osmahneme králičí kousky.

králík na smetaně

Cibuli i kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Cibuli necháme zvlášť, kořenovou zeleninu smícháme.

králík na smetaně

Opečené maso vyndáme z hrnce a uložíme do menšího hrnce pod pokličku. Do rozpáleného oleje vsypeme kořenovou zeleninu a opékáme zprudka asi pět minut. Přidáme cibuli a restujeme dozlatova.

králík na smetaně

Poté zasypeme cukrem, který necháme chvíli zkaramelizovat, a zalijeme vývarem. Ideální je kuřecí, ten jsem neměla, tak jsem použila hovězí. Do vývaru vrátíme k zelenině i maso. Přidáme tymián, zakryjeme poklicí a dusíme doměkka. Bude to trvat asi hodinku, až hodinku a půl.

králík na smetaně

Z másla a mouky si umícháme jíšku, kterou necháme bokem, dokud není maso hotové.

Měkké maso vyndáme zpět do malého hrnce, ve kterém už jednou odpočívalo. Pokud je hrnec nahřátý, bude to ideální. Do hrnce se zeleninou vlijeme jíšku a důkladně ji promícháme. Povaříme asi 15 minut.

králík na smetaně

Nyní si vezmeme hustý cedník, kterým povařenou zeleninu s jíškou propasírujeme. Omáčka tak bude krásně jemná a hladká. Ještě pět minut povaříme. Na závěr vlijeme smetanu, kterou už jen lehce prohřejeme.

králík na smetaně

Ještě můžeme dochutit ohřátým octem a cukrem, podle toho jak máme omáčku rádi.

Podáváme s knedlíkem, noky nebo těstovinami.

králík na smetaně

Dobrou chuť přeje elly!

   
25.04.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [10] Eva_CZ [*]

    Mam — #9 Sml14

    NENI to svickova, ta je z hoveziho, je to kralik na smetane. Ja jsem vcera delala veprove na smetane a taky NE svickovou.

    superkarma: 0 27.04.2014, 21:34:36
  2. avatar
    [9] Mam [*]

    Eva_Fl — #7 je to svíčková....mňam!!!

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #10
    superkarma: 0 27.04.2014, 21:11:32
  3. avatar
    [8] Jitullinka [*]

    svíčkovou s králíkem a knedlíkem mám moc ráda - je to ňamkaSml58

    superkarma: 0 26.04.2014, 12:42:03
  4. avatar
    [7] Eva_CZ [*]

    dalma — #5 Sml28

    Elly, proc jen tymian a ne vsechno divoke koreni?

    1. na komentář reaguje Mam — #9
    superkarma: 0 26.04.2014, 04:52:40
  5. avatar
    [6] denkas [*]

    Králika nejím a moje babička ,bydlící na vesnici,králiky neměla.Měla slepice,krávy,prase,husy,.ale králiky ne.

    superkarma: 0 25.04.2014, 15:24:06
  6. avatar
    [5] dalma [*]

    Králičí maso mám ráda, ale tohle bych si teda podle obrázku nedala. Nevím, ale moc vábně to nevypadá. Sml16

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #7
    superkarma: 0 25.04.2014, 11:30:11
  7. [4] postolkapet [*]

    svickove proste neodolam, ale vim mi tam sedi knedlik

    superkarma: 0 25.04.2014, 09:20:22
  8. avatar
    [3] batka [*]

    králičí svíčková no, taky dělám, když mám králíka, je to výborné Sml67

    superkarma: 0 25.04.2014, 08:36:04
  9. [2] Pavla_b [*]

    radši s knedlíkem..Sml58 ty nudle se mi k tomu nehodí...

    superkarma: 0 25.04.2014, 08:09:35
  10. avatar
    [1] buldok [*]

    Králíka nejím, ale jídlo vypadá famózně.

    superkarma: 0 25.04.2014, 07:06:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme