Vaření

Jak udělat: Hovězí guláš

Hovězí guláš je česká klasika. Ať už si ho dáte raději s knedlíkem nebo krajícem čerstvého chleba, určitě si pochutnáte. Jeho příprava je velice snadná, vyžaduje však dlouhé vaření a nejlépe i nějaký ten čas k uležení. Guláš, který je starý jeden nebo dva dny, je totiž nejlepší. Jeho chutě se krásně propojí, maso se rozleží a vůně rozvoní.

guláš

Jednou z nejdůležitějších zásad při přípravě guláše je použití cibule. Té by mělo být tolik, kolik masa. Použijete-li kilo masa, nebojte se připravit kilo cibule. Určitě to není moc. Cibule výrazně ovlivní chuť guláše, ale guláš také zahustí. A to přesně chceme, protože do správného guláše nepatří žádná mouka. Kdo chce přece jen guláš trochu zahustit, doporučujeme nadrobit chlebové kůrky.

Guláš můžete samozřejmě připravit klidně vepřový, kdo má rád zvěřinu, tak srnčí nebo kančí. Největší klasika je však hovězí. Ideální maso, se kterým bude guláš chutnat dokonale, je kližka. Tato část masa je poměrně prorostlá tukem, který díky pomalému vaření maličko zahustí šťávu a také dodá masu potřebnou chuť a šťavnatost.

  • 1 kg hovězí kližky
  • 1 kg cibule nakrájené nahrubo
  • sádlo nebo olej
  • sůl a pepř
  • trocha rajského protlaku
  • sladká mletá paprika
  • špetka pikantní pálivé papriky
  • trocha nahrubo drceného kmínu
  • majoránka

Cibuli nakrájíme na hrubo.
guláš

Hovězí kližku na kostky asi tři centimetry velké. Příliš malé kusy by se nám dlouhým dušením v guláši rozpadly a velké by se zase vařily zbytečně dlouho.

hovězí guláš

Ve velkém hrnci rozpustíme sádlo nebo rozehřejeme oleje. Kvůli chuti a vůni doporučujeme spíš sádlo. Vsypeme cibuli, kterou opékáme dozlatova. Trvá to dlouho, nebuďte netrpěliví. Zlatá cibule vydá tu nejlepší chuť, lehce karamelovou a dodá guláši i barvu.

hovězí guláš

Nakrájené hovězí maso vložíme k cibuli a velice zprudka orestujeme. Maso musí být ze všech stran osmahnuté dohněda. Poté dochutíme solí a pepřem.

hovězí guláš

Zasypeme paprikou, na kilo masa použijeme asi dvě až tři lžíce sladké a asi lžíci pikantní, pokud s námi nebudou obědvat děti. Dochutíme také kmínem, a kdo chce, může přidat i dvě až tři lžíce rajského protlaku nebo na kostičky pokrájené a oloupané rajče.
Zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby maso bylo ponořené.

guláš

Přivedeme k varu, stále mícháme. Ztlumíme teplotu a necháme pomalu probublávat několik hodin, až je maso měkké. Ke konci vaření přidáme majoránku, kterou rozemneme v dlaních, aby se rozvoněla. S majoránkou už dlouho nevaříme, aby nepřestala vonět.

Guláš máme uvařený. Můžeme ho podávát ihned, ale opravdu doporučujeme nechat odležet alespoň přes noc.

Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, jak má kdo rád.

Dobrou chuť přeje elly.

   
09.04.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Komentáře:

  1. [27] verar [*]

    Sml79

    superkarma: 0 10.04.2016, 16:49:58
  2. [26] supershort [*]

    Jen kvůli těch několika hloupostem v receptu jsem se musel zaregistrovat. Takže, za prvé: daga má pravdu. Cibule stejně OBJEMOVĚ, nikoliv váhově. Kdo píše, že váhově, guláš nikdy nevařil. A za druhé: Paprika se přidává k osmahnuté cibulce, až poté se vkládá maso. Za třetí:  místo podlévání vývarem přidáme nakrájenou papriku ( myslím zeleninu :) ) Za čtvrté: podléváme jen v nejvyšší nouzi.. orestované maso dusíme ve vlastní šťávě, vývar můžeme dodat následovně pro zvětšení objemu...

    superkarma: 0 19.04.2014, 17:45:14
  3. avatar
    [25] littleturtle [*]

    Nejradši ho dělám v tlakáči a netrvá tak dlouho. A je výborný.Sml16

    superkarma: 0 11.04.2014, 11:37:49
  4. avatar
    [24] elly [*]

    daga* — #23 myslí se váhově, opravdu ;-)

    superkarma: 0 11.04.2014, 07:42:05
  5. avatar
    [23] daga* [*]

    Správně se říká, že kolik masa, tolik cibule, ale nemyslí se váhově - 1 kg masa, 1 kg cibule, ale objemově .  Takže plná miska nakrájeného masa, ta samá miska nakrájené cibule. A cibuli je dobré hezky dozlatova a pak nedá guláši tolik sladkou chuť .

