Vaření

Jak udělat: Jablkový koláč podle Florentýny

Jana Florentýna Zatloukalová je má nejoblíbenější česká autorka kuchařských knih. Vydala jich už několik a každou z nich mám doma. Z police ji vytahuji určitě ze všech kuchařek nejčastěji. A nejen já, vaří podle ní i můj muž a děti...

Snídaně s Florentýnou

Nejnovější kousek, který Florentýna vydala, je Snídaně u Florentýny. Vzhledově do posledního detailu vyladěná a vymazlená knížka obsahuje řadu dopoledních receptů do vaší kuchyně. O tom vám však napíšu někdy jindy. Dnes bych se s vámi chtěla rozdělit o první recept, který jsem podle této kuchařky vyzkoušela.

Donesla jsem si od rodičů ze zahrady padaná jablka. Nádherná, lahodně kyselkavá, Ontaria. A zatoužila jsem po dokonalém koláči. Ideální příležitost prolistovat novou kuchařku. Třeba v ní najdu nějaký nápad. Našla jsem. Recept ze strany 326, téměř na konci kuchařky. Poklad! Jablečný koláč jako z francouzské kavárny. Opravdu bude tak skvělý? Vyzkoušíme...

Snídaně u Florentýny

Suroviny

na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g velice dobře vychlazeného másla
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru krupice
  • 50 ml ledové vody

na náplň

  • 1 kg středně velkých jablek
  • 1 citron
  • 120 g cukru
  • špetka mleté skořice
  • 1 vrchovatá lžíce meruňkového džemu

Postup

Připravíme si těsto. Ve velké míse smícháme mouku, špetku soli a cukr.

Snídaně u Florentýny

Přidáme máslo, nakrájené na malé kostičky.

Snídaně u Florentýny

Pomocí dvou nožů nebo v robotu máslo v mouce rozsekáme, až vznikne něco jako drobenka.

Francouzský jablkový koláč

V tomto okamžiku začneme po trochách přidávat ledovou vodu. Až do té doby, než má těsto tu správnou „těstovou“ konzistenci. Přidávejte opravdu postupně, ať není těsto zbytečně mokré a nelepí se.

Z těsta vytvoříme placku, kterou zabalíme do folie a dáme do lednice. Minimálně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.

Na druhý den vymažeme koláčovou formu máslem nebo sádlem. Těsto rozválíme na plát silný asi půl centimetru a přeneseme do formy. V knížce najdete parádní fígle, jak na to. Pro tento recept korpus nepředpékáme. Připravené těsto můžeme dát ještě ve formě do lednice.

Troubu si předehřejeme na 160 °C.

Snídaně u Florentýny

Připravíme si jablka. Oloupeme, zbavíme jadřinců. Tři z takto připravených jablek nakrájíme na co nejtenčí půlměsíčky, vložíme do misky a promícháme se šťávou z poloviny citronu. To proto, aby nezhnědly.

Snídaně u Florentýny

Zbylá jablka nakrájíme na malé kostičky a zakápneme šťávou z druhé poloviny citronu.

Snídaně u Florentýny

V kastrolu smícháme cukr se 100 ml vody a skořici. Přivedeme k varu, nasypeme kostičky jablek a zprudka, bez přikrytí vaříme, dokud se neodpaří všechna tekutina. Trvá to asi 15 minut. Občas mícháme. Tato jablka necháme vychladnout a dáme na připravený koláčový korpus.

Snídaně u Florentýny

Na povrch rozložíme plátky jablek, tak aby byla vrstva pěkně ozdobná. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut. Okraj těsta bude krásně zlatavý.

Snídaně u Florentýny

V malé kastrůlku zahřejeme meruňkovou zavařeninu se lžící vody, aby se z ní stala středně hustá tekutina, kterou zatepla potřeme povrch koláče. Zdá se vám to zbytečné? Ani náhodou. Tenhle poslední krok dodá koláči ještě o stupeň lepší chuť.

Snídaně u Florentýny

Dobrou chuť přeje Elly a Florentýna.

   
07.10.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. [20] AlenkaS. [*]

    Víte, že už tento měsíc má začít vysílat nový televizní kanál, zaměřený na pořady o vaření - Mňam TV ? Sml16

    superkarma: 0 10.10.2014, 04:07:37
  2. avatar
    [19] elly [*]

    blanca — #18proto se musí rukama pracovat co nejméně a máslo na začátku rozsekáváme nožem. Zpracovat se musí rychle, co nejméně pohybů, mačkání a zahřívání. Fakt to má vliv na výsledek...

    superkarma: 0 07.10.2014, 15:23:54
  3. avatar
    [18] blanca [*]

    elly — #16 tak já chápu, že má vliv, když se pak celé hotové těsto dá lednice pořádně vychladit Sml22. Jen mi právě přijde zbytečné při zadělávání používat ledovou vodu a vychlazené máslo, které stejně povolí a zahřeje, jak se těsto hněte, ne? Sml80 Teda posuzuji aspoň podle sebe, když tohle těsto budu zadělávat rukama, robota nemám Sml33

    1. na komentář reaguje elly — #19
    superkarma: 0 07.10.2014, 14:43:43
  4. avatar
    [17] elly [*]

    blanca — #9taky byl u nás hned pryč Sml22

    superkarma: 0 07.10.2014, 13:07:43
  5. avatar
    [16] elly [*]

    blanca — #12 Myskamaus — #11 tetička25 — #10je to podobné jako u lineckého. Použití vychlazených surovin má vliv na výslednou chuť těsta. Když ho co nejméně zahřejete, tak je upečený koláč krásně křehký.

    polla — #15jablka zase tolik vody nepustí a voda se neodpařuje pracně...při této tepelné úpravě chytnou lehce karamelovou chuť...

    1. na komentář reaguje blanca — #18
    superkarma: 0 07.10.2014, 13:07:11
  6. avatar
    [15] polla [*]

    Mě zase není jasné, proč do náplně lijí tolik vody, když ji potom pracně odpařují. Když nakrájená jablka zasypu cukrem, pustí tolik tekutiny, že už tam nemusím žádnou vodu přidávat a mohu je rovnou uvařit.

    1. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 07.10.2014, 13:00:37
  7. avatar
    [14] gerda [*]

    náplň se mi velmi líbí, těsto bych udělala jiné křehké. Tohle těsto se mi jaksi nezdá...Sml80Ale možná by to chtělo ochutnat a moje obavy jsou zbytečné. Sml16V poslední době spíš dělávám hodně kynuté, s tím to vyjde spolehlivě.

    superkarma: 0 07.10.2014, 12:31:52
  8. avatar
    [13] řeřicha [*]

    určitě upeču, vypadá dobře Sml67

    superkarma: 0 07.10.2014, 11:46:01
  9. avatar
    [12] blanca [*]

    Myskamaus — #11 tetička25 — #10 to taky nějak nechápu Sml80 navíc, když bude máslo vychlazené = ztuhlé, z toho asi těsto jen tak neudělám, stejně musí máslo změknout. Navíc se pak dává do lednice. Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 07.10.2014, 11:26:23
  10. avatar
    [11] Myskamaus [*]

    tetička25 — #10Taky bych se to ráda dozvěděla.

    1. na komentář reaguje blanca — #12
    2. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 07.10.2014, 11:21:37
  11. [10] tetička25 [*]

    proč má být máslo hodně vychlazené a voda ledová?

    1. na komentář reaguje Myskamaus — #11
    2. na komentář reaguje blanca — #12
    3. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 07.10.2014, 10:33:04
  12. avatar
    [9] blanca [*]

    koláč vypadá moc dobře, jen bych ho u nás musela udělat na celý plech Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 07.10.2014, 10:29:53
  13. avatar
    [8] kutliki [*]

    Vypadá lákavě.

    superkarma: 0 07.10.2014, 09:51:25
  14. avatar
    [7] Myskdalen [*]

    Jablek máme plnou zahradu, dobrá inspirace.

    superkarma: 0 07.10.2014, 09:34:27
  15. avatar
    [6] ekleinovka [*]

    z jablek, ty překlepy

    superkarma: 0 07.10.2014, 09:14:46
  16. avatar
    [5] ekleinovka [*]

    Pečeme teď z jablej pořád - podobný recept je na americký koláč - ten tu kromě štrůdlu taky ,,jede" ve velkém

    superkarma: 0 07.10.2014, 09:14:31
  17. [4] Klára Křížová [*]

    Krásné, o víkendu vyzkouším

    superkarma: 0 07.10.2014, 08:48:40
  18. [3] funnka [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 07.10.2014, 08:37:17
  19. [2] knihovna [*]

    Tak to je bomba. Určitě o víkendu vyzkouším, taky jsem si přivezla z chalupy jablka.

    superkarma: 0 07.10.2014, 08:36:05
  20. [1] vladka60 [*]

    Může být dobrý, jablka mám ráda.

    superkarma: 0 07.10.2014, 08:16:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme