Reklama

Jíška je zahušťovací prostředek do polévek a omáček, vyráběný z tuku a mouky. Tak praví chytrá Wikipedie. A připravit si jíšku doma? Není nic snadnějšího. Proto nechápu, jak je možné, že se ve velkém prodávají instantní jíšky v krabičkách. Mouku a tuk má přece každý doma. Tak k čemu tyto náhražky?

jíška

Není jíška jako jíška

Pro naše vaření můžeme připravit více druhů jíšky. Nejčastěji se připravuje právě ze stejného podílu tuku a mouky. Jako tuk použijeme máslo, sádlo nebo olej. Druh tuku volíme podle druhu jídla, které chceme zahustit. Když se například rozhodneme zahustit guláš, použijeme sádlo. Pro jemnou smetanovou omáčku určitě máslo.

Mouku na jíšku používáme vždycky hladkou. Je to proto, že pouze s touto moukou dosáhnete té nejlepší jemnosti jíšky, takže nebude v zahušťovaném pokrmu rušit. Vyznavači zdravé stravy mohou použít i celozrnnou mouku, ale ta už je trochu hrubší a v jídle ji lehce ucítíte. Není to však na škodu.

Světlá, nebo tmavá?

Podle toho, jak dlouho jíšku necháme na zdroji tepla, tak tmavou nebo světlou ji budeme mít. Určitě to s opékáním mouky nepřehánějte, protože příliš tmavá jíška je hořká, a proto nepoužitelná.
Na světlou jíšku použijte máslo nebo rostlinný tuk, na tmavou sádlo, protože mu nevadí delší tepelná úprava, nepřepaluje se.

Světlá jíška
- smetanové omáčky
- světlé polévky (bramborová, květáková, pórková...)
- bešamel

Tmavá jíška
- guláše
- tmavé polévky (houbová, kmínová, gulášová...)
- tmavé omáčky

Při přípravě světlé jíšky vsypeme mouku do másla ihned po jeho rozpuštění, rozmícháme, necháme jen zpěnit a ihned odstavíme z plotny. U tmavých necháme na plotně až do požadované barvy, ale ještě jednou připomínám - nepřežeňte to, ať není jíška hořká.

jíška

Suchá jíška

Jíška bez tuku je dietnější a jídlo vám také výborně zahustí. Stačí jen na suché pánvičce opražit mouku, až velice lehce ztmavne.

Jak připravit jíšku

Pro přípravu jíšky si připravíme stejné množství tuku a hladké mouky. Jíška na fotkách je do zahuštěného masového vývaru, připravoval jsem ji z másla a nechala jsem ji lehce ztmavnout. Dodala polévce nezaměnitelnou, velice dobrou chuť.

Na pánvičce si rozpustíme máslo (rozehřejem olej, sádlo...)

jíška

Až je máslo úplně rozpuštěné, nebo jiný tuk rozehřátý, vsypeme do něj připravenou hladkou mouku.

jíška

Ihned důkladně rozmícháme vařečkou nebo metličkou. Tak, aby v jíšce nebyly žádné hrudky. Jíška bude lehce bublat.

jíška

Podle toho, jestli chceme jíšku tmavou, nebo světlou, přizpůsobíme dobu, kterou necháme pánvičku na plotně. Na světlou jíšku ihned po promíchání stáhneme.

jíška

Necháme ji vychladnout a vmícháme do zahušťovaného pokrmu. Když mícháme jíšku s jídlem, musí být jedno z toho vždycky studené. Buď studená jíška a teplý pokrm nebo studený pokrm mícháme s teplou jíškou.

Zabráníme tak vzniku hrudek.

Dobrou chuť přeje Elly.