    1. na komentář reaguje elly — #24
    superkarma: 1 10.04.2014, 09:31:44
  6. [22] Roland [*]

    Guláš patří k mým oblíbeným jídlům.

    superkarma: 0 09.04.2014, 21:51:33
  7. avatar
    [21] paníliška [*]

    Maso téměř nepodlévám, spíše ho dusím ve šťávě, kterou pustí. Přidávám lžičku koření divočina.

    superkarma: 1 09.04.2014, 21:43:07
  8. avatar
    [20] paníliška [*]

    wich — #3 Tak si ho udělej třeba ze sojových bobů, postup je podobný. Sml57

    superkarma: 0 09.04.2014, 21:41:26
  9. [19] free [*]

    Běla — #18 Ovšem někdy je ten guláš až moc sladký

    superkarma: 0 09.04.2014, 15:36:12
  10. avatar
    [18] Běla [*]

    Souhlas cibule je základ a nemá se sní šetřit.

    1. na komentář reaguje free — #19
    superkarma: 0 09.04.2014, 15:26:22
  11. avatar
    [17] pajda [*]

    Guláš se zahustí tou cibulí, ale taky ji nedávám půl na půl. Jinak osobně přidávám kůrky, jenom pokud se dost nezahistl sám...a podlévám i troškou piva. Když je láhev úrizdná, chutná i neuleželý Sml30

    superkarma: 0 09.04.2014, 14:25:11
  12. [16] 1021965 [*]

    Guláš milujeme všichni v rodině, nejraději hovězí a je jedno jestli je k tomu knedlík, těstoviny, chleba nebo rohlík.Sml59

    superkarma: 0 09.04.2014, 13:23:48
  13. avatar
    [15] zuuzii [*]

    Lukáš Čejka — #13 Děkuji za ponaučení, pravděpodobně, už máte za sebou hodně uvařených gulášůSml30, ale ještě se zmiňte i kolegyňce Elle, neboť ona sama píše v textu, že kdo chce, může ZAHUSTIT nadrobenou chlebovou kůrkouSml16

    superkarma: 0 09.04.2014, 12:48:05
  14. avatar
    [14] haluška [*]

    Neviem a nechcem vedieť. Ukážem, že to viem a budú to po mne chcieť a vyžadovať stále. Ani náhodou.Sml30

    superkarma: 0 09.04.2014, 11:47:36
  15. avatar
    [13] Lukáš Čejka [*]

    zuuzii — #2 gulas se nezahustuje, gulas se redukuje Sml32Sml16

    1. na komentář reaguje zuuzii — #15
    superkarma: 0 09.04.2014, 11:42:37
  16. [12] setury [*]

    elly tahle mňamka mě potěšila, guláš miluju Sml22 druhý den je nejlepší Sml59

    superkarma: 0 09.04.2014, 11:01:29
  17. [11] anina4 [*]

    cibule dávám tak 3kusy,nevím na váhu,protlak jsem se naučila dávat až poslední 3roky, kdy mi to radil syn

    superkarma: 0 09.04.2014, 10:08:56
  18. [10] Ivushka12 [*]

    Já tedy nepoužívám protlak, ale mohu vyzkoušet. Rodina ho miluje.

    superkarma: 0 09.04.2014, 10:01:49
  19. avatar
    [9] hubajda [*]

    davam mene cibule a protlaku jen lzicu jinak ho delam stejne

    superkarma: 0 09.04.2014, 09:10:41
  20. [8] Pavla_b [*]

    Já nedávám majoránku, ale přidávám trochu rumu, červeného vína a lžíci švestkových povidel (když nejsou, dá se i marmeláda, nejlépe rybízová). Mám to od mé maminky a ten guláš je skvělý.

    superkarma: 0 09.04.2014, 09:04:23
  21. avatar
    [7] daga* [*]

    Rajského protlaku dávám jen lžičku a má se zarestovat s masem, udělá hezkou barvu a nezmění chuť , 3 lžíce mně přijde moc .

    Vodou nezalévám, aby bylo maso úplně ponořené, pak se guláš s masem vaří, účelem je, aby se maso dusilo, takže právě nezalévat hodně vodou a na malém plameni - mám plyn - jen táhnout.

    A gulášek je úplně bez zahuštění ? na úvodní fotce vypadá teda moc dobře ,to je pravda..

    superkarma: 0 09.04.2014, 08:47:41
  22. avatar
    [6] enka1 [*]

    Nedávám rajčata ani protlak, jen někdy k cibuli nadrobno pokrájenou červenou papriku

    superkarma: 0 09.04.2014, 08:32:16
  23. avatar
    [5] buldok [*]

    Gulášek mám ráda, jak s těstovinami, tak rýží i brambory.

    superkarma: 0 09.04.2014, 08:19:07
  24. avatar
    [4] elly [*]

    zuuzii — #2 hotový guláš je na úvodní fotce ;-) Poslední v článku je guláš zalitý a začínající se vařit...

    superkarma: 0 09.04.2014, 08:03:50
  25. avatar
    [3] wich [*]

    Jak udelat hovezi gulas... No to snad ani nechci vedet :)))))))))

    1. na komentář reaguje paníliška — #20
    superkarma: 0 09.04.2014, 07:22:28
  26. avatar
    [2] zuuzii [*]

    Tak dnes je tu extra pochoutkaSml67 Gulášek z kližky je velká ňamina. Jen na závěrečné fotce mi připadá moc řídký. Bylo by potřeba zahustit zmiňovanou chlebovou kůrkouSml16

    1. na komentář reaguje elly — #4
    2. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #13
    superkarma: 0 09.04.2014, 07:18:31
  27. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    Ano,gulášek je pochoutka!!Sml22

    superkarma: 0 09.04.2014, 00:33:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme