Vaření

Jak udělat: Jíška

Jíška je zahušťovací prostředek do polévek a omáček, vyráběný z tuku a mouky. Tak praví chytrá Wikipedie. A připravit si jíšku doma? Není nic snadnějšího. Proto nechápu, jak je možné, že se ve velkém prodávají instantní jíšky v krabičkách. Mouku a tuk má přece každý doma. Tak k čemu tyto náhražky?

jíška

Není jíška jako jíška

Pro naše vaření můžeme připravit více druhů jíšky. Nejčastěji se připravuje právě ze stejného podílu tuku a mouky. Jako tuk použijeme máslo, sádlo nebo olej. Druh tuku volíme podle druhu jídla, které chceme zahustit. Když se například rozhodneme zahustit guláš, použijeme sádlo. Pro jemnou smetanovou omáčku určitě máslo.

Mouku na jíšku používáme vždycky hladkou. Je to proto, že pouze s touto moukou dosáhnete té nejlepší jemnosti jíšky, takže nebude v zahušťovaném pokrmu rušit. Vyznavači zdravé stravy mohou použít i celozrnnou mouku, ale ta už je trochu hrubší a v jídle ji lehce ucítíte. Není to však na škodu.

Světlá, nebo tmavá?

Podle toho, jak dlouho jíšku necháme na zdroji tepla, tak tmavou nebo světlou ji budeme mít. Určitě to s opékáním mouky nepřehánějte, protože příliš tmavá jíška je hořká, a proto nepoužitelná.
Na světlou jíšku použijte máslo nebo rostlinný tuk, na tmavou sádlo, protože mu nevadí delší tepelná úprava, nepřepaluje se.

Světlá jíška
- smetanové omáčky
- světlé polévky (bramborová, květáková, pórková...)
- bešamel

Tmavá jíška
- guláše
- tmavé polévky (houbová, kmínová, gulášová...)
- tmavé omáčky

Při přípravě světlé jíšky vsypeme mouku do másla ihned po jeho rozpuštění, rozmícháme, necháme jen zpěnit a ihned odstavíme z plotny. U tmavých necháme na plotně až do požadované barvy, ale ještě jednou připomínám - nepřežeňte to, ať není jíška hořká.

jíška

Suchá jíška

Jíška bez tuku je dietnější a jídlo vám také výborně zahustí. Stačí jen na suché pánvičce opražit mouku, až velice lehce ztmavne.

Jak připravit jíšku

Pro přípravu jíšky si připravíme stejné množství tuku a hladké mouky. Jíška na fotkách je do zahuštěného masového vývaru, připravoval jsem ji z másla a nechala jsem ji lehce ztmavnout. Dodala polévce nezaměnitelnou, velice dobrou chuť.

Na pánvičce si rozpustíme máslo (rozehřejem olej, sádlo...)

jíška

Až je máslo úplně rozpuštěné, nebo jiný tuk rozehřátý, vsypeme do něj připravenou hladkou mouku.

jíška

Ihned důkladně rozmícháme vařečkou nebo metličkou. Tak, aby v jíšce nebyly žádné hrudky. Jíška bude lehce bublat.

jíška

Podle toho, jestli chceme jíšku tmavou, nebo světlou, přizpůsobíme dobu, kterou necháme pánvičku na plotně. Na světlou jíšku ihned po promíchání stáhneme.

jíška

Necháme ji vychladnout a vmícháme do zahušťovaného pokrmu. Když mícháme jíšku s jídlem, musí být jedno z toho vždycky studené. Buď studená jíška a teplý pokrm nebo studený pokrm mícháme s teplou jíškou.

Zabráníme tak vzniku hrudek.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
24.06.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [60] MaartinkaH [*]

    Pro mě velmi důležitý článek :-D je mi 19 a nemám moc zkušeností v kuchyni, ale snažím se!!

    Vždycky se mi po přidání jíšky do polévky nadělaly žmolky, no teď už vím, že jedno z toho musí být vždy chladné, super :-D :-).

    superkarma: 0 07.07.2014, 21:44:00
  2. avatar
    [59] Suzanne [*]

    řinka — #53 Co jako? Že jím jíšku? No jasně Sml80 Někdo ji sní v omáčce, já si ji dám samotnou. Zase nepotřebuju mít čokoládu. 

    denkas — #57 No jo, Čochtan, na toho jsem nevzpomněla Sml30

    superkarma: 0 25.06.2014, 01:28:59
  3. avatar
    [58] kobližka [*]

    Já jí kupuju a nestydím se za to.Časopis Dtest hodnotil několik hotových instantních jíšek a tak od Knorru skutečně neobsahuje nic škodlivého a byla ohodnocena dost vysoko.Nevím proč bych se s tím měla dělat doma,to mi za to nestojí.

    superkarma: 1 24.06.2014, 21:58:57
  4. avatar
    [57] denkas [*]

    řinka — #53 Ty neznáš Čochtana? Ty nemáš ráda jíšku?  A řekla bych,že se dřív dávala malým dětemSml22ale nevim jak upravená ,ale myslim,že to máma řikalaSml22Sml22

    Suzanne — #52 Tu máslovou taky vždy ochutnámSml22

    1. na komentář reaguje Suzanne — #59
    superkarma: 0 24.06.2014, 21:16:20
  5. [56] lelaba [*]

    Jednoduchá věc, nechápu, jak to může někdo kupovat instantní!!!

    superkarma: 0 24.06.2014, 20:36:36
  6. avatar
    [55] jarmil22 [*]

    Dělá od oka a zatím v pohodě.

    superkarma: 0 24.06.2014, 19:51:17
  7. [54] Roland [*]

    prototype — #11 Já to samé.

    superkarma: 0 24.06.2014, 18:16:41
  8. avatar
    [53] řinka [*]

    Suzanne — #52 ježiši,to myslíš vážně?

    1. na komentář reaguje denkas — #57
    2. na komentář reaguje Suzanne — #59
    superkarma: 1 24.06.2014, 18:15:35
  9. avatar
    [52] Suzanne [*]

    No vida, tak jsem se dozvěděla, kolik se tam toho dává, díky, elly Sml16 Já to vždycky dělala podle oka, prostě jsem přidala jedno nebo druhé.

    Jíšku jsem dělala vždycky dvoj až trojnásobné množství, abych měla co dojídat. Párkrát se mi stalo, že mě honila mlsná, tak jsem šla a umíchala jsem si jíšku Sml52 Je to dobrota Sml58

    1. na komentář reaguje řinka — #53
    2. na komentář reaguje denkas — #57
    superkarma: 0 24.06.2014, 17:37:22
  10. [51] libuno [*]

    Já dělám jíšku máslovou, občas ji i ochutnám.

    superkarma: 0 24.06.2014, 16:19:24
  11. [50] Helena Svatková [*]

    Přesto, že si dělám jíšku sama, dozvěděla jsem se v tomto článku další informace. Kupovanou neuznávám, ani nemám tušení jak chutná.Sml16

    superkarma: 0 24.06.2014, 15:42:00
  12. avatar
    [49] gerda [*]

    a to ještě nevíte, že z jíšky se dělá výborný krém do dortu! Á la Harlekýn.

    superkarma: 0 24.06.2014, 15:32:51
  13. avatar
    [48] gerda [*]

    secret — #46 však čím myslíš, že to udrží bez kazivosti, když to stojí spolu s moukou normálně v obchodě? Přečti si složení. Doma si dáš akorát máslo, sádlo mouku.

    superkarma: 0 24.06.2014, 15:30:24
  14. [47] AlčaD [*]

    Tyyyy jooo!!!! Moc děkuju za podrobný návod!!! Každý řekl, že tu jíšku musím mít tak akorát a já furt nevěděla - dávala jsem tam více mouky a byla spíše taková suchá - žádná řídká kašička - děkuji moc - určitě vyzkouším! Já se právě jídlům kde je jíška vyhýbala, protože jsem nevěděla jak přesně ji zahustit aby byla ťip ťop Sml67

    superkarma: 0 24.06.2014, 15:25:50
  15. [46] murat [*]

    můj chlap když vaří, tak používá knorr. vždycky to poznám...má to takovou chemickou chuť. Sml68

    1. na komentář reaguje gerda — #48
    superkarma: 0 24.06.2014, 14:29:10
  16. [45] Stendy [*]

    Jíšku dělám doma, ale když do pokrmu neodhadnu správné množství, tak na přidání mám doma i jšku Knorr.

    superkarma: 1 24.06.2014, 14:28:21
  17. [44] Stendy [*]

    Udělat domácí jíšku je hračka.

    superkarma: 0 24.06.2014, 14:24:34
  18. avatar
    [43] Judo [*]

    Jíšku si dělám,kupovanou jsem vyzkoušela a domácí je lepší.Sml16

    superkarma: 0 24.06.2014, 14:17:59
  19. avatar
    [42] Allma [*]

    gerda — #41 taky dávám rovnou do něčeho.Většinou když jsem zalévala vodou tak se mi nadělaly hrudky. Takto prsknu do omáčky, zamíchám metlou a je toSml80

    superkarma: 0 24.06.2014, 13:52:44
  20. avatar
    [41] gerda [*]

    delfi.na — #39 já se přiznám, že už jsem ve vaření natolik zběhlá abych poznala, kdy si to můžu dovolit a jak má ta jíška v tom případě vypadat -že... umíchám ji a šup do vroucího pokrmu!Sml16 Ale začínala jsem poctivě, přesně jak to má být. Jedno z toho studený.Sml58 Později se vypracuje každá, ale nesmí ji to napoprvé odradit žmolkama.

    1. na komentář reaguje Allma — #42
    superkarma: 0 24.06.2014, 13:49:51
  21. avatar
    [40] denkas [*]

    Rikina — #35 Já mám ráda v jídle jíškuSml22Tu na másle i ujídám,asi sem taky divnáSml30

    monkee — #34 jj,taky tak dělám.Já to myslela kvůli začínajícím kuchařkám,nebo těm,který se tý jíšky bojíSml22

    elly — #33 Aha,takže nepřehlídlaSml30

    Pavla_b — #32 já to vím,já teda hned tu vařicí jíšku naředím studenou vodou.Nojo,to sem nějak přehlídlaSml22

    superkarma: 0 24.06.2014, 13:29:21
  22. avatar
    [39] delfi.na [*]

    gerda — #2 a já to šoupnu teplé do teplé a nikdy se mi hrudky neudělaly Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #41
    superkarma: 0 24.06.2014, 13:20:02
  23. avatar
    [38] marianaant [*]

    Taky si dělám jíšku sama, ale jako železnou rezervu mám jíšku Knorr.Sml30

    superkarma: 0 24.06.2014, 12:49:47
  24. avatar
    [37] *modrá [*]

    Moje maminka dělala jíšku i do zásoby na víckrát, měla ji vdycky v kastrolku ve špajzu. Když vařila o víkendu nemusela dělat pokaždé novou.

    superkarma: 0 24.06.2014, 12:36:04
  25. avatar
    [36] monkee [*]

    Rikina — #35 A taky žiješ, já vím...Sml79Sml30 My s mlsnou hubou musíme být akčnější.

    superkarma: 0 24.06.2014, 12:27:44
  26. [35] Rikina [*]

    monkee — #34 však jo, já vím, že jsem divná. Už čtyři roky jsem nekoupila mouku, na nic ji nepotřebuju. Máslo taky nepotřebuju, takže kdybych chtěla vyrobit jíšku, musela bych extra kvůli tomu tyhle věci jít koupit, na jíšku se toho spotřebuje jen trošku a co budu dělat s tím zbytkem? No tak nepotřebuju jíšku. Sml80 Ale opravdu mi to nikdy nechybělo.

    1. na komentář reaguje monkee — #36
    2. na komentář reaguje denkas — #40
    superkarma: 0 24.06.2014, 12:07:50
  27. avatar
    [34] monkee [*]

    dasena — #25 A odkud se v té kupované ty "vytamíny" berou?Sml58 Ale jen mlsej chemii, když chceš.Sml79

    evacerna — #26 Přidávej mouku po troškách a dobře rozmíchej. A zalívej jen studenou tekutinou.

    Rikina — #28 Ty a vařečka...Sml54Sml58

    denkas — #30 Rozředím ji studenou vodou, vývarem, mlékem... a teprve pak liju do pokrmu  nebo přidávám další suroviny (třeba na omáčku). Nepřidávám tento koncentrát tuku a mouky, to je jen polotovar.

    1. na komentář reaguje Rikina — #35
    2. na komentář reaguje denkas — #40
    superkarma: 0 24.06.2014, 11:42:00
  28. avatar
    [33] elly [*]

    denkas — #30 měla jsem tam, že necháme jíšku vychladnout, ale ještě jsem tam připsala proč ;-) Díky

    1. na komentář reaguje denkas — #40
    superkarma: 0 24.06.2014, 11:33:47
  29. [32] Pavla_b [*]

    denkas — #30 jak psala gerda někde níž - "jedno musí být studené", buď jíšku zaleješ studeným vývarem, nebo studenou jíšku na zahuštění dáš do vroucí omáčky, polévky nebo já nevím čeho ještě.

    1. na komentář reaguje denkas — #40
    superkarma: 0 24.06.2014, 11:20:49
  30. [31] holčice [*]

    používám domácí i kupovanou

    superkarma: 0 24.06.2014, 11:20:35

Další příspěvky

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme