Vaření

Jak udělat: Houbová bramboračka

V oblíbené restauraci U Labutě jsem si dala skvělou houbovou polévku s bramborami a mrkví. Byla zahuštěná krupicí a chutnala výborně. Proč si ji tedy neuvařit i doma?

bramborová houbová

Je velice snadná a pro ty, kdo chodili nebo stále chodí do lesa sbírat houby, nebude problém mít doma ty správné suroviny. Houby z lesa totiž v tomto případě ničím nenahradíte. Žampiony by nebyly tak voňavé.

Ty houbové žně, které jsme zažívali během prázdnin, už jsou bohužel za námi, ale ještě pořád rostou. My už na houby nestíháme chodit, protože se školním rokem k nám přišly také povinnosti a víkendů je tak málo. Naštěstí mám velkou zásobu jak nasušených hub, tak mražených. Stačí jen sáhnout do pytlíku a vylovit pár hrstí.

U dnešní polévky se mi moc líbilo, že byla zahuštěná krupicí. Bylo to chutné a k polévce se mi to hodilo více než klasické zahuštění moukou.

Suroviny

  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 6 brambor
  • tři hrsti sušených hřibů (klidně i čerstvé nebo mražené)
  • sůl a pepř
  • trocha kmínu
  • trocha majoránky
  • zelená petrželová nať
  • trocha dětské krupičky
  • trocha sádla

Postup

bramborová houbovka

Cibuli nakrájíme nadrobno.

houbová bramboračka

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

bramboračka s houbami

Mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

houbová polévka

V hrnci rozpustíme trochu sádla, na kterém osmahneme dozlatova cibulku.

bramboračka

Přidáme mrkev. Opékáme asi tři minuty.

bramboračka

Přidáme brambory. Ochutíme solí, pepřem, kmínem.

houbová bramboračka

Zalijeme houbami s vodou, které jsme předem namočili (klidně přes noc) a potom ještě asi půl hodiny v té vodě, ve které jsme namáčeli, povaříme. Přidáme klidně ještě trochu vody, aby byly všechny suroviny ponořené.

Máme-li zeleninový vývar, použijeme raději místo vody ten.

Zasypeme trochou krupice, asi třemi lžícemi, a vaříme do změknutí brambor. Za tu dobu nabobtná i krupice a polévku krásně zahustí. Okořeníme ještě majoránkou. Ihned podáváme.

Jak děláte houbovou nebo bramborovou polévku vy? Máte nějaké speciální rady a vychytávky?

Dobrou chuť přeje Elly.

   
01.10.2014 - Recepty s návodem - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] monkee [*]

    A co takhle zavařit tam místo krupice tarhoňu? To by taky šlo, že?

    superkarma: 0 01.10.2014, 19:36:31

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Eva_CZ [*]

    Ali, Pepino je nemocnej? Sml15

    Vcera jsem si na tebe vzpomnela, nez jsme odjeli do prace, nahazela jsem suroviny na gulasovou polevku do pomalyho hrnce a odjeli jsme. Po prijezdu nas privitala bajecna gulasovka, to je tak uzasnej hrnec.... Sml29Sml16

    Pro me teda naprosto nepostradatelnej. Jeste dostanu ten multifunkcni a uz to mam komplet.

    superkarma: 0 01.10.2014, 14:22:12
  2. avatar
    [29] Milala [*]

    Já pro změnu někdy zahušťuji houbovou či zeleninovou polévku ovesnými vločkami.Dnes zrovna u nás byla na oběd.

    superkarma: 0 01.10.2014, 13:17:48
  3. avatar
    [28] enka1 [*]

    gerda — #25 Nacházejí se těžkoSml22

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:45:00
  4. avatar
    [27] MaartinkaH [*]

    Mnam Sml66 . Mimochodem líbí se mi nafocený postup při vaření, to je super.

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:34:44
  5. avatar
    [26] řeřicha [*]

    včera byla bramboračka s houbama Sml16

    superkarma: 0 01.10.2014, 11:51:08
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    enka1 — #21ty tady u nás moc nerostou, syrovinky jdou jíst i zasyrova! Taky bych si z nich dala minutku. Ryzec jsem tu jakživ nepotkala, ani ryzec syrovinku. To je jen někde.

    1. na komentář reaguje enka1 — #28
    superkarma: 0 01.10.2014, 11:32:55
  7. avatar
    [24] elly [*]

    enka1 — #23zkusím...děkuji :-)

    superkarma: 0 01.10.2014, 11:24:49
  8. avatar
    [23] enka1 [*]

    elly — #22 Mně poradila doktorka trochu povařit mrkev s jablky, rozšmelcovat, vychladit a jíst po lžičkách

    1. na komentář reaguje elly — #24
    superkarma: 0 01.10.2014, 11:22:09
  9. avatar
    [22] elly [*]

    gerda — #20řízky z bedly mají taky rádi Sml22

    enka1 — #21MŇAM!!!

    Já dnes od rána vařím vývar. Mám doma malého maroda, střevní chřipka, včera hrůza, dnes už má hlad, tak ho potřebuji trochu posilnit...

    1. na komentář reaguje enka1 — #23
    superkarma: 0 01.10.2014, 11:16:04
  10. avatar
    [21] enka1 [*]

    gerda — #20 elly — #19 Mě naučil jíst houby taťka do chipsovita osmaženými syrovinkami a ryzci - na másle se solí a a kmínem

    1. na komentář reaguje elly — #22
    2. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 01.10.2014, 11:07:50
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    elly — #19A řízky z pýchavky, ty by si přidávali!! Sml36 Jenomže ta je dost vzácná a člověk buď musí znát místa, anebo mít velkou kliku.

    1. na komentář reaguje enka1 — #21
    2. na komentář reaguje elly — #22
    superkarma: 0 01.10.2014, 10:53:14
  12. avatar
    [19] elly [*]

    gerda — #18už vím, že jim nevadí ve smaženici (proto ji dělám tak, aby tam převládaly vajíčka a ne houby), NĚKDY jim nevadí v polívce :-D Nevadí jim na těstovinách a v koláči...Tak to už skoro vedu :-)))

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    2. na komentář reaguje enka1 — #21
    superkarma: 0 01.10.2014, 10:37:50
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    elly — #16Zkoušelas je propašovat do slaných lívanců - přímo do těsta? Nebo do kulatých knedlíků, taky do toho těsta (houby předem podušené), navrch smažená cibulka, příloha kysané zelí. Tam ty houby nejsou hned "na ráně". Babička dělávala i výbornou smetanovou omáčku nakyselo. Jenomže, když tak leje, komu by se chtělo máčet v lesním podrostu...Sml14 Ještěže mám ty sušenéSml16

    1. na komentář reaguje elly — #19
    superkarma: 0 01.10.2014, 10:11:08
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    enka1 — #15dneska nevařím, mám odvčera. Zeleninová polévka se strouháním a kvasnicovými knedlíčky, pečené kuřecí nohy na zeleninovém základu (á la svíčková) a k tomu rýže Basmati. A salát z červené řepy. Jak tak to menu čtu, vypadám jak reklama na zdravou výživuSml52 Ale je to fakt dobrý, kvasnicové knedlíčky miluju.

    superkarma: 0 01.10.2014, 10:08:35
  15. avatar
    [16] elly [*]

    enka1 — #10to naše děti mají na houby takový střídavý názor Sml52 Jednou je sní a jednou je odstrčí...nechápu :-D

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 01.10.2014, 09:58:41
  16. avatar
    [15] enka1 [*]

    gerda — #14 Abys měla čas uvařit bramboračkuSml30Sml24

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 01.10.2014, 09:48:27
  17. avatar
    [14] gerda [*]

    proč je tak hnusně?Sml15Sml15Sml15 Od rána leje.

    1. na komentář reaguje enka1 — #15
    superkarma: 0 01.10.2014, 09:46:51
  18. avatar
    [13] Marbulka [*]

    enka1 — #6taky strouhám, ale na hrubo. A dávám česnek, petržel

    superkarma: 0 01.10.2014, 09:23:40
  19. avatar
    [12] jiti [*]

    tak tu si o víkendu udělám Sml59

    superkarma: 0 01.10.2014, 09:22:13
  20. avatar
    [11] datura [*]

    dávám do ní i květák a taky rozstrouhaný Sml16

    superkarma: 0 01.10.2014, 09:16:51
  21. avatar
    [10] enka1 [*]

    elly — #9 Sml16 a to já najemno. A hub dávám míň, synci mi je odsunují na kraj talíře.

    1. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 01.10.2014, 09:04:56
  22. avatar
    [9] elly [*]

    kukátko — #7 enka1 — #6taky někdy dávám více zeleniny a česnek Sml22 A taky někdy strouhám nahrubo, hlavně kvůli dětem, ty nechtějí velké kusy zeleniny chroupat :-D

    1. na komentář reaguje enka1 — #10
    superkarma: 0 01.10.2014, 08:57:27
  23. [8] zwiki [*]

    kukátko — #7To samé Sml16Sml67

    superkarma: 0 01.10.2014, 07:48:27
  24. [7] kukátko [*]

    Přidala bych tam ještě celer, petržel a česnek.

    1. na komentář reaguje zwiki — #8
    2. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 0 01.10.2014, 06:52:41
  25. avatar
    [6] enka1 [*]

    Eva_Fl — #5 Sml22 taky ho dávám, zeleninu strouhám, protože nemám ráda nakouskovanou

    1. na komentář reaguje elly — #9
    2. na komentář reaguje Marbulka — #13
    superkarma: 0 01.10.2014, 06:31:16
  26. avatar
    [5] Eva_CZ [*]

    Sml14 nedavate tam cesnek? Ja jo. Sml22

    1. na komentář reaguje enka1 — #6
    superkarma: 0 01.10.2014, 05:10:38
  27. avatar
    [4] gerda [*]

    Bramboračka stokrát jinak a pokaždé dobrá.Sml16 Já do ní dávám drobounké krupky, jsou lepší než krupice, je to zahuštěné, ale při jídle jsou dobře poznat, fakt to někdy zkusSml67 Tyhle se nemusejí namáčet.

    superkarma: 0 01.10.2014, 05:08:24
  28. avatar
    [3] buldok [*]

    mnamy

    superkarma: 0 01.10.2014, 01:29:30
  29. avatar
    [2] rendvo [*]

    Taky dělám houbovou bramboračku, ale místo krupice to zahušťuji jíškou, ale určitě to příště zkusím s tou krupicí .Zas to bude něco jiného. Mám ráda nové recepty Sml16

    superkarma: 0 01.10.2014, 00:53:19
  30. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Výborná záležitost. Již jsem letos dělala, pěkně z čersvých hub a byla vynikající Sml67.

    superkarma: 0 01.10.2014, 00:52:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme