Reklama

kořeněné karamelové víno

Miluji podzim. Krátké dny a dlouhé zamračené podvečery vybízejí k lenošení. Mám pocit, že čas teď plyne nějak pomaleji a já si můžu užívat dětí, manžela a domácí pohody. Zatopíme v krbu, zapálím si oblíbené vonné svíčky a relaxujeme. A když dostaneme chuť na něco dobrého, sladkého a voňavého, uvaříme si karamelové kořeněné víno.

Inspirovala mě má oblíbená restaurace a kavárna U Zvonu, kde jsem něco podobného viděla v nápojovém lístku. Bylo to výborné, ale měla jsem chuť udělat si verzi s ještě větším množství ovoce a karamelu. Povedlo se. A tak se stal tenhle nápad naším nejoblíbenějším. Předběhl punče i svařená vína.

Uvedené suroviny jsou v mém podání na půl litru vína. Mám ráda, když je v hrnku více ovoce než vína a koření z něj voní opravdu intenzivně. Když však přidáte vína celý litr, vůbec to nevadí a množství surovin vám bude stačit. Mým nejoblíbenějším vínem na tuto dobrotu je Modrý Portugal. Ale příště si plánuji vyzkoušet nějaké bílé víno.

Ovoce můžete použít libovolné. Skvělé budou brusinky, hroznové víno, hrušky. Nebojte se experimentovat.

suroviny

Suroviny

2 jablka
1 velký pomeranč
1 mandarinka
2 ks celé skořice
2 celé hvězdičky badyánu
10 hřebíčků
4 lžíce třtinového cukru
500 ml červeného vína

...a s chutí do práce...

jablka

Jablka si oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrájíme na kousky. Libovolně veliké. Menší jsou hezčí, větší se vám budou dobře lovit z vína.

koření

Nakrájená jablka vsypeme do hrnce, spolu s kořením. Dáme na plotnu, kterou zapneme na plno, a asi minutu osmahneme, za stálého míchání. Poté ztlumíme teplotu asi na polovinu a necháme 4 minuty, pod poklicí. Jablka nám pustí šťávu.

cukr

Za pár minut nám jablka pustí šťávu a začnou spolu s kořením krásně vonět. Zasypeme je třtinovým cukrem.

pomeranč a mandarinka

Pomeranč a mandarinku nakrájíme na menší kousky.

ovoce s kořením

Vsypeme do hrnce, promícháme a ještě asi minutu necháme na plotně.

víno

Zalijeme vínem a ještě chviličku prohřejeme. Ihned podáváme.

Krásné chvíle plné pohody přeje elly.