kaštanový dort

Znovuobjevené jedlé kaštany se v mé kuchyni dlouho neohřály. Byly upečeny a část jich byla snědena hladovým manželem. Část, kterou jsem uchránila, byla do posledního kousku zužitkována na skvělý dezert, který mi poradil můj kamarád Tomáš. Dietářům vstup zakázán!

Suroviny

200 g pečených kaštanů
50 g loupaných mandlí
250 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
250 g másla
250 g plnotučného mléka
4 vejce
125 g cukru krupice

kaštanový dort

Upečené kaštany a mandle vložíme do mixéru a rozmixujeme co nejvíce nadrobno.

kaštanový dort

Rozmixované kaštany s mandlemi smícháme s mlékem na pastu.

kaštanový dort

Můžeme ještě jednou promixovat tyčovým mixérem, pasta se ještě více zjemní.

kaštanový dort

V hrnci na plotně, na velice mírnou teplotu, rozpustíme čokoládu s máslem.

kaštanový dort

Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, až vznikne hladký světle žlutý krém.

kaštanový dort

Z bílků ušleháme tuhý sníh.

kaštanový dort

Žloutky s cukrem vmícháme do rozpuštěné čokolády s máslem.

kaštanový dort

Čokoládovou směs vmícháme do kaštanové pasty. Nakonec velice zlehka vmícháme sníh.

kaštanový dort

Rozevírací kulatou formu, o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a dáme péct do trouby, vyhřáté na 170 °C.

kaštanový dort

Pečeme 25–30 minut. Povrch ztuhne, ale při pohybu formou by se měl celý dort lehce vlnit, neměl by být uvnitř úplně dopečený.

kaštanový dort

Dort můžeme podávat úplně vychladlý nebo trochu teplý. Záleží na chuti. Ale vždycky k němu podávejte kopeček neslazené šlehačky. Je to dokonalá kombinace.

MaggiPartnerem rubriky Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